un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Filme: Jupiter Ascending – idee bună, dar personaje neinteresante

8 Feb 2015  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

Am vrut să mergem la Jupiter Ascending încă de când am văzut prima oară trailerul, ceea ce probabil s-a întâmplat acum un an. Campania de publicitate pentru acest film a fost foaaaarte lungă. L-am văzut ieri.

Pe scurt, concluzia pentru Jupiter Ascending este următoarea: efectele speciale sunt de top, bine făcute, atent lucrate, cu multă imaginație, dar scenariul este unul absolut banal, foarte previzibil și lipsit de orice mesaj adevărat. Asta e păcat; cu efectele speciale frumoase și cu bugetul uriaș investit în film, ar fi avut nevoie doar de puține ajustări pentru a deveni un titlu de referință, ceva care să rămână în amintirea privitorilor mai mult decât un simplu “un alt film SF”, mai ales având în vedere că este făcut de frații Wachowoski (acum frate și soră), cei din spatele trilogiei Matrix și a filmului Cloud Atlas.

Jupiter Jones este jucată de Mila Kunis, o tânără ce are aceleași gene ca și o fostă regină a unei puternice case nobiliare din Univers, așa că familia acesteia vrea să o răpească, fiecare dintre cei trei moștenitori având motivele sale. Jupiter este salvată de Channing Tatum, un soldat-vânător foarte puternic și de care se îndrăgostește, evident, în film. Viața ei este complicată de faptul că astfel află că există extratereștri și că are o moștenire ce include planeta Pământ și alte asemenea lucruri.

După cum spuneam, efectele sunt foarte bune, de nivel Star Wars. Scenariul însă lasă de dorit, plin de stereotipuri clasice, de la tipul rău care este ușor nebun fără nici un motiv, la Jupiter care acum află adevărul cel nasol și plânge, iar în clipa următoare (la propriu) este cerută în căsătorie și se bucură, până la Channing Tatum care joacă rolul de dur fără sentimente, dar cu suflet nobil, ce constant trebuie să o salveze pe eroina noastră. Apoi adaugi lucrurile de-a dreptul cretine, precum scări și pereți de metal ce se rup în două fără motiv fix în spatele eroinei (se prăbușea clădirea) și dialoguri de genul “-Sire, a fost străpuns domul, pierdem atmosfera! -Păi… astupă-l la loc! -Ah… bună idee”.

Este chiar păcat. Frații Wachwoski, cei care au scris scenariul, au creat un univers chiar interesant, inedit, dar din păcate scenariul acestei povești despre Jupiter împiedică filmul să devină un SF de calitate, unul despre care să vorbim și la anul. Este doar un alt film de weekend.

jupiter_ascending

    15 comentarii

  1. Si eu am in plan sa merg saptamana viitoare la cinema sa-l vad, pentru ca-mi place Eddie Redmayne de cand am vazut seria Pillars of the earth in care a mai jucat.
    E bine deci ca oricum nu ma asteptam sa fie vreo capodobera, asa ca nu ar trebui sa fiu foarte dezamagita.

      (Citează)

  2. asta da noutate , ai cumparat bilet la film !
    nu cunosti pe nimeni la Freeman Entertainment ?

      (Citează)

  3. ma care mi-ai luat nick-ul ?

      (Citează)

  4. Raluca:
    Si eu am in plan sa merg saptamana viitoare la cinema sa-l vad, pentru ca-mi place Eddie Redmayne de cand am vazut seria Pillars of the earth in care a mai jucat.
    E bine deci ca oricum nu ma asteptam sa fie vreo capodobera, asa ca nu ar trebui sa fiu foarte dezamagita.

    http://www.imdb.com/title/tt2322441/

    Dar asta :)

      (Citează)

  5. unul din cele mai proaste filme vazute in ultimii ani. am regretat fiecare minut.

      (Citează)

  6. Eu nu inteleg la ce v-ati asteptat de la doi actori ca Tatum si Kunis,n-o excelat in niciun film.

      (Citează)

  7. Degeaba e scenariul bun…

      (Citează)

  8. Slabut filmul si cam pueril. Au adunat mult folclor si au creat o ciorba. Zici ca e un film comedie per total. Plus ca e cam sinistru. Tot universul e obsedat de profit, exista coruptie si in alte galaxii (ar trebui sa-si infiinteze si aia DNA), dorinta de a arata vesnic frumos fizic (ma asteptam la un scenariu mai profund, sa vad niste creaturi in alta dimensiune energetica care nu depind de o amarata de substanta extrasa din oameni).
    Ar fi mult prea trist ca existenta universului sa fie creionata intr-un asemenea fel.

    Sincer ma asteptam la un film mai profund de la Wachowski Brothers dar se pare ca le-au cam pierit ideile dupa matrix.
    Ce e drept ca nici nu au promis un film revelator cu acest jupiter ascending.

      (Citează)

  9. Tiberiu:
    Eu nu inteleg la ce v-ati asteptat de la doi actori ca Tatum si Kunis,n-o excelat in niciun film.

    Actori ca actori dar scenariul?!

      (Citează)

  10. N-ai inteles tu deloc filmul, ala cu domul spart care nu stia ce sa faca sa rezolve problema reprezinta corporatismul american care nu este capabil de gandire independenta fara ordine de sus SAU fara proceduri scrise in coduri si regulamente.

    Serios, n-ai remarcat scenele cu birocratia si spaga? Sau faptul ca ii dau un cod de conduita nobiliara de 3 kile?

    Daca erai inginer pe constructii intelegeai cum schimbarea de presiune in interiorul domului si factorii de stres nou la care sunt supuse cladirile si exploziile cauzate de nu am idee ce pot duce la desprinderea structurilor atasate precar de ele.

    Pentru mine bocancii aceia patinatori pe aer fac tot filmul.

      (Citează)

  11. E unul din putinele filme pe care le-am asteptat anul asta (pe langa noul Mad Max si noul Terminator), si e adevarat ca am fost un pic dezamagita, dar pe de alta parte trailerul nu promitea nimic extraordinar de inteligent, emotionant si logic – doar multa actiune cu efecte speciale. Ceea ce am si primit.
    O sa ramana un film de distractie, si pana la urma, chestia asta nu e neaparat un lucru rau.

      (Citează)

  12. Foarte bun filmul, foarte bun scenariul si mesajele transmise. Oamenii calca pe cadavre pentru posesiune si profit, nu-i intereseaza familia si nici alte fiinte umane. Iar raspunsul la problema – care e cea mai pretioasa resursa din univers, dupa ce ai trecut de faza cu aurul si petrolul? – este de milioane. Si sfarsitul este foarte bun, pentru ca arata ca unii mai pretuiesc si alte lucruri in afara de putere, bani si posesiuni. Si mai sunt multe altele, dar ar insemna sa povestesc toata esenta filmului si nu vreau sa fac asta. Din pacate multa lume nu a vazut mai departe de efectele speciale si nu a inteles nimic din film. Dar asa s-a intamplat si cu Matrix, la inceput multa lume nu a inteles nimic (doar efecte speciale si Keanu Reeves) si a trebuit sa treaca ceva vreme pana au inceput sa se prinda si sa vada filmul la adevarata lui valoare.

      (Citează)

  13. E misto film-ul. Chiar mi-a placut!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus