un blog de Radu Dumitru

Uitați-vă și pe canalul meu de YouTube! Un subscribe ajută enorm.

Asus ROG PG278Q, monitor cu noua tehnologie nVidia G-SYNC

26 Aug 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Am fost săptămâna trecută la lansarea unui monitor de gaming cu cea mai recentă tehnologie nVidia la bord. Se numește Asus ROG Swift PG278Q, are 27 de inchi și suportă noua tehnologie nVidia G-Sync.

G-Sync-ul acesta trebuie mai degrabă văzut decât explicat în cuvinte. Încerc, totuși, să vă spun care-i treaba. Problema a pornit de la faptul că în modul standard de afișare a imaginilor (ne gândim la jocuri rapide, da?) de la placa grafică pe un monitor, apar diverse erori și artefacte de randare, numite în engleză “tearing” sau “stuttering”, când imaginea fie nu se potrivește bine fie are mici întârzieri și “salturi” care nu doar că strică farmecul jocului, dar îți pot provoca și dureri de cap.

Acestea apar indiferent dacă ții Vsync pe on sau off și sunt cauzate de faptul că monitorul are o rată de refresh la care desenează imaginea pe ecran (de obicei 60 Hz sau 100 Hz sau 144 Hz pe cele mai performante), pe când placa video randează la cât poate ea, în funcție de scena jocului. Frame rate-ul poate varia între 30 și 100 FPS, asta considerând o placă bună care poate face toate calculele suficient de rapid, dar oricum ar fi monitorul afișează fie prea rapid fie prea încet pentru ea.

G-Sync este o tehnologie dezvoltată de nVidia și inclusă în plăcile video noi, dar și în monitoare. Chip-ul G-Sync din monitor comunică permanent cu placa video din calculator și reglează permanent rata de afișare cu rata de randare a plăcii video, astfel încât imaginea merge cât se poate de fluent. Am văzut demonstrații în care activarea și dezactivarea acestei tehnologii este imediat sesizabilă de ochiul uman.

Acest Asus ROG (adică Republic of Gamers, gama lor specială) PG27Q este primul lor monitor cu G-Sync. Pe lângă includerea acestei tehnologii, monitorul are următoarele specificații:

 • ecran 27 inchi
 • rezoluție 2560 x 1440 pixeli, 144 Hz refresh
 • suportă imagini 3D prin nVidia 3D Vision
 • 1000:1 / 100.000.000:1 contrast, 350 cd/mp luminozitate
 • un port DisplayPort, două porturi USB 3.0
 • ajustabil pe înălțime, poate fi rotit în mod portret

Observați că are un singur port video de tip DisplayPort. Tehnologia G-Sync funcționează doar pe acest port (toate plăcile nVidia cu G-Sync au acest tip de ieșire). De ce nu și un HDMI sau DVI, pentru cei neinteresați de G-Sync? Ei bine, având în vedere prețul său astronomic, momentan singurul motiv pentru care va fi cumpărat este G-Sync-ul, care se adresează gamerilor înrăiți ce-și doresc cea mai bună experiență video, inclusiv pentru că un frame rate perfect înseamnă și latență mai mică în unele jocuri, iar uneori să tragi primul contează enorm când miza este mare.

Monitorul mai are câteva șmecherii, pe lângă reglajul pe verticală. Mi-au plăcut butoanele, are acolo chiar și un joystick micuț cu care navighezi mult mai rapid prin meniuri, plus că poate afișa o țintă pe centrul ecranului în jocurile unde nu ai așa ceva (ceea ce cam sună a trișat, dar măcar nu mai faci semne cu markerul pe ecran). Rama este îngustă, design-ul caracteristic seriei ROG.

Preț? 4000 de lei la PC Garage și la eMAG.
Plăci video compatibile G-Sync găsiți la PC Garage, dar verificați de două ori în lista tehnologiilor că au ce trebuie.

  4 comentarii

 1. Este 3.300 RON la PcGarage. La eMAG observ că nu mai este disponibil.

  P.S. DisplayPort este cam singurul care poate să scoată la rezoluția și frecvența aia.

    (Citează)

 2. Acum două zile era 4036 lei.

    (Citează)

 3. Daca avea o diagonala de 30″, l-as fi luat. E singurul minus din punctul meu de vedere.

    (Citează)

 4. Monitorul asta e ca o naluca, cred ca a stat vreo 2 zile prin stocuri. “Acest produs nu mai face parte din oferta eMAG”. S-au cumparat chiar asa in halul asta, in cateva zile, la pretul asta? E totusi un display TN la 900€. :'(

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus