un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am fost la târgul de stagii de practică pentru studenți

22 Mar 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

Am fost ieri la “târgul de stagii de practică”, să-i spunem, organizat de cei de la Stagii pe Bune la Facultatea de Automatică. Târgul a fost un loc de întâlnire între companiile care oferă stagii pe perioada verii și studenții care vor să aplice la un astfel de program.

Ar putea fi primul pas pentru găsirea unui loc de muncă. În plus, îmi spunea unul dintre organizatori, multe stagii de practică sunt plătite la nivel de Junior, un avantaj pentru studenții care rămân peste vară  în București. Este un avantaj și pentru companie: când dai salariu, nu-l mai pui pe respectivul om să care cafea și să facă treabă de umplutură, ci vrei să și producă ceva.

O altă chestie mișto este că numărul studenților din ani terminali, cei interesați cu adevărat de astfel de stagii de practică, rămâne oarecum constant de la an la an, că nu s-au mărit facultățile, dar în schimb sunt tot mai multe companii interesate să ofere astfel de programe și deci aproape oricine are șansa de a găsi un program unde să facă pe bune ceva și să dea ochii cu mediul de lucru real dintr-o companie. Altfel, rămâne în continuare simplu să vii cu o adeverință de practică de la firma unchiului, dar după ce termini facultatea s-ar putea să descoperi că te-ar fi ajutat mai mult la angajare o experiență reală.

Ca să vă faceți o idee despre cum văd companiile asta, cei de la Amazon au fost prezenți aici pentru a găsi stagiari pentru centrul lor de dezvoltare din Iași. Vor studenți pe care să-i ducă la Iași, pe perioada verii, unde au un centru de dezvoltare. Vmware veniseră tocmai din Bulgaria, că acolo au sediul! Asta spune ceva despre calitatea studenților români, nu? Adobe, Intel, Bitdefender, Ubisoft și alții erau prezenți la târg, ba chiar m-am reîntâlnit și cu cei de la Fotonation.

Târgul are rolul de a îi pune pe doritori în contact cu companiile, astfel încât fiecare parte să înțeleagă ce caută cealaltă parte. Adică în loc să aplici la orice stagiu îți iese în cale pe site, aici poți afla mai multe despre compania respectivă, ce dezvoltă și cum, și poți decide “aha, nu vreau domeniul acesta” sau “de ăștia îmi place!”. Cei care au ratat târgul pot aplica în continuare pe StagiiPeBune.ro, că acolo este baza, iar majoritatea stagiilor au loc în perioada iulie-octombrie.

Eu am nimerit acolo la momentul când s-a dat pizza la toată lumea, așa că din fotografii poate semăna mai mult cu un târg de pizza. Cât despre Politehnică/Automatică, arată la fel ca întotdeauna. Cred că vor să conserve atmosfera originală încă vreo două secole.

    16 comentarii

  1. mda… eu în continuare nu înţeleg de ce în vacanţa de vară a anului 3, care este ULTIMA vacanţă de vară (după ce absolvi anul 4… nu mai eşti student… nu mai e vacanţă), în loc să fie omul în… vacanţă… că, repet, e ultima, mai tîrziu o să aibă doar 2 săpt. concediu, e mai bine să-şi ia un “stagiu pe bune” ca să vadă cum e să lucrezi într-o companie reală, culmea, pe salariu. De ce nu mai aşteaptă un an să vadă ?

      (Citează)

  2. @alias: Păi așa poți să te gândești la vacanța de vară după anul 2. Aia să fie ultima, că după anul 3 deja te bagi în pâine.

      (Citează)

  3. @alias: nu te obligă nimeni să faci un stagiu în anul 3, poți să faci oricând vrei tu. Eu, de exemplu, am preferat să fac stagiul în anul 2 – am preferat să învăț ceva decât să stau 2-3 luni acasă în care să fac ce? Mai mult, m-am și distrat – aproape în fiecare weekend ba la ștrand, ba la mare, munte etc. Și parcă e mai mișto să te distrezi pe banii tăi decât pe cei ai părinților, nu? ;)

    Beneficiile de a face stagii din timpul facultății sunt multiple
    * angajatorul nu are prea multe pretenții de la tine, în cele 3 luni de practică este conștient că tu nu vei fi productiv, ba mai mult vei încurca echipa în care lucrezi pentru că ți se asignează un mentor, respectivul mentor va trebui să-și facă treaba și să te învețe pe tine => productivitate scăzută.
    * vezi cum e într-o firmă mare – una e să faci un proiect la facultate unde nota 8 e ok pentru un proiect, alta este să lucrezi într-un business unde departamentul QA sancționează orice bug
    * după stagiu, dacă nu continui să lucrezi și vrei să revii peste ceva timp (juma’ de an, un an) – procedura este mult simplificată – nu mai dai interviuri – eu doar am discutat cu managerul direct timp de 10 minute după ce am revenit și asta a fost – fără emoții, fără alte teste, lumea deja mă cunoștea, știa cum lucrez.

    Apropo, ultima vacanță nu este în anul 4, mulți dintre studenții de la Calculatoare fac master după deci dacă ies după 6 ani și se duc să se angajeze vor avea un dezavantaj major față de colegii lor care deja sunt angajați de 2-3 ani.

      (Citează)

  4. Decat 3 luni in care stau degeaba si nu fac aproape nimic, mai bine un stagiu de practica platit care se materializeaza intr-un job fulltime.
    Si nu poti spune ca alea 3 luni vei incurca echipa si nu vei fi deloc productiv, decat daca asta vrei. Eu m-am acomodat in primele 2-3 saptamani iar dupa prima luna deja intrasem in paine si eram pe plus.

      (Citează)

  5. Multumesc pentru vizita si pentru articol. Multumesc si comentatorilor pentru care stagiul vad ca a fost o experienta pozitiva. Doar o mica greseala s-a strecurat, centrul Amazon este la Iasi. Am discutat despre cum se organizeaza stagiile in mai multe orase si astea 2 probabil s-au inversat:)

      (Citează)

  6. De acord că poate fi o experienţă pozitivă, dar nu vei lucra destul de la 24-25 de ani pînă la 65+ ??? nu poţi avea experienţa aia pozitivă peste un an-doi ? nu înţeleg moda asta de a te angaja cît mai devreme… ok… e chestie de modă, pt că, pe vremea mea (începutul anilor 90) nu exista stagiu, ca concept… mulţi colegi se angajau pe bune (renunţînd, practic, la facultate, veneau direct la examen, copiau tot şi aia era… lucrînd după aia în cu totul alte domenii, oricum nu ştiau diferenţa dintre PNP şi NPN, şi nu exagerez!)

    Personal, gîndind un pic strategic, mi se pare că nu e o idee bună să tot scadă vîrsta de angajare şi să crească cea de pensionare, şi apoi să ne plîngem că e prea mult şomaj… lasă copiii să fie copii, studenţii studenţi, pensionarii pensionari, şi să lucreze ceilalţi.

      (Citează)

  7. Stagiile tocmai la asta servesc, sa poti sa faci ceva experienta si niste bani de buzunar si sa nu fie necesar sa lucrezi in timpul scolii

      (Citează)

  8. @alias cat esti inca in facultate mai stai pe banii lu taicatu, nu esti presat de chirii si abonamentul la iphone sa te angajezi ORIUNDE, IMEDIAT.

    Dupa ce ai terminat si “nu mai esti student” crede-ma ca nu mai ai timp si chef de stagii neplatite sau platite prost. O sa te angajezi pe un job entry level, pe salariu prost ca n-ai nici un fel de experienta.

    Prea multi studenti vad in facultate un concediu mare de 4 ani in care tre sa rupa cluburile si sa futa tot ce prind, in loc sa vada o pregatire a jobului si eventual o rampa de lansare.

      (Citează)

  9. Păi asta e problema… existenţa acestui trend la nivel naţional !

    Aşa cum recunosc şi alţii (ex. Răzvan), la stagiu cei mai mulţi nu fac mare lucru, “mai mult încurcă”. Treaba asta cu mentorul sună bine, dar cîţi “mentori” au timp/chef să stea efectiv pe capul stagiarului, să-i aloce mai mult de cîteva minute ? Deci efectiv, nu doar pe hîrtie… Ţinînd seama şi de încărcarea mentorului, şi de cît de mult îi ia oricărui novice să “intre în pîine” pe proiectul respectiv, să se prindă… să greşească şi să aibă cineva timp să-i corecteze greşelile… etc. Merită să investeşti acest timp în cineva care va pleca peste 2 luni din firmă ? Nu e mai simplu/normal ca firma să angajeze un absolvent normal, care în principiu rămîne în firmă, şi să investească în respectivul ? Da, în unele cazuri poate că stagiarul va dori să se întoarcă peste 6 luni, cînd absolvă, dar cît de eficient e să-l “aştepti” ? poate se întoarce, poate nu… cîte locuri ai disponibile în firmă, să le “rezervi” pt cei care s-ar putea întoarce ? Dacă eu fac training unuia, vreau să lucreze pt. mine ACUM, nu eventual peste 6 luni…

    Da, în anumite cazuri particulare stagiarul chiar face treabă şi sistemul cu mentorul chiar merge. Dar pt fiecare caz din ăsta, sînt 10-20 sau mai multe stagii “de formă”, din multe motive.

    Şi uite aşa apare printre angajatori “moda” de a spune că dacă nu ai stagiu, nu ai experienţă… ignorînd realitatea acelei “experienţe”…. vechiul sistem ceauşist de a raporta rezultate măreţe care de fapt sînt doar pe hîrtie. Cu stagiu, fără stagiu, tot “Junior” este proaspătul angajat. Mi se pare aiurea să-i dai salariu mai mic unuia doar pe criteriul că nu are respectiva “experienţă” de la stagii. Nu era mai bine ca studentul să se concentreze pe facultate, dacă a ALES să o facă, decît să alerge după N iepuri (inclusiv un pic de respiro în vacanţă, dacă chiar ai tras tare în timpul semestrelor).

    Da, ştiu că ce spun eu este “împotriva curentului”, eu tocmai acest curent îl critic, nu în particular programul “stagii pe bune” sau pe stagiarul X în particular.

      (Citează)

  10. Deci aşa cum Uber face concurenţă neloială taximetriştilor cu licenţă, sistemul ăsta de stagii face, după părerea mea, o formă de concurenţă neloială absolvenţilor normali, care au făcut facultate şi nu au făcut stagiu, şi care, aşa cum zice Add, îşi găsesc mai greu primul job din această cauză. Sistemul introduce o perturbare nenaturală pe piaţa muncii.

    Mai bine s-ar face un program “facultate pe bune” care să controleze şi să certifice mai bine cantitatea de muncă (în special proiecte) specifică pe care un student o depune în calitate de student… o etapă specială din viaţa cuiva ! Mă rog, ăsta nu ar fi un program propriu-zis, ar însemna mai multă responsabilitate din partea ministerului şi a celor care certifică programele universitare, pt că, iarăşi, e diferenţă imensă între ce se declară pe hîrtie şi ce e în realitate !

    E ca cu şpaga la medici, mulţi dau nu pt că li se cere explicit, ci pt. că ştiu că alţii dau, şi se tem să fie în dezavantaj faţă de cei care nu dau… Tot aşa, omul aplică pt un stagiu, deşi poate că, de fapt, ar sta şi el în vacanţă (inclusiv poate ar lucra alte chestii, de ex. ar lucra anticipat la proiectul de diplomă care e peste un an), de teama că dacă nu are stagiu la CV, va fi mai prost plătit/îşi va găsi job mai greu.

    Sau, altă comparaţie, e un soi de de-responsabilizare a oamenilor din învăţămînt (profesorii din facultăti), în loc ca societatea să le ceară lor să-i pregătească cum trebuie pe studenţi şi să-şi facă treaba, aruncă pisica în curtea stagiului… lasă că învaţă el la stagiu… nu-l mai pun eu la treabă la proiecte pe bune (de parcă ar fi normal ca profesorul să fie complet “rupt” de realitate)… şi uite aşa se degradează şi facultăţile…

      (Citează)

  11. alias: Deci aşa cum Uber face concurenţă neloială taximetriştilor cu licenţă, sistemul ăsta de stagii face, după părerea mea, o formă de concurenţă neloială absolvenţilor normali, care au făcut facultate şi nu au făcut stagiu, şi care, aşa cum zice Add, îşi găsesc mai greu primul job din această cauză. Sistemul introduce o perturbare nenaturală pe piaţa muncii.

    Ce spui tu seamănă a comunism, să fim toți egali și să se dea un loc de muncă la fiecare.

    Nu merge așa lumea. Oricum n-ar merge din simplul fapt că unii sunt mai deștepți sau pricepuți decât alții. Ce urmează, că cei pricepuți fac concurență neloială celor care au terminat mai cu chin cu vai facultatea?

    Societatea este complexă. Treaba cu forța de muncă la fel. Poți fi avantajat de diverse chichițe și cei care vor toate avantajele posibile profită de oportunități. E un sistem venit din afară, unde oamenii care vor să reușească fac și voluntariat și se înscriu în diverse organizații și fac și practică încă din liceu.

    Sunt sigur că și cei care nu fac vreun stagiu își vor găsi de muncă, e loc suficient pentru toți. Dar altfel, sunt unii care vor să-și crească șansele cât mai mult și apelează la tot ce-i posibil pentru asta.

    Îmi aduce aminte că, la terminarea facultății, mă tot întâlneam pe la târgurile de joburi cu aceeași femeie de la HR-ul Cosmote care ne spunea “ah, păi dacă n-ați lucrat în facultate, sunteți zero, așa este lumea acum, trebuia să aveți experiență deja”. “- bine, dar știți, facultatea durează vreo 8 ore pe zi la noi, că nu suntem la ASE”. Și când am terminat-o, m-am angajat rapid și n-am ajuns rău, indiferent ce zicea aia.

    Atâta doar că, dacă aș fi avut și ceva experiență în CV, probabil mi-ar fi dat și mai mulți angajatori atenție, precum femeia asta.

      (Citează)

  12. @nwradu: ai fi trebuit să fii de acord cu mine, pt. că TOCMAI de asta mă plîng eu: sînt mulţi idioţi (nu pot să le zic altfel) precum femeia de la Cosmote care pun problema aşa… să ai experienţă în muncă, nu contează unde, nu contează cum, în detrimentul facultătii !!! nu contează că, într-adevăr, cine vrea să facă facultatea SERIOS nu are timp de muncă în timpul facultătii !!! decît cu preţul sănătăţii sale mintale !

    Sau, mai trist, dar adevărat… cu preţul scăderii valorii facultăţii – chiar tu ziceai că în loc să faci un proiect serios de recunoaştere de imagini cu Vizireanu, aţi frecat menta, că aşa e Vizireanu (îl ştiu şi eu, îl ştiu toţi care au trecut pe acolo), pt că SISTEMUL permite facultăţii să fie neserioasă !

    Da, ştiu, internshipul e teoretic în vacanţă, practic însă mănîncă, cel puţin oficial, complet vacanţa ! studentul serios, iese din sesiune cu capul varză, şi în loc să intre în vacanţă, teoretic trebuie să înceapă aproape imediat un stagiu de 3 luni de muncă ! şi imediat ce termină stagiul, în loc să… ia o pauză… începe noul an şcolar ! Ce mai face dacă mai are şi 1-2 restanţe, care sînt la începutul lui septembrie ?

    Femeia aia şi mulţi alţii ca ea, îi fac pe studenţi să se simta prost şi vinovaţi, că nu încearcă să strecoare o angajare printre studii, sau să fie dezavantajaţi dacă nu o fac ! ASTA MI SE PARE INCORECT ! Eu sînt 100% de acord cu principiul acela, dacă e copil să se joace, dacă e cal să tragă, şi dacă e popă să cetească ! ştii tu… pt că aşa este sănătos !

    Deci da, ar trebui să existe o voce oficială, o susţinere din partea ministerului, a organismelor de acreditare, în legătură cu CALITATEA facultăţii, dar şi a REALISMULUI oricărui program care, teoretic, te face să lucrezi în mod nesănătos, fără pauze, fără concedii, fără vacanţe ! Să fie cineva care să-i închidă gura în mod oficial acelei femei ! care cine ştie ce şcoală de 2 lei a făcut, ca mulţi din HR care nu ştiu nimic, doar şabloane !

    Nu are nici o treabă chestia asta cu comunismul ! Există legi care protejează angajatul, în toate statele, chiar şi cele mai “capitaliste”, există conceptul de “overtime”, există o grămadă de drepturi ale angajaţilor, nu poţi să zici “nu sîntem în comunism, aşa că lucraţi 16 ore pe zi în loc de 8, iar dacă nu o faceţi, vă dau afară în şuturi, căci eu ca patron vreau să profit de oportunităţi, oamenii de succes lucrează cît mai mult, dacă se poate 3 joburi !”. Ştii foarte bine că nu merge aşa.

    Aşa cum spui că nu vrei să trăieşti într-un stat în care sînt mai preţioşi banii din accizele de tutun decît sănătatea oamenilor, eu zic că nu vreau să trăiesc într-un stat care încurajează competiţia acerbă, cu orice preţ, inclusiv acela al sănătăţii mintale şi calităţii vieţii omului de rînd (studentul, în acest caz). Care ignoră că pt. a fi eficient trebuie să fii odihnit, nu să faci 14 chestii de odată doar că aşa fac “oamenii de succes”

    Care oameni de succes ? Steve Jobs ? în cartea sa, el afirmă că crede că cancerul (de care a murit mai tîrziu) să fi apărut ca urmare a stresului excesiv şi de nesuportat (zice el) cînd alerega între Apple şi Pixar, în perioada cînd se ocupa de amîndouă şi alerga de la unul la altul, ziua, seara, noaptea !!! da, poate că nu are dreptate, poate că cauza medicală a fost alta… dar iată o poveste a unui “om de succes” pe care îl admiră toată lumea ! mai citiţi şi printre rînduri !

      (Citează)

  13. @Alias : nu am zis că nu faci mare lucru la un stagiu, am zis doar că nu vei fi 100% productiv întrucât trebuie întâi să vezi cum merg mecanismele, să te obișnuiești cu mecanismele dintr-o companie, cum e flow-ul etc. De acord că poate sunt mentori care nu stau pe capul tău sau poți da de un mentor care să vrea să te învețe (asta depinde și de tine — dacă îți dai interesul și nu ești cap sec, și mentorul va avea înclinație mai mare să îți arate meserie).

    Nu e mai simplu să angajezi pentru că dacă angajezi pe cineva și apoi vezi că nu vă potriviți / ți-ai luat țeapă ca angajator este foarte dificil să-l dea afară. Așa, după 3 luni, fiecare își vede de treaba lui. Și stai liniștit, angajatorul nu te așteaptă pe tine să te întorci. Dacă are nevoie de un om pe o poziție, caută candidații potriviți. Dacă vrei să te întorci, sigur se găsește un loc și pentru tine. Am câțiva colegi care s-au întors după ce au terminat anul 4 în aceeași echipă de unde au plecat. I-au așteptat să se întoarcă? Nu. Știau că își fac treaba bine, i-au angajat și aia a fost.

    Oricum, discuția este inutilă. Nu te obligă nimeni să faci un stagiu în anul 2/3/4. Poți face când vrei sau poți să nu îl faci deloc. Facultatea la fel, e facultativă, nu te obligă nimeni să o faci.

      (Citează)

  14. @Razvan: la cazul general nu prea văd cum “sigur se găseşte vreo poziţie şi pentru tine”. Companiile nu au, în general, posibilitatea să scoată nelimitat posturi în schemă. Doar în cazuri particulare.

      (Citează)

  15. Misto chestie, eu am avut la mine in departament o studenta in an terminal [la naiba, cum suna], care a auzit ca facem marketing si research si a vrut un scurt stagiu de practica. S-a tinut scai de capul meu, a pus o mie de intrebari, de nu credeam ca mai exista asa tineri entuziasti. Cand a vazut ca ceea ce facem noi nu prea are legatura cu ce a studiat la facultate, a ramas dezamagita.

    Din pacate la facultatile non-tehnice, nu are mare legatura ce inveti in scoala cu ce se aplica in piata, sau cel putin in cazul asta.

      (Citează)

  16. Da… fiecare cu specificul ei… la medicină de ex, nu există stagii în timpul facultăţii, există însă rezidenţiatul după. La ASE, habar n-am cum o fi. Eu mă refer strict la politehnică. Polithenicile în toată lumea sînt grele, lucrezi N ore pe zi la proiecte, probleme de tot felul. Nu mai ai timp de stagii, decît eventual vara, dar ne-obligatorii în multe cazuri (sînt şi exemple unde sînt obligatorii, vezi Franţa).

    În Ro din cîte ştiu, a devenit obligatoriu acel stagiu de 3 luni în anul 3, cel puţin la Politehnică. Ceea ce e o mare minciună. Nu e posibil ca mii şi mii de politehnişti (numai UPB are peste 10.000 de studenţi) să găsească stagii PE BUNE. Este absolut evident că nu e posibil, nu în industria românească. Aşa că totul e o minciună, o mare minciună. AICI e tradiţia comunistă, de a susţine la nivel instituţional o minciună, nu cum mă acuzi pe mine, @nwradule, că-s comunist cînd vorbesc împotriva stagiului.

    PRactica asta obligatorie mi se pare o decizie complet idioată. Pe de o parte îi obligi pe studenţi să-ţi aducă o adeverinţă de practică/stagiu care în 90% din cazuri e fie falsă (adeverinţă care se ia fără să te duci nici un pic în practică) , fie nerelevantă (studenţi care se duc în esenţă în vizită la o firmă, freacă un pic menta pe acolo, eventual îi pune cineva să reinstaleze un windows, la Orange sau Cosmote să monitorizeze alarme, sau să facă altă muncă de negru, TOTAL necalificată pt nivelul unui inginer, etc). Pe de altă parte toată lumea se bate cu pumnul în piept că “am experienţă, am lucrat într-o firmă”. Şi vine idioata aia de la Cosmote şi zice că pardon, tu degeaba chiar ştii să faci o grămadă de chestii, ai proiecte relevante şi grele făcute cu mînuţa ta în facultate, dacă însă nu ai făcut “stagiu”, eşti un nimeni.

    Nu zic, cei 10% rămaşi, care au făcut un stagiu pe bune, în valoare absolută reprezintă destul de mulţi oameni, care pot veni cu poveşti “de succes”. Dar rămîne un fapt că sînt doar 10% din total. Este o mare prostie să faci obligatorie o chestie care merge doar în proporţie de 10%.

    Eu (pur ipotetic, şansele să ajung ceva ministru al învăţămîntului sau aşa ceva sînt nule) aş interzice categoric ca aceste stagii să fie obligatorii – vorbim de România şi de industria românească din anul 2015, nu de Silicon Valley – şi aş pune şi nişte limite reale asupra timpului în care se pot declara oficial (de ex doar timp de 45 de zile din vară… deci nu toate cele 3 luni de vară cum e acum, ceea ce este aberant). Cine chiar vrea să facă un stagiu, să facă, dar să fim 100% sigur că nu e “pe naşpa”. Şi să fie transmise nişte mesaje clare şi angajatorilor, nu ştiu exact sub ce formă, de exemplu nişte “incentives” financiare de a angaja oameni fără experienţă, repet, încă nu mi-e clar cum, dar măcar principial, să fie cineva oficial care să o contrazică pe idioata aia de care vorbim. Să zică cineva oficial, un ministru ceva, “strategia învăţămîntului românesc tehnic va fi să crească calitatea şi cantitatea proiectelor tehnice făcute de către studenţi în facultate, pentru a asigura cu adevărat un cîştig de pe urma facultăţii pentru cei care au ales să facă o facultate, înţelegînd în acelaşi timp că obţinerea unei diplome de facultate reprezintă şi o investiţie considerabilă în timp, şi un sacrificiu financiar, din punct de vedere al faptului că perioada studiilor tehnice nu poate fi, în mod realist, cumulată cu desfăşurarea unei activităţi de salariat.” Ceva de genul.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus