un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Jurnal de Black Friday, partea 2: începem mai devreme?

12 Nov 2013  ·

GÂNDURI  ·

20 comentarii

Black Friday, abia intrat în obișnuința românilor, vrea parcă la noi să rupă orice limită, deși nu sunt sigur că avem puterea de cumpărare necesară pentru așa ceva.

Ieri Evomag a anunțat că la ei Black Friday începe pe 22 noiembrie, nu pe 29 cum ar fi normal. Un comunicat primit ieri primite 3 zile de mega-reduceri pe 22, 23 și 28 noiembrie, adică vineri-duminică. Nu-mi este clar dacă pe 29 noiembrie se va mai organiza ceva, dar eu cred că da.

Decizia este cu dus și întors. Este posibil să fi fost motivată de un zvon conform căruia eMAG ar plănui o surpriză asemănătoare sau pur și simplu au nevoie de mai multe zile de reduceri, nu de una singură, dorind să împartă încărcarea serverelor pe o perioadă mai lungă, evitând un downtime care ar putea fi fatal pe 29 noiembrie.

Tot de la Evomag au mai venit două vești:

  • WatchShop.ro, magazin deținut tot de ei, va avea oferte bune pentru Black Friday.
  • Între 13 și 21 noiembrie pe Evomag vor fi zilnic alte campanii de reduceri de preț, ceva mai subțirele.

Aparent, nu sunt singurii. eMAG a derulat ieri o campanie NovemberFest cu reduceri de prețuri și o repetă și astăzi, cu alte oferte. Poate că magazinele vor astfel să obișnuiască lumea cu ideea comerțului online.

Pe termen lung, strategia Evomag s-ar putea dovedi păguboasă. Black Friday în România este puternic centrat în jurul magazinului eMAG, care anul trecut a vândut de 54 de milioane de lei în acea zi și acum probabil speră la o triplare a sumei respective. Restul magazinelor sunt mult sub ei ca vânzări de B.F.

Decizia de a muta ziua reducerilor are și argumente logice, se încearcă o ieșire din umbra pe care eMAG o aruncă în acea zi, dar în același timp are și un aspect negativ, deoarece clienții ar putea spune “nu cumpăr încă, aștept să văd ce va fi și la eMAG”. E un pariu riscant.

Din rândul celorlalte magazine mari, PC Garage stă relaxat, a promis cumpărătorilor că le va da înapoi diferența de preț dacă ceea ce achiziționează acum va fi mai ieftin de Black Friday, iar în plus are câteva teasere scurte precum acesta și acesta.

Magazinele se împart de asemenea în două tabere dpdv al afilierii: cele care micșorează comisioanele pentru Black Friday, pe bună dreptate întrucât nu mai au nevoie de afiliați care să le arate clienților această zi specială, ea căpătând singură tracțiune, și magazinele care păstrează intact comisionul, dorind astfel să-și atragă ceva afiliați fericiți și mai multă susținere online.

În prima categorie ar fi Evomag, care a anunțat că va reduce la 1% comisionul acordat în perioada 29 noiembrie – 1 dec (ce se va întâmpla pe 22 și în restul zilelor?), iar eu mă aștept ca și eMAG să anunțe ceva similar, fiind comunicat de acum câteva luni că zilele speciale de vănzâri vor avea comisioane speciale.
Update: “Black Friday de anul acesta se va tine de catre evoMAG in data de 22 Noiembrie, si nu pe 29 Noiembrie asa cum am mentionat acum cateva saptamani. Odata cu aceasta modificare, si comisionul de 1% va fi valabil intre 22-24 Noiembrie.”

La polul opus, Marketonline a anunțat că păstrează comisioanele de 2-5%, Clickshop merge pe 3,5%, iar de la Altex încă nu am auzit nimic.

    20 comentarii

  1. Valentin Valeanu

    12/11/2013 la 12:09 PM

    PC Garage nu-ti da nimic inapoi, iti da un voucher, deci practic acei bani raman la ei. Frumos era sa-mi dea un voucher pe care sa fi putut sa-l rascumpar daca as fi dorit.

      (Citează)

  2. De la Altex citire

    “Evenimentul Black Friday 2013 nu va fi sustinut de Altex Afiliere. Perioada campaniei Black Friday va fi anuntata public in perioada urmatoare, urmand ca in respectivul interval afiliatii Altex sa nu inregistreze conversii.”

      (Citează)

  3. Nu sunt de acord cu tine cand spui ca aceast eveniment a capatat singur toata tractiunea de care are nevoie. Pentru ca nu pica in fiecare an in aceeasi zi. 90% dintre persoanele pe care le atentionez ca vine Black Friday raspund ceva de genul: “Ah, da, cand e Black Friday?”

    Referitor la decizia F64/evoMAG, din nou mi se pare o idee proasta (pentru clienti, pentru afiliati). In primul rand clientii vor fi confuzi: “Cum, e pe 22? Dar nu era pe 29? Parca spuneai ca e pe 29!” iar tie iti va fi mai greu sa le explici ca unele magazine sunt mai “speciale”.

    Ce as face eu ca magazin online: as pastra Black Friday-ul serios, eventual si un Cyber Monday + pe toata perioada lunii noiembrie oferte speciale la un singur produs cu titluri de genul “Black Friday warm up”. Si ideea pcgarage este una buna. Unora le place si initiativa celor de la Koyos, mie nu.

    P.S: Da, si eu ma astept sa micsoreze eMAG comisionul pe 29 nov.

      (Citează)

    • @Revo: pentru că nu au început încă reclamele la TV care să anunțe Black Friday, nici reportajele-reclamă.
      De asta se fac câteva zile de reduceri mari, ca să-ți aducă aminte.

        (Citează)

  4. E complicat dpdv contabil sa iti dea banii inapoi pe voucher. Asa spera sa le mai faci vanzare. Pe de alta parte, am vazut reduceri bune la emag zilnice. Tocmai am facut comanda la o trusa de scule care imi lipsea in masina. Au si o tableta pe 10″ la pret bun (Asus, Quad-core Tegra 3). La acelasi pret gasesti un Utok care nu se compara ca marca si performante cu asta.

      (Citează)

  5. WatchShop au anuntat ceva asemanator cu PC Garage doar ca ei promit ca vor returna CASH diferenta daca produsul cumparat acum va fi mai ieftin de Black Friday.

      (Citează)

  6. Valentin Valeanu

    12/11/2013 la 12:57 PM

    @cartus , da, stiu ca e nebunie cu hartogaraia … dar ar fi fost corect si de mare impact o asemenea atitudine. Sau mentionat undeva in prim plan ca primesti un voucher, nu diferenta de pret inapoi. Transparenta mai mare imi doresc de la comerciantii nostri …

      (Citează)

  7. Valentin Valeanu

    12/11/2013 la 12:59 PM

    Se primeste diferenta de bani dintre pretul de pe factura de achizitie a produsului si pretul afisat in ziua de Black Friday.

    de aici : http://www.watchshop.ro/info/sectiuni/regulament-banii-inapoi-black-friday/

    Mi se pare corect. De acea diferenta, acum, eu clientul, am ocazia ori sa ii iau ori sa cumpar in continuare ceva de la ei. Este foarte bine. Bravo :)

      (Citează)

    • @Valentin Valeanu: nu-i chiar așa. La un magazin de ceasuri nu prea ai ce cumpăra așa des și un voucher ar fi inutil. Iei azi un ceas, mai revii peste 10 ani acolo, dacă revii. Ce să fac cu un voucher?

      Pe când la IT găsesc de mai multe ori pe an ceva de luat. PC Garage sunt destul de corecți, îți dau un voucher mare și-l poți folosi la orice vrei tu, nu la anumite categorii. Găsesc oricând să-mi iau vreun card de memorie, o baterie de GoPro, tonere, un filtru pentru aparatul foto șamd.

        (Citează)

  8. Valentin Valeanu

    12/11/2013 la 1:51 PM

    @nwradu, pai da, dar in loc sa dau exact suma de BF, eu dau mai mult si practic creditez PC Garage-ul, cu dobanda 0 :) . Este adevarat ca in IT mai tot timpul ai nevoie de cate ceva, dar lasa-ma pe mine sa aleg. E ca si cum platesc in avans o anumita suma, apoi dupa o anumita perioada imi pot alege cate ceva, sa consum din sold … e buna afacerea, dar nu pentru client :)

      (Citează)

  9. Valentin Valeanu

    12/11/2013 la 1:55 PM

    Discountul este sub forma unui cod de Voucher si poate fi folosit o singura data intr-o comanda.

    Codul de Voucher aferent discountului nu este transmisibil altei persoane sau altui cont de client.

    Perioada de valabilitate a Voucherelor este: 01.12.2013 – 31.01.2014

    Nu cumva sunt cam multe restrictii ? Au avut o idee buna, dar o implementare slaba. Pe mine nu numai ca nu m-au convins, dar incerc sa nu le pun eticheta de Teapa. Cu toata bunavointa acum …

    Daca aleg sa cumpar direct pretul redus, acei bani ii pot folosi la mai multe comenzi, tot la PC Garage eventual, sau ii pot da cuiva etc. Lucru pe care nu-l pot face daca aleg sa particip la “oferta” lor … Ca sa nu zic de valabilitatea doar pana la sfarsitul lui Ianuarie. Deci pe langa ca ii creditez, mi-i si confisca dupa :))

    Repet, buna afacere … :)

      (Citează)

    • Scopul nu este să nu profiți de reducerile de BF, ci să te facă să cumperi de acum și să nu aștepți BF crezând că vei găsi acolo o reducere mare. Nu de alta, dar de BF e mică șansa să fie reduceri tocmai la produsul pe care-l vrei tu.

      Așa că gândește statistic. Câteva procente din cumpărătorii de acum vor primi de BF niște vouchere prin această campanie. Pentru marea majoritate nu contează, produsul lor nu va fi la BF, nu au pierdut nimic, au câștigat 3 săptămâni de utilizare suplimentară. Cei cu voucher, aceia puțini, sunt sigur că vor avea ce cumpăra în acele două luni.

      Tu practic protestezi împotriva unui serviciu de price protection care ți se oferă ca bonus. Ți se dă, nu ți se ia, dar ești nemulțumit de asta. Dacă nu făceau nimic, nu cumpărai acum, așteptai BF, vedeai că laptopul dorit de tine nu e la reduceri, îl luai atunci tot la prețul întreg. În situația curentă, câștigi niște timp.

        (Citează)

  10. Valentin Valeanu

    12/11/2013 la 3:22 PM

    nu vorbim aici de situatii in care ai nevoie urgent de ceva, marea majoritate a cumparatorilor de BF o fac din pricina pretului, nu a nevoii neaparate si pot astepta sa vada daca produsul dorit este sau nu la oferta.

    Eu nu protestez, doar expun un punct de vedere din alt unghi. Si nu uita ca acel voucher poate fi folosit o singura data, deci ori cumperi de toti banii aceia … ori eventual mai pui putin daca comanda e sub valoarea voucherului, altfel ii pierzi. Si ii poti folosi pana maxim la sfaristul lui Ianuarie 2014.

    Mi se ofera, eventual, ca bonus, dar nu gratuit. Ci pe niste bani rulati, banii mei, pe care ii ruleaza PC Garage-ul.

    Ceea ce-mi ofera ei, ofera tuturor, daca acel produs este la oferta la BF, deci … de ce le-as plati inainte, ca apoi sa vad ce fac cu diferenta de bani, care sunt tot ai mei, dar nu mai sunt bani ca i-a sechestrat PC Garage ? Si repet, nu vorbesc de produsele neaparat necesare.

    Corect ultimul paragraf, castig niste timp. De fapt, il cumpar :) , intelegi unde bat ? Ideea este buna, dar mi-as fi dorit ca daca tot vor sa aiba grija de clienti, sa o faca pana la capat, asa cum trebuie. Tot statistic, daca cumparatorii ar fi avut posibilitatea sa rascumpere acel voucher, sunt sigur ca cei care ar fi facut-o ar fi fost putini. Insa imaginea dupa o asemenea campanie ar fi fost foarte buna.

      (Citează)

  11. astia de la noi nu au nici o jena cand vad ca un LED 32 inch de BF la americani e 98 de dolari?
    pai nu au.

      (Citează)

  12. Mare grija de la cine cumparati in perioada asta de Black Friday. Observ ca e la moda listarea magazinelor care vor intra in campanie, dar nu toate sunt serioase.

    Un exemplu, mxshop.ro a fost listat si pe acest blog, dar NU VA RECOMAND sa cumparati de acolo. Altfel, puteti avea treaba cu ONPC, justitie, etc:

    Aici dovada: http://i.imgur.com/hggOmvV.jpg

      (Citează)

  13. mi se pare o tampenie ce vrea sa faca evoMAG si numai noi putem sa furam ideile si din afara si sa le facem mai cocalaresti.

    in plus, anuntul cum ca BF e mai repede acolo, este stric pentru cei care viziteaza des evomag, nu pentru tot poporul care stie ca pe 29 e BF si atunci cauta. strategie gresita

      (Citează)

  14. Am citit in alta parte ca si emag a hotarat acelasi lucru, ai idee daca e adevarat? Au trimis vreun comunicat ceva?

      (Citează)

  15. Salut Radu,

    Tinand cont ca mai toti mari jucatori de pe piata incep pe 22/11, cand incepi sa ne “bagi in priza” cu info ca anul trecut? Site-uri, ponturi, etc…

    Merci

    Alin

      (Citează)

  16. Exista un post similar si cu oferte de valentine’s day?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus