un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review router TP-Link TL-WDR3600, dual-band 600 Mbps

17 Oct 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

tp_link_wdr3600Titlul este un pic înșelător: review-ul nu l-am scris eu, ci Vlad, cel care l-a câștigat la frumusețea de concurs ce s-a încheiat zilele trecute. A promis multe teste și le-a făcut.

Puteți citi întreg review-ul la el pe blog, astfel:

Este un review mare și frumos, afli tot ce trebuie din el. Mie mi-au plăcut anumite secțiuni pe care mă gândesc ca poate ar trebui și eu să le adaug în viitor:
1. Detalii despre montare

Se poate monta și pe un perete, fie cu mufele și antenele în sus, caz în care nu se mai vad LED-urile, sau cu mufele și antenele în jos, caz în care scrisul de pe capac va fi invers și exista riscul sa cadă cablurile de rețea dacă au clipsuri rupte. Personal prefer la montarea pe perete ca mufele de rețea sa intre din lateral


2. Consumul de curent și calculul acestui cost

În funcțiune routerul consuma 4,5-4,6 W. Extrapolând, la o funcționare continuă 24/7, în fiecare lună consumă 3.25 kWh, 39 kWh anual. Costul pentru funcționarea continua este de 1.4 lei lunar și 18 lei anual.

3. Link la manualul de pe net și la lista de imprimante compatibile.

4. Testarea exhaustivă a puterii semnalului wireless, cu tot cu schema clădirii, detalii despre pereți, amplasare etc

Concluzie: semnalul routerului este satisfăcător. Raza maxima în interior a fost de 22m, în condiții foarte vitrege (pentru telefoane mobile se reduce cam la o treime). Consider ca se descurcă într-un apartament tipic.

5. Explicarea detaliată a funcțiilor de stocare pe USB. Aceste paragrafe chiar pot face diferență pentru cei care se gândesc să achiziționeze unul.

varianta total commander: se fixează direct volumul extern dorit în bara de volume a programului (meniul NET-> network connections: litera dorita, adresa \\tplinklogin.net\volume1). Consider aceasta varianta cel mai ușor de folosit.

Odată înțeles, sistemul de partajare a mediilor de stocare externe este foarte util și ușor de folosit. Partajarea fișierelor este mult mai ușoara, fiind posibil accesul la fișiere și de la alta locație, prin internet. Este o opțiune foarte utilă pentru acasă sau pentru firme de mici dimensiuni, care nu au nevoie de spațiu mare de stocare (cu rezerva că fișierele șterse de pe stick sunt șterse definitiv și nu există recycle bin). Se poate face un N.A.S. foarte ieftin. Routerul limitează vitezele de transfer la aproximativ 12 MB/s, deci nu merită să utilizați stick-uri foarte rapide pentru fișiere mari.

6. Ghid detaliat pentru conectarea și configurarea imprimării prin router

Deși multifunctionala nu este suportata de producător, am reușit sa configurez și să printez foarte ușor prin router. Mecanismul de instalare este mult mai ușor decât la routerul vechi (care nu suporta scanare și unde era nevoie de instalare locală, instalare pe router ca imprimantă externa și se făcea un fel de bridge, apărând 2 imprimante pe calculator cu același nume pe porturi diferite). Viteza de printare este similara cu cea a routerului vechi, existând un delay de o secundă față de printarea directa.

TP-LINK-WDR3600-imprimanta

7. Media server pentru Smart TV.

8. Concluzia o citiți pe site-ul lui. Mă bucur că la categoria The Ugly a fost doar

ledurile albastre fac dificila citirea indicatoarelor de funcționare.

 

Nu uitați de campania TP-Link din octombrie de pe pcgarage.roevomag.ro și cel.ro. Cei care vor scrie pe aceste magazine un review la un produs TP-Link pe care l-au utilizat vor putea câștiga săptămânal, prin tragere la sorți, unul din cele cinci routere de buzunar TL-WR702N acordate de fiecare magazin în parte, iar la sfârșitul campaniei un iPad Mini Wi-Fi de 32GB și un router TL-MR3040 wireless N 3G/3.75G portabil.

    9 comentarii

  1. Daca aveti intrebari sau nelamuriri va stau la dispozitie.
    A fost prima data cand castig ceva. La inceput am fost: meh tp-link… dar routerul este foarte bun la sub 300 lei si mi-a facut cateva surprize placute pe durata testului.

      (Citează)

  2. Mi-ar plăcea și un review la TP-LINK TL-WDR4900.

      (Citează)

  3. @Vlad: felicitări.

      (Citează)

  4. @Alx MAX: mersi :D

    Pentru ca am primit intrebari, priza pentru masurat energia e cumparata de aici (acum nu este in stoc): http://www.vitacom.ro/Products/63843/ELPM-01-WL/Priza-cu-masurarea-energiei-consumate.html
    Si-a scos banii in 2 luni.
    Puteti cauta priza energie, priza contor energie sau exista un model mai scump pe stoc: http://www.vitacom.ro/Products/60245/EL-EPM02HQ/Priza-cu-contor-de-consum-energie.html

      (Citează)

  5. @Vlad: foarte bun review, multumim si sa folosesti router-ul sanatos.

    Acum un pic de OT: de ce spui ca priza de masurat si-a scos banii?
    Care e logica? Eu ma gandesc ca, daca achizionez asa ceva doar aflu cat consuma fiecare aparat in casa… Doar in cazul in care identific un consumator care poate fi oprit (cand nu sunt acasa de ex) si-ar putea priza scoate banii…. Pe de alta parte pot sa ma uit in specificatiile consumatorului si sa decid ce sa opresc. Poate e un raspuns banal dar eu tot nu ma prind :)

      (Citează)

  6. @ioexist: priza am cumparat-o dupa interminabile discutii despre ce aparate cat consuma in casa (in principal PC-uri vs batranul congelator bosch+pompele de la centrala).
    Per total, dupa diverse modificari prin casa, am redus factura de la 300 la 230-240 lei lunar (facturile estimate, inca nu s-au calibrat si factura de regularizare vine mai mica).
    A scos vreo 10 lei economie lunar din consumatori mari in standby, pe care ii poti opri cand nu ai nevoie (surpriza mare espressor-ul, era pornit 24/7 si tinea apa calda, surpriza placut un amplif).
    Alta surpriza a fost la PC-uri si un pic la laptop. Cat se recomanda pe net in “calculatoarele” de surse si in articole nu prea se regaseste la priza, mai degraba e bullshit sa cumpere lumea surse mari. i5 2500k oc, 16 giga de ram, ati 6870 2 giga oc, hdd, sursa coolermaster 650w 80 plus, consuma 250-260w la priza full load si 180 idle.

      (Citează)

  7. Economia cea mai mare (cam 30 lei pe luna) a fost la PC-uri puse pe sleep S3 – 5w vs sleep S1 sau standby (nu mai tin minte) unde consuma cam 80% din consumul in idle.

      (Citează)

  8. Si mie mi s-a parut ciudat ca se plange lumea de semnal. Dupa mine sunt 2 posibilitati la bloc: sunt multe routere care emit in apropiere (interferente? semnalul de la alt router e interpretat ca pierdere de pachete si se reduce viteza? eu mai prind 3 retele, toate cu semnal cel mult jumatate), ori semnalul pentru laptop a circulat prin exterior (routerul la demisol e pe pervazul unui geam). Oricum la semnal routerul e doar o parte din ecuatie, depinde si de receptor (telefoanele au pierdut semnalul mult mai repede).

    In alta ordine de idei, la media server este o buba mare, mare de tot: orice fisier mp4 video e vazut doar ca audio. E bug vechi si lumea se cam plange de media server pe net. Cam au dreptate (din vreo 20 de filme, 5 n-au mers: un mkv si toate mp4). Cand am vreme pun dd-wrt pe asus-ul vechi.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus