un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nimic nou

18 Sep 2013  ·

GÂNDURI  ·

44 comentarii

M-am întors în România după 8 zile de concediu și observ că nu s-a schimbat nimic. Nu mă așteptam să găsesc o țară “renovată”, dar citesc știrile zilei și observ că nu s-a avansat cu nimic. E ca și cum cele 8 zile n-ar fi existat, ca și cum le-aș fi trăit în vis într-o clipită.

Ponta și Antonescu se ceartă în continuare pe Roșia Montană. De fapt, toți sunt prinși într-un pătrat ciudat ce are în colțuri populismul ce le aduce voturi, teama de a-și asuma o decizie de amploare, fie ea pro sau contra proiectului, datoria – chipurile – pentru funcția pe care o ocupă și interesele ascunse din partid. Fix asta era și acum 8 zile.

În celălalt mare scandal, câinii vagabonzi, observ că încă nu s-au potolit apele și scandalul continuă. Culmea, continuă amuzant, cu unii care spun “hahaha, v-ați grăbit toți să spuneți că un maidanez a ucis un copil, fără să așteptați confirmarea oficială, iar acum uite că nu așa stăteau lucrurile”. După care aceiași oameni tac atunci când li se arată că și ei s-au grăbit să creadă o știre neverificată. Micile victorii de-o oră, înjurăturile și contrele continuă pe net ca-n ziua în care am plecat.

N-am auzit de nimic nou și bun. N-a avansat nimic, nu s-a trecut la următorul pas al vreunei probleme. Aceleași probleme internaționale, aceleași înțepături la Băsescu, aceleași probleme în țară, cazuri de corupție, procese, emisiuni, păreri. România e tot varză la fotbal, dar Pițurcă nu renunță la post pentru că vrea prima de concediere. Toate par înghețate exact în situația în care le-am lăsat, ceea ce mă face să mă întreb cât de greu evoluează România. De fapt mint: înțeleg că a început școala pentru că toată lumea se plânge de traficul mult mai dens.

Am pierdut ceva important?

rhodos_apa_4

Vineri plec iarăși, de data aceasta într-o aventură scurtă, un fel de cursă într-un oraș străin. Nici eu nu știu mai multe detalii, organizatorii sunt secretoși, dar abia aștept să văd cum mă descurc la o astfel de cursă.

    44 comentarii

  1. Da, ai pierdut ocazia sa fii relevant, sa scrii ceva cu adevarat real pe subiectul RM. Cum ar fi documentele care atesta jaful care a avut loc acolo, documente publicate de 2 saptamani de cei de la Rise Project http://www.riseproject.ro/articol/documentele-confidentiale-ale-afacerii-rosia-montana/ . E amuzant cum discutam ca guvernul sa ia o decizie in ceea ce priveste o companie care in mod clar si evident a ajuns sa detina acea licenta de explorare doar datorita incapacitatii si coruptiei unui stat. In loc sa discutam cum sa-i trimitem pe aia acasa cu picioare-n fund, si sa discutam ca cei care au negociat in mod fraudulos cu compania in numele nostru sa intre-n puscarie, noi inca ne mai punem problema “oare ce decizie sa luam?”. Adica pana acum compania s-a folosit de lacunele si slabiciunea unui stat profund corupt pentru a ajunge aici, dar acum doar pentru ca s-au promovat in draci pe tv si-n online spunandu-ne cat bine vor ei sa ne faca, ar trebui sa-i credem si sa incredintam acordul de mediu. Misto.

      (Citează)

  2. N-ai pierdut nimic, puteai sa mai stai. Aceleasi balarii…rosia montana, maidanezi, violuri, coalitia de guvernamant, etc.

      (Citează)

  3. Eu nu înțeleg cum de ai atât de mult timp liber pentru plimbări. Câteodată scrii despre ce ai citit, ce joc ai jucat, la ce prezentări ai fost… Când mai ai timp și se serviciu?

      (Citează)

  4. @pro

    Bine, ma! Ti-ai facut treaba. Acum du-te si bate in teava, undeva intr-un bloc cineva da o gaura cu bormasina.

      (Citează)

  5. @Duke:

    Asta i-am zis si eu. Sper sa il dea afara!

      (Citează)

  6. Cu câteva zile îninte să pleci tu, am revenit eu după aproape 2 săptămâni de time-out. Exact aceeași impresie, nici o schimbare.

    Poate la capitolul pierderi, e interventia asta rara dar bine punctată, pentru un jurnalist român. http://www.tvrplus.ro/editie-telejurnal-133885

      (Citează)

  7. @nashu_mare, nu erai tu unul din cei care ne explica pe aici prin comentatii cum ca acea exploatare e buna pentru noi, si ca de fapt RMGC e mana cereasca, oferindu-ne locuri de bun si-un viitor luminos?

      (Citează)

  8. @pro:

    Daca atat ai inteles, atunci cred ca este momentul sa te duci la culcare.

      (Citează)

  9. @Nashu_mare, misto retorica asta demna de-un politician. Asadar se pare ca n-am inteles eu, cand militai prin comentarii la un mod foarte efervescent pentru exploatare, explicandu-ne extrem de sigur pe tine cum ca statul are doar de castigat din urma unei exploatari care e viciata inca din start. Evident, cand ies la iveala toate magariile si toate mizeriile care oricum erau evidente si fara niste documente care sa ateste cert asta, o dai la-ntors, n-am inteles noi bine, tu de fapt nuantai altfel.

      (Citează)

  10. nashule, tu chiar nu poti intelege ca n-ai voie sa ai alta parere? adevarul e unul singur si cu siguranta nu esti tu cel care-l stie… mai zi si tu pro, ca eu am obosit putin…

      (Citează)

  11. Deplictis, ai dreptate, pana la urma oricine e liber sa sustina ca pamantul e plat, sau ca laptele e negru, desi are-n fata toate argumentele care-i demonstreaza ca lucrurile nu stau deloc asa. Fiecare e indreptatit la o parere.

      (Citează)

  12. @pro:

    Desi tot nu ai inteles ce spuneam eu acolo, pentru ca ai ochelari de cal, observ totusi ca sugerezi ca, daca cumva ar aparea unele argumente pe care le-as considera OK, nu as avea voie sa imi schimb nici o parere niciodata.

    Pentru ca asa ti s-ar parea tie logic intr-o discutie rezulta ca nu ai ce cauta intr-o discutie. Asa ca iti dau un link: https://www.nwradu.ro/2013/09/lipsa-liderilor-naste-confuzie/comment-page-1/#comment-148881

      (Citează)

  13. @pro
    asa-i ca e comfortabil sa protestezi cand ai serviciu, smartphone si 3 mese zilnice iar altii abia traiesc de pe o zi pe alta? sau cand inca mai esti intretinut de parinti iar altii nu stiu ce ii asteapta ziua de maine?

      (Citează)

  14. @un muc

    Stai, bre, nu conteaza cine ii pune mancare pe masa, omul nu a venit aici sa discute deci nu are rost sa il intrebi chestii, a venit sa faca propaganda si, eventual, sa ii bata pe aia care au o alta parere decat el.

      (Citează)

  15. @un muc: cumva parintii tai au iesit la bataie de “golani” prin `90? nu de alta dar ai acelasi tip de retorica. sa intelegem ca numai proletariatul are voie sa protesteze? daca esti bine hranit trebuie sa stai acasa sa mai bagi la ghiozdan?

    e o chestie pe care nu pot sa o inteleg si mucul de mai sus se inscrie perfect in logica asta: de ani intregi se plange lumea ca in Romania a disparut spiritul civic, de ce nu putem fi si noi ca europenii, etc.
    de vreo doua saptamani aceleasi persoane iau in bascalie tot ce se intampla la Bucuresti, cu diverse argumente, cu hipsteri, “oamenii aia unde o sa lucreze”, etc.

    O_o wtf?

    uitati-va bine, chestie mai “europeana” si “vestica” ca asta nu ati vazut si nu o sa vedeti in Romania pentru inca mult timp.
    oamenii aia care protesteaza se gandesc la mai mult decat la castigul lor personal (asta e sport national in Romania contemporana) si fac ceva pentru restul. ca e bine, ca e rau, asta e alta discutie. ce e important e ca au iesit in strada sa demonstreze pentru o idee in care cred.

    @radu: concluzia ar fi ca trebuie sa pleci in excursii mai lungi si mai dese ;)

      (Citează)

  16. Si mai se trezesc unii “destepti” pe aici sa ma contrazica atunci cand spun ca suntem o tara de curve, hoti si criminali, si asa vom fi mereu..

      (Citează)

  17. @stefan

    Te rog nu ii compara pe astia de acum cu aia de atunci! Pentru astia a fost necesara inventarea unei probleme si propaganda sustinuta financiar timp de ani de zile. (Ca sa nu spun ca fac jocul exact a celor pe care ii contexta)

    Altfel, nu e nimic european in cerintele grupului hardcore din piata (atentie, am zis doar a grupului hardcore), decat in masura in care “european” inseamna “comunist francez”.

      (Citează)

  18. *contesta

    FFF!

      (Citează)

  19. Poate doar articolul lui visurat,cu peste 2700 de like-uri.

      (Citează)

  20. nu inteleg de ce romanii in general nu accepta parerea altora. noi intotdeauna avem dreptate iar ceilalti sunt niste prosti chiori care nu vad adevarurile evidente.

    nimeni nu incearca sa il convinga pe celalalt prin argumente.

      (Citează)

  21. me refeream la vointa de a demonstra. nu conteaza cum si pentru ce, pur si simplu faptul ca iesi afara din casa ca sa exprimi un punct de vedere. asta dovedeste ca ai conscientizat ca faci parte dintr-o societate si ca vezi mai departe de lungul nasului.

    parerea mea (cu totul personala) e ca unul dintre motivele principale pentru care totul merge asa prost in Romania este ca fiecare trage pentru el. fara spirit de coeziune, fara comunitate, se pare ca 50 de ani de pus totul la comun in mod fortat au cam distrus orice dorinta in acest sens.
    asta ca argument pentru ce am scris mai sus.

      (Citează)

  22. @stefan
    pai tocmai asta este faza: oamenii aia unde o sa lucreze? ce or sa puna pe masa? ce viitor or sa aiba?
    tu, dupa ce se termina protestul (oricare ar fi deznodamantul) te intorci frumusel acasa si nu ai grija de maine (fie ca muncesti singur fie ca te intretine cineva), altii raman cu stomacul gol. intelegi acuma?

      (Citează)

  23. @un muc, sa-nteleg ca parerea mea ar fi valida doar daca as fi un muritor de foame care ar putea fi foarte usor manipulat c-un colt de paine sau 50 de lei. Inteleg ca daca ai o situatie materiala rezonabila nu trebuie sa protestezi atunci cand cei care iti administreaza banii pe care-i platesti muncind, prin taxe si impozite, ajung sa reprezinte interesele unei companii straine si nu interesul tau. Retorica asta am intalnit-o in cate articole pe diverse bloguri care sunt in mod evident in favoarea exploatarii. Dar ce sa vezi, si eu sunt pentru exploatare si pentru minerit, si eu imi doresc ca acei oameni de la Rosia Montana sa aiba locuri de munca. Dar nu asa cum se-ntampla acum. Nu cu o companie care iata, se dovedeste prin documente oficiale, ca a mituit si-a corupt politicieni pentru a-si atinge scopurile. Nasule, eu n-am venit aici sa fac propaganda, am venit aici pentru a-mi exprima revolta vizavi de tacerea nefireasca pe acest subiect. Sunt toate dovezile acolo, sunt toate dovezile care atesta un furt nesimtit si-o complicitate mizerabila intre stat si companie, complicitate alimentata de companie cu sute de milioane de euro, 500 dupa cum se lauda ei c-au “investit” in romania. Iar nashule, amuzanta cum incerci sa induci ideea cum c-as fi violent. Imi cer scuze daca, spre deosebire de tine, sunt un cetatean rezonabil care nu se lasa manipulat de-un guvern eminamente corupt si de-o mass-media in mare parte cumparata de RMGC. Si nu trebuie sa spun eu nimic, pentru un om bine intentionat lecturarea acelor documente ar fi indeajuns. Dar chiar si-acum cand acele documente exista, sunt publice, tu sustii cum ca oamenii din piata fac o propaganda platita. Mai ramane sa-mi spui, asa cum a facut-o Blanculescu, ca suntem niste teroristi care vrem dinamitatea economiei nationale fiind impotriva unui proiect, care iata prin dovezi concrete, se dovedeste a fi o complicitate ticaloasa intre o companie si-o mana de oameni care in anumite momente ne-au reprezentat pe noi, pentru a pune mana pe-un zacamant de aur.

      (Citează)

  24. @un muc, si ce-or sa faca aproximativ 1.500 de oameni dupa 3 ani? Caci 3 ani vor munci pe santierul de deschidere al proiectului undeva la 2.500 de oameni, dupa vor ramane 900-1.000. Ce se va intampla cu cei 1.000 de oameni dupa cei 10-15 ani cand se va termina exploatarea? Ce se intampla cu miile de oameni concediate de la posta romana, lucru care se intampla in timp ce noi purtam aceste discutii. Ce se intampla cu toti cei care au plecat fie de la cfr, fie de la petrom, fie de la romtelecom, la un moment dat. Discutia e falsa cand aduci in discutie soarta oamenilor de acolo. In plus, poti sa dai de lucru la 1.000 de oameni la RM, dar sa-i lasi pe unii la cativa km mai incolo, in campeni, care lucreaza in fabrici de mobila sau cresc animale, fara locuri de munca. Mai multe detalii aici http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/s-au-ridicat-motii-peste-500-de-oameni-i-au-cerut-socoteala-in-strada-primarului-din-campeni-domnule-ponta-pe-moti-cine-i-despagubeste-ganditi-va-bine-ca-nu-vor-cobori-din-munti-cu-pet-uri-in-mai-98082.html

    Ah, si inca o chestiune absolut mizerabila. Compania urla peste tot ca nu mai poate de soarta oamenilor de acolo si ne spune in acelasi timp ca acolo e acum o poluare. Asadar, in ultimii 10-15 ani, aceasta companie a cheltuit in romania aproximtiv 500 de mld de dolari pe diverse chestiuni incepand cu partea de lobby, publictate, mita etc, dar n-a investit mai nimic in ecologizarea zonei. Asadar in timp ce noi discutam compania are oameni angajati intr-o zona pe care chiar ei o declara ca fiind poluata. Cam atat ii pasa companiei de minerii de acolo.

      (Citează)

  25. @un muc: oricat de dur ar parea, problema este cu mult mai importanta decat locurile de munca pentru cateva sute de oameni. e vorba de patrimoniu, ecologie, economie, bani, coruptie, multa coruptie,etc. e o balanta foarte greu de cantarit intre ce castigi si ce pierzi: e avantajos sa distrugi o zona intreaga pentru a castiga niste milioane de euro (mult prea putini, grosul e luat de altii)? si chiar daca e logic si avantajos, cum se poate ca intr-o tara europeana a secolului XX un proiect atat de important poate trece peste multe legi, i se fac legi speciale, favoruri si cadouri.
    primul ministru al acestei tari (stii, omul care ne reprezinta) se comporta ca un lacheu al unei corporatii.
    sunt atatea lucruri in neregula cu ce se intampla la Rosia Montana incat nici nu stii de unde sa incepi…

    pana una alta iti recomand articolul asta, destul de echilibrat, despre oamenii “de acolo”
    http://totb.ro/mama-eu-cu-cine-ma-mai-joc-dezbinarea-de-la-rosia-montana/?utm_source=news-2013-09-18&utm_medium=email&utm_campaign=%E2%80%9CMam%C4%83,_eu_cu_cine_m%C4%83_mai_joc%E2%80%9D_Dezbinarea_de_la_Ro%C5%9Fia_Montan%C4%83

      (Citează)

  26. @pro

    Nu spun ca esti violent fizic (e si imposibil sa bati pe cineva prin internet), dar ai vrea sa fii.

    Altfel, inca nu ai inteles ca detinerea unui argument valabil (si, de altfel, necontestat de nimeni, chiar discutat inainte sa apari tu pe aici) nu valideaza celelalte argumente lipsite de logica. Din contra, pereptuarea celor invalide nu face decat sa iti anuleze argumentul logic. Un astfel de comportament nu poate fi decat benefic uneia dintre partile in discutie. Ghici care! Hint: a aleia care castiga in toate cazurile in afara de momentul in care se dovedeste ca intelegerea initiala nu este valida.

    Sau tu crezi ca singurul care poate manipula este Guvernul sau ca manipularea se face doar in mod direct? La naiba, in cazul asta, zeci de servicii secrete de contrainformatii din intreaga lume ar trebui desfiintate. Altfel, sa stii că e mult mai usor sa manipulezi o gloata decat persoane distincte.

      (Citează)

  27. :)) Eu ma intorc dupa 4-5 luni si singurul lucru schimbat e cursul de schimb si tu vrei schimbari dupa 8 zile (poate s-ar putea daca Dumnezeu ar fi roman).

      (Citează)

  28. @stefan
    aproape ca ai reusit sa pornesti o discutie dar iar ai luat-o pe langa. ii tot dai inainte cu patrimoniu, ecologie, economie, bani, coruptie. sint cuvinte nule pentru niste oameni care traiesc de pe o zi pe alta. vad ca te tot legi de rosia montana. unde erai cand au crescut facturile la utilitati? unde erai cand au crescut taxele? sau cand nu au mai fost bani pentru spitale? sau cand s-au vandut fabrici si uzine la fiare vechi? sau cand a inceput exploatarea de la certej cu aceeasi tehnica folosita la rosia montana? exact.
    sunt atatea lucruri in neregula cu ce se intampla in tara asta incat e o aberatie sa incepi cu rosia montana.

      (Citează)

  29. @un muc

    Nu e o aberatie sa incepi cu ceva anume.

    Insa, daca o sa imi aprobe Radu comentariul blocat in moderare, o sa vezi si de ce e o aberatie sa discuti despre chestiile astea in acest caz, care altfel ar fi mult mai simplu.

      (Citează)

  30. nashu_mare
    probabil si posibil. totusi mi se pare ca ce se intampla este un caz tipic de “tara arde si baba se piaptana.”

      (Citează)

  31. @un muc: daca nu s-a facut nimic pentru evenimentul X in data Y atunci nu avem voie sa facem nimic acum? stiai ca mor copii in Africa, cum iti permiti sa vorbesti despre RM? cu logica asta nu mai facem nimic niciodata… este un inceput pentru orice, aici a fost sa fie Rosia Montana (La fel cum pentru activismul bucurestean au fost multe incercari ratate si evenimentul care a galvanizat lumea a fost Hala Matache.)
    tu chiar crezi ca toti aia care protesteaza sunt ecologisti si/sau anticapitalisti? sunt atatea mesaje si motive de a iesi in strada incat nici nu stiu daca poti sa le clasifici.

    de altfel daca te uiti putin la ce striga lumea pe acolo pe langa RM ai si alte cereri, pe cu totul alte subiecte, totul incununat de scarba si lehamite fata de clasa politica.

      (Citează)

  32. @nashu: ar trebui sa facem un protest pentru ca Radu sa faca 2 chestii:

    1. Fara moderare pentru comentatorii fideli
    2. Posibilitatea de a edita comentarii.

    Astea sunt cererile, asteptam raspunsul sau iesim in strada.

      (Citează)

  33. Cererile sunt clare. Eu aduc rosiile, ca stiu unde isi parcheaza masina.

      (Citează)

  34. @stefan
    3. Posibilitatea de a da reply si quote pentru a usura conversatia

      (Citează)

    • @Ion: reply și quote este greu de implementat în această temă și n-ar merge decât pentru 2 niveluri. Mie mi se pare și mai confuz sistemul și mai greu de urmărit.

        (Citează)

  35. Linistiti-va cu cererile. Nu se schimba nimic in Romania.

      (Citează)

    • @stefan, @nashu_mare: anumite cuvinte pun comentariul în moderare indiferent cine-l scrie. Din păcate, asta include și cuvintele care includ acel cuvânt, de exemplu dacă “vânt” este în listă se va declanșa și la “cuvânt”. Dar le moderez eu după maxim câteva ore.

        (Citează)

  36. De ce are prietena ta vesta aceea flotanta pe ea? Nu stie sa inoate? Sau tocmai cazuse din barca?

      (Citează)

    • @pro: mi-am spus părerea destul de bine aici https://www.nwradu.ro/2013/09/lipsa-liderilor-naste-confuzie/

      Și apoi am explicat-o din nou aici https://www.nwradu.ro/2013/09/lipsa-liderilor-naste-confuzie/comment-page-2/#comment-150413

      Manevre clare? Contracte păguboase? Sunt peste tot în jurul nostru, doar aici le-ai văzut? Dar mie îmi place să lucrez cu ce-i concret și, mai ales, ce-i posibil. Cei de la RMGC au un contract semnat, indiferent cum a fost asta făcut, și acum e prea târziu să ne ancorăm de el.

      De asta nu m-au “atins” nici protestele curente. Pentru că dacă e să poate fi făcut ceva, vreau să văd ceva FEZABIL, nu lamentări despre mediu, bani și redevențe. Am lucrat prea mulți ani cu contracte ca să știu că lucrurile se mișcă în funcție de ce scrie acolo, la literă, nu altfel.

      Așa că să mă anunți când cineva vine cu un plan bun pentru a contesta legalitatea acelui contract și, de altfel, un plan FEZABIL pentru a opri totul, îi voi susține. Dacă vrei să lucrezi la ceva, lucrează la asta. Altfel, să acuzi pe X, Y și Z că ignoră pentru a manipula pe cineva e o pierdere de vreme pentru tine. Manipulările nu se fac așa.

        (Citează)

    • @Bros: well, am mers cu o banana vreo 50 de minute, trași de o barcă până la un golf spectaculos prin priveliște și apă. Acolo am înotat un pic, dar cu vestele pe noi.

        (Citează)

  37. In oct-2007 15000 euro – aprox. 55.000 RON ,azi 19.09.2013 – aprox 67000 RON deci 12000 RON undeva in aer. Ii compatimesc pe cei ce au credite in EURO sau orice alta valuta.

      (Citează)

  38. stai 8 ani, nu 8 zile :P

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus