un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Când vom taxa nepăsarea totală?

9 Mar 2015  ·

GÂNDURI  ·

22 comentarii

Vali spune că vina principală pentru moartea unei bătrâne plecate din spital este a familiei care a lăsat-o acolo. Eu văd lucrurile fix invers: nu poți fi responsabil pentru absolut orice. Pur și simplu nu poți, ca singur om, să supraveghezi totul, să te gândești la toate, să fii răspunzător de toate.

De multe ori trebuie să ai încredere că alți oameni își vor face treaba pe care o au. Și nu vorbim acum de un angajat care n-a predat la timp raportul pentru ședință, ci de medici care primesc în îngrijire niște pacienți și implicațiile și răspunderea lor este mult mai mare.

Situația este, dacă vreți, foarte asemănătoare cu cea a profesorilor care poartă răspunderea pentru soarta copiilor cu care pleacă în tabere sau excursii și, după cum s-a văzut în diverse cazuri, legea chiar îi trage ulterior la răspundere, când se întâmplă nasoale.

Să vedem firul evenimentelor:

În timp ce familia bătrânei plecase din spital ca să-i aducă niște haine de acasă, bătrâna a spus medicilor că vrea să plece din spital, aceștia au pus-o să semneze externarea și au lăsat-o să iasă din spital îmbrăcată în pijama și încălțată cu papuci. La Brașov erau vreo 4 grade atunci.

Un taximetrist a dus-o la gară, că femeia spunea că vrea “acasă la Brăila”.

O femeie care vindea ziare a spus că a văzut-o bântuind pe străzi, îmbrăcată în pijama și atât.

Bătrâna a fost găsită moartă a doua zi, înghețată de frig pe un câmp de lângă Brașov.

Cum de nu sunt toți acești oameni de mai sus cercetați pentru omor prin imprudență?

Cei din spital știu cât de dezorientat te poți simți după un stop cardiac. La 82 de ani, poți bănui și că respectivul bătrân nu mai are discernământ și nu ia cele mai bune decizii în senilizarea adusă de vârstă. De ce n-au oprit-o în spital? De ce au dus-o afară, în frig, și i-au chemat un taxi? Întrebați asta, răspunsul lor a fost un fel de “câtă vreme a putut semna fișa de externare, nu-mi pasă, nu mai e răspunderea mea.”

Taximetristul acela ce credea că face? Nu putea să anunțe poliția?

Femeia care vinde ziare s-a uitat senină cum o bătrână umblă pe străzi îmbrăcată în haine subțiri de spital și în papuci și n-a zis nimic? De ce n-a chemat Poliția? “Băi, e o babă cam senilă aici în zonă, umblă pe stradă în pijama, pe viscolul ăsta! Veniți și voi și vedeți ce-i cu ea…”.

De ce în România nu s-a format obiceiul de a chema Poliția atunci când vezi pe stradă astfel de ciudățenii ce clar nu-și au locul? De ce nu cheamă nimeni Poliția când auzi vecinul bătându-și nevasta, de ce nu se cheamă Ambulanța când îl vezi pe un om al străzii leșinat într-o grădină sau înghețând în viscol, de ce nu raportează lumea când alții fac gălăgie, fac mizerie sau încalcă legea?

Comunitate? Poate exact opusul ei, fiecare trăiește de parcă ar fi singur pe lume. Culmea, când e de zis ceva de rău, imediat apare celebra vorbă “poliția din taxele mele este plătită!”. Bine, atunci de ce nu o folosești?

    22 comentarii

  1. Multumesc!

      (Citează)

  2. Raspunsul e simplu:
    1. Nu e treaba mea. Asta pana cand patesti tu ceva similar, atunci vezi altfel lucrurile.
    2. Lumea stie ca politia e indiferenta si de multe ori nu se complica, in plus nici oamenii nu au chef sa stea la intreg interogatoriu pe care ti-l fac cei de la 112, in primul rand centralista apoi cei de la politie.
    Iti dau un exemplu cand am vrut sa fac pe bunul samaritean, treceam pe langa o cladire veche, in paragina, in fata mea erau 3 femei. La un moment dat cazut de la vant geamul cel mare al cladirii (vreo 2m) fix intre mine si femeile din fata mea, au ramas atarnate cioburi de rama de lemn si stateau sa cada, am sunat la 112, mi-au cerut si numarul de la pantofi, etc., apoi imi face legatura la politie, explic ce si cum, iar pana la nr de la pantofi. Zic ca am rezolvat, a doua zi trec pe acolo, cioburile erau inca pe jos si rama de lemn cu alte cioburi mari si ascutie inca atarna si parea ca o sa cada la o adiere mai puternica de vant. Concluzia trage-o tu.

      (Citează)

  3. Nu suni la 112, suni la politia comunitara. Pe strada mea aruncau niste tigani gunoaie, am sunat frumusel la politia comunitara astia au venit in 10 minute, s-a lasat cu amenzi, si chemat rebu sa straga gunoiul. Ideea sa te implici, pentru ca incet se pot schimba lucruri iar schimbarea vine de la noi astia care ne plangem ca nu exista implicare. Incepeti cu voi.

      (Citează)

  4. La fel cu vecinul, isi certa saptamanal nevasta se lasa cu urlete, poate si ceva bataie sunat la politia de atunci omul n-a mai urlat, n-a mai ridicat vocea. O ameda pentru deranjarea linistii e peste 2000 de lei iar daca esti angajat nu ti convine sa iei asemenea amenda pentru ca esti executat daca n-o platesti.

    Vezi ‘mizerie’ in jurul tau de oricare fel implica-te, fii tu primul care ‘ridica’ de pe jos gunoiul nu astepta sa vina altcineva sa o faca, pentru ca poate nu exista.

      (Citează)

  5. @radu: urmatoarea situatie
    Babuta e adusa, constienta. Familia pleaca acasa fara a lasa vre-un numar de contact. Baba vrea acasa, e lucida si semneaza pe proprie raspundere ca vrea iesirea din spital. Acum, tu Radu, doctor in camera de garda, cu inca cativa pacienti ce necesita ingrijiri, ce faci? Iei baba de-o mana si o legi de calorifer? Si daca o legi, esti sigur ca la revenirea familiei nu ti-o iei peste bot pentru privare de libertate? sau baba vrea sa sune la 112 ca a fost sechestrata? Te-ai gandit la treaba asta? Sau stai cu baba la palavre si o tii de vorba pana se intoarce familia, daca se intoarce si iti neglijezi ceilalti pacienti?

    Si tie si lui zoso va e asa de usor sa aruncati vina pe altii … ba e familia de vina, ba e doctoru, ba taximetristu, ba x, ba y … Fiecare suntem responsabili de actiunile noastre …

    Si ti-am zis scenariul de mai sus pt ca am trait ceva de genul intr-o camera de garda, cu un tigan beat crita, adus de nevasta-sa, recalcitrant, si medicii l-au legat de pat ca sa isi poata faca treaba. La cateva ore dupa ce si-a revenit a sunat la politie, ca l-au legat si batut …

      (Citează)

  6. Dragos Bunea:
    Raspunsul e simplu:
    1. Nu e treaba mea. Asta pana cand patesti tu ceva similar, atunci vezi altfel lucrurile.
    2. Lumea stie ca politia e indiferenta si de multe ori nu se complica, in plus nici oamenii nu au chef sa stea la intreg interogatoriu pe care ti-l fac cei de la 112, in primul rand centralista apoi cei de la politie.Iti dau un exemplu cand am vrut sa fac pe bunul samaritean, treceam pe langa o cladire veche, in paragina, in fata mea erau 3 femei. La un moment dat cazut de la vant geamul cel mare al cladirii (vreo 2m) fix intre mine si femeile din fata mea, au ramas atarnate cioburi de rama de lemn si stateau sa cada, am sunat la 112, mi-au cerut si numarul de la pantofi, etc., apoi imi face legatura la politie, explic ce si cum, iar pana la nr de la pantofi. Zic ca am rezolvat, a doua zi trec pe acolo, cioburile erau inca pe jos si rama de lemn cu alte cioburi mari si ascutie inca atarna si parea ca o sa cada la o adiere mai puternica de vant. Concluzia trage-o tu.

    Intr-o noapte pe la ora 1 mergeam spre Sibiu si masina din fata mea era sa faca accident pentru ca era cazuta o bucata din balustrada de ciment pe carosabil. A evitat-o in ultima clipa. Am sunat la 112, m-au redirectionat rapid la politie, fara numarul pantofului, iar acolo mi-au spus ca trimit imediat pe cineva de la drumuri sa rezolve problema. Cati au trecut pe acolo si nu au anuntat nimic? Probabil multi.

    Probabil ca unii sunt mai scrupulosi decat ar fi cazul, dar e dificil sa judeci cand 70% din apelurile catre 112 sunt false.

      (Citează)

  7. [..lumea] s-a uitat senină cum o bătrână umblă pe străzi îmbrăcată în haine subțiri de spital și în papuci și n-a zis nimic?

    daca ar fi sa chem politia pentru fiecare batran care merge pe strada ibracat in papuci si in halat ar trebui sa imi fac call center

    scoti din context o situatie prin care si tu treci zi de zi, cu oameni dereglati care merg prin mijlocul nostru nebagati in seama de nimeni

      (Citează)

  8. De ce nu se suna la 112? Pentru ca e prea complicat, pentru ca dureaza prea mult si pentru ca tot tu esti de vina ca ai sunat.

      (Citează)

  9. Cum adică FAMILIA bătranei a plecat după haine? De câți oameni este nevoie pentru transportul unor pijamale? Chiar nu punea rămâne macar un membru al familiei cu bătrâna? Aici vina se împarte in 3: pacient, familie, personal medical.

      (Citează)

  10. mircea (primul)

    09/03/2015 la 8:31 PM

    Vorba aia…tara arde si baba se piaptana, pana moare inghetata ce-i drept.

      (Citează)

  11. pew pew die: Baba vrea acasa, e lucida si semneaza pe proprie raspundere ca vrea iesirea din spital. Acum, tu Radu, doctor in camera de garda, cu inca cativa pacienti ce necesita ingrijiri, ce faci? Iei baba de-o mana si o legi de calorifer? Si daca o legi, esti sigur ca la revenirea familiei nu ti-o iei peste bot pentru privare de libertate?

    Dacă vrea să plece din spital în papuci și pijama, ți se pare lucidă?

    Ca doctor nimeni, niciodată, nu-ți va face nimic pentru că ai ținut un pacient în spital până când l-a luat aparținătorul, dacă ție ți s-a părut că singur nu s-ar descurca să plece. Vorbim de babă de 82 de ani care a plecat în pijama spunând că vrea la Brăila.

      (Citează)

  12. Gaelex:
    De ce nu se suna la 112? Pentru ca e prea complicat, pentru ca dureaza prea mult si pentru ca tot tu esti de vina ca ai sunat.

    Din experiența mea cu 112 nu e niciodată așa.

      (Citează)

  13. gekko: Cum adică FAMILIA bătranei a plecat după haine? De câți oameni este nevoie pentru transportul unor pijamale? Chiar nu punea rămâne macar un membru al familiei cu bătrâna?

    Ce vrei să spui, că în spitalele românești trebuie să rămână mereu câte un membru al familiei cu cel bolnav? Întotdeauna, zi și noapte, păzindu-l de medici?

    Nu știm exact câți erau acolo, “familia” este un termen generic. Articolul vorbește doar despre nepoata femeii, de fapt.

    Ai avut vreodată părinții grav bolnavi în spital? Sau bunicii, ca să vezi cum reacționează părinții tăi? Poate că erau mai mulți, dar nepoata o fi fost și ea afectată și soțul ei s-a dus cu ea tocmai ca să nu o lase singură.

      (Citează)

  14. @nwradu Chiar in vară taică-miu a suferit o intervenție cardio-vasculară complicată. Sub nici o formă nu i-am spus: “Pa,tată, te descurci tu cum poți.” Nu am plecat din spital până nu a fost internat. A fost vizitat zilnic de mine sau de membrii familiei pentru a livra “toate cele necesare” lui și personalului medical. Nu zic că e normal, zic doar că asta e realitatea in sistemul medical românesc.

      (Citează)

  15. nwradu: Dacă vrea să plece din spital în papuci și pijama, ți se pare lucidă?

    Ca doctor nimeni, niciodată, nu-ți va face nimic pentru că ai ținut un pacient în spital până când l-a luat aparținătorul, dacă ție ți s-a părut că singur nu s-ar descurca să plece. Vorbim de babă de 82 de ani care a plecat în pijama spunând că vrea la Brăila.

    Tin sa te contrazic. Nu-mi place treaba asta … intram in polemica dar fie … tu ca medic tii o baba cu forta in spital, cum faci treaba asta? Singura sansa e sa o legi sau incui intr-o incapere … in caz ca baba aia nu era lasata sa plece, se plangea la fi-sa ca doctorii au legat-o, ce crezi ca facea… plangere … rezulta colegiu medicilor si mai nasol politie … politie – ancheta – sanse mari judecatorie – iar acolo judecatoru te intreaba daca ai competente de a stabili sanatatea mintala a pacientului… si tu nu ai … ca nu esti psihiatru … si te-ai procopsit cu dosar si interzicerea practicarii meseriei … intelegi unde bat? Nu poti sa opresti pe nimeni sa plece din spital… iar sanatatea mintala nu se stabileste de oricine ….
    Documenteaza-te inainte de a scrie ceva. Fii profesionist, ce dracu!

      (Citează)

  16. Tac-su lu' Tudor

    09/03/2015 la 10:25 PM

    Daca suni la 112, in functie de gravitatea situatiei, politia poate veni oriunde in Bucuresti in mai putin de 4 minute. Am cel putin trei experiente la activ cu 112, de fiecare data, jos palaria! Operativitatea este maxima acolo unde se vede sange (accidente, batai, etc.). Am o vaga banuiala ca pe mobil te localizeaza prin triangulatie.

      (Citează)

  17. Ma bag si eu in discutie dupa zile de dezbateri – Radule – dar cum era imbracata in pijamale batrana , daca fiica se dusese sa le ia de acasa ? Eu cred ca nu a fost chiar asa , ci probabil i-a fost rau si s-au dus “la doctor” , s-a intamplat ce s-a intamplat , iar daca bunica o fi facut scandal ca nu vrea sa stea acolo si nu parea in afara deplinatatii facultatilor mintale (de obicei omul care vine sa se trateze sta acolo unde este pus si unde i se spune) ! drept urmare a fost lasata sa-si faca de cap (asta e libertatea castigata la revolutie) .

    Nu este nimeni de vina pentru disparitia ei voita din spital !

      (Citează)

  18. pew pew die: Tin sa te contrazic. Nu-mi place treaba asta … intram in polemica dar fie … tu ca medic tii o baba cu forta in spital, cum faci treaba asta? Singura sansa e sa o legi sau incui intr-o incapere … in caz ca baba aia nu era lasata sa plece, se plangea la fi-sa ca doctorii au legat-o, ce crezi ca facea… plangere … rezulta colegiu medicilor si mai nasol politie … politie – ancheta – sanse mari judecatorie – iar acolo judecatoru te intreaba daca ai competente de a stabili sanatatea mintala a pacientului… si tu nu ai … ca nu esti psihiatru … si te-ai procopsit cu dosar si interzicerea practicarii meseriei … intelegi unde bat? Nu poti sa opresti pe nimeni sa plece din spital… iar sanatatea mintala nu se stabileste de oricine ….
    Documenteaza-te inainte de a scrie ceva. Fii profesionist, ce dracu!

    Nici macar la psihiatrie nu se tin oamenii cu forta tot timpul.

      (Citează)

  19. pew pew die: Tin sa te contrazic. Nu-mi place treaba asta … intram in polemica dar fie … tu ca medic tii o baba cu forta in spital, cum faci treaba asta? Singura sansa e sa o legi sau incui intr-o incapere … in caz ca baba aia nu era lasata sa plece, se plangea la fi-sa ca doctorii au legat-o, ce crezi ca facea… plangere … rezulta colegiu medicilor si mai nasol politie … politie – ancheta – sanse mari judecatorie – iar acolo judecatoru te intreaba daca ai competente de a stabili sanatatea mintala a pacientului… si tu nu ai … ca nu esti psihiatru … si te-ai procopsit cu dosar si interzicerea practicarii meseriei … intelegi unde bat? Nu poti sa opresti pe nimeni sa plece din spital… iar sanatatea mintala nu se stabileste de oricine ….
    Documenteaza-te inainte de a scrie ceva. Fii profesionist, ce dracu!

    Termină cu prostiile, poți cere un examen psihologic înainte de a decide că e lucidă, dacă vrei să fii foarte precis în ceea ce faci.

    Când vezi o femeie că iese din spital în pijama și tu dai din umeri pentru că a semnat fișa, chiar nu ai scuze.

    După cum se vede, justiția consideră oarecum la fel, din moment ce s-au dus să investigheze.

      (Citează)

  20. Liviu: Ma bag si eu in discutie dupa zile de dezbateri – Radule – dar cum era imbracata in pijamale batrana , daca fiica se dusese sa le ia de acasa ? Eu cred ca nu a fost chiar asa , ci probabil i-a fost rau si s-au dus “la doctor” , s-a intamplat ce s-a intamplat , iar daca bunica o fi facut scandal ca nu vrea sa stea acolo si nu parea in afara deplinatatii facultatilor mintale (de obicei omul care vine sa se trateze sta acolo unde este pus si unde i se spune) ! drept urmare a fost lasata sa-si faca de cap (asta e libertatea castigata la revolutie) .

    Vorbim pe ce știm, nu pe ce credem. Momentan știm că baba a plecat din spital în pijama și nepoata se dusese acasă să mai aducă haine. Poate voia încă o pijama, poate voia un ursuleț de pluș, tot nu contează.

    Nu cred că scrie undeva că în spitalele românești trebuie să păzești tu pacienții non-stop, că altfel poate-i lasă doctorii să plece, deși este evident că nu sunt echipați pentru asta.

    Cum bine spune articolul de aici, femeia a murit din nepăsare http://www.gandul.info/puterea-gandului/da-sistemul-medical-nu-are-suflet-dar-indiferenta-semenilor-a-omorat-o-pe-doamna-caloian-13960441

    Puteți căuta oricât scuze și întrebări de genul “cu ce era de fapt îmbrăcată, dacă abia acum plecase familia după haine?”, dar situația este mult mai simplă și tot la nepăsare se ajunge.

    Medicii, odată semnată foaia, nu dau doi bani pe tine și aici este problema generalizată. Iar cei de pe stradă nu sunt educați să cheme autoritățile pentru a rezolva astfel de probleme, au impresia că poliția este doar pentru crime și violuri.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus