un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

AdBlock Plus consumă mai multă memorie decât eliberează

21 May 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Niște oameni au descoperit că extensia AdBlock Plus ocupă mai multă memorie RAM decât salvează blocând reclamele respective. Ah, și consumă și mai mult procesor.

Sigur, poate că intuiam asta cu toții sau cel puțin nu foloseam ABP pentru a câștiga memorie RAM. Problema rămâne în continuare în tabăra reclamelor, unde acele puține cazuri gălăgioase și deranjante te fac să le elimini pe toate, inclusiv reclamele din care poate că afli de vreo ofertă bună.

Totuși, dacă renunțați la ABP, ceea ce ar putea fi o idee bună pe calculatoare mai modeste sau tablete, unde memoria RAM este puțină, încercați Flashblock. Elimină toate elementele Flash din pagină, dar îți semnalează asta și cu un click le poți activa și încărca instant.

Basically, ABP inserts a massive CSS stylesheet — occupying around 4MB of RAM — into every single webpage that you visit, stripping out the ads. This wouldn’t be a problem if we were still in the ’90s or early ’00s, but nowadays it is very common for a webpage to have lots of iframes, which are separate, individual webpages that are loaded and embedded within the page you’re currently looking at. The most common example is the ubiquitous social sharing widget (Facebook, Twitter, etc.) which is actually an iframe containing a separate webpage hosted on Facebook/Twitter’s servers.

You can probably see where this is going. On a modern website, there can be dozens of iframes. On the ExtremeTech homepage there are 10, which is pretty low. In Nethercote’s testing, he found that TechCrunch used around 194MB of RAM without ABP enabled — but that doubled to 417MB with ABP enabled, after triggering all of the social widgets

sursa: ExtremeTech.

    19 comentarii

  1. Sa citesti un ziar online fara adblock e o incercare cam grea pentru multi dintre noi.

      (Citează)

  2. Articolele ăstea sunt mai aproape de realitate: https://blog.mozilla.org/nnethercote/2014/05/14/adblock-pluss-effect-on-firefoxs-memory-usage/ și https://adblockplus.org/blog/on-the-adblock-plus-memory-consumption
    Pe scurt, ABP folosește un style sheet pentru ascunderea reclamelor. Îl înregistrează în frameworkul Firefox iar acesta îi face câte o copie pentru fiecare pagină încărcată (se pun aici și iframe-urile). De aici și consumul mare de memorie.

      (Citează)

  3. Eu nu folosesc adblocker ca sa elibereze memorie, eu il folosesc ca sa dispara reclamele. Si garantez eu ca o pagina care are 2-3 reclame flash se incarca ma repede si consuma mai putine resurse cu adblockerul activat.

      (Citează)

  4. Am 16GB pe desktop, 4GB pe laptop și 2GB pe tabltă. Deci mă doare undeva memorie.

      (Citează)

  5. Un pret mic platit pentru toate reclamele alea intruzive care te scot din minti.

      (Citează)

  6. La ora actuala, e mai usor sa supravietuiesti in jungla, decat sa navighezi pe net fara adblock.

      (Citează)

  7. Sa consume cat vrea nu renunt la el :D De cand l-am pus e asa de bine si “curat ” …alta viata haha . Nu am nevoie de reclame pe youtube/fb si altele …daca vreau un produs il caut ;) Cat despre oferte, sunt abonata la site-urile care ma intereseaza .

      (Citează)

  8. Decât să renunț la AdBlock, mai bine adaug niște RAM în plus.
    Deși, cu 8GB și cu pagefile-ul dezactivat, nu am pățit niciodata să rămân în pană de RAM…

      (Citează)

  9. Dupa ce am citit articolul am dezactivat, de proba, ABP. Apoi am intrat pe stirileprotv. Cea mai mare greseala. Ever. Absolut frustranta reclama de la Nivea, cu acel cadru care isi face expand pe jumatate de ecran cand ajungi cu mouse-ul in zona ei.

      (Citează)

  10. Hmm ar fi valabil si pentu aplicatia Addblock?

      (Citează)

  11. Exista http://www.fooldns.com/fooldns-community/english-version/
    Pui asta la dns si practic iti elimina total traficul de reclame.
    Mi se pare cea mai buna solutie posibila EVER !!

      (Citează)

  12. Imi cer scuze….FOOLDNS elimina 90% din reclame si cookies si etc….
    Puneti al doilea ip, primul merge mai greoi…
    Ideal e sa il pui la router, in felul asta scapi de reclame pe toate aparatele cu care te conectezi la routerul ala, inclusiv tablete telefoane etc…

      (Citează)

  13. In urma acestui articol mai mult ca sigur nici macar 1% din utilizatorii AdBlock nu vor renunta la el.

    Fiindca este o diferenta intre reclame si spam, asa cum ar trebui sa fie catalogate corect popup-urile, chestiile cu stai 5 secunde pana la skip, diverse frame-uri si altele.

    Foloseam la un moment dat versiunile de Microsoft Word si Excel gratuite, cu reclame. Era doar intr-o coloana pe dreapta, doar despre suita Office platita si erau ok. Nu erau intruzive, nu ma deranjau, nu alergam sa le inchid sa astept sa se incarce sa le inchid si nu erau despre orice tampenii.

    Aia da reclama.

    Sau cele de pe Reddit.

    In rest, lumea e destul de sictirita de puhoiul de reclame de pe Youtube, nejustificat de mare si arata doar foamea de bani a Google, e sictirita de reclamele care trebuiesc urmarite sa le inchizi sau iti blocheaza imaginea, sau in mijlocul articolului iti da un skip prin reclama asa, ca de ce nu.

    Deci nu. Oricine va prefera sa aiba un site incarcat cu 5 secunde mai greu decat sa stea sa dea 10 clicuri in plus dupa reclame si sa piarda alte secunde in mod repetat.

      (Citează)

    • @Mihai: bine zis, nici eu n-aș renunța.

      Dar e bine ca oamenii să știe ce efect are, ca apoi să nu se plângă “vai ce greu merge site-ul”, “vai ce rapid se termină bateria”, “vai Chrome sau Firefox ocupă 1 GB memorie RAM”.

        (Citează)

  14. AAddblock mai are un beneficiu, iti apara sistemul de unele reclame care sunt si scripturi intruzive care-ti lasa cadou malware si spyware.

      (Citează)

  15. @Radu, ai dreptate, e bine de stiut.

    Din pacate foamea de bani strica creativitatea. Nu am nimic contra reclamelor atata vreme cat sunt facute cu cap si nu ma streseaza inutil.

    In rest, nu m-am referit la articolul tau, ci la cel original, de unde a plecat ideea.

      (Citează)

  16. Pe calc. mai slabe gen netbookuri nu ai nici o sansa sa vezi siteuri gen gsp / prosport fara adblock. Flashurile cel putin iti blocheaza pagina instant (si in linux si in win)

    Asa ca e ceva f. gresit in interpretarea rezultatelor alea.

      (Citează)

  17. A si sa nu uitam de reclame care la butonul X au ascuns script de Like pe FB. Le detest din toata inima.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus