un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Miracol în presă: Adevărul ia țeapă și apoi își cere scuze, recunoscând greșeala

7 Sep 2014  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

Uite că am trăit să o văd și pe asta: Adevărul preia de pe un site de știri false o poveste, o traduce, o dă publică, apoi când râde lumea de ei își recunosc greșeala și cer scuze cititorilor.

În trecut, când s-a mai întâmplat asta, alte publicații s-au făcut că plouă, au modificat articolul inițial și au adăugat un fel de “iată ce spune un site de satiră despre problema asta”. Adevărul a adăugat doar următorul paragraf:

UPDATE adevarul.ro a preluat o satiră de pe un site umoristic, prezentând-o ca reală. Ne cerem scuze că informaţia a fost transmisă ca atare.

Articolul este aici. Are legătură cu Ice Bucket Challenge și știrea falsă spunea că 34 de oameni ar fi murit până acum din cauza hipotermiei, după ce și-au turnat apă rece în cap.

Lucian Mândruță are dreptate la o chestie: jurnaliștilor de astăzi le lipsește flerul. OK, traduci știri, că cere patronul 40 de articole pe zi, dar le traduci ca robotul? Nu te întrebi și tu un pic “băi, ce naiba scrie aici, chestia asta e pe bune?”. Îmi aduce aminte de glumele alea din școală, când despre unii se spuneau că au copiat la teză de la colegul de bancă inclusiv numele acestuia din colțul de sus al foii.

  12 comentarii

 1. Adevarul si toate celelalte publicatii online Romanesti trebuie neaparat sa termine cu gunoaiele astea de reclame pop-up care iti apar cand le accessezi pagina.
  Daca vor sa faca bani, nu asa se fac!

  Nici macar nu este o reclama de fapt, doar un clickbait sa te convinga sa apesi postpone.

  http://puu.sh/bpaeA/f14e728668.jpg

    (Citează)

  • @Claudiu: da, cred că ai un malware sau o extensie care îți servește reclame. Încearcă același site din alt browser sau fără nimic activat sau de pe alt calculator și cred că vei vedea că nu apare așa ceva.

     (Citează)

 2. Apropo de subiectul pretinsei știri: chiar de hipotermie nu cred să fi murit cineva, dar sunt șanse mari să se fi murit din chestii asemănătoare cu asta sau asta.

    (Citează)

 3. Claudiu,ce ai tu acolo e un spyware/adware si nu-i de pe adevarul.ro.Da o scanare cu malwarebytes.

    (Citează)

 4. Asta nu-i rau ca si-au recunoscut greseala.
  Pe viitor pot foarte simplu sa indice sursa informatiei pentru ceea ce publica, apoi cititorii pot sa decida singuri daca e o satira, o gluma sau ceva serios.

  Oamenii oricum sunt inteligenti si nu pun botul la prostii, indiferent cine le prezinta ca fiind chestii serioase, asta nu inteleg multi din presa.

    (Citează)

 5. E discutabilă treaba asta, într-un fel e de apreciat faptul ca au avut suficientă integritate încât să-şi recunoască greşeala şi să işi ceară scuze public în faţa cititorilor.

  Întradevăr mai simplu ar fi fost să îngroape greşeala şi să se facă ..că plouă dar au ales “the high road”.

    (Citează)

 6. Mulțumesc Tiberu && NWRadu că m-ați atenționat, dar se pare ca nu eu sunt virusat, ci adevarul.ro este.
  Am scris despre asta aici: http://aproapevirtual.ro/am-crezut-ca-am-fost-virusat-dar-de-fapt-era-adevarul-ro
  Scuze pentru auto-promovare, dar e mai ușor decât să explic din nou.

    (Citează)

 7. @Claudiu: Trebuie sa fii tare important din moment ce esti singurul roman caruia i-a aparut o asemenea reclama pe adevarul. Ah, si explicatia oferita de tine pe blog e halucinanta.

    (Citează)

 8. @Marius Moga: Hahaha, nu sunt important deloc. Am explicat foarte clar de ce mi-a aparut doar mie. Rezultatele pot fi replicate de pe un calculator din Irlanda, sau cu un proxy/VPN.

    (Citează)

 9. admuncher – pentru cei care nu mai vor reclame

    (Citează)

 10. Ce gafa de proportie :)), dar au reusit sa o dreaga pana la urma prin publicarea articolului

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus