un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Să șterg muzica din calculator?

28 Jan 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

28 comentarii

Am în calculator multă muzică adunată în ultimii 15 ani. N-am mai ascultat-o deloc în ultimul an, poate chiar și mai mult.

Unu, din lipsă de timp, dar factorul principal sunt serviciile online de streaming de muzică. Anunțul că Deezer devine gratuit m-a făcut să intru mai des pe site-ul lor, iar odată intrat am descoperit cât de ușor este să ascult ce vreau eu, orice, oricând. Puteți face asta și pe Zonga, Grooveshark, Spotify și altele.

De exemplu uneori am chef de jazz, ceva liniștit ca muzică de fundal. Caut “jazz”, aleg o compilație “best of” și dau play la întreb albumul. Am venit din Turcia cu poftă de ceva muzică orientală, am scris “dubai” și am ascultat vreo trei albume cu muzică ambientală. Altădată am căutat “spanish guitar”, am dat play la un Best Of, a fost bine. Altădată heavy metal, fără să-mi pese exact ce ascult, ci alegând un playlist făcut de altcineva și care promitea să fie bun.

Tot din servicii gen Deezer mă păstrez la curent cu albumele noi ale artiștilor mei preferați. O mai fi apărut vreun Buddha Bar? Caut și văd că nu știam numărul 16. Oare Loreena McKennitt a mai scos ceva nou? Caut aici la albume. La Summer Well mi-a plăcut The National – le-am ascultat online toate albumele. Plus, desigur, aproape toată muzica pe care o aveam în calculator, dar avantajul cel mai mare în serviciile online este că descopăr noi melodii bune ascultând “posturi de radio” sau playlist-urile altora și bazându-mă pe algoritmul Flow.

Mă gândesc tot mai serios să șterg muzica din calculator. Nu-i vorba de spațiu, dar parcă îmi pare rău de ea, că știu cât de greu am adunat-o. Toată muzica house n-aș sterge-o, aia e practic imposibil de găsit din nou, dar restul albumelor parcă nu-și mai au rostul de când cu site-urile acestea, cu searchul lor rapid și cu atâta muzică noua de descoperit.

Voi mai ascultați mp3-uri? Eu doar pe telefon, dar acolo sunt 3-4 albume trance și balade și chillout pentru zborurile cu avionul.

    28 comentarii

  1. Eu am vreo 10 giga de muzica pe care n-am mai ascultat-o de niste ani, dar imi pun intrebarea daca peste alti cativa ani voi mai avea acces la ea pe diverse site-uri. Cel mai bine pune-o pe un hard disk extern si pastreaz-o.

      (Citează)

  2. Am șters toată muzica din PC acum vreo 2 sau 3 ani. Nu am nici un regret.
    Între timp am mai cumpărat niște melodii de pe iTunes. Le-am șters și pe-astea când am instalat OS pe SSD și nu le-am mai descărcat la loc.

      (Citează)

  3. Youtube si soundcloud de vreo 2 ani aici. Mai am cateva melodii/mixuri/taieturi pentru telefon.

      (Citează)

  4. si eu am sters tot.

      (Citează)

  5. Google play Music va spune ceva? Nu e nevoie sa stergi muzica, poti sa o urci in contul tau si poti sa o descarci ulterior cand vrei. Iti ofera posibilitatea de a urca 20.000 de piese., eu asta am facut cu marea majoritate a pieselor din calculatorul meu.

      (Citează)

  6. Acum câțiva ani am rămas fără hard-ul pe care aveam muzică, nu m-am mai chinuit să-mi refac playlist-ul, am trecut fie la Deezer fie la Google Play Music.
    Pt avion am playlist-uri din deezer salvate pe care le folosesc și offline.

      (Citează)

  7. spotify FTW :)

      (Citează)

  8. Si eu sunt nostalgic dupa muzica de pe calculator, desi singurele ocazii unde chiar e utila sunt petrecerile, pentru ca imi cunosc muzica si e mai rapid sa le aranjez cum vreau din winamp. Din cand in cand mai scriu si cd-uri pentru ascultat in masina. Cu siguranta mi-ar parea rau sa am o asa colectie de muzica si sa o sterg.

      (Citează)

  9. Eu vreau să-mi mai iau un Micro SD ca să-mi mai pun niște muzică pe un player mai vechi, de care nu mă pot dezlipi, și care are prea puțină memorie ca să-i tot schimb muzica cu ceva nou care apare și în același timp să las și muzica mai veche acolo. Plus că nu pot să renunț nici la Winamp, care mi-a fost dintotdeauna player-ul de căpătâi.

      (Citează)

  10. De unde ai informatia cu Deezer ? De cand devine gratuit ? Doar ascultat in Browser sau si aplicatia de mobil ?

      (Citează)

  11. Cand am schimbat ultima data hardul am renuntat si la muzica pe care o aveam stransa din timpul liceului si al facultatii. Am avut asa atunci o parere de rau, desi nu mai ascultasem ceva de acolo de cel putin 2 ani deja. O parte din melodii au supravietuit totusi pe stickul USB din masina, unde nu am mai schimbat muzica de 4 ani, deci ascult numai piese din tinerete :))

      (Citează)

  12. Eu sunt total afon la cultura muzicala , nu pot sa retin numele melodiei si artistul respectiv . Alta problema e ca imi plac multe genuri de muzica de la clasica la cea celtica ( ex Lord of the dance ) . Pentru mine ar fi ideal un serviciu gen Pandora cu algoritm de recomandare si de retinere a genului care imi place mie .

    De cateva sapatamani folosesc 8tracks.com , unde in functie de stare caut dupa categorii ( gaming , study , epic soundtracks etc ) si mai mereu gasesc liste facute de altii care mi se potrivesc . Serviciul este gratuit deoarece preia muzica de pe youtube / soundcloud .

      (Citează)

  13. Eu mi-am pus muzica pe niste DVD-uri acum niste ani. De atunci n-am mai ascultat nimic din calculator. Da nici DVD-uri/CD-uri n-am mai folosit… :)

      (Citează)

  14. Digitally Imported, la munca (cu casti) pentru concentrare. In rest nu prea imi ramane timp de ascultat muzica .. :(

      (Citează)

  15. N-o sterge, mă, că ai dat bani pe ea!

      (Citează)

  16. Pastrez muzica in calculator.
    Si sa va dau motive:
    – tin foarte mult la calitatea audio, am concerte pe SACD sau in format FLAC pe care nu le pot gasi pe niciun serviciu online. (am cautat)
    – lipsa artisti mai putin cunoscuti. Ascult foarte mult din muzica lumii, chestii acustice, jazz, clasica. Iar la clasica sunt interpretari anume pe care le agreez mai mult decat altele. E dificil de gasit asa ceva online.
    – indisponibilitate serviciilor online in zona noastra geografica. Spotify nu e (oricat ati zice ca folositi vpn proxy-uri sau nu stiu ce extensii in browsere), Deezer e ok si doar atat. Etc.
    – majoritatea serviciilor online folosesc mp3 streaming. Am urechi de elf si simt diferenta.
    – singurul serviciu de streaming de muzica hq nu va fi disponibil in Romania nici cand (ma refer la tidalhifi.com)

      (Citează)

  17. Trase pe DVD, scrise cu carioca ce e pe fiecare, si puse bine… amintire pentru generatiile viitoare.
    Peste vreo 10 ani se va uita pustimea de atunci la CD/DVD cum se uita generatia feisbuc la o disketa acum.

      (Citează)

  18. Doar Youtube. Abonamentul de la RDS cu 5 GB…. mi-e suficient. Nu-mi amintesc cand am activat ultima data WiFi-ul. :D

      (Citează)

  19. joke.r or not

    28/01/2015 la 5:51 PM

    pew pew die: Trase pe DVD, scrise cu carioca ce e pe fiecare, si puse bine… amintire pentru generatiile viitoare.Peste vreo 10 ani se va uita pustimea de atunci la CD/DVD cum se uita generatia feisbuc la o disketa acum.

    Durata medie de viata a unui DVD de calitate (neexpus la soare, umezeala, difererente mari de temperatura), e de circa 5 ani, a unui HDD este de maxim 10 ani, SSD-ul cat da Domnu’.
    Pe cloud or rezista mai bine?

      (Citează)

  20. joke.r or not: joke.r or not

    Am cd-uri mai vechi de 5 ani care inca functioneaza fara probleme. Tinute departe de razele soarelui, umezeala si praf. Daca iti vine sa crezi, inca imi functioneaza primul pc compaq, luat la sh acum multi multi ani, ruleaza win 95.

      (Citează)

  21. Eu folosesc google play muzic.
    Tot de ce am nevoie gasesc acolo

      (Citează)

  22. Youtube, playlist si am terminat.

      (Citează)

  23. Eu mi-am facut un playlist in iTunes care se cheama “neascultate bune” in care rotesc muzica neascultata de cel putin o luna si care are rating de 2+ stele.

    Playlistul este mereu sincronizat cu telefonul asa ca ascult mereu muzica pe care altfel as uita-o.

    Din cind in cind mai dau si Shuffle all si computerul/telefonul imi canta cele 500+ piese pe care le mai in iTunes Library.

    Cind am chef si de altfel de muzica o ascult pe YouTube, iar in masina stau numai pe radio si pe podcast-uri.

      (Citează)

  24. Apropo de aceste servicii de muzica, in UE sunt niste scandaluri si chiar niste amenzi pentru faptul ca anumiti operatori de retele au fost prinsi ca prioritizeaza traficul pentru serviciul agreat de ei (adica pentru ala care vine preinstalat pe OS-ul telefonului achizitionat de la ei). Deci, exista si riscul ca acestea sa functioneze dupa toanele ISP-ului.

      (Citează)

  25. Dragos:
    Apropo de aceste servicii de muzica, in UE sunt niste scandaluri si chiar niste amenzi pentru faptul ca anumiti operatori de retele au fost prinsi ca prioritizeaza traficul pentru serviciul agreat de ei (adica pentru ala care vine preinstalat pe OS-ul telefonului achizitionat de la ei). Deci, exista si riscul ca acestea sa functioneze dupa toanele ISP-ului.

    adica orange deezer!!!!

      (Citează)

  26. daaaamn… tocmai mi-am resuscitat vechiul PC, in care pe unul din harduri am nici mai mult nici mai putin (sic) de vreo 80 de giga de muzica. “cumparata” pe bani grei, cum spune nasu_mare. nu m-am gandit niciodata la a o sterge, desi nu am mai ascultat ceva de acolo de… ani buni…
    stai, mint – cand am resuscitat PC-ul am ascultat ceva Ace of Base ca sa vad daca merge sunetul…
    discografii gasite greu, albume rip-uite cu Audio Catalyst, melodii rare, versiuni mai mult sau mai putin HI-FI – chiar si melodii inregistrate pe Line-In de pe casetofon… si zeci de CD-uri cu toate astea, ca nu aveam acum 10-15 ani spatiu de stocare…

    cineva a scapat un porumbel – cum le pot urca in Google Play Music?
    nu mi-as sterge colectia inca, macar din nostalgie pentru cate nopti pierdeam ca sa fac rost de melodiile astea… dar mi-ar placea sa le am undeva, nu pe CD/DVD (si eu am CD-uri mai vechi de 5 ani care au rezistat si CD-uri mai noi de 5 ani care deja nu mai merg)…

    winamp whips the llama’s ass…

      (Citează)

  27. @HevyD: Agency for Communications Networks and Services of the Republic of Slovenia found Telekom Slovenia and Simobil in violation of the principle of net neutrality. Both companies have violated the Electronic Communications Act with their unequal treatment of data traffic offered to their users.

    The subject of the supervision procedure was differentiation of data traffic between Telekom’s music streaming ‘Deezer’ service, Simobil’s cloud storage app ‘Hangar mapa’ and other internet data downloaded by the users.

    Net neutrality is part of the Slovenian legislation, telecommunications providers are thus not allowed to restrict internet services.

      (Citează)

  28. eu sunt mai meticulos si de-a lungul anilor am stans melodie cu melodie in foldere ceva de genul best of cu romanesti si straine general. si le am frumos puse si pe stick pt masina. in masina nu am peste tot net. stick e mai sigur.

    mai apoi e problema chestiilor de nisa. muzica balcanica de exemplu. destul de greu sa fac rost de cate unele. si atunci prefer sa am copia mea sigura.

    spatiul in ziua de azi e practic nesemificativ ca cost. deci un hdd extern macar e safe pt pastrare uzica. nu se stie cand e nevoie vreodata.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus