un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Becurile vechi devin obiecte de artă (și tu poți câștiga unul!)

25 Oct 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Printre alte activități, Enel România susține de patru ani un proiect prin care înlocuiesc gratuit toate becurile cu incandescență dintr-o comună aleasă de ei cu unele economice, ajutând astfel oamenii nu doar cu noi surse de lumină, dar și micșorându-le consumul electric și deci facturile.

Anul acesta norocul a fost de partea comunei Colibași din județul Giurgiu. În premieră, însă, Enel nu doar că a înlocuit respectivele becuri, dar cele vechi le-a dat Sînzianei Pop, o artistă care, din ce văd pe site-ul ei visuell.ro, este pasionată de decorațiuni, de la obiecte frumoase și până la vitrine inedite de prezentare.

Sînziana Pop a folosit acele becuri vechi pentru a crea obiecte noi, un fel de artă modernă și, îndrăznesc să spun eu cu ochiul rece de inginer, care arată adevăratul loc al unor tehnologii învechite precum becul cu incandescență într-o lume a becurilor cu halogen sau LED. Go home, Edison, ți-a trecut vremea, de acum creațiile tale sunt doar obiecte de muzeu și artefacte steampunk.

Odată ieșite becurile din mâinile ei, Enel le oferă ca premiu la un concurs. Intrați pe aplicația Enel Visuell de pe Facebook, votează obiectul care-ți place cel mai mult dintre creațiile Sînzienei și-l poți câștiga.

VOTEAZĂ AICI CEL MAI INTERESANT OBIECT

Special pentru voi, cititorii acestui blog, am un astfel de obiect de dat cadou chiar aici. Lăsați un comentariu în care să-mi spuneți ce fel de obiect decorativ ați vrea voi să realizați din becuri sau cum le-ați vedea puse în valoare cât mai interesant. Peste o săptămână trag la sorți un câștigător pentru obiectul de mai jos, care pare un bec montat într-o ramă de tablou, tocmai bun ca decorațiune inedită, ca simbol de idei bune în biroul de la muncă sau poate drept cadou original, direct de la un artist.

tablou

    24 comentarii

  1. Lumina calda a becului cu incandescenta nu poate fi egalata de niciun bec modern. Doar becurile cu halogen mai au aceasta lumina calda si consuma ceva mai putin decat un bec clasic(70w halogen=100w incandescent, 105w halogen=150w incandescent). Am testat personal 2 becuri dintr-astea, de-aia am si scris mai sus acele valori. Costa numai 4 lei(fata de 1.5 lei unul incandescent si au durata de viata de 2000h, comparatic cu cele incandescente de 1000h. In practica oricum nu ajung la aceasta durata de viata) si le recomand categoric in defavoarea celor cu LED.

    Am testat si unul cu LED si cred ca as scrie 10 pagini cu argumente CONTRA becurilor cu LED si doar un singur argument PRO: consumul de energie electrica.
    Pana una alta, distrugeti-va voi ochii si sanatatea ca sa economisiti 80w pe ora, eu prefer sa platesc mai mult la factura de energie electrica dar macar stiu ca nu ma expun unor riscuri inutile. Google is your friend :)

      (Citează)

    • Alex: Google is your friend? Dacă știi ceva spune-ne, lasă atitudinea superioară, dar fără informații concrete. Nu de alta, dar n-ai început-o bine cu aia cu lumina caldă de neegalat.

        (Citează)

  2. Mă dar zgârciți ăstia de la Enel. N-ar face ei premii cu niște kw ceva?

      (Citează)

  3. @Alex: astea-s prostii. Sînt la LED şi CFL (bec economic) ai nenumărate variante de temperatură de culoare, de la rece la caldă. Ai de unde alege, inclusiv la calitate. Dar deh, e la modă teoria conspiraţiei… că ce e nou e prost şi ce e vechi e bun…

      (Citează)

  4. Radule, eu citesc Visuell de când a apărut, îmi place mult rubrica de Vizită.

    Mi-aș scrie ceva din becuri, gen http://bitly.com/1pLdomb

    Mi-ar plăcea mult o decorațiune, pentru inspirație și pentru pereții goi și albi din dormitor.

      (Citează)

  5. Am zis “Google is your friend” pentru ca e suficient sa cauti “LED health risks” si sa gasesti “n” pagini despre acest subiect. Cancerul de piele si arsurile pe retina ar fi principalele “side effects”. Nu-i mare lucru, important e ca economisim energia electrica. :\

    Cateva exemple:
    http://www.scientificamerican.com/article/led-lightbulb-concerns/
    http://ehp.niehs.nih.gov/122-a81/
    http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/opinions_layman/artificial-light/en/l-2/7-health-risks.htm#0
    http://www.livestrong.com/article/291567-health-risks-of-high-power-led-lights/

    Nici CFL-urile nu-s prea bune, IMHO.

    Cea mai buna alternativa ar fi becurile cu halogen care merg oarecum tot pe principiul clasic al becului cu incandescenta dar cu ~40% mai putin consum de energie.

    N-as fi “irosit” cateva clipe din timpul meu liber ca sa scriu randurile acestea si cele de mai sus daca n-as fi fost pe deplin convins de cele spuse de mine.

    Ideea e ca am pierdut o saptamana cautand o sursa de lumina care sa fie cat mai buna pentru ochi, intrucat am nevoie sa studiez intre 8-10 ore pe zi. Eram dispus sa dau ORICE SUMA pe un singur bec, indiferent daca era CFL sau LED. Voiam cea mai buna solutie de iluminat, iar in final am fost dezamagit de aceste tehnologii care ne “iau ochii” din pacate nu numai la figurat ci si la sensul propriu.

    Interese ascunse n-am, nu-s vanzator de becuri cu incandescenta si nici nu vreau sa fac vreun rau producatorilor de becuri LED. Am incercat sa va deschid un pic ochii, de-aia v-am lasat sa cautati singurei pe google ca sa nu para ca va influentez. Nu mergeti pe principiul “ce e nou e automat si bun”. E chiar o eroare de rationament cunoscuta de toti cei care au facut putina logica in scoala.

    Pana la urma e decizia voastra, sanatatea voastra, banii vostri. Dar sa nu va mirati cand…

      (Citează)

    • @Alex, @tudor: mi se pare neglijabil efectul, oricum stau ziua și în lumină de tuburi fluorescente șamd.
      Dacă ai becuri de calitate și mai ales o instalație care să elimine cât de cât flicker-ul, nici nu mai contează. Majoritatea oamenilor oricum nu percep asta.

      Pe Google nu are rost să cauți ceva concret. Tot acolo găsești și că lămâia vindecă orice cancer, dar este o conspirație a firmelor de medicamente ca tu să nu afli asta.

        (Citează)

  6. @Alex: Eu unul nu pot sta in lumina de becuri cu incandescenta. Daca nu am lumina alba intr-o camera (evident, in afara cazului in care am lumina naturala) imi obosesc ochii crancen in cateva ore. Deci fiecare cu preferintele lui. Sau ai tu vreo informatie ascunsa de interes magistral pentru cei ca mine?

      (Citează)

  7. @nwradu:
    Pt CFL:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Fluorescent_lamps_and_health
    http://en.wikipedia.org/wiki/Flicker_vertigo
    http://en.wikipedia.org/wiki/Photosensitivity_in_humans
    Pt LED situatia e un pic atenuata, insa flickerul e inca prezent.
    Fa un film cu apraratele tale performante si o sa vezi ce vad eu la lumina “ecologica”.
    In plus faptul ca in practica un bec “ecologic” nu e este dimabil il face mai risipitor decat unul clasic

      (Citează)

  8. Pina cind becurile cu tehnologie noua nu vor costa cit cele traditionale, si nu de 10-20 de ori mai mult cum e acum, mi se pare o timpenie sa le folosesti. Oricum durata lor de viata nu e mult mai mare, iar la cele fluorescente flickerul e durere, ca sa nu mai spun de culoare.
    De altfel, nu sint deloc convins ca procesul de fabricatie al becurilor ëconomice e mai “ecologic” decit cel al becului cu filament.

      (Citează)

  9. @nwradu.
    Periodic apar apar articole pe bloguri care fac apologia “risipei de economie” (C) la consumul de curent la becuri. Periodic apar indivizi care spun ca “N-ai ba nimic! nu exista flicker vertigo” Poate ca nu asta ai vrut sa spui da la mine asta a ajuns. Sorry! Arguentul cu majoritatea nu e unul valid. Fac parte dintr-o minoritate mai cidata decat cea gay: minoritatea care are nevoie de lumina naturala. Si vreau sa nu fiu discriminat.

    Becurile clasice cand se strica se strica se ard. Becurile “ecologice”cand se strica emit flicker si sau untraviolete ciar daca emit si lumina. Si efectul e ca am constant durere de cap si num dau seama daca e de la integrale, bere, sau bec. Pana sa realizez ca e de la bec bag vreo trei-patru paracetamoale (alea sunt ieftine, asa cam cat un bec, sic!) iar productivitatea mea scade in mod extrem ( iar chestia asta e teribil de scumpa). Nu stiu cum sa contabilizez tratamentul asociat dementa senila facut mai devreme din cauza becurilor “eco” dar si chestia asta e scumpa rau.

    Daca facem comparatia preturi intre “becuri de calitate” “eco” si clasice o sa ajungem la concluzia ca cele clasice sunt mai economice… E vreun bec sau vreo instalatie care sa semnalizeze ca becul face flicker si trebuie schimbat desi emite inca lumina? Cat ar costa asa ceva?

    DIn cauza asta, acum trei ani mi-am facut un stoc imens de vreo o suta de becuri clasice. Mai am cateve zeci. Din acelasi motiv o sa-mi fac anul asta un stoc de becuri cu halogen (or sa dispara rapid si astea!).

      (Citează)

  10. Bă tâmpiților, când mai distribuiți linkuri alarmiste măcar citiți cu atenție ce scrie acolo ca să nu vi se vadă prostia.
    Pe scurt că mai am și treabă:
    1. Toxicitate:
    -CCFL (adică neoane și becuri economice): au mercur. În afara cazului în care faci gargară cu sticla spartă, presupunând că s-a spart, o să primești doza pe care o primești atunci când mănânci niște macrou. DAR, idee inovatoare, ai grijă în plm să nu se spargă. Dacă tot mai stai cu grijă și după ce am scris mai sus, poate e cazul să recitești fabula lui Creangă cu drobul de sare.
    -LED: au arsenic și plumb. Un bec are ceva de genul 20mm^2 arie activă cu o grosime de câțiva micrometri (distribuit pe mai multe leduri). Dar ca să ajungi la substanțele alea, trebuie să spargi becul, să spargi lentila fiecărui led și să râcâi micrometrii ăia de substanță.
    2. Emisii de ultraviolete:
    -LED și CCFL emit ceva UV dar dacă ești sensibil la doza aia, atunci oră la soare și îți scrii deja testamentul.
    3. Lupus: “it’s not lupus” House M.D.
    4. Pâlpâire:
    -becuri normale: 50Hz (culmea, nimeni n-are nici o problemă cu asta și ar trebui să fie cel mai vizibil)
    -CCFL cu balast magnetic (neoane vechi): 100Hz (cică ar fi unii sensibili)
    -CCFL cu balast electronic (becuri economice și neoane noi): funcționează pe la 20khz; dacă vezi pâlpâire la frecvența asta, vezi poate te-a mușcat vreun păianjen radioactiv
    -LED: curent continuu, deci nu. Poate vreo chinezărie sinistră să pâlpâie dar în mod normal nu.
    5. Emisii de unde dăunătoare de la invertoare (electricitate MURDARĂ): cu această ocazie aș dori să vă alertez și în privința atacurilor energetice reptiliano-masonice :P

    Oricum am vești proaste pentru voi, condurățeni de weekend. BMW scoate mașini cu faruri cu Laser. Se știe că laserul dezlipește retina. Eu zic că e o conspirație a jmekerilor care vor să-i elimine pe ceilalți șoferi. Până acum doar se credeau singuri pe șosea, de acum VOR FI singurii de pe șosea. Ați văzut și în articolul lui Radu cum luminează și pietonii de pe margine ca să fie siguri că aceștia n-au nici o șansă să revină la volan.

    Medicamenteeeee……….

      (Citează)

  11. mircea(primul)

    26/10/2014 la 4:27 PM

    Aha, ma apuc sa fac economie la lumina sanchi, nu pt mine ci pentru tara. Ca vorba aia, eu imi apar saracia si nevoile si neamu. Neamu ma-sii pe gheata al alora care se folosesc de banii mei sa-mi puna borduri mai scumpe decat marmura si autostrazi de zici ca-s facute din sticla de murano. Consum pt ca pot si mi-e mai comod. D-aia msrp cata apa curge la robinetu din bucatarie de pomana cand eu sunt pe veceu. Usor cu economia ca nu aici se face.

      (Citează)

    • @mircea(primul): ba da, becurile sunt consumatori destul de mari. Dacă ai becuri de 100 W și să zicem că stau în total 4 becuri aprinse 100 de ore pe lună, deja ai cam 40 kWh acolo, adică vreo 20 lei doar la becuri. Adaugă restul consumatorilor din casă și ajungi la factura ta de curent electric.

        (Citează)

  12. există becuri CFL care ajung şi la 2 lei bucata. Cine cumpără aşa ceva nu are cum să aibă pretenţii la calitate. Pentru becurile Osram, Philips etc care costă pe la 20 lei/buc, diferenţa de calitate este uriaşă.

    Linkul ăla cu flickerul se referă la iluminatul fluorescent clasic, ne-electronic, direct de la 50Hz. Orice CFL conţine o sursă în comutaţie care lucrează la KHZ.

    Cît despre “dirty electricity”, armonici etc, atunci aţi face bine să închideţi urgent calculatorul, televizorul etc pt ca sursele în comutaţie de la astea sînt chiar de mai mare putere şi deci “poluează” mai mult decît becurile !

      (Citează)

  13. @nwradu: eu cumpar becuri incandescente la 1 leu jumate, maxim 2. Becurile “economice” la o luminozitate echivalenta sint peste 20 de lei, alea scumpe, nu cele de supermarket care nici nu fac lumina si nici nu tin mai mult de citeva luni… halal economie.

      (Citează)

  14. @nea_caisa:
    Din comentariile pe care le-ai pus pana acum pareai inginer.
    Meriti o lectie despre batai: :P
    http://en.wikipedia.org/wiki/Beat_%28acoustics%29
    O chestie asemanatoare se intampla cu becurile CFL alimentate de un circuit intern de alimentare care functioneaza la (cvazi)multiplu de frecventa retelei. Asta, asa ca sa tema inginereasca pentru “tampiti” care stiu sigur cum NU ma doare pe mine capul de la becuri CFL.
    Cat despre remanenta incandescetei (de la becurile clasice) sunt convins ca era o chestie cunoscuta dar introdusa in (err. evitata din) discutie doar asa de efect…

      (Citează)

  15. Alex, ce e rau la LED ? sorinel_58@yahoo.com

      (Citează)

  16. Din aplicaţia de Facebook:
    “ENEL RECICLEAZĂ CU VISUELL!
    Ieri in sufragerie la Cornel din Colibasi, azi in galerie la noi lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus