un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Huawei CarFi, soluție wireless pentru mașini și implementarea ei pentru Orange

4 Mar 2015  ·

AUTO, TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Huawei a prezentat o chestie atât de simplă încât mă mir că până acum nu o abordaseră toți producătorii de modemuri sau routere: un router 3G de mașină ce se înfige direct în priza de curent din automobil sau în bricheta mașinii.

CarFi are formă de stick de bricheta sau de modulator FM, ca să zic așa. Pui în el un card SIM și generează o rețea Wi-Fi ce utilizează această conexiune, ca orice router 3G portabil. Ca specificații, include 4G LTE Cat 4 (adică 150 Mbps downlink și 50 Mbps uplink) și generează o rețea wireless 802.11b/g/n la care se pot conecta maxim 10 dispozitive.

Are până și un port USB la care poți conecta un alt dispozitiv și-l alimentează, ca să nu pierzi de tot priza mașinii, și îi dă maxim 1 A. Huawei deja avea demonstrată soluția în diverse microbuze de pasageri de prin Barcelona.
huawei_carfi_6

Am găsit aproape același produs la standul Orange. Tot un router de mașină, însă cu partea de sus un pic diferită ca design, eliminându-se sigla Huawei și adăugându-se cea Orange. I-am strâns cu ușa să recunoască faptul că este același aparat Huawei, discuția a fost de genul:
– Ăsta este de fapt Huawei CarFi, dar produs pentru voi?
– Yup!

Cei de la standul Orange mi-au spus apoi că dispozitivul este un pic modificat, la cererea lor, puterea de emisie wireless fiind micșorată ca să nu te și încălzești la ea în mașină (au limitat-o cât să ofere o rețea bună în mașină și în jurul ei, dar nu la toată strada) și i s-a adăugat o interfață de management în stilul Orange. Nu s-au spus prețuri sau când vine pe piață.

huawei_carfi_7_orangehuawei_carfi_8_orange

 

Mă aflu la Mobile World Congress Barcelona la invitația Orange România și scriu direct de aici despre telefoanele, tabletele, gadgeturile și tehnologiile prezentate. Urmăriți toată activitatea mea acolo pe tag-ul MWC2015.

    8 comentarii

  1. Pentru masinile cu calatori ar merge, pentru autoturisme nu vad la ce-ar folosi. Toata lumea in masina mea are internetul lui.

      (Citează)

  2. E destul de interesantă asta mai ales dacă nu vrei sa faci un hotspot cu telefonul și persoana din dreapta are nevoie de net pentru laptop in timp ce tu conduci.

    Ar fi bine de știut cât trafic îți oferă și la ce preț. Banuiesc că mai mult de 5-6 GB/luna nu o să dea.

      (Citează)

  3. E buna soluția ca sa dai internet pentru tablete in mașina. Cand mergi la drum lung cu copiii o sa apreciezi.

      (Citează)

  4. Alex:
    E buna soluția ca sa dai internet pentru tablete in mașina. Cand mergi la drum lung cu copiii o sa apreciezi.
    Copii or să se uite pe tablete după care or să vomite in cascadă de la răul de mașină, la drum lung ai să apreciezi asta.

      (Citează)

  5. Stefan:
    Ar fi bine de știut cât trafic îți oferă și la ce preț. Banuiesc că mai mult de 5-6 GB/luna nu o să dea.

    Pai preturile și traficul țin de abonamentul pe care îl ai pe SIM-ul folosit

      (Citează)

  6. Pai routere portabile sunt de mult. Eu am in masina unul de la TP-LINK de 2 ani.

      (Citează)

  7. Mi se pare prea limitata utilizarea – nu vad de ce ar fi mai buna decat o solutie MiFi de la operatori sau producatorii din China – au aceleasi facilitati , numai ca sunt cu adevarat portabile ! Roata este tot rotunda , doar ca Huawei vrea sa o mai modifice putin .

      (Citează)

  8. Este o solutie foarte buna pentru masinile care au nevoie de internet. In Honda CR-V de exemplu ai Android, pe care poti sa ai Waze si are nevoie de net. In loca sa-ti faci telefonul hotspot de fiecare data, acest device este permanent in masina si porneste cand pornesti motorul.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus