un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Prin Promenada bate vântul

14 Jan 2015  ·

GÂNDURI  ·

31 comentarii

Pe 4 ianuarie am avut plăcerea să merg pe rând în mall-urile AFI, Promenada și Băneasa, că am făcut turul magazinelor Massimo Dutti în căutarea unei poșete. N-am găsit-o, dar asta e altă discuție.

Am avut însă ocazia să observ diferența între mall-uri. La ora 19 seara în AFI nu aveai loc să arunci un ac fără să lovești vreo 3 persoane. Era aglomerație ca pe stadion. Nu vă zic cât timp am căutat parcare în subteran. Am vrut să mănânc, dar n-am avut unde, toate mesele erau ocupate, iar la restaurante erau cozi mari; zumzetul acela de fundal, acele mii de voci, mă deranja, la fel și ideea de “ține masa” și apoi de a sta măcar 15 minute la coadă. Magazinele erau pline, de exemplu la Massimo Dutti erau cam 20 de persoane ce așteptau să plătească.

Altfel spus, mai este loc de mall-uri în București. Da, astfel de aglomerații apar mai ales de sărbători, dar e clar că mai este loc pentru magazine.

Din AFI am mers în Promenada, mall-ul de la Aurel Vlaicu, să căutăm și acolo poșeta. Mall-ul era gol. Arăta ca mai jos și repet, era duminică, ora 19:50.

Promenada are un an și ceva, dar mall-ul nu a prins niciodată cu adevărat, deși sunt multe magazine interesante acolo. Nu mai știu exact, dar cred că Raiffeisen l-a și vândut deja altora. Dacă aș fi așteptat un pic, sigur prindeam și un moment în care culoarul să fi fost gol, prin magazine nu era nimeni, la Massimo Dutti (cel mai mare din România, apropo) am fost singurii clienți, în parcare erau 147 de locuri libere. Toți vânzătorii se plictiseau; sper că cei din AFI sunt mult mai bine plătiți, chiar și în aceleași lanțuri de magazine, pentru ce au de îndurat acolo.

De ce nu merge Promenada? Zona Aviației este una bună, sunt oameni cu bani pe acolo. Logic ar fi fost să atragă o parte din clienții mall-ului Băneasa Shopping City, să ia ceva și dinspre Pipera, să adune oamenii cu bani din zona Nordului, Floreasca, Dorobanți, Victoriei șamd.

Mai e nevoie de mall-uri în București, dar iată că cel mai recent dintre ele stă gol, așa cum și Liberty și City Mall au pățit după lansare. Nu înțeleg de ce și probabil nici investitorii nu înțeleg de ce.

Am fost apoi în Băneasa, unde era mult mai aglomerat ca-n Promenada, dar sub AFI. Food court-ul era plin, oamenii umblau prin magazine, era ceva zumzet, dar fără o senzație de aglomerație. Pentru un mall unde nu poți ajunge decât cu mașina, merge însă extraordinar și zvonurile spun că atrag clienții cei mai bănoși, având cea mai mare rată de conversie, ca să zic așa. Oarecum logic asta, în AFI mulți se duc la plimbare și căscat gura, dar în Băneasa mergi dacă ești pus pe treabă, că altfel nu are rost drumul.

E nevoie de mai multe mall-uri, dar numai acolo în Militari, lângă AFI? Culmea este că lângă AFI se găsește vechiul cel mai popular mall bucureștean, Plaza Romania, care acum atrage ceva oameni, dar departe de cifrele de altă dată.

Eu nu înțeleg de ce are AFI un succes atât de mare. Adică bravo lor, felicitări și la mai mare, dacă se poate, dar care e explicația? Ce au special acolo și nu au alții? Oare cei ce operează mall-ul sunt conștienți de ce ingrediente le-a făcut rețeta de așa succes sau doar se bucură de el fără o explicație exactă?

    31 comentarii

  1. Promenada a fost facuta cu gandul la “acvariile” cu pestisori ale marilor corporatii ce o inconjoara si o ducea bine atunci cand puteai parca inainte de ora 10.

    Au o parcare imensa. Venea lumea la corporatii cu masina, o lasau acolo, treceau pe la Billa sa isi ia puiu cu junkul aferent si se ducea la munca. Seara cand terminai la corporatie, te intorceai sa iti iei masina si sigur scapai in vreo 2-3 magazine sa casti ochii dintre care din macar unul tot cumparai. Era chiar busy seara.

    Acum ce rost mai are sa vin in Promenada cand, daca vreau sa cumpar ceva de mancare dimineata, trebuie sa parchez prin Aviatiei sau in parcarea firmei, sa ma intorc la mall si iar sa ma intorc la servici ? Nu, multumesc!

      (Citează)

  2. Eu am fost pe 22 decembrie pe la ora 14 si era plin plin, am cautat vreo 20 minute parcare. E un mall făcut sa fie accesibil atunci cand pleci de la lucru sau in pauza de masă.

      (Citează)

  3. radu, tu știi că brașovul nu are nici un mall? :)

      (Citează)

  4. Probabil atractia in AFI e spatiul imens (si) de la patinoar. Celelalte seamana cu Unirea/Victoria (50 de magazine intr-unul singur).

      (Citează)

  5. Afi e intre niste cartiere cu blocuri de 10 etaje, relativ la metrou, mare, are lanturi care nu se gasesc prea usor in oras, Imax. In aviatiei e densitatea mult mai mica, eu n-am niciodata motiv sa merg acolo. Mai degraba ajung in baneasa pt ca ikea.

      (Citează)

  6. La AFI este foarte foarte usor de ajuns. Si au cinema de toate felurile.
    La Promenada nu ajungi decat cu metroul, este departe si mai ai un pic si iesi din Bucuresti dupa el. Si nu au cinema de nici un fel. Deci este prost facut si prost localizat, parerea mea.

      (Citează)

  7. Eu muncesc la una din multele cladiri de langa Promenada. La ora pranzului, la food court nu ai loc sa arunci un ac. Toti angajatii din toate cladirile din zona vin buluc sa isi ia pranzul acolo. Ce-i drept, mall-ul pare mai plin de viata atunci chiar daca la etajele inferioare food court-ului, animatia nu e la fel de mare. Oricum, imi place pentru ca nu am chef sa ma duc sa ma calc pe picioare cu toti oamenii cand vreau sa imi cumpar haine sau alte chestii si stiu ca daca o sa ma duc la Promenada o sa am parte de o sesiune linistita de shopping. Iar daca am chef sa mananc, oricand in afara de segmentul 12:30 – 14:30, o sa fie destul de liber. Si asa cum zicea cineva inaintea mea, ideea ca mall-ul asta e facut pentru corporatisii din zona nu cred ca-i asa departe de adevar.

      (Citează)

  8. AFI și Plazza sunt situate în două cartiere imense, Drumul Taberei și Militari, ambele mai mari decât cel mai mare oraș de provincie, având probabil peste 600.000 de locuitori împreună (luând în socoteală și comunele limitrofe Chiajna/Domnești/Dragomirești). S-a dezvoltat și un hub de birouri în zona Grozăvești/Semănătoarea/Apaca care generează și el trafic. Între ele două, probabil Plazza are o rată de conversie mai bună la cumpărători, deși traficul e mai mic. În plus, au parcare gratuită :) și uneori e alternativă pentru filmele sold-out în AFI.

    Promenada este într-o zonă de birouri, nu are aglomerări de locuințe în apropiere iar lipsa cinematografelor îl scoate de pe listă pentru ieșirile de week-end. Din punctul acesta de vedere, chiar și Plazza este mult mai atractiv.

      (Citează)

  9. pentru ca AFI e la indemnana. chiar daca si la promenada ajungi cu metroul, la Afi ti se pare aici, in oras, pe cand promenada e la dracu cu carti. de exemplu, eu n-am calcat niciodata in Promenada, de la deschidere pana azi. obisnuita sau comoditate, tot in afi fug si la film, si la shopping si la mancare

      (Citează)

  10. Din observațiile mele de profan îmi pare că secretul la un mall de succes este o ancoră (am văzut că așa zic cei ce se pricep) de succes, adică un hypermarket. Și apoi vin, nu neapărat într-o ordine: cinematograf, food-court, patinoar, mix de magazine, suprafața, parcare, poziționare, management, catchment area, etc.

      (Citează)

  11. Promenada nu e mall de week end. Eu am fost de multe ori, in diverse zile, la diverse ore, ca stau aproape. Asa cum s a spus deja, mall ul nu are cinematograf si hypermarket (billa e mic, nu se pune). In week end faci cumparaturi, mergi la film, vrei mai multe optiuni. AFI e facut sa-ti petreci mult timp in el. La Promenada te duci mai in viteza, cel mai probabil in timpul saptamanii, daca lucrezi in zona. Oricum, in perioada sarbatorilor a fost full.

      (Citează)

  12. > vali, brasovul avea si fabrica de avioane, dar inca n-are aeroport

      (Citează)

  13. Intrebare de baraj: La Promenada exista cinematograf?

      (Citează)

  14. mai degraba fabrica de avion, ca cica unul singur a fost construit :)

      (Citează)

  15. Eu stau in Militari si de obicei merg in Plaza Romania pt filme si cumparaturi. In AFI calc cam de doua ori pe luna pentru ca sunt fan Salomon si acolo e cel mai apropiat magazin. In afara de cele care sau spus mai sus, eu cred ca mai e un factor determinant pentru succesul mall-urilor. In general lumea e atrasa de lume. Paradoxal pentru mine, care urasc aglomeratia, dar aparent nu si pentru multi altii.
    Sunt o gramada de tineri care prefera sa se bata pentru un loc la masa in AFI pentru ca asa e trendul acum, desi ar putea sa mearga doua statii de tramvai mai incolo si sa manance decent aceleasi porcarii. E drept, cand stai intr-un food-court gol pe trei sferturi, cum e de multe ori cel din Plaza, lucrurile pot parea mai tristute, asa. Parca simti ca nu esti unde trebuie, ca nu esti in miez. De multe ori stateam la masa in AFI si mi-era clar ca multi nu au venit tintit pe un anumit magazin, ci doar la cascat gura si eventual mancat/baut. Dar unde e mai multa lume sunt mai multe gagici de agatat, probabilitate mai mare sa dai peste cunoscuti, etc.

      (Citează)

  16. in afi ai patinoar, cinematograf, locuri de joaca pt copii, mai multe magazine. de asta este mai plin.

      (Citează)

  17. Era gol pentru ca ai mers duminica. De asta. Mergi in timpul saptaminii si ai sa vezi ca nu e deloc gol. Chiar am fost recent si era destula lume si parcarea era aproape plina.

      (Citează)

  18. Din punctul meu de vedere, principalul minus la Promenada e lipsa cinematografului.

    Cand inca era in constructie (lucrez in zona), ma uitam cu ai mei colegi pe geam si ne frecam mainile de bucurie, ne gandeam ca dupa munca sarim direct in mall la un film, la o bere dupa, poate si o țoala ceva.

    Mare dezamagire a fost dupa ce s-a deschis; cum sa iti bubuie mintea sa faci mall fara cinematograf.

    Mai adaugam la asta si faptul ca World Class-ul deschis in el cred ca e cel mai obosit punct, n-are sauna, n-are piscina, trist.

    In concluzie, in afara de orele pranzului, cand mai trec ori prin Billa ori prin Food Court, pentru mine personal nu exista mall-ul Promenada.

    Nu ca as aprecia aglomeratia din AFI, dar macar poti sa vezi un film nu?

      (Citează)

  19. Am auzit pe cineva recent despre treaba cu mallurile din Militari. O tipă îi povestea unei prietene: “Era aşa plin la AFI încât s-a umplut şi Plaza!” E pe principiul vaselor comunicante, mai ciugulesc şi turcii câte ceva după nu mai e loc dincolo.

    În general merg oamenii din cartier acolo, ăia care vor să evite aglomeraţia, ăia care vor să vadă un film mai ieftin…

      (Citează)

  20. >14 gogu, confunzi cu fabrica de avion din Craiova; la Brasov exista IAR care facea avioane dinainte de al doilea razboi mondial

      (Citează)

  21. Stai sa vezi cand o sa il deschida si pe cel din Pantelimon(mega mall), am inteles ca e programat in aprilie si o sa fie cel mai mare ca suprafata

      (Citează)

  22. Cel din Pantelimon va atrage multa lume: Colentina, Pantelimon, Muncii, Titan, Tei (ca si asa au facut autobuz Tei – Pantelimon).

      (Citează)

  23. Eu merg in AFI pt ca am un card care include parcare (libera oricand) si spalatorie gratis. So, cat vad un film masina se face bec :)
    In plus, am avut abonament la sala de aici – care este full in oricare moment al zilei.

      (Citează)

  24. Vad ca toti ii dau lui Zoso vot negativ. Si eu fac acelasi lucru de cate ori il prind pe alte bloguri (ca pe al lui nu pot, nu de alta). E o placere!

      (Citează)

  25. Cat de stupid sa fii sa-i dai cuiva vot negativ doar pentru ca poti? Si cat de trist sa fii ca sa-ti gasesti placere in asta?

      (Citează)

  26. “Mai e nevoie de mall-uri în București”… eu zic ca sunt destule…

      (Citează)

  27. Indiferent ca mergi in cursul saptamanii sau in week-end, Promenada e la fel de gol. Si asta se intampla si pentru faptul ca are magazine orientate catre o anumita clientela, si anume cei cu bani. Ca urmare, si Billa, care e un supermarket scump, tot pentru asta e gandit. Promenada a fost gandit pentru totate corporatiile din zona, nu pentru cei cu 5 lei in buzunar, dar merg la mall.

      (Citează)

  28. Cum adică poți ajunge doar cu mașina în mall-ul din Băneasa?

      (Citează)

  29. Zoso, lasă că se face coresi! Probabil tot o greșeală va fi, dar cred că va fi cel mai bun mall din oraș. Măcar Auchan să fie ca în Militari/Titan/Vitan (deși e CITY, am văzut niște băuturi răcoritoare bune în vară acolo, alea nu erau la Brașov)

    Și știu ce are AFI: acea insulă cu patinoar în care-ți vine să stai vreo oră cel puțin! Plus că i s-a tot făcut reclamă la tv, pe la știri… Promenada n-a prea beneficiat de reclamă la tv. AFI era și mall-ul cu Real deschis non-stop, de revelion și-sau Crăciun… Ș.a. De acii și puzderia de oameni de acolo. Dar nu e mereu chiar așa de plin; eu l-am nimerit destul de gol când am fost. Însă, la cât de mare e, sunt mereu cam 500 oameni în el .

      (Citează)

  30. Promenada e totusi util, pentru ca are WC-uri si pentru ca IKEA sunt niste retardati care nu si-au actualizat mijloacele de transport pe website.

      (Citează)

  31. boglous:
    Cat de stupid sa fii sa-i dai cuiva vot negativ doar pentru ca poti? Si cat de trist sa fii ca sa-ti gasesti placere in asta?

    Da’ cât de stupid să fii să te deranjeze niște voturi negative?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus