un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

50 de umbre versus 50 de nuanțe

14 Feb 2015  ·

GÂNDURI  ·

28 comentarii

Nu plănuiesc să văd filmul 50 Shades of Grey, nu după ce am citit acest review super-amuzant al cărții.

So the plot is: They have sex, she wants to smooch, he wants to flog, there’s a bunch of talking about this, they have sex again, she again wants to smooch, he again wants to flog, there’s a bunch more talking about this, and so on for several hundred word-filled pages.

E treabă de femei. Eftimie are dreptate, așa cum pentru bărbați se fac filme precum Terminator, Independence Day și Transformers, pentru femei se fac unele despre fantezii cu miliardari tineri, atrăgători și foarte dornici. Nu mă va mira, deci, succesul filmului.

Un lucru bun pentru toată lumea tot iese de pe urma filmului, soundtrack-ul este foarte bun, cu nume precum Annie Lennox, Beyonce, Ellie Goulding, Sia și inclusiv un bărbat, Sinatra.


Totuși, câteva gânduri despre traducerea “50 de umbre ale lui Grey”. De ce umbre?

“Shades of grey” este o expresie ce vrea să spună că situațiile nu sunt doar albe și negre, ci cu o multitudine de culori între. Cum le-am spune? Nuanțe. Inginerii TV le-ar spune “niveluri de gri”, dar asta e o deformație profesională care de obicei te lasă în imposibilitatea de a avea sex precum în carte.

Nuanțe. O fi domnul Grey un miliardar misterios, cu tot felul de plăceri ascunse (după ce le trece într-un contract, desigur), așa că se poate spune că sunt multe nuanțe ale personalității omului. De ce s-ar zice umbre?

Oricum ai da-o, o traducere mai bună rămâne “50 de nuanțe ale lui Grey”.


This is why the immense popularity of Fifty Shades of Grey is actually great news for men. It’s a signal from the female gender […] transmitting an exciting and encouraging message to men everywhere: “We are interested in sex! We’re just not interested in sex with you unless you’re a superhot billionaire.”

Dacă vă interesează cartea, nu vă sfiiți să o cumpărați prin linkurile următoare: volumul 1, volumul 2 și volumul 3.

    28 comentarii

  1. ‘Da fuck did I just read?

      (Citează)

  2. Mie mi se pare ca e un film de gospodine trecute de 50 de ani. Din trailer am vazut ca e o mizerie de film, nu imi doresc sa il vad integral.

    Ai vazut ce nota are pe IMDB ? :))))) 3.4

      (Citează)

  3. Nu imi dau seama cine “decide” traducerea titlului unui film in romana dar nu sint la prima abatere nici cea mai grava. De ce nu putem pastra denumirea englezeasca?

      (Citează)

  4. Radule, e simplu: se scrie umbre si se intelege nuante:). Oricum, cei care au vazut orice altceva decat filme cu Seagal la viata lui, stie cam despre ce e vorba aici.

    Cred ca umbre ii da greutate titlului. Nuantele merg, dar intr-o reclama la Dufa si alte vopsele:)

      (Citează)

  5. Duby:
    Radule, e simplu: se scrie umbre si se intelege nuante:). Oricum, cei care au vazut orice altceva decat filme cu Seagal la viata lui, stie cam despre ce e vorba aici.

    Cred ca umbre ii da greutate titlului. Nuantele merg, dar intr-o reclama la Dufa si alte vopsele:)

    Da, probabil ai dreptate, sună mai misterios așa.

      (Citează)

  6. *scuze ptr dezacordul de mai sus. Weekend fain!

      (Citează)

  7. Avea 3.2 pe imdb dar probabil au inceput dupa sa voteze masiv femeile :))
    Nici eu nu am inteles isteria asta in cadrul fetelor/femeilor … daca se dadea o tigaie si erau babe hai ca m-ai vazusem =))
    Numai Radu F. Alexandrescu le poate intelege ….

      (Citează)

  8. L-am vazut aseara (din proprie initiativa), sala a fost plina de pustoaice de liceu, mai zareai cate o tanti 45+ pe ici colo. Filmul mi s-a parut amuzant, fara substanta si prea lung, chiar nu am inteles de ce l-au facut de 2 ore daca urmeaza alte doua parti. Eu i-as da nota 5 pentru soundtrack si pentru ca m-a facut sa rad desi filmul nu intra la categoria comedie.

      (Citează)

  9. Din cate stiu, pentru traducerea in romana a titlurile filmelor ultimul cuvant ii apartine departamentului de marketing (sau ceva asemanator) al distribuitorului,

      (Citează)

  10. L.E. – in loc de Radu F. Alexandrescu – Radu F. Constantinescu

      (Citează)

  11. eu astept sa iasa 50 tastes of cum…

      (Citează)

  12. Nu e musai sa te uiti la film, nu e musai sa citesti cartea, nu e musai sa-ncerci sa intelegi de ce unor femei le place sa fie, intr-o oarecare masura dominate in asternuturi, si toturi protejate si ocrotite, dar nici sa nu te miri cand o sa-i gasesti sms-urile sau mesajele altora pe whatsapp. Surprinderea mea vine tocmai din reactia de urangutani a barbatilor vizavi de niste lucruri pe care, in acest punct al vietii lor, nu-l inteleg. Problema e ca nici macar nu sunt curiosi sa incerce sa-l inteleaga.

      (Citează)

  13. snickers:
    Problema e ca nici macar nu sunt curiosi sa incerce sa-l inteleaga.

    Si te macina asa precum voi (fetele) nu intelegeti ca nu ne place culoarea roz?

      (Citează)

  14. SW:
    Avea 3.2 pe imdb dar probabil au inceput dupa sa voteze masiv femeile :))
    Nici eu nu am inteles isteria asta in cadrul fetelor/femeilor … daca se dadea o tigaie si erau babe hai ca m-ai vazusem =))
    Numai Radu F. Alexandrescu le poate intelege ….

    Este cum am zis în articol (de fapt cum a zis Eftimie) – pentru bărbați se fac filme gen Terminator și Transformers, pentru femei din astea cu fantezii cu miliardari.

      (Citează)

  15. Pe mine ma amuza ca sunt oameni care au rezervare peste două săptămâni, pe când aseară la Patria sala era 3/4 goala.

    In rest, filmul e foarte amuzant. Merita sa mergi daca esti bărbat, ca sa intelegi ceva despre femei. Alea din jurul tau, nu alea din film :)

      (Citează)

  16. mircea (primul)

    15/02/2015 la 1:37 AM

    Sa intelegi ca majoritatea sunt niste frustrate supraponderale? Te-am scutit de 12 lei. #feminism

      (Citează)

  17. mircea (primul): Sa intelegi ca majoritatea sunt niste frustrate supraponderale? Te-am scutit de 12 lei. #feminism

    Nu, sa intelegi ca le place sa fie dominate :) Nu neapărat cu biciul, ci cu atitudinea. Și că dacă vrei s-o faci să te vrea, e o idee bună să o ignori, s-o bagi în seamă, iar să o respingi și tot așa :)

    Exista si varianta in care toate femeile sunt curve, dar genul asta de oameni știu mai bine ce apare când scrii “p” în browser.

      (Citează)

  18. Andrei:
    Pe mine ma amuza ca sunt oameni care au rezervare peste două săptămâni, pe când aseară la Patria sala era 3/4 goala.

    Oamenii aia au, probabil, rezervare la sali fara bulina.

      (Citează)

  19. DeadPixel: Pe mine ma amuza ca sunt oameni care au rezervare peste două săptămâni, pe când aseară la Patria sala era 3/4 goala.

    Și zici tu că mall-ul e mai bine construit? Poate mai rezistent decât blocul cu bulină, da tot n-aș vrea să mă prindă cutremurul ăl’ mare în mall. Sau în pasajul de la Unirii, că tot veni vorba :)

      (Citează)

  20. Jegul ala ar trebui sa vina cu rola de hartie igienica la pachet. E un fel de Twilight, dar cu porn.

      (Citează)

  21. deplictis:
    eu astept sa iasa 50 tastes of cum…

    gay ?
    sau
    nimpho ?

      (Citează)

  22. tipa e destul de nasoala. mai bine o luau pe Sandra Romain.

      (Citează)

  23. Un film execrabil, nu isi merita deloc banii.. Actorii aia si-au luat banii degeaba, sunt teribili

      (Citează)

  24. “We’re just not interested in sex with you unless you’re a superhot billionaire”

    Exact asta spun si eu de cativa ani incoace. Trebuie sa il pun pe ala sa-mi plateasca drepturi de autor. Ca sa am dupa aia bani sa ma futa femeile…ca asa…

      (Citează)

  25. Asadar, concluzia e clara : femeile vor doar BANI, si vor sa fie BATUTE. Bine ca stim.

      (Citează)

  26. Gaelex:
    Jegul ala ar trebui sa vina cu rola de hartie igienica la pachet. E un fel de Twilight, dar cu porn.

      (Citează)

  27. De fapt chiar e varianta porn a lui twilight, avand in vedere ca a inceput pe tumbir, ca si …pam pam pam pam Twilight fanfiction!
    Exista si un musical pe youtube foarte amuzant facut de AVbyte brothers despre fifty shades of gray

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus