un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sony RX1R, cea mai performantă și scumpă compactă

23 Jul 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

sony_rx1r_06
Fotografiile de mai jos, împreună cu crop-urile lor, sunt făcute de mine cu un Sony RX1R, o compactă lansată săptămâna trecută. O compactă cu senzor full-frame, cu obiectiv fix 35mm/F2 nedetașabil. Prețul? 14.000 de lei.

E mega scumpă, desigur, dar are dimensiunile unei compacte. Nu vă faceți griji dacă vi se pare scumpă sau dacă puteți enumera variante mai avantajoase. Sony țintește cu ea nișa fotografilor profesioniști cu mulți bani, care vor o cameră secundară mică pentru acele situații când un mare DSLR nu i-ar avantaja.

Principala noutate față de modelul inițial RX1 este lipsa filtrului trece-jos, un avantaj pentru cei ce trag RAW (sau ARW, după cum are Sony formatul respectiv). Imaginile sunt făcute cu ISO 800 și mi se pare că arată bine. Au zgomot în ele, normal, dar destul de redus și uniform repartizat în nuanță. În originalul de 6000 x 4000 pixeli nu se cunoștea, iar detaliile sunt “la ele acasă”.

Specificații RX1R: 24,3 Mpx, senzor full frame, obiectiv fix nedetașabil 35mm/F2, fără filtru low-pass, patină pentru accesorii, ISO 25.600, rafală de 22 cadre JPEG sau 12 cadre RAW+JPEG, ecran 3 inci, dimensiune 113,3 x 65,4 x 69,6 mm și 453 grame.

Cea de mai jos este RX100 II (numită și RX100 Mark 2), o altă compactă lansată cu această ocazie. Mi-a plăcut mai mult pentru că obiectivul ei coboară la F1.8 și include un zoom optic 3,6x.

Senzorul este de un inch, adică de 2-3 ori mai mare decât senzorii ce se pun de obicei pe compacte. Chiar și așa, o comparație între ISO 640 și ISO 3200 arată pierderea detaliilor.

Specificații RX100 II: 20,2 Mpx, senzor 1 inch, obiectiv Carl Zeiss F1,8-4,9, zoom optic 3,6x echivalent 28-100 mm, ecran rabatabil, Wifi, NFC, patină de flash, dimensiuni 101,6 x 58,1 x 38,3mm și greutate 281 grame.

    4 comentarii

  1. Nu vreau să fiu hater, că face poze drăguţe, dar de ce ai alege o cameră ca asta în locul unui DSLR mid-level? Doar criteriul mărimii să conteze?

      (Citează)

    • Ai deja un DSLR full frame, probabil, și vrei ceva mai mic. Mai mic și decat un mirrorless, poate, sau vrei neaparat să fie tot full-frame.
      Camera asta nu este “în locul” a ceva, ci de obicei “în plus pe lângă”. Pentru situațiile când ai nevoie de ceva mic.

      Se întâmplă de multe ori ca oamenii să se sperie de un DSLR mare orientat spre ei. Nu poți face multă fotografie stradală sau pe la diverse evenimente cu un DSLR, decât de la distanță mare. Sony nu cred că țintește pe cei care văd că există alternative mai bune, ci invers.

      În plus, sunt unii care fac fotografii doar pe 35mm și le-ar fi suficientă camera aceasta.

        (Citează)

  2. Ok, ca aparat complementar îi văd sensul, depinzând evident şi de gusturi. :)

      (Citează)

  3. un zomm 30x+ si maine intra in colectie =))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus