un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review TP-Link Archer T4U, adaptor wireless 802.11ac pe USB 3.0

24 Oct 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Printre atâtea routere, am testat și un adaptor wireless, un model cu aspect de stick USB ce oferă conectivitate wifi unor calculatoare care nu au așa ceva sau nu suportă standardul necesar. Este modelul TP-Link Archer T4U și are inclusiv conectivitate 802.11ac.

Specificații TP-Link Archer T4U:

  • capacitate maximă 300+867 Mbps, total rotunjit la 1200 Mbps
  • dual band 2,4 GHz și 5 GHz
  • suportă 802.11ac/n/g/b/a
  • interfață USB 3.0
  • dimensiune 92,2 × 29 × 14,6mm

Preț: îl găsiți la eMAG sau PC Garage. Verificați prețul pe site, în acest moment costă în jur de 180-210 lei.

AMBALARE ȘI CONSTRUCȚIE

Produsul vine într-o cutie destul de mare, dar justificată pentru că include și un cablu prelungitor USB 3.0 de aproximativ 1 metru lungime. Acesta este foarte util, mai mult ca sigur nu vei dori să stai cu așa un stick mare înfipt chiar în portul USB, ci vei folosi prelungitorul pentru o flexibilitate mai mare.

Stick-ul este negru și lucios și cu sigla TP-Link pe lateral. Are un mic LED indicator pe lateral și un capac ce astupă portul USB. Cablul prelungitor este negru și pare de bună calitate.
tp_link_archer_t4u_4

PERFORMANȚĂ

Este de remarcat că Windows 7 n-a avut un driver pentru acesta, mesajul primit inițial fiind că noul dispozitiv nu poate fi instalat. Am tras driverul de pe site-ul TP-Link și odată instalat totul a mers bine, dar rețineți asta și nu vă bazați că funcționează direct pe un calculator fără acces prealabil la Internet.

Pentru ca routerul să nu limiteze performanță stick-ului, am făcut testul atunci când am avut la dispoziție și routerul Asus RT-AC87U, cel mai rapid router testat de mine și cel mai performant de pe piață în acest moment. Stick-ul l-am conectat la calculatorul meu folosind cablul prelungitor, iar distanța față de router a fost de maxim 2 metri. Un test mai mult decât bun, zic eu, și în condiții mai bune decât media situațiilor în care va fi utilizat Archer T4U.

Rezultatele sunt următoarele:
tp_link_archer_t4u_viteza

  • viteză maximă pe 802.11ac: 220,44 Mbps (pe o conexiune negociată la 867 Mbps)
  • viteză maximă pe 802.11n: 143,96 Mbps (pe o conexiune negociată la 300 Mbps)

De upload nu mai zic, a fost limitat de RDS la 100 Mbps.

Pe total, viteza este bună, normală pentru un dispozitiv ce poate asigura un singur flux de comunicație cu routerul. Nu vă mirați de diferențele între banda teoretică de 867 Mbps și cea reală de 220 Mbps – așa stau lucrurile pentru astfel de plăci de rețea.

tp_link_archer_t4u_speedtest

Prin comparație, am testat pe același router o placă internă pe PCI-Express, placă ce are 3 antene externe și poate asigura mai multe fluxuri de date cu routerul. Vitezele au fost pe la 570 Mbps pe wireless; vă spun în curând și despre ea, dar acum am menționat-o doar pentru a vă spune că m-am convins că routerul poate mai mult pe wireless decât oferă aici.

Mare atenție! Vitezele le-am obținut după ce-am umblat un pic în parametrii routerului și mai ales ai adaptorului. Dacă aveți un astfel de dispozitiv sau altul asemănător, intrați în meniul Properties al adaptorului și verificați ce opțiuni aveți pe acolo. Pe mine m-a ajutat mult meniul din care puteam forța un anumit protocol de comunicație cu routerul, iar tot pe acolo sunt alte setări ce pot înclina balanța spre performanță sau spre consum redus de curent. Cu diverse setări am obținut și viteze mult mai mici, de ordinul 50 Mbps.

Au instalat și utilitarul TP-Link pentru acest adaptor Archer C2. Este simplu și util, poți alege de acolo rețeaua wireless la care să te conectezi și îți spune parametrii conexiunii.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Performanță bună.
  • Cablu prelungitor inclus.
  • Carcasa este prea masivă, îi lipsește un design elegant.

UTILIZARE

  • Conectezi un calculator fără wireless (desktop, laptop cu wireless-ul stricat) la o rețea wireless.
  • Oferi conectivitate 802.11ac unui calculator care nu suportă acest standard.
  • Oferi conectivitate pe 5 GHz unui calculator care nu suportă această frecvență.

CONCLUZIE

Nu am testat multe astfel de adaptoare wireless, dar acest TP-Link Archer T4U nu dezamăgește și nu cred că i se poate reproșa ceva. Eu sunt mulțumit de viteza obținută pe wireless, este comparabilă cu a unor laptopuri performante, așa că voi considera că acest adaptor poate oferi o conectivitate wireless bună unor calculatoare care nu o au deja.

Preț: îl găsiți la eMAG sau PC Garage. Verificați prețul pe site, în acest moment costă în jur de 180-210 lei.

    15 comentarii

  1. La cat costa era bine daca avea un mic postament pe care sa fie pus, in care sa stea infipt.

      (Citează)

  2. F bun review.
    As fi vrut totusi un upload pe wireless in reteaua interna sa vedem ce poate si acolo

      (Citează)

  3. La cat costa era bine daca avea un mic postament pe care sa fie pus, in care sa stea infipt.

    Gaelex, bine ca au postamentul ala produse la mai putin de jumatatea de pret a astuia, de exemplu http://www.pcgarage.ro/adaptoare-wireless/tp-link/tl-wn722nc/

      (Citează)

  4. Eu prefer cablu prelungitor normal decât prelungitor cu postament, mi se pare mai eficient așa, mai ușor de manevrat pe birou.

      (Citează)

  5. @radu, da, dar sunt si situatii in care e util si suportul – postamentul in cauza.
    Unde ai facut uploadul respectiv la test, tot in RDS?

      (Citează)

  6. Decat asa … scump … mai bine cablu ! Macar nu am timpi morti si lag cand se mai gandeste el !

      (Citează)

  7. Cel mai bine cu cablu…

      (Citează)

  8. Radu, ca sa fiu si eu total offtopic, ai vreo sugestie pentru un range extender care sa stie si “ac”?
    Sau un router care sa acopere 3 camere cum trebuie? Sunt vreo 3 pereti de rezistenta intre router si ultima camera.

      (Citează)

  9. Mersifrumos de raspuns, insa cam iese din bugest Asus-ul.
    Ca idee, acasa am un amarat de TP-Link 1043ND, doar ca in ultima camera n-am semnal decat 1 linie, care mai cade si aia.

    De asta ma gandeam in principi la un extender, si daca tot il luam, ma gandeam sa fie AC pentru cand o fi sa schimb routerul.

    Daca ar fi sa iau un router nou m-as situa sub 300 RON.

      (Citează)

  10. Nu stiu daca a ajuns mesajul precedent, dar intr-un buget mai micut, TP-LINK Archer C2 la care ai facut review statea bine cu semnalul pe WiFi?

      (Citează)

  11. Eu am cumparat un Tp-link din Italia cu doar 16eur si merge perfect. viteza maxima este 300Mbps dar nici nu aveam nevoie de mai mult. Eu il foloseam ca sa prind wi-fi de la vecini insa primea semnal cam slab (am rezolvat asta plasandul in centrul unei antene tv apoi prindeam peste 100 de retele).

      (Citează)

  12. Mi-am comandat acum acest adaptor, il iau cu 130 de lei de la PC Garage.
    Initial am vrut sa-mi iau o placa wireless mai potenta pentru laptop dar nu am gasit decat un model, care, pe site-ul lenovo aparea incompatibila, desi form factor-ul este identic cu actuala placa wireless.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus