un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Asus: laptop dual-boot cu Windows și Android, plus ultrabook-ul cu sticlă Gorilla

30 Sep 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Asus ne-a prezentat la sfârșitul săptămânii trecute două modele noi și inovatoare de laptop-uri. Este vorba despre UX301, noul lor ultrabook de top/fiță, și Asus Transformer Book Trio, care rulează Windows 8 și Android în dual-boot.

Începem cu al doilea pentru că mi s-a părut mai interesant. Trio are, după cum vă spuneam, dual-boot Windows 8 Pro și Android, iar șmecheria este că ecranul poate fi detașat imediat pentru a avea o tabletă cu Android (nu degeaba face parte din seria Transformer).

Docking-ul, adică partea cu tastatura, este computerul ce rulează Windows 8. Ai procesor Core i5 sau i7, 500 GB stocare, 4 GB de memorie RAM, placă video Intel 4400, două porturi USB 3.0 și ieșire video pentru un monitor extern. Poți rula Windows-ul chiar și detașând tableta-ecran și conectând “tastatura” la un monitor extern.

Ecranul-tastatură devine o tabletă Android când îl detașezi. Are procesor Intel Atom dual-core Z2560, 2 GB de memorie RAM și 16 GB stocare internă. Ecranul are 11,6 inchi diagonală. Am văzut și o cameră foto și un slot de carduri microSD.

Asus le-a integrat pe cele două foarte bine. Poți rula Android și cu ecranul conectat la tastatură, desigur, beneficiind chiar și de aceasta și de trackpad-ul ei. Din Windows poți accesa stocarea tabletei. Chiar și dublarea unor componente (ambele bucăți au stocare, ambele au antene wifi – bănuiesc -) nu face ca Transformer Book Trio să fie un dispozitiv gros, are până în 2,5 cm în total.

Costă între 4.449 și 4.789 lei, funcție de procesorul mare pe care-l alegi, dar nu vă speriați așa repede de preț. La acești bani obții un laptop de 11 inchi cu hardware performant și o tabletă Android cu hardware de gamă medie. Avantajul? La un drum sau în concediu sau la o chestie de 2 ore poți lua cu tine doar ecranul-tabletă. Îl poți da copilului să se joace, iar tu continui să lucrezi în Windows conectând docking-ul la un monitor extern.

Sigur, e o nișă mică, dar apreciez foarte mult ideea bună pe care a avut-o Asus. Iar acum imaginați-vă cum ar fi dacă următorul Macbook Pro sau Air ar avea ecranul detașabil sub forma unui iPad.

Tehnic vorbind, am zis mai sus că este un dispozitiv dual-boot, dar e mai mult decât atât. Butonul de pe tastatură comută instantaneu între Windows și Android, ceea ce mă face să cred că de fapt ambele OS-uri bootează în același timp, fiecare de pe stocarea și pe procesorul său, iar butonul de pe tastatură este un fel de comutator video între ele, ca la un switch KVM.

Ultrabook-urile UX301 sunt noile modele de top ale Asus. Ecranul de 13 inchi urcă la rezoluția 2560 x 1440 pixeli (o variantă mai ieftină are și 1920 x 1080 px), ai de ales între configurații cu Core i5 sau i7, stocarea poate fi pe SSD sau HDD, 4 sau 8 GB memorie RAM, placă video Intel Graphics. Până și wifi-ul suportă tehnologia AC. Din păcate, ecranul este glossy, dar așa se întâmplă de obicei la touchscreen-uri.

Și asta nu e tot. Pe lângă performanțele hardware, cei de la Asus au îmbrăcat capacul monitorului în sticlă Gorilla, culmea, pentru a nu zgâria aluminiul ce se vede prin aceasta. E disponibil în două culori, un alb care nu m-a impresionat și un albastru închis care-l face foarte elegant. E genul de ultrabook pe care și-l cumpără șefii pentru a se da mari.

asus_ultrabook_ux301_07

Costă între 5.965 lei în varianta cu rezoluție Full HD, primul cu 2560 x 1080 px începe de la 6.346 lei cu 128 GB SSD, iar în funcție de restul componentelor prețul urcă până la 9.500 lei. Apare în magazine în octombrie-noiembrie. Puteți să-mi luați unul albastru de Crăciun, nu mă supăr.

    14 comentarii

  1. Avantajul? La un drum sau în concediu sau la o chestie de 2 ore poți lua cu tine doar ecranul-tabletă. Îl poți da copilului să se joace, iar tu continui să lucrezi în Windows conectând docking-ul la un monitor extern.

    1.cand a fost ultima oara cand ti-ai luat monitorul in concediu? :D
    2.nu m-am prins daca din tableta poti accesa un fisier din win. de genul: tin o prezentare pe un proiector, eu citesc de pe tableta iar publicul de pe ecran.

    in concluzie, probabil vor mai aparea 2-3 modele pana sa dispara de tot (cum a fost cu netbookurile).

      (Citează)

    • @un muc: la punctul 2 nici eu, aia rămâne de văzut la un review. Teoretic ar trebui să poți vedea stocarea Windows ca pe un USB device. Poate aflu ceva de la Asus.

        (Citează)

  2. WinDroid!

      (Citează)

  3. Eu vreau sa-mi iau a patra generatie de T300 transformer book.
    Din ce spun ei vine cu win 8.1 intel hd 5000 ssd 128 sau 256 GB(+500 in “dock”) si procesor haswell.

      (Citează)

  4. Nu este chiar o nisa asa mica pentru Asus Transformer Book Trio, adica eu unul chiar as lua in considerare un astfel de dispozitiv, mai ales daca s-ar putea baga un ssd. Pentru ca un ultra book oricum e de la 3000 ron in sus, iar o tableta mai buna pleaca de la 1000ron, iar daca tableta suporta si 3g atunci e chiar o solutie foarte buna.

      (Citează)

  5. Asus Transformer Book Trio, stau și mă uit la ea. Și mă întreb: o fi un match made in heaven sau o struțocămilă?

    Oricum ideea de a avea un calculator (windows, office, d-astea) și un Amdroid în același device mi se pare mișto. Și exact cum zicea și Răzvan, o tabletă bună începe de la 1000, aș zice eu chiar 1500 lei. Cu condiția sa aibă 3G. Altfel nu îi înțeleg rostul.

      (Citează)

    • @idaho: e un calcul pe care și-l face fiecare. Două dispozitive separate sau unul singur? Ai avantaj la portabilitate (de ex în concediu lași la hotel dockingul și pleci pe afară doar cu tableta, dar seara poți reveni pentru toate fișierele tale din Windows), dar unii vor spune că două aparate îți asigură o independență mai mare.

        (Citează)

  6. Da este de 13.3 inch. In momentul asta modelul cel mai dotat de pe piata este la 6000-6400 RON in functie unde il cumperi.Ma astept ca noua generatie sa fie undeva la 7000, procesorul si placa video se schimba.

      (Citează)

  7. @nwradu o fi cu putin mai gros, decat ultrabook-urile dar dupa cum ai zis si tu ai un avantaj la portabilitate. Pacat ca nu este varianta si cu sdd, dar tableta are 3g nu?

      (Citează)

  8. hate glossy !

      (Citează)

  9. @Radu sunt de acord cu tine, complet. Eu când ziceam că nu-i înțeleg rostul mă refeream strict la ecranul-tabletă, care mi se pare musai să aibă 3G tocmai pentru portabilitate și independență.

    În rest, ideea în sine mi se pare foarte bună. Și prețul e acceptabil pentru că de fapt îți cumperi 2 produse.

      (Citează)

  10. WOW! Cat de bine arata!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus