un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum gândesc oamenii

17 Nov 2013  ·

GÂNDURI  ·

28 comentarii

Uitați un exemplu de gândire greșită.
emag_devansare

Ce face eMAG-ul, până la urmă? O zi de mari reduceri, pe care practic ei au adus-o în România și, culmea, o fac cu o săptămână mai repede decât credeam cu toții? Păi să protestăm, ce naiba!

Mie mi se pare comic faptul că magazinele au devansat la noi ziua de Black Friday. În ritmul acesta, la anul va avea loc în septembrie. Dar atât, comic.

Nu sărbătorim Ziua Recunoștinței, ca să legăm BF de ea (la americani este în vinerea de după Thanksgiving Day), explicația cu “1 decembrie ar îngreuna livrările” are logica ei și, până la urmă, voi avea cu o săptămână mai repede produsele cumpărate sau, dacă nu iau nimic, câștig o săptămână în plus ca să fac alte planuri pentru Crăciun.

Trebuie să fii dus cu pluta ca să fii supărat din acest motiv, mai ales când ți se dă, nu ți se ia.

    28 comentarii

  1. 1 decembrie nu ingeuneaza nimic pentru ca pica duminica.

      (Citează)

    • @un muc: ba da, e lumea plecată de acasă pe la mall, la paradă sau la mâncat mici gratis.

      Curierii nu livrează de obicei în weekend, dar anul trecut de BF mi-au adus marfa sâmbătă și duminică, deci de BF se lucrează în plus.

        (Citează)

  2. @un muc: eMag livreaza si duminica deci…

      (Citează)

  3. Motivul mi se pare unul pueril, având în vedere că și dacă era într-o zi de lucru cei de la fan curier ar fi muncit. Se cam știe că singurul loc în care se respectă astfel de sărbători e la stat, unde au toți liber, pe când la privat sunt prea puțini care ar fi avut liber de 1 decembrie.

      (Citează)

    • @coke: prea puțini? În afară de mall-uri și farmacii și alte asemenea servicii de “divertisment”, n-am auzit de nimeni care să muncească de 1 decembrie la privat.

        (Citează)

  4. Nu conteaza cand este, important e sa vedem ceva reduceri pe bune.

      (Citează)

  5. Cand o sa intelegeti vreodata ca singurii care ies in profit de marea zi a “reducerilor” este tot emag. Daca urmariti fiecare produs in parte chipurile redus, o sa vedeti ca maxim 1-3% din produse au reducere pe bune si stock-uri epuizate in primele 2 minute ca au putine in stock sa nu iasa in pierdere. Restu sunt scumpite in prealabil si reduse in ziua “reducerilor”. Black Friday, in viziunea emag si a celorlalti, este de a obtine un profit mare si rapid de la prostii care pun botul ca ei ar fi niste baieti buni care ajuta Romania. Prosti suntem noi ca incurajam astfel de zile in care noi suntem luati la misto.

      (Citează)

    • @Alin: asta e o perspectivă foarte limitată. Ofertele de BF se negociază cu producătorii și importatorii, cărora le promiți vânzări mari și le ceri să dea în jos la maxim de marja de profit. Și dă fiecare, magazinul și importatorul, compensând prețul mic per produs prin volumul mare de vânzări, plus posibilitatea de a lichida niște stocuri mai vechi.

      Care stocuri, apropo, de multe ori vin special în țară pentru BF, nu erau deja pe aici.

      Când spui scumpite în prealabil și reduse în ziua reducerilor, o spui de parcă de BF le-ai lua la același preț ca și în restul anului și doar te păcălesc că e discount. Am luat SSD la 299 lei, de anul trecut și până acum n-a mai fost la acest preț. Am luat Xbox la 599 lei, de un an n-a mai scăzut de 800-900 lei. Am luat cârți reduse cu 50%. Am luat televizor cu 300 de lei mai ieftin decât cea mai bună ofertă a celui mai obscur magazin. Unde era păcăleala?

      De asemenea, cum îi spuneam altcuiva, tu cumperi ceva doar pentru că scrie în dreptul produsului că are discount mare? Sau cumperi ce-ai nevoie și cumperi dacă prețul la care este în acel moment, chit că umflat de 3 ori în prealabil, este unul bun, în bugetul tău, eventual mai ieftin decât a fost cu o lună înainte?

        (Citează)

  6. Imi dau si eu cu parerea: daca tot am importat si acesta traditie americana care se stie ca e in ultima vineri din noiembrie, iar emag-ul s-a decis sa o faca in alta vineri, de ce nu i-a spus altfel?
    Adica preiei doar numele (ca sa atragi frai…aaaa….clientii) dar o pui in alta zi?

      (Citează)

    • @Catutzi: nu înțeleg cum atragi fraierii doar pentru că folosești un nume deja cunoscut. Adică unde-i partea cu fraierii? Primești reduceri? Primești. Le ai cu o săptămână mai repede decât tradiția? Le ai. Unde e păcăleala? Cum simți că te păcălesc magazinele organizând totul mai rapid?

        (Citează)

  7. Acum e timpul sa facem PrintScreen la produsele pe care dorim sa le cumparam de BF sa avem dovada ca au umflat pretul.

      (Citează)

    • @marius: și ce faci cu printscreenurile? Tu cumperi produse pentru că e un discount mare în dreptul lor sau le cumperi pentru că ai nevoie de ele și prețul redus la care au ajuns se încadrează în bugetul tău?

        (Citează)

  8. Tot ce am luat anul trecut (si am luat de vreo 8000 de lei, daca tin bine minte) a fost la pret mai mic decat de obicei.

    Mie nu imi pasa cand pica Sf Black Friday in calendar si daca e cu cruce rosie, important e discountul. La fel si cu petrecerile de Holloween: m-as duce in orice moment al anului daca ar fi femei imbracate in politiste cu portjartier si decolteu.

      (Citează)

  9. Catutzi are o parere pertinenta: devansezi o traditie americana -> ii spui altfel, punct. Restul e can-can

      (Citează)

  10. Newsletter care ofera 20% reducere la nus ce tv. Pe site reducerea e de 16%.
    Dar daca nu-ti place, nu intra.

      (Citează)

  11. Mai eu nu ma bucur ca mai ales in 22 dimineata o sa fiu pe tren….
    Si in plus majoritatea oamenilor primeste avansul in 25 – 26 asa ca emag o sa aiba mai putin succes ca uni din aceasta cauza nu o sa poate sa achizitioneze nimic

      (Citează)

  12. pai sa schimbam si valentine’s day atunci. ca nu este sarbatoare romaneasca. sa o punem vara, e mai bine, iti scoti prietena in parc, iesi mai ieftin. revenind, faptul ca o firma, ce domina piata, decide ea cand pica o sarbatoare americana e gresit. e romanesc, e cu schimbat, cu smecherie, sa facem cumva, sa ne descurcam, sa luam fata concurentei ca suntem mari si ne permitem.

      (Citează)

  13. ceea ce spui este corect. pentru cumpărători e tot una cu o săptămână mai devreme sau mai târziu. dacă privești din perspectiva magazinelor care participă la Black Friday se schimbă situația, ținând cont că emag anunță asta cu doar o săptămână înainte. unii încă nici nu au terminat încheiat contractele pentru promovare înainte de BF, sau de negociat cu furnizorii prețuri, termen de livrare, și multe alte chestii.
    motivul că se livrează de 1 decembrie, că vine pe 6 moșu și încă nu-s făcute livrările este doar de fațadă. ținând cont că emag are stocurile asigurate și e pregătit din toate punctele de vedere, iar alții fac toate pe fugă în ultima săptămână, oare cine are de câștigat?

      (Citează)

  14. @ Darius si asta e rau de ce ? E capitalism daca eu concurent pot sa am avantaje fata de concurenta de ce sa nu o fac ? Am eu de castigat si au si clientii . Ma doare fix in cot ca ceilalti nu au contractele gata e treaba lor .

    Nu stiu daca urmariti Shark Tank dar e acolo un tip pe nume Kevin O’leary care are multe vorbe celebre una din ele fiind ” The DNA of a business is to make profit . That’s it ! ” Restul se vede in piata .

      (Citează)

  15. @Nwradu ca tot vine black friday si stiu ca tie iti place sa calatoresti iti recomand asa ceva http://www.riseandhang.com/ poate o sa fie reducere pe amazon .

      (Citează)

  16. e rău pentru că cei mici nu-s protejați de nimeni, toți îi calcă în picioare. nu mai e piață echilibrată și concurență perfectă (că tot asta vrea democrația). cei din vârf se înțeleg între ei și controlează prețul , șî multe altele și toate pe scuza că îți permiți. unii își permit să controleze și să cumpere întreaga lume, dar asta nu înseamnă că o șî fac.

      (Citează)

  17. ‘r-ar al dreacu de BF! Va obligă dom’le cineva să cumpărați ceva de sf. Black Friday? Indiferent în ce zi pică anul acesta…

    Unde scrie și cine a reglementat că BF cade în ultima vineri din noiembrie și cine a decretat că magazinele on-line sau nu _trebuie_ să dea discount de cel puțin 70% și că stocul trebuie să fie suficient, să ajungă la toată lumea? Toate sunt organizate pe principiul profitului pentru vânzător, fie că place cuiva sau nu. Dacă n-ar fi așa, n-am mai discuta de SRL/SA-uri ci de organizații de caritate!

    Nu-mi dau seama ce e așa de greu de înțeles! Există oricând opțiunea de a nu cumpăra!

    IOI— idee tare: Black Friday la produsele alimentare de bază! Să te ții vânzări record la pâine, făină, ulei, legume, carne, lapte, etc…

      (Citează)

  18. Eu mi-as fi dorit sa fie si o sambata neagra, pt. ca vinerea merg la munca si nu am timp sa bantui pe net dupa oferte, iar seara nu mai gasesc nimic!

      (Citează)

  19. Din pacate romanii sunt foarte greu de multumit. Desi ei nu pierd nimic c-am importat aceasta zi, ca-n cel mai rau caz nu cumpara nimic, mai sunt unii care pot profita. Exemplu, anul trecut am luat un TV LG la 2.999 redus de la 3.999. Si nu l-am luat in ziua de BF, ci a doua zi, si nu l-am luat de la emag, care a avut in fiecare an cele mai multe reduceri, l-am luat de la domo. Da, l-am cautat nitsel, m-am si documentat odata ce l-am gasit, si l-am luat. Dupa, de curiozitate ma mai uitam putin la pret, fiind convins ca la 1-2 luni or sa-l reduca de tot la 2.999 fiind un model din 2011. Nu s-a intamplat asa. Cel mai ieftin l-am gasit la 3.500, dupa care a disparut din oferta. L-as fi cumparat oricum? Cel mai probabil da. Am avut de castigat cu BF? Dap, am facut o economie de 700 de lei.

    Uite, anul asta ma bate gandu de-un Xbox 360, care ar trebui sa aiba o reducere substantiala avad in vedere ca doar ce apare Xbox One. Asadar, daca deschizi putin ochii, daca nu te arunci doar pentru ca vezi un preti vechi taiat, si-un nou pret care chipurile e redus cu X%, poti face niste afaceri destul de bune.

      (Citează)

    • @coke: Xbox 360 a fost 599 lei anul trecut, dacă nu mă înșel, varianta cu 4 GB. Și PS3 la fel. Cred că și acum vor fi aceste prețuri, bune, de altfel.

        (Citează)

  20. 1 decembrie nu cred ca are nicio treaba in decizia asta, si da, chiar daca ai produsul mai repede, a o tampenie ce face emag. la anul o sa faca unii pe 1 noiembrie, altii pe 7, altii pe 28. unde ajungem?

    nu suntem in stare sa preluam si noi ceva ok fara sa legam cu sarma romaneasca

      (Citează)

  21. Dar oare unde vom ajunge? Doamne, apara si pazeste! Daca ne vom trezi la anul ca sunt reduceri in fiecare zi? Am fi ca si cum am trai in Congo.

      (Citează)

  22. #unitisalvam Black Friday !

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus