un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Elop a făcut ce i-a cerut chiar Nokia, nu Microsoft

26 Sep 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

microsoft_windows_24_lumia_925Atenție la micile nuanțe ale contractului CEO-ului Nokia, care tocmai a luat bonus 25 de milioane de dolari pentru că Microsoft a cumpărat compania. Mulți spun că Elop a tras special în jos prețul acțiunilor firmei finlandeze, micșorându-i valoarea pentru ca Microsoft (unde lucra înainte) să o cumpere la un preț bun. Cumva s-ar părea că a trădat Nokia, ducând compania într-o poziție favorabilă doar pentru Microsoft, iar contractul său prevedea bonusuri mari tocmai pentru o astfel de situație.

Contractul său a fost făcut însă de Nokia!

Nu era unul secret, nici impus. Cei de la Nokia l-au negociat cu Elop și au acceptat să-i dea bonusuri mari tocmai în această situație în care acțiunile scad, vinde compania altora și apoi acțiunile cresc ca urmare a achiziției. Era un scenariu acceptat de la început de ambele părți, ba mai mult, după cum a descoperit presa finlandeză, este un contract diferit de cel pe care-l încheiaseră cu vechiul CEO.

Elop n-a făcut ceva surprinzător pentru board-ul Nokia, pentru cei care l-au angajat și care i-au semnat contractul de muncă. A făcut ceea ce era prevăzut chiar că-i va aduce un bonus imens. Probabil că șocul a fost pentru finlandezii de rând, care și-au văzut una dintre marile companii vândute americanilor.

Teoria mea rămâne că acesta a fost planul tuturor părților încă de la început. Nokia a adus ca CEO un fost angajat Microsoft, a făcut smartphone-uri doar cu Windows Phone, a integrat tot mai multe servicii Microsoft și a beneficiat de promovare încrucișată de la aceștia. Se urmărea de la bun început o vânzare a companiei către Microsoft, doar că aceasta s-a făcut treptat, printr-o integrare graduală, acum ajungându-se și la etapa transferului de proprietate.

detaliile sunt pe Forbes

    10 comentarii

  1. Bine gândit și bine executat. Nu cred că e ilegal modul în care s-a abordat problema, acoperirea fiind exact contractul propus de Nokia care cu siguranță a avut acceptul board-ului.

    Una peste alta au reușit să resusciteze Nokia, cu WindowsPhone-urile, spre deosebire de HTC care, cel putin in cazul meu, au dat cu mucii-n fasole.

      (Citează)

  2. Presupun ca stii ca inainte de a pune wingoz pe telefoanele lor au testat Android.
    Nu mai are rost sa ne gandim cum ar fi fost daca….
    http://www.techspot.com/news/54004-before-sale-to-microsoft-nokia-was-testing-android-on-lumia-phones.html
    Telefoanele Nokia cu W8 sunt excelente. Calitate foarte buna, autonomie mai buna decat droizii, design de top. Personal cred ca Nokia N9 si Lumia 820 sunt poate cele mai faine telefoane destepte ever. W8 se intelege perfect cu hardware’u; e lag free chiar si pe modelele entry-level gen Lumia 520 (best buy ~150E nou).
    Oricum nu este prima data cand Nokia de reorganizeaza, nu cred ca e cazul sa le plangem de mila.

      (Citează)

    • @enzo: le-ar fi fost greu să intre pe piața Android unde Samsung și HTC și LG aveau deja experiență mare și maturitate. Așa au ales un drum nou, dar favorabil lor (alți producători sunt în urma Nokia la calitatea terminalelor WP) și acum cu profit mare pentru acționari.

        (Citează)

  3. @offtopic
    Singura problema la telefoanele cu WP este aceea ca nu poti face update de la 7.8 la 8, ceea ce inseamna ca utilizatorii de WP 7.8 nu vor mai avea acces la unele aplicatii.
    Am deja peste 1 an de utilizare a WP 7.5-.7.8 si pot spune ca sunt foarte multumit de cum se misca, am majoritatea aplicatiilor necesare, lipsesc doar unele gen zonga, instagram etc.
    @Ariel de ce au dat-o cu mucii-n fasole? Inafara pe entry-mid -level unde majoritatea companiilor scot telefoane slabe.

      (Citează)

  4. Clauzele din contract trebuiau sa fie un scenariu in caz de dezastru, nu un obiectiv managerial. Elop nu a fost angajat ca sa falimenteze compania, ci pentru a creste profitul.

      (Citează)

    • @Bogdan: asta probabil ar spune-o boardul pe gură, dar contractul concret arată o altă situație. Nu vrei situația la care s-a ajuns? Nu prevezi bonus pentru ea.
      Eu cred că estimau și ei că se îndreaptă spre dezastru și sperau să fie cumpărați de Microsoft. Astfel de planuri nu se fac pe un an, ci știi pe o perioadă mai lungă în ce fel vei colabora cu MSFT și cum.

        (Citează)

  5. @nwradu singurele nemultumiri le-am auzit de la persoane care si-au luat smartphone pentru facebook, instagram, temple run si alte chestii de genul, iar unele aplicatii nu se gasesc.
    Eu de exemplu inafara de vreo 2 aplicatii, carora oricum le-am gasit inlocuitor nu am nimic ce sa ii reprosez Windows Phone-ului.
    Partea buna e ca terminalele entry-level sunt mult mai bine optimizate decat terminalele entry-level cu alte sisteme de operare, iar update-urile vin la zi: eu de exemplu ma asteptam sa nu primesc update la wp 7.8, deoarece LG renuntase sa mai faca terminale cu WP, dar totusi am primit.
    Acuma astept sa vad un terminat cu WP 8 si tastatura slide-out.

      (Citează)

  6. Eu am renunțat la GS3 pentru un HTC8X, mai mult din curiozitate. Ideea era să văd vreo săptămână cum e și WP. Și după vreun an eu scriu tot de pe WP și prietena înjură GS3. Tot ce mai sper este ca generațiile Lumia ce urmează să aibă dimensiuni decente (din aceasta cauză am HTC și nu Nokia), dar cu siguranță nu mai revin la Android.

      (Citează)

  7. O intrebare: Real Racing 3 este disponibil pe WP ? As pleca de pe Nexus sa incerc ceva nou, insa nu sunt 100% convins ca merita mutarea ..

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus