un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce se deformează iPhone 6: explicația mecanică inginerească

29 Sep 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Apple susține că au primit doar 9 plângeri oficiale despre iPhone-uri 6 Plus îndoite accidental, dar nu cred asta. Poate că atâția oameni au ridicat problema la Apple până acum, dar subiectul nu devenea viral cu doar 9 cazuri.

Am văzut însă pe net o explicație foarte bună despre posibilul motiv pentru care iPhone se îndoaie și eu unul o cred. Are logică, fizic vorbind, iar dacă sunt printre cititori și ingineri mecanici, îi rog să dea cu părerea în comentarii.

Întâi, iată cum se testează telefoanele pentru rezistența la deformare. Telefonul este susținut în două puncte și apăsat cu o forță măsurabilă și variabilă în centrul său de către cei de la Consumer Reports.

iphone-6-bendgate-2
iphone_6_deformat_1iphone_6_deformat_2

Apple susține că testează telefoanele cu o forță de 25 kilograme, ceea ce este mai mult decât rezonabil. Testele Consumer Reports au arătat că telefoanele iPhone 6 încep să se deformeze la 32 și respectiv 40 kgf. Reiau mai jos tabelul lor cu rezultatele convertite de mine în kilograme:

Telefon Deformare [kg] Distrugerea carcasei [kg]
HTC One M8 31,75 40,8
iPhone 6 31,75 45,35
iPhone 6 Plus 40,8 50
iPhone 5 59 68
LG G3 59 59
Samsung Galaxy Note 3 68 68

Altfel spus, vorbim de forțe mari și telefonul n-ar trebui să se deformeze așa ușor în buzunar sau apăsându-l cu mână, ce-i drept puternic, mai ales că este metalic.

De ce totuși se deformează?
Cineva a desenat peste fotografiile cu interiorul carcasei iPhone 6 niște forțe și cum acționează ele când apeși aproape de muchie. Și simpla intuiție ne spune că forța maximă de deformare apare undeva în mijlocul lateralei telefonului. Acea muchie laterală are o problemă: este decupată pentru a face loc butoanelor de volum, iar decupătura inferioară este foarte aproape de mijlocul muchiei, adică aproape de locul unde apare forța maximă de deformare la apăsare.

iphone_deformare_1

Prin urmare, punctul acela este mai slab decât celelalte zone ale carcasei, structural vorbind.

Apple l-a întărit în interior, unde o inserție metalică susține butoanele. Prin punctele ei de prindere, adică șurubul de la punctul marcat cu A și șurubul de mult mai sus, unde este logo-ul Apple în interior, inserția ar trebui să preia sarcina de a asigura rezistența structurală a carcasei, asigurând o întărire suplimentară, metalică.

iphone_deformare_2

Din păcate, cum bine remarcă cel ce-a propus această explicație, șurubul de la punctul marcat cu A este prea aproape de zona de deformare. Punctul de prindere al inserției este chiar în zona pe care ar trebui să o întărească și atunci nu-și face bine treaba: în loc ca inserția să rămână fixă, împotrivindu-se deformării, ea se rotește prin acel șurub și contează mult mai puțin în ecuația cuplului de forțe ce apare acolo.

cutie_shutterstock_173971574Orice întăritură trebuie bine “ancorată” la distanță de zona pe care o întărește. Gândiți-va la momentul când închideți o cutie de carton și o dați cu bandă scotch pentru a prinde cele două părți opuse ale capacului: banda aceea trebuie să fie suficient de lată pentru a mușca bine din ambele părți ale capacului și apoi o și prelungești bine de tot dincolo de deschizătură.

Problema cu inserția metalică prea scurtă arată două greșeli făcute de Apple, desigur:

  • ei testează telefoanele apăsându-le uniform pe spate, dintr-o parte până în alta. Chestia asta face ca forțele să fie bine disipate în întreg materialul de pe spate și să nu-l deformeze. Dacă cineva apasă telefonul în centru, nu se deformează. Dacă-l apeși pe lateral, în zona butoanelor de volum, structura mai slabă de acolo cedează mai repede.
  • un inginer mecanic nu s-a gândit bine la acea inserție metalică și toate problemele ce-ar putea apărea. Sau poate le-a gândit, dar nu aveau altă soluție pentru a înghesui totul în interior și au acceptat această posibilă problemă pentru viitor.

Știu, veți spune că e imposibil ca la astfel de mize și la o astfel de companie să lucreze oameni care nu se gândesc la aceste probleme. Și totuși, acum 4 ani scriam tot pe blog despre cum antenele de pe iPhone 4 sunt expuse și fără o bună separare între ele, ceea ce ducea la probleme de semnal cu acel model. Se mai întâmplă.

sursa: Consumer Reports și alleras4. Sursa foto: cutie de carton lipită via Shutterstock.

    11 comentarii

  1. explicatia este pauzibila.
    Concluzia este ca nu imi pasa!

      (Citează)

  2. acum probabil ca marile academii ale lumii vuiesc de congrese stiintifice in care se dau explicatii despre deformarea aifon.
    cu siguranta vor aparea si studii stiintifice aprofundate, tratate despre deformarea aifon, din alea de la o mie de pagini in sus.

      (Citează)

  3. Acel test e ceva aproape teoretic, deși e probabil baza în rezistența materialelor. O schemă statică cu o bară simplu rezemată e ceva simplificat și foarte rar pus în practică. Dacă schimbi schema statică și modifici rezemarea (ca în desenul pus de tine) solicitarea nu mai e uniformă și se formează o articulație plastică (mai tehnic spus).
    Revin la testul oficial, care mi se pare o prostie. Mai bine ar lua cineva telefonul în mână (la nivel de prototip) și s-ar juca puțin cu el decât să faci teste care în lumea reală nu au vreo bază.
    Cât despre iphone, nu, nu e normal să îl poți îndoi așa ușor. Asta este, nu poate fi cât o rachetă de tenis, ușor, plăcut la atingere și din materiale moi, rigid, să țină bateria 15 zile, să aibă ecranului unui televizor și să nu fie din plastic.

      (Citează)

  4. mircea (primul)

    29/09/2014 la 9:39 AM

    in primu rand, masa e in kg, forta e in newtoni. 400 de N la deformare mi se pare mult, pt ca daca o imparti la o suprata de 25 mm patrati (mai mult oricum decat suprafata pe care se actioneaza) ajungi la 16Mpa. ceea ce e enorm, pentru o mizerie de telefon. sunt pistoane de MAI care cedeaza in zona umerilor la mai putin de-atat.

    in al doilea rand, diagramele alea sunt gresite. o diagrama de forte are salt unde actioneaza forta (adica la capete, ceea ce asta n-are). o diagrama de momente trece prin zero in dreptul reazemelor, deci iar e gresita.

    oricum, e un rahat de telefon care se poate deforma daca iti pui mintea cu el in scopuri pentru care n-a fost gandit.

      (Citează)

  5. Oamenii care au problema asta au zis ca telefonul lor s-a deformat in timp ce era in buzunar. Este jenant pentru un telefon care costa asa mult si care are o reputatie de high-end sa se deformeze in aceste conditii.

      (Citează)

  6. mircea (primul)

    29/09/2014 la 9:58 AM

    de fapt, daca stau sa ma gandesc mai bine, diagrama aia e corecta petnru momente, ca in mijloc sunt reazeme simple, nu articulatii. daca erau articulatii, era gresit.

    in orice caz, sunt convins ca daily userul nu are probleme de genul asta.

      (Citează)

  7. @mircea: reazemul simplu presupune articulație.
    Diagrama are de toate: forțe, reacțiuni, aparent efort încovoietor. E de prisos să avem discuții de genul pentru că testului oficial i se poate atribui o schemă statică simplificată, iar solicitării cu mâinile nu.

      (Citează)

  8. Eu cred că cea mai de folos informație nu este unde sau cum sau de ce se strâmbă ci va schimba Apple în garanție un telefon strâmbat?

      (Citează)

  9. mircea (primul)

    29/09/2014 la 12:53 PM

    @dam ma gandeam la reazemul fix si alunecator si am facut ditamai confuzia. cu ocazia asta am mai aruncat un ochi pe cursurile de RM si mi-am dat seama ca am uitat o gramada de chestii, nefolosindu-le zi de zi.

    ala cu mainile de fapt solicita la incovoiere pura telefonul, daca ai pune reazeme in dreptul degetelor mari si forte pe capete.

      (Citează)

  10. din cîte ţin eu minte, de muuuult timp Apple are reputaţie că face produse fragile… ifoanele, se ştie, se sparg mult mai uşor cînd le scapi pe ciment decît Nokia şi alte branduri… Nokia fiind, cred, campionul… se pare că mecanica nu este punctul forte al lui Apple !

    din păcate, este dificil de trasat o limită, la ce deformare să dai garanţie şi la ce deformare să nu dai… pt că, dacă eu uit telefonul în buzunarul din spate cînd mă aşez şi mă rezem cu el în scaun, nu prea mai e vina producătorului ! dar cum poţi dovedi ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus