un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Paranoia lui Ponta și deciziile proaste privind taxele

4 Nov 2013  ·

GÂNDURI  ·

23 comentarii

Lui Victor Ponta, în timp ce ținea un discurs în fața organizației de pensionari a PSD, i-au căzut microfoanele de pe pupitrul de la care vorbea. Reacția sa?

Daca au cazut doar astea, ma descurc. Sa nu fie si altele. Asta e tara lui Basescu: microfoane peste tot.

Repet, căzuseră microfoanele de pe pupitrul de la care vorbea, microfoane care transmiteau discursul prin boxele sălii.

Vă dați seama de câtă paranoia dă dovadă? Câtă înverșunare are împotriva lui Băsescu? Îmi închipui că dacă Ponta aude noaptea un zgomot suspect prin casă, primul său gând este că-i Băsescu, venit ca un ninja să-l omoare. Dacă se taie într-o coală de hârtie, dă vina pe președinte.

Nu înțeleg de ce premierul României este atât de preocupat de Băsescu, în condițiile în care președintele este un personaj terminat pe scena politică. I se va termina mandatul și va dispărea, cel puțin pentru o vreme. Dacă Ponta vrea să se lupte pe scena politică împotriva cuiva, nu Băsescu trebuie să-i fie adversar.

S-ar putea lupta, de exemplu, cu evaziunea fiscală. La buget nu se colectează suficiente taxe, iar autoritățile sunt neputincioase în a stopa evaziunea fiscală generalizată. Ar putea lupta împotriva corupției; până acum mai mulți miniștri sau parlamentari PSD au fost acuzați de corupție de ordinul milioanelor de euro.

Că veni vorba de evaziune fiscală, am auzit numai idei proaste de la Ponta/USL. Să creștem taxele! Asta ar fi cea mai mare prostie. Practic guvernul își recunoaște neputința în a stopa evaziunea și abuzează de acele câteva firme ce-și plăteau cinstit și la timp taxele, mărindu-le impozitele și forțându-le tot pe ele să plătească și mai multe dări.

Bănuiesc că este o consecință normală într-o țară în care la conducere se află doar oameni îndoielnici, implicați cu toții în scandaluri mari și anchetați pe multe planuri. Dacă pentru ei furtul e un mod de viață, cum ne-am putea aștepta de la ei să oprească alte furturi și să nu-i căpușeze tot pe cei cinstiți?

Apoi mi-a displăcut ideea unei taxe suplimentare în benzină, de vreo 10 cenți, bani care să fie folosiți pentru construcția de autostrăzi. Nu este cazul. Plătim deja rovignetă, plătim taxe de drum în prețul actual al combustibililor, se duc destule accize la stat.

Aș plăti cu bucurie încă 10 cenți pe litru dacă mi s-ar oferi garanția că acei bani merg chiar într-un fond pentru dezvoltarea rețelei de autostrăzi și, mai important, acele autostrăzi s-ar construi la un cost normal. Dar când în restul Europei kilometrul de autostradă costă 2-3 milioane de euro și la noi se ajunge la 5-8 milioane de euro pe kilometru, poate chiar mai mult, pentru că lucrările se atribuie pe prietenie și șpagă, voi zice nu.

Vă dați seama cât de hrăpăreți sunt cei de la putere, câți baroni locali și câte interese au de mulțumit cu sume mari de bani, dacă vor să mărească taxele pentru că nu au suficienți bani la buget pentru a plăti toate contractele supra-evaluate și toate “datoriile” către relațiile lor?

double_facepalm

via Hotnews.

    23 comentarii

  1. E putin hazardat sa zici ca Basescu este terminat pe scena politica.

      (Citează)

  2. “Aș plăti cu bucurie încă 10 cenți pe litru dacă mi s-ar oferi garanția”

    atat.

    nu e ca si cum sunt impotriva taxelor, le platesc, dar cand vad ca banii mei ajung in buzunarele unui umflat, parca nu-mi mai vine sa ma duc sa dau bani statului.

      (Citează)

  3. @Mihai: Ba eu cred ca este perfect spus. Are in schimb un loc deasupra scenei cu niste ate mai lungi…

      (Citează)

  4. nu stiu daca lasi impresia asta de naivitate politica intentionat sau nu (am mai sesizat-o si cu alte ocazii) insa asa, just for the record, nu exista un om mai cinic in mom. de fata decat ponta care are ca target scaunul de presedinte al Romaniei si stie ca va ajunge acolo doar daca intretine diversiunea asta cu base -dusmanul romanilor. Deci, inca o data, absolut tot ce vezi debitand pe orice media este f. bine targetat dpdv electoral.

    Daca vezi fracturi de logica, daca ramai perplex fata de enormitati impardonabile pozitiei pe care o are, sa stii ca pur si simplpu nu faci parte din target. Ia intreaba in jurul tau si vezi daca si altii raman la fel de mirati de jocul asta?

      (Citează)

  5. Păi dacă oamenii au votat cu furie pentru USL ca să pedepsească PDL? La ce te așteptai? Mi-a plăcut ideea pe care au dat-o niște americani: să apară o opțiune suplimentară pe buletinele de vot, ceva gen “Niciunul dintre cei menționați”, menită să-i penalizeze pe toți. Eventual modificată și legea electorală astfel încât dacă la un scrutin se obține un procent mare de “Niciunul dintre cei menționați” atunci niciunul dintre candidații de pe buletinul de vot să nu mai aibă dreptul să candideze la alegeri!

      (Citează)

  6. LOL! LOL! de trei ori LOL! Ia spune-ne tu, ce inseamna pentru tine “mi s-ar oferi garantia” si “cost normal” (cu referire la autostrazi)? Dar, te rog detaliaza un pic, nu te zgarci in cuvinte.

      (Citează)

  7. @2DU: aia nu e politica lui Ponta. El dansează după cum i se cântă. Politica aia a fost elaborată în USL încă înainte de alegeri și se trăgea tare pe “jos Băsescu”. Politica aia încă se aplică. Problema e că n-au propus nimic la schimb, să vină cu niște măsuri care să conteze. Au început să ia măsuri să recupereze ce au luat PDL-iștii cât au fost la putere. Cei care vor veni după aia la putere la fel vor face și uite așa ne zvârcolim în noroi de 24 de ani. Noi suntem masa de manevră. Nu conta pe împrospătarea oamenilor odată cu noile generații pentru că aceste generații au fost școlite de ăia bătrâni!

      (Citează)

  8. “Nu înțeleg de ce premierul României este atât de preocupat de Băsescu…”
    Nu e deloc preocupat, a creat și menține o diversiune de la realitate. Mie mi se pare trist că sunt destui care nu văd chestia asta si încă mai cred că cu niște proteste în stradă rezolvă ei ceva. E din ce în ce mai nasol cu guvernul de semi-incompetenți în fruntea căruia se găsește, nu au măsuri clare de urmat nici măcar la statutul de idee. De când au fost reconfirmați în Parlament, singurele 2 chestii care au fost capabili să le facă au fost fie creșterea de taxe fie să tragă bani din împrumutul de la FMI.

    Greu o să înțeleagă oamenii că socialismul ala vestic în România nu poate funcționa în viitorul apropiat pe motiv că nu are cine să-l întrețină (suntem o țară de pensionari, asistați social și angajați la negru care numai sug de la buget și nu contribuie decât cu cota de TVA). E pură matematică.

      (Citează)

  9. Cica tot Basescu e de vina si cand Victor Viorel o aude pe Daciana gemanad

      (Citează)

  10. Daca vrei sa ti se reconfirme starea de paranoia a lui Ponta si-n viata lui personala, te invit in fiecare duminica la sala Leu de la ora 14.00, unde jucam baschet. Daca la tv este mai decent, vino acolo sa vezi mania persecutiei. Spectacol desavarsit

      (Citează)

  11. “Nu înțeleg de ce premierul României este atât de preocupat de Băsescu,”

    Nu este neaparat preocupat ci este un subiect facil, care prinde la targetul caruia i se adreseaza, mai ales in lipsa unor lucruri notabile pozitive despre obiectul muncii lui. Toate declaratiile publice sunt politice si reprezinta semnale catre o anume parte de electorat. Ele ar trebui sa fie, apoi, perpetuate si disecate ca subiecte de discutie pe canalele media, de obicei cele platite.

    Si nici eu nu cred ca Basescu e terminat politic, cred ca de la anul o sa inceapa o noua etapa in cariera lui politica. Vom vedea.

      (Citează)

  12. din punctul meu de vedere TB mai are de jucat pe scena politica. mai este in joc o functie de prim ministru care i-ar prinde bine

      (Citează)

  13. Eu nu aș vrea să-l văd pe Băsescu prim ministru, pentru că
    1) Nu pot să cred că nu e altul mai bun/capabil ca el în toată țara asta
    2) prea ne asemănăm cu rușii Putin/Medvedem de care vrem să ne îndepărtăm cât mai mult.

      (Citează)

  14. @Ariel:

    Acum aproape 10 ani, solutia logica era Base – prim ministru. Din cauza solutiei politice (“draga Stolo”) a ajuns presedinte. Nu mi se pare deplasat sa devina prim-ministru. A fost bun si ca primar.

      (Citează)

  15. Eu zic sa va pregatiti de un revelion 2014-2015 cu udrea presedinte si basescu prim ministru

      (Citează)

  16. lol, superb, iata ca aflu acum la 10 ani distanta ca Basescu a fost bun ca primar. Inteleg ca prin Bucuresti nu mai aveti probleme cu cainii vagabonti, cu agentul termic, cu aglomeratia, cu canalizarile etc. Nu stiu, pe ce lume sa traiesti si sa spui ca Basescu a fost bun ca primar? Da, a fost bun pentru el, ca si-a dat casa. Asta cu siguranta. In rest nu stiu niciun motiv pentru care cineva ar spune ca Basescu a fost bun ca orice. Lucru valabil pentru toata clasa politica.

      (Citează)

  17. @coke, sa fii bun ca primar nu inseamna sa pocnesti din degete si toate relele sa dispara, ci sa poti genera planuri pe termen lung si mediu pentru imbunatatirea situatiei. Si chiar asta a facut. Dupa aia, a venit Oprescu si a taiat niste panglici.

    Altfel, mi se pare de o prostie inimaginabila sa te plangi in aceeasi fraza si de cainii vagabonzi si de primarul Basescu.

      (Citează)

  18. @nashu_mare, la fel cum mi se pare ca trebuie sa fii ori prost gramada, ori pupinbasist ca sa spui ca Basescu a generat planuri pe termen lung sau ca a fost un bun prima. Am inteles, a-ncercat sa rezolve problema cu cainii. A rezolvat-o? Avand in vedere ca-n 2013 in Bucuresti mor copii muscati de caini, eu as zice ca nu. Asadar, te rog, in afara de acele planuri marete pe care inteleg ca le-a avut Basescu, si pe care probabil le au toti primarii, ca-i cel mai simplu sa incropeste niste planuri, zi-mi si mie niste realizari CONCRETE. Pe de alta parte, inteleg ca n-ai nicio problema cu faptul ca omul si-a dat o casa, dupa ce casa in care statea a donat-o fie-sii. Mi-e lene acum sa caut raporturile curtii de conturi din perioada in care Basescu a fost primar, cu sumele imputate.

      (Citează)

  19. @coke

    Numarul cainilor vagabonzi a scazut singura data in timpul mandatului lui Basescu. Stiu, tu ai fi vrut sa dispara pocnind din degete.

    Nu cred ca locuiesti in Bucuresti, altfel ai fi vazut cum au fost refacute din temelie (la propriu) cateva sosele importante (cum ar fi Colentina si Mosilor – unde s-a sapat 1 metru si s-a schimbat complet calea de rulare a tramvaielor, s-a resistematizat intersectia cu Stefan cel Mare etc), s-a reasfaltat Magheru si altele. Da, nu au fost in mandatul lui, ci in al lui Videanu (si aici iar apare o problema a unor tampiti, ca cica s-a lucrat prea mult. In momentele alea i-as fi strivit pe astia cu buldozerul peste cap) dar cand iti inchipui ca s-au realizat planurile si s-a asigurat finaintarea? Ca sa nu mai spun de pasajul Basarab, la care Oprescu a taiat panglica cu mare fala desi cu vreo doi ani inainte a inceput sa ii dea la gioale.

    Si da, strada pe care stau parintii mei are canalizare si gaze incepand cu acei ani, dupa ce decenii intregi a fost un fel de “la tara, in Bucuresti”.

    Si da, eu fac diferenta intre omul Basescu si activitatea lui ca primar in folosul publicului. Pot spune ca a fost un primar bun chiar daca exista discutii cu privire la faptul ca si-ar fi trecut o casa pe numele lui. Poate sa fie si hot si primar bun. Altfel, il avem pe Oprescu care e dezastruos dar despre care nu avem informatii ca ar fi hot. Si? Cu ce ma ajuta pe mine ca nu am aceasta informatie? Sau cu ce ma ajuta pe mine ca nu a furat (teoretic, practic a sifonat cel putin banii pentru caini) daca el nu a facut nimic in rest? Daca a furat, sa fie judecat si pedepsit dar asta nu ii stirbeste din merite.

      (Citează)

  20. Basescu a aplicat metoda hitlerista pentru a scapa de catei, cea mai eficienta dupa parerea mea si pe care o sustin in continuare. Daca nu interveneau la vremea aia genul de oameni care isi miros basinile si zic ca miros a levantica, sunt convins ca azi nu mai aveam jigodii pe strazi.

      (Citează)

  21. @coke

    Basescu a fost singurul care a propus o solutie pentru cainii vagabonzi inainte sa moara oameni. Dar, cum ziceau si altii mai sus, nu e suficient sa pocnesti din degete si dispar toti cainii. Basescu a facut tramvaiul 41, care e plin ochi, ca sa-ti dai seama cat de util e Bucurestiului, si a inceput pasajul Basarab. Nici un alt primar nu a facut proiecte de asa anvergura. Ca sa-ti dai seama, ceilalti primari a facut un pasaj micut, gen Baneasca sau Vacaresti (la care se chinuie de 2 ani and counting).

      (Citează)

  22. Nu il mai ridicati in slavi pe primarul Basescu. Daca a fost mai bun decat incompetentul doctoras Oprescu (si un elev de liceu cred ca ar fi), asta nu inseamna ca a fost un primar bun.

      (Citează)

  23. Ponta joaca teatru, daca nu era inversunarea poporului asupra lui Basescu, PSD ar fi pierdut alegerile locale. E foarte important pentru ei sa mentina vie ura contra lui Basescu pentru ca anul viitor vin alegerile. Sa nu uitam ca lumea inca asocieaza PDL cu Basescu, deci avantaj PSD.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus