un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Pune cea mai interesantă întrebare doctorului Fenster și câștigă 200 de euro

22 Sep 2014  ·

GÂNDURI  ·

35 comentarii

Update: concursul s-a încheiat. Cei de la Veka l-au ales câștigător pe Dorin și i-au răspuns la întrebare în clipul de mai jos. Felicitări, ai câștigat și cei 200 de euro.


Cei de la VEKA l-au adus în România pe doctorul Fenster, un expert german gata să vă răspundă la întrebări despre ferestre termoizolante și nu numai. Adresați-i o întrebare printr-un comentariu mai jos, iar cea mai interesantă va fi premiată cu 200 de euro (sumă ce-a pornit de la echivalentul întreținerii pe două luni – dr. Fenster vrea să-ți ia aceste griji de pe cap pentru o vreme).

Întrebarea va fi aleasă de către cei de la VEKA și va primi un răspuns amplu ulterior. Eu, de exemplu, am capul împuiat cu diversele caracteristici ale ferestrelor (trebuie să pun în sufrageria și bucătărie în curând) și recomandările sunt mereu maximale: cât mai multe camere, “neapărat să iei cu argon”, “ia cu low-E” șamd.

Aș vrea să aflu, însă, în mod matematic și ingineresc, cu cifre clare, cât de mare este influența unor astfel de “upgrade-uri” atunci când alegi o fereastră. Adică diferența de izolare termică și fonică între 3 și 5 camere este de 4% sau de 40%?

Voi însă, întrebați ce doriți despre acest subiect și nu numai – cea mai bună întrebare ia 200 de euro. O alegem pe 25 septembrie! Alte răspunsuri și informații găsiți pe DoctorFenster.ro

În caz că nu știați, VEKA este unul dintre cei mai mari producători de profile PVC pentru ferestre și uși, cu prezență pe trei continente. Recent au achiziționat firma Gealan, inclusiv activele acesteia din România.

    35 comentarii

  1. Domnule doctor, nu-i asa ca ferestrele pe care mi le-am pus eu, adica Salamander, dau clasa tuturor celorlalte ferestre de pe piata? :)

      (Citează)

  2. Daca montez ferestre de la veka, imi scade factura la intretinere?

      (Citează)

  3. Cum faci diferența între un geam anti efracție și unul normal, ochiometric ma refer.

      (Citează)

  4. de cate lovituri de ciocan este nevoie pentru spargerea geamului, efractional vorbind?

      (Citează)

  5. care este diferenta dpdv fonic intre sistemul cu 2 si cel cu 3 foi de geam?

      (Citează)

  6. Eu am o curiozitate: de unde vine noțiunea de termopane?

      (Citează)

    • @idaho: și frigider vine de la Frigidaire, numele primului brand cu care o companie americană a ieșit pe piață pentru astfel de aparate. Ei în engleză îi zic refrigerator la modul general, noi am rămas cu frigider. Termenul “fridge” bănuiesc că tot de acolo vine.

        (Citează)

  7. Mama, de cand asteptam sa vorbesc cu un expert!!!

    Sper ca, in viitor, sa pot vorbi despre gastronomie cu Ronald McDonald. Am si pentru dumnealui cateva intrebari.

      (Citează)

  8. Am si eu o intrebare. De ce VEKA are preturi considerabil mai mari fata de alte firme ?

      (Citează)

  9. In sfarsit, asta ma intresa si pe mine, diferenta dpdv fonic intre 2 si 3 geamuri,m au disperat pe forumuri si siteuri, toti “consultantii” in termopane.
    Un raspuns clar si la obiect, “diferenta este de x%”
    Eventual sa imi si arati unde si raspund la intrebarile astea, ca tare sunt curios.

      (Citează)

  10. Ce solutii au oamenii care nu sunt in stare sa inchida prostia aia de maner pana la capat si drept urmare strica in acest fel sistemul de inchidere de la termopane. Nu se poate face ceva electric? Macar stim o treaba ca se inchide geamul cum trebuie. Hai ca nu e scump un motoras acolo la usa de la balcon sau la geamul de bucatarie ca oricum le folosesc tot timpul.

    Anyway, intrebare de la mine de acasa. Am termopane de pe vremuri, 2007 – 2009 cred. Inteleg ca s-au stricat astea de cauciuc si ca imi fluiera iarna la viscol si ca intra frig in casa. Ma gandesc sa le schimb, dar am facut izolatie termica pe langa ele. Nu vreau sa stric izolatia. Ce solutii exista?

      (Citează)

  11. 1. La un geam cu gaz inert intre foi, ce garantie am ca dupa 5-10 ani, odata cu imbatranirea garniturilor, mai am gaz intre foi?
    2. Pentru zone zgomotoase, ce tip de geam este recomandat (trei foi de sticla, foi de sticla cu grosimi diferite etc.)
    3. Fata de un geam normal (tamplarie PVC si 2 foi de sticla simple), care este configuratia cu cel mai bun pret/performanta din punct de vedere termic si fonic (cu cifre, geamul costa atata s.a.m.d.)?

      (Citează)

  12. O solutie pentru transpiratia geamurilor iarna?

      (Citează)

  13. La ce se refera standardul de calitate RAL din propozitia :
    “Grosimea peretilor exteriori de 3 mm respecta cu strictete prevederile celui mai ridicat standard de calitate RAL “Clasa A” si corespunde normativului european SR EN 12608 – clasa A.”?

    Am gasit aceasta propozitie pe site-ul Veka.

      (Citează)

  14. Cum scap de manelele vecinilor??

      (Citează)

  15. Domnule doctor, credeți ca eu am o problema?!?

      (Citează)

  16. 1. Daca fereastra termopan se poate personaliza pentru perioada de vara in functie orientarea pe puncte cardinale a ferestrelor, cu extreme la S-V respectiv N-E?
    Rog explicati.

    2. Daca geamul termopan poate avea in dotare folii speciale (sau din constructie) pentru a reflecta integral radiatiile termice solare, mai ales pe pozitiile cardinale S / S-E?
    Rog explicati.

    3. Daca anumite caracteristici ale geamului si tamplariei termopan pot fi luate in considerare la studiile de bilant termic pentru cladirile noi, atat pentru perioada de vara si orientarea pe puncte cardinale, cat si pentru perioada de iarna?
    Aditional, daca geamurile termopan de la et 10/10, de exemplu, ar trebui sa difere de cele de la 1-3/10, de exemplu, pentru a putea avea acelasi efect atat iarna, cat mai ales vara, orientare in special S-V?
    Rog explicati.

    4. In ce conditii si cum se acorda garantia producator pentru ferestrele termopan?
    Rog detalii.

    Danke shon!

      (Citează)

  17. Dacă cineva își rupe un picior în două locuri, e recomandat să mai viziteze acele locuri în viitor?

      (Citează)

  18. @Ciprian, you made my day!

      (Citează)

  19. Igrasia în jurul tocului se produce din cauza unei ferestre de proastă calitate, sau de vina este montajul?

      (Citează)

  20. Domnu doctor pot sa arunc soacra direct prin fereastra, sau trebuie deschisa mai intai?

      (Citează)

  21. @Idaho, de la Thermopane , numele unui brand de ferestre. Gen copie xerox si adidasi nike .

    Intrebare: care este cea mai mare dimensiune posibila a unui geam termopan,pentru a functiona insa corect, nu doar teoretic? eventual a unuia care sa se deschida/basculeze .

      (Citează)

  22. Există un sezon optim pentru montarea tâmplăriei termopan? de exemplu se poate monta și iarna?

      (Citează)

  23. Care este cea mai buna configuratie a unei ferestre termopan, respectiv numar de camere,cu gaz sau nu, sticla low-e..etc. pentru a avea un maxim de confort termic si acustic(izolare termica si fonica) ?

      (Citează)

  24. Dr. Fenster, te gasim in 50 de tari, dar vreau sa stiu care e modelul comportamental al romanilor. Cu ce ne deosebim de germani sau francezi, de pilda? Vrem siguranta intai sau la noi conteaza designul? Vrem performanta energetica sau mai mult izolare fonica? Alegem in functie de pret sau de moda, fata de vestici, de pilda? Multumesc!

      (Citează)

  25. Exista vre-o diferenta semnificativa intre geamurile termopan din pvc si aluminiu? Si care ar fi diferenta dintre gazul folosit intre sticla termopanului ( din cate stiu eu gazul inert ar trebui sa nu dea voie radiatilor sa patrunda asa usor dar oare cati producatori de termopane chiar folosesc gazul inert sau simplul aer chiar daca sustin ca e gaz?). Bine inteles ca poti verifica acest lucru dar pt aceasta ai nevoie de unele echipamente de masura pe care un utilizator de rand nu dispune de ele.

      (Citează)

  26. Exista vre-o diferenta semnificativa intre geamurile termopan din pvc si aluminiu? Si care ar fi diferenta dintre gazul folosit intre sticla termopanului ( din cate stiu eu gazul inert ar trebui sa nu dea voie radiatilor sa patrunda asa usor dar oare cati producatori de termopane chiar folosesc gazul inert sau simplul aer chiar daca sustin ca e gaz?). Bine inteles ca poti verifica acest lucru dar pt aceasta ai nevoie de unele echipamente de masura pe care nu toti utilizatorii de rand dispun de ele.

      (Citează)

  27. Exista vreo solutie de inchidere/deschidere a geamurilor folosind o instalatie electrica ce poate fi controlata printr-o aplicatie mobila? Sunt curios fiindca poti controla lumina intr-o casa cu ajutorul smartphone-ului, de ce nu si geamul/jaluzelele…

      (Citează)

  28. Se pune mare accent pe numarul de camere si este principalul element de diferentiere si prezentare. Cand ceri o oferta iti spune asta iti spune prima data: x camere. Trei sunt prea putine, minimul recomandat este de 5, dar sunt si profile cu 7 camere sau mai multe.
    Dar oare cea mai importanta nu ar trebui sa fie sticla? adica, din suprafata totala a ferestrei profilul inseamna cat? max. 10%? restul de 90% este sticla.

    Intrebarea ar fi care este diferenta intre profile si daca aceasta este atat de importanta incat sa merite si diferenta de pret.
    Adica, la 10% suprafata a profilului, izolarea termica si fonica a profilului ar trebui sa insemne tot 10% din total. Merita sa platesti in plus sume considerabile pt atat de putin?

      (Citează)

  29. vreau sa imi pun termopane la o locuinta. pe ce baze aleg tipul /marca de termopane necesara? sa consideram ca pretul este ultimul criteriu. ma intereseaza dpdv tehnic, arhitectural, etc. cum pornesc evaluarea? cum ma orientez in functie de criterii?

      (Citează)

  30. Rebreanu Monica

    25/09/2014 la 9:41 PM

    As vrea sa stiu daca doctorul Fenster are o intrebare pe care sa si-o puna singur la care nu are raspuns ? :)

      (Citează)

  31. aldea constantin

    25/09/2014 la 10:00 PM

    Draga doctor Fenster, daca nu ar exista PVC din ce ar fi geamurile voastre construite ?

      (Citează)

  32. rebreanu lucia

    25/09/2014 la 10:01 PM

    Daca in lumea noastra nu ar exista case si locuinte, implicit ferestre si usi, ce altceva ati produce la aceasi calitate inalta cu care faceti geamurile si ferestrele in prezent ?

      (Citează)

  33. Geamurile termopan te apara si de femeile/nevestele/mamele nervoase? :D

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus