un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Bazinul morții

7 Aug 2014  ·

GÂNDURI  ·

19 comentarii

Un băiat de 14 ani s-a înecat zilele trecute la un ștrand din Vaslui sub ochii mulțumii prezente și a salvamarilor plătiți să-l salveze. Pare genul de chestie care se poate întâmpla numai în țările din lumea a treia și o astfel de știre acolo ne plasează și pe noi.

Ce-au făcut sau nu salvamarii este deja treaba poliției, dar mi se pare că un semnal de alarmă ar trebui tras în legătură și cu alte elemente.

Apa, de exemplu, era tulbure de zici că o aduseseră inundațiile în acel bazin. Ca să vă faceți o idee, în primele 15 minute cei din jur n-au știut dacă victima este în bazin sau în afara lui. Băiatul era deja pe fundul apei, înecat, dar nu-l putea vedea nimeni prin această apă.
bazin_strand_2

După ce s-a dat alarma, trupul său a fost scos cam după o oră. Atât a durat să-l caute pe acolo, împreună cu toată incompetența generală și lipsa de pregătire a salvamarilor, până i-au găsit trupul.

Nu înțeleg cum de un ștrand public are apa așa murdară. Băi, e o piscină, eu n-am văzut niciodată piscine altfel decât limpezi ca cea mai pură apă de izvor. E atât de dificil să torni apă curată în bazin și să o menții așa? Nu cer să fie apă Evian, merge și aia de la robinet, dar să nu arate de parcă s-ar fi scurs de la un combinat.

De ce acceptă oamenii un astfel de ștrand? De ce te-ai duce să faci baie într-o astfel de apă? Știu, e Vaslui, e plin netul de glume pe seama lor, dar refuz să cred că sunt adevărate chiar și la astfel de chestiuni de bază.

Doi la mână, bazinul respectiv avea 5 metri adâncime. Uitați-vă la fotografii, uitați-vă cât de mici sunt oamenii care îl curăță!
bazin_strand_3bazin_strand_1

De ce ar avea un bazin dintr-un ștrand public o adâncime de 5 metri? Se fac concursuri de sărituri de la trambulină? Toți vasluienii intră în apă după un dublu-șurub urmat de echer, sărind de pe bloc, așa că au nevoie de 5 metri adâncime?

Cu cât e mai adâncă, cu atât este mai greu de întreținut o piscină. Mai mult, o piscină adâncă îți limitează numărul clienților ce intră în ea: trăim în țara în care înălțimea medie a femeilor este de 1,60 metri, deci piscinele mai adânci de 1,40 metri deja îndepărtează clientele care nu știu să înoate – și sigur sunt multe!

1,4 – 1,5 metri adâncime este suficient pentru a înota. Cine vrea mai mult de atât n-are decât să caute vreun bazin olimpic și să exerseze scufundările acolo, dar un ștrand public ar trebui să fie simplu și mai ales sigur pentru toată lumea, inclusiv pentru cei ce nu știu să înoate și poate vor să învețe. Uitați-vă la litoral: câți se duc să înoate acolo unde apa are 5 metri? Majoritatea stau mai spre mal și le este suficient.

Serios, chiar aș vrea să știu care a fost logica după care cineva a zis “băi, pentru ștrandul acesta săpați o groapă de 5 metri!”

Nu se știe de ce băiatul acela n-a mai înotat până la mal și a sfârșit înecat, doar moartea sa a avut loc și din vina unui sistem caracterizat prin nepăsare, condiții și idei proaste. Și nu e primul, că aproape în fiecare vară se îneacă mai mulți oameni în ștranduri, de mi se pare incredibil cum îți poți găsi sfârșitul într-un bazin de doar 10 x 20 de metri, sub ochii celor din jur.

Eu le-aș închide pe toate și le-aș redeschide doar după ce piscinele au maxim 1,5 metri adâncime și apă curată, bine filtrată și întreținută. Nu cer multe, dar măsuri trebuie luate, că altfel copiii fug de la școală și se duc la ștrand fără știrea părinților și riscă inutil pe acolo. În anii în care trăim acum, când ne pretindem “europeni” și visăm la înalte idealuri, să spui “a murit pentru că apa era atât de murdară încât nu l-a mai văzut nimeni” este ceva ieșit din epoca de piatră.

sursa: Digi24.

    19 comentarii

  1. Ala e un bazin olimpic. La fel e si la Piatra Neamt (doar ca curat si civilizat – ca sa-ti faci o idee: https://www.google.com/search?q=strandul+piatra+neamt&tbm=isch ). Existau trambuline de 10 metri si tot tacamul.

      (Citează)

  2. Andrei Teodorescu

    07/08/2014 la 4:17 PM

    Aia era cumva fundatia pentru un zgarie-nori ? :|

      (Citează)

  3. Eu sunt din Vaslui si acum 15 ani, cand ma duceam eu la strand, apa era fix la fel. Nu vedeai la juma’ de metru adancime, daramite la 5m. Cred ca in fiecare an murea cate cineva inecat in strand, intr-un an chiar un copil de la blocul vis-a-vis de al meu.
    Era ditai strandul, de dura o saptamana sa il umple cu un furtun de pompieri.
    Bonus, erau si broaste in strand.

    2014 – nimic schimbat

      (Citează)

  4. Din ce am inteles e un bazin preluat de pe vremea lui Ceausescu si a fost bazin olimpic. Avea trambulina si tot ce trebuie. Acum de ce nu l-au astupat pana la 1.5, sau de ce nu exista niste “garduri” care sa delimiteze clar diferenta de nivel.. asta e alta treaba
    La Ostroveni (Valcea) au un bazin care creste de la 0.5m la 1.8m. Intre 0.5 si 1 e o balustrada. La fel intre 1m si 1.5. Vrei sa treci, sari peste.
    E clar ca au luat un bazin vechi si au vrut doar sa scoata bani, nu sa investeasca.

      (Citează)

  5. probabil si din cauza asta pun apa rar (ca trebuie multa) + ca sunt vechi si n-au sisteme de filtrare.

      (Citează)

  6. Apa se schimba cam la 1 luna si ceva…Pe la ultima saptamana inainte sa se schimbe, mai bagau niste clor in ea, ca sa mai moara macar jumate din bolile care inotau pe-acolo.

    Si cu toate astea, vad ca am supravietuit…Vara mergeam zilnic acolo :D

      (Citează)

  7. Nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece. Asta e Romania, marea ei majoritate! Daca noi mergem sa lucram in cladiri cu fatada de sticla si stam la un birou si ne bate aeru conditionat in ceafa, nu trebuie sa ne mintim ca Romania evolueaza. Marea ei majoritate e in rahat. Noi care suntem pe net si ne dam pe bloguri si alte rahaturi suntem o minoritate. Principala noastra grija ar trebui sa fie cum sa scoatem din cacat tara asta, din pacate ne multumim cu un job corporatist intr-o cladire misto si un pranz luat in oras. Trist dar adevarat!

      (Citează)

  8. Cum sa te duci sa strand si sa te scalzi in mizeria aia? Oamenii aia-s inconstienti?

      (Citează)

  9. Un moment propice pentru promovarea unor astfel de proiecte: http://www.existaunerou.ro/descriere-proiect-exista-un-erou/

      (Citează)

  10. Si daca vrei un strand (strand, nu piscina) unde sa sari de la o trambulina de 5 sau 10 m ce faci?

    Strandul ala este facut prost. La Isalnita (langa Craiova) este un strand unde adancimea maxima este de 7 m, iar trambulina este pe masuna, insa strandul este impartit de un gard. O parte cu apa de maxim 1,4 m si altul cu apa de la 2 la 7 metri. Daca nu stii sa inoti, n-ai ce cauta in strandul cu apa mare si nici din greseala n-ai cum sa ajungi acolo.

    Strandurile astea sunt facute pe timpul lui Ceausescu, cand apa nu era scumpa si isi permiteau sa o schimbe la 3 zile. Acum mai avem putin si un mc de apa va costa mai mult decat un mc de gaz…

      (Citează)

  11. Partea cu inecatul “sub ochii” celor din jur e foarte simplu de explicat: cand cineva se ineaca pe bune nu poate da din maini/picioare sau face zgomot, asa ca in general cei de pe langa nu-si dau seama ce se intampla.

    Uite http://www.medicalnewstoday.com/articles/196538.php

      (Citează)

  12. sa zicem ca nu avem infrastructura,nu sunt locuri de munca, nu sunt bani si alte multe nu sunt, dar sa nu ai niste apa curata sa pui intr-un strand e de lumea a treia unde probabil suntem, rusine primarului si prefectului si de ce nu jos ponta, basescu cu tot cu isarescu

      (Citează)

  13. Eu nu m-as baga in bazinul ala nici cand e gol. Arata sinistru rau de tot.

      (Citează)

  14. mircea(primul)

    07/08/2014 la 10:43 PM

    Selectie naturala

      (Citează)

  15. Irelevant. N-a auzit lumea de piscina, plaja? Te duci in toate porcariile de bazine cu broaste si apa maro… irelevant, zic!

      (Citează)

  16. Poti sa stai linistit ca nici strandul aia de langa Romexpo, vis a vis de blocurile turn, nu ar trece inspectia facuta pe bune. Pentru ca nu au:
    – adancime marcata pe margine
    – bara de protectie pe interiorul bazinelor
    – trepte de acces cu bare de sprijin
    etc. ca mai sunt reguli pe care le incalca.

    Le-am facut candva reclamatie pentru ca au fost destepti cu reguli aberante ca nu ai voie cu lichide din afara asa ca am zis sa le arat cum e cu respectat regulile. Si mi-am anulat abonamentul la ei. Niste penali.
    http://www.strandul-tineretului.ro/

      (Citează)

  17. o mizerie …

      (Citează)

  18. Românica noastră din păcate …

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus