un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cifra 9 stă acum la colț și plânge în hohote

30 Sep 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

26 comentarii

Pentru că următorul Windows se numește Windows 10. Cum, frate, să treci de la Windows 8 la Windows 10?

Acum multă vreme s-a trecut de la DirectX 3 la DirectX 5, dar măcar acolo era o explicație, a existat un DX 4 dezvoltat parțial, intern, și care n-a mai văzut lumina “tiparului” pentru că au dezvoltat apoi și mai tare lucrurile. Dar acum unde e Windows 9?

CUM SĂ-I SPUI WINDOWS 10?!

În fine, Microsoft a anunțat că, pe scurt, Win 10 va rezolva tot ce-a fost nasol la Win 8. Revenim la Desktop, meniul de Start inglobează live tile-urile din noua interfață, dar fără a ți le băga pe gât, ai multiple desktopuri șamd. Experiența mea (începută cu Windows 3.11, sunt bătrân) îmi spune că Windows trebuie butonat, că pe hârtie și din prezentări totul pare foarte mișto.

Se lansează probabil prin octombrie 2015. Nu vreau să-mi închipui ce gândesc acum companiile care poate deja au investit milioane în trecerea la Windows 8 (și nu mă refer la licențe, ci la training-uri, securizare, proceduri, helpdesk șamd).

Un articol mai detaliat găsiți pe Lifehacker, alte informații și în live blogging-ul The Verge.

    26 comentarii

  1. Deci cum e?
    9 va fi update gratuit la 8.1 ? Sau 9 e de fapt 10?

      (Citează)

    • @cartus: cine știe, mai avem un an până atunci. Mă aștept să dea upgrade gratuit la cei ce cumpără Win 8 în ultimele 3 luni înainte de Win 10 și upgrade ieftin pentru ceilalți, cum a fost și anterior.

      9 este de fapt 10, nu există Windows 9.

        (Citează)

  2. Ce companii stii tu ca au investit milioane in training de Windows 9? Poti sa dai un exemplu de training pentru un produs nelansat pe piata si practic existent doar in articole si poze?

    Lucrez intr-o corporatie unde este Microsoft test-ground + partener tehnologic si nu s-a discutat nici de Windows 8 darmite de 9.

      (Citează)

    • @Trespasser: voiam să zic că au investit în trecerea la Windows 8, nu 9. Am corectat.
      Sunt diverse companii prin străinătate care au migrat deja la Windows 8.

        (Citează)

  3. dacă apple au putut trece de la os9 la osX, ei de ce ar rămâne mai prejos? :)

      (Citează)

  4. Auzita azi – it’s Because 7 8 9

      (Citează)

  5. Nu vreau să-mi închipui ce gândesc acum companiile care poate deja au investit milioane în trecerea la Windows 9

    Linux? :)))))

      (Citează)

  6. Nu m-ar mira ca Windows 9 să aibă soarta lui DX4. Adică să fi fost proiect intern programat pentru noiembrie 2014 și să fi eșuat. Și atunci să se sară direct pe proiectul de backup, Windows 10.

    Chestia aia cu tile-uri a fost rezolvată din Windows 8.1. Oricum, 8.1 e un sistem de operare decent, la fel și 8, în ciuda a ceea ce zice toată lumea. Real, Microsoft nu prea are ce să ofere într-un Windows 10. Dar poate totuși are ceva idei noi, nu știu, sunt prea obosit, o să mă uit mâine la prezentări.

      (Citează)

    • @Dorin: păi bine, dar când au avut timp de Windows 9 ca proiect intern? Și apoi au luat-o de la zero cu Windows 10, tot proiect intern, în timp ce dau afară mii de oameni?

        (Citează)

  7. cum adică să investească milioane în trecerea la windows 9 ? care nu există ? în ce au investit milioanele ? Radule, ce faci, scrii ca ăia cu articolul cu sexul în amfiteatru ? :-)

      (Citează)

  8. Eu vreau sa lase optionala interfata METRO. La fel si butonul de start.

      (Citează)

  9. Pai numai nvidia sa treaca de la seria 2 la 4 si de la 7 la 9?

      (Citează)

  10. Extras din viitoarele articole de pe bloguri:
    – W10 e fain și stabil;
    – neapărat să-l ai cu licență – A. Negrea;
    – cine are probleme cu el – vina utilizatorului;
    – da, ocupă 100 GB, dar există harduri tot mai mari;
    – ”se mișcă bine”;
    – ”n-am mai avut probleme de la w7”.

    Partea bună nu e că butonul start e nu știu cum, ci că merg plăcile video și Optimus. Partea nasoală e că ai nevoie de hardware nou.

      (Citează)

  11. @nwradu: păi probabil că au Windows 9 ca proiect de dinainte de Windows 8.1, ca reacție la backlash-ul stîrnit de Windows 8. Țin minte niște zvonuri că Windows 8.1 ar fi fost Windows 9 aruncat în grabă pe piață.

    Acum, sincer, o clarificare de la Microsoft ar fi bună. Tot ce putem face noi e să speculăm.

      (Citează)

    • @Dorin: au zis ceva de genul “sunt modificări prea mari ca să-i zicem doar Windows 9, n-ar fi corect”, ceea ce sună bine ca Marketing.

        (Citează)

  12. N-ati inteles voi bine, de fapt nu e Windows zece, e Windows doi, scris binar.

      (Citează)

  13. Cred ca au vrut sa faca o smecherie de marketing si sa spuna ca asta e un produs de nota 10.

      (Citează)

  14. @Radu Nu am avut nici o intentie malitioasa. :)

    Nu e nici o problema ca au investit in Windows 8 pentru ca ciclul de adoptie nu este unul rapid ci lent. La noi s-a trecut pe Win 7 acum 2 ani, 3 ani cel putin mai stam in configuratia actuala. Rata de adoptie si trecerea la un OS nou nu este la fel ca pentru “persoane fizice”. Tendinta este sa se traga cat mai mult de investitia facuta.

    Asta este experienta mea de ani buni, lucrez cu tari multiple si situatia este aceeasi.

    Gandeste-te ca, de exemplu, Windows Server 2003 nu va mai avea support din vara lui 2015. Abia acum au inceput discutiile pentru trecerea pe 2008 sau 2012.
    La fel e si in echipele de UNIX/Linux de la noi, versiunile lor de servere sunt in folosinta de minim 2-3 ani.

      (Citează)

  15. Probabil intre timp vor mai lansa o versiune pentru mobile, care va fi cu indicativul 9. Urmand dupa asta ca in toamna 2015 sa lanseze o alta versiune atat pentru mobile cat si pentru PC-uri si care sa aiba indicativ unic si consecutiv celorlalte.

      (Citează)

  16. Windows Nine! Da’ trebe sa luam de bune ideile ce ni se servesc? Eu as paria ca au urmarit sa nu dea un nume nasol, din start, unui soft scump. Windows nine l.as intelege ca pronuntie in alta limba importanta a lumii si ca “Windows NU”. O zi buna!

      (Citează)

  17. Microsoft nu crede in zicala bad,good,bad,good de l-a sarit pe 9 din schema.

      (Citează)

  18. @Marius: Daca nu ai vazut vreun documentar, cauta pe net sa vezi cum se desfasoara procesul de a da nume unui produs, in special in domeniul auto…Si apropo, in ce crede Microsoft, daca tot stii si afirmi asa raspicat?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus