un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Prea cool pentru acest Paște

7 May 2013  ·

GÂNDURI  ·

37 comentarii

foto_samsung_galaxy_s_4_5Cred că de sărbători se dă startul unei curse imaginare prin care se măsoară cine este mai “cool” pe net, altfel nu-mi explic de ce toată lumea se dă în spectacol și o face, culmea, cu aceleași glume.

Sunt două situații des întâlnite.

1. SALUTUL și URĂRILE
E un salut tradițional de Paști și un răspus la fel de tradițional. Lumea își urează “sărbători fericite” și “Paște fericit”. Așa e obiceiul. Nici măcar nu contează dacă ești credincios sau nu, ci este deja o formă de politețe, la fel cum în alte zile dai ziua bună sau urezi “o seară plăcută”.

Nu și pe net. Aici, dacă faci o asemenea urare, înseamnă că ești praf. Ca să-ți păstrezi e-mojo-ul trebuie să plusezi puternic. Și dacă vrei să-i urezi pe bune unui prieten sărbători fericite, cu intenția reală, nu o poți face rapid și direct, ci trebuie să o dai de forma “bă, #fieca lumina… știi tu, din astea”, cu ocolire prin orașul “îți urez de bine, dar mi-e rușine să o zic direct”.

Dacă ți se spune “Hristos a înviat” și vrei să răspunzi la rândul tău, nu o face cu “iarăși?”, cu “am auzit, dar nu știu ce să zic, l-ai văzut tu?” și “da, acum 2000 de ani!”. E doar un salut și are un răspuns la fel de standard, nu trebuie să-ți arăți creativitatea aici. Similar stă situația și cu gluma “Să pașteți fericiți”: era amuzantă în clasa 1, când chicoteam de așa joc de cuvinte inteligent, dar 20 de ani mai târziu îmi vine să mă împușc de câte ori o aud.

2. FOTOGRAFIILE
Anul acesta am văzut mai multe mesaje de la oameni care se scuză că n-au pus pe net poze cu ouă și pască și de la cei care se întreabă “gata, au apărut pozele cu cozonacul fiecăruia” decât fotografie propriu-zise cu respectivele tipuri de preparate.

Un fel de “pe mine mă scuzați, dar nu vreau să fiu la fel ca voi, oile din turmă”. OK.

Atât doar că netul nu vine cu un set de reguli. Poți să pui ce vrei tu pe Facebook și Instagram, nu doar fotografii artistice. Merg și cele cu pască și cele cu funduri de femei și cele cu copilul tău jucându-se. Frumusețea netului este că privitorii vor decide dacă sunt interesante pentru ei sau nu și te vor urmări în continuare sau nu. E atât de simplu.

Ai făcut drob și ești mândră de ea, indiferent dacă arată bine sau nu? Pune-l pe net, nu-ți dă nimeni în cap! Ai masa plină, pasca aurie, ouăle roșii și ești fericit cu asta? Pune-le pe net, arată-le și altora, bucură-te alături de prieteni! Nu-i nimic în neregulă cu asta.

    37 comentarii

  1. Așa e. Chiar și titlul ăsta e prea cool pentru articolul ăsta… :))

      (Citează)

  2. Daca acum ai 30, inseamna ca aveai 10 ani cand ai facut clasa intai. Nu foarte precoc, zic eu…

      (Citează)

  3. Nu mă refeream la mine cu cei 20 de ani.

      (Citează)

  4. era amuzantă în clasa 1, când chicoteam de așa joc de cuvinte inteligent, dar 20 de ani mai târziu îmi vine/b> să mă împușc de câte ori o aud.

    Eu zic ca formele si timpurile verbelor sunt destul de clare in fraza de mai sus, astfe incat se poate deduce foarte simplu cine si cand realiza respectivele actiuni si trairi.

      (Citează)

    • @nashu_mare: am auzit-o recent de la oameni de 25 de ani. Eu am fost așa dotat că am mai stat acasă și la 10 ani am făcut direct 4 clase.

        (Citează)

  5. Radu, să fim serioşi: când spui “Hristos a înviat” mă obligi automat să îţi răspund “Adevărat a înviat” care oricât de standard ar fi, numai prin enunţarea lui mă forţează să întăresc o afirmaţie în care eu nu cred şi care mai mult după părerea mea e o inepţie iar după alţii credinţă… Aşa că dă-mi voie să nu răspund standard ca o moară stricată care vorbeşte fără să gândească ce scoate pe gură.

    Şi apoi aş vrea să te contrazic şi să cred că “Hristos a înviat” nu e un salut standard, ci e un salut al creştinilor practicat în perioada asta. Cu alte cuvinte, eu nefiind creştin s-ar putea să ma simt chiar lezat sau agasat de afirmaţia ta, ca să nu mai spun că imi vine să pufnesc în râs de câte ori aud salutul respectiv.

    Mi se pare uşor deplasat să consideri alte răspunsuri decât cele standard ca şi acte de bravură…nu, nu sunt acte de bravură ci doar răspunsul meu logic la inepţia pe care tocmai mi-ai spus-o. Privit din partea cealaltă, însăşi formula “Hristos a înviat” poate părea un act de bravură în sine…

      (Citează)

  6. @seba18 pe acelasi model, cand cineva te saluta cu “buna ziua” tu o sa ii raspunzi cu un duios “du-te-n plm” pentru ca nu ti-au iesit numerele la loto si prin urmare nu ai o zi buna :)

      (Citează)

  7. @Bogdan: nu, eu vorbeam strict de credinţă aici şi de convingeri religioase. Sa nu divagăm…

      (Citează)

  8. Pai nu trebuie musai sa crezi pentru a raspunde politicos cu o formula in principiu consacrata. Sau poti sa ii spui raspunzi cu salut, buna ziua, servus etc. daca tii musai sa arati cat de mult iti repugna raspunsul “standard”. Dar sa incepi cu bancurile pe care Radu le facea la 10 ani in clasa intai :D, ca pana la urma despre asta era vorba, nu arata decat ca esti prost crescut (tu la modul general)

      (Citează)

  9. Sigur, pentru că nu cred în poveşti cu bărboşi stând pe un nor sau în învierea unui personaj cretin de poveste sunt imediat catalogat drept prost-crescut. În opinia mea, nu fac decât să îţi răspund cu o replică la fel de tâmpă precum cea cu care mi-ai venit tu în întâmpinare…nu ai decât să o consideri proastă creştere, pentru că nici nu îmi pasă dacă pe tine mai mult de “Hristos a înviat” nu te duce capul. (“pe tine” la modul general, of course ;) )

      (Citează)

  10. nici eu nu cred in barbosi atotputernici dar totusi prefer sa nu imi bat joc de cei care o fac. nah, fiecare cu ale lui :)

      (Citează)

  11. Bogdan, fiecare are dreptul să creadă ceva. Unii au dreptul să creadă în unicorni, zâne, spiriduși și ființe care au explodat în existență gata formate, a tot cunoscătoare și a tot puternice. Eu am dreptul să cred că ăia sunt deranjați mental și să nu le dau apă la moară răspunzând cu aceeași regurgitare verbală.

    Dacă se simt jigniți de asta, ghinion. Poate măcar încep să judece puțin…

      (Citează)

  12. La fel de bine ai si dreptul de a fi cel putin politicos ;)
    Repet, nu trebuie sa ii raspunzi cu formula “consacrata”, dar nu-ti bate joc. Daca tot consideri ca esti mai “dăștept”, dovedeste :)
    Certitudinile ne omoara.

      (Citează)

  13. @Bogdan,

    1. Nu confunda politețea cu prostia.
    2. Nu e de datoria mea să educ proștii. E de datoria lor să se educe. Dacă mă roagă, le dau o mână de ajutor, le explic, le zic ce cărți să citească. Problema e că le citesc și nu pricep nimic pentru că n-au țâțe la pagina 5 și nici nu e Puțircă la pagina de sport…

      (Citează)

  14. Confunzi lipsa de educație formală cu prostia, iar credința (în mosi cu barbă, spaghetti monster sau Chuck Norris) nu o găsești numai la tata Floare de la coada vacii.

      (Citează)

  15. @Seba18.. dupa ce ca esti lipsit de educatie mai faci si parada cu lipsa ta de cunostinte si imbecilitati.. valabil si pentru @Octavian, alt destept cu “deget opozabil”..

      (Citează)

  16. @xgaby: așa e…pentru că tu deții adevărul absolut, zeul nostru atotcunoscator si neimbecil! Mergi tot așa mai departe, nici măcar nu iți trebuie ochelari de cal pentru că se pare ca ai unii formați nativ…

    Uite, fac un efort special pentru tine: “Hristos a înviat!”. Nu-i așa că par mult mai educat acum și că ți-ai schimbat radical părerea despre mine, părându-ți deja rău că m-ai judecat greșit la început? Ei, bine….sper că nu! Eu în schimb îți spun încă o dată în speranța că vei înțelege: nu dau doi bani pe convingerile tale religioase și nici nu mă simt/nu o să mă simt vreodată obligat să arăt vreo urmă de respect pentru ceva în care nu cred, doar pentru că așa considerați tu sau alții că e normal! Iar dacă faptul că eu îmi susțin ideile și refuz să cred în “normalitatea” ta mă face lipsit de educație, atunci privit din punctul meu de vedere tu nu ești cu absolut nimic mai presus decât mine. Ești la fel de lipsit de educație, doar că mult mai îndoctrinat dpdv religios și cu o teamă infinit mai mare decât a mea ca există undeva un bărbos care abia așteaptă să te pedepsească dacă ai călcat cumva strâmb. Sau poate că trebuie pur și simplu să existe ceva pe care să dai vina atunci când nu ești capabil să îți recunoști eșecurile…dar discuția a mers deja mult prea departe și mi-e teamă că dacă o să continui o să te bag complet în ceață, așa că prefer să mă opresc aici și să te las în definitiv să crezi ce vrei. Din fericire, părerea ta nu e nicidecum atât de importantă încât să mă afecteze în vreun fel sau să mă văd obligat să țin seama de ea.

    PS: poate că nu am reușit eu să mă fac înțeles, Visurât însă spune același lucru în alte cuvinte…

      (Citează)

  17. @nwradu.. imi cer scuze pentru abordare dar unii sunt prea nesimtiti in prostia lor

      (Citează)

  18. Ba, estti nesimtit si porc, Doamne-Doamne nu e barbos. Barbosi sunt hipsterii.

      (Citează)

    • Ați confundat cu toții un aspect important: eu nu mă refeream la cei care nu cred în Dumnezeu sau altă zeitate. Dacă nu crezi în Dumnezeu, ok, nu am o soluție pentru ce ar trebui să faci. Ignoră-i pe cei care te saluta în perioada Paștelui, înjură-i, închide-te în casă, ține-le o morală despre dovezi și credința, răspunde-le doar cu “bună ziua” (pentru că, vezi-doamne, dacă le spui “adevărat a înviat” te transformă pe loc în credincios *rolls eyes*). Dar în principiu nu sunt așa multe soluții pentru că trăim în societate și uneori mai lași de la tine, de exemplu în cele două zile de după Paște.

      Postul meu era despre două lucruri:
      1. faptul că unii chiar vor să ureze SINCER sărbători fericite, dar trebuie să fie și cool și deci nu pot folosi o formulă simplă și rapidă, ci trebuie să o dea pe ocolite și limbaj amuzant
      2. despre cum nu contorizează nimeni ce poze pui și ce nu, ci fiecare e liber să te urmărească sau nu.

        (Citează)

    • @nashu_mare: nu știu unde ai văzut tu hipster bărbos. Poate cu un pic de păr pe față, dar bărbos nu.

        (Citează)

  19. @nwradu: ne cunoaștem suficient de bine la birou ca să nu fi fost cazul. Și da, colegilor le-aș fi ținut același discurs…unui client sau unui partener însă, nu! Asta pentru a clarifica lipsa de bun simț de care mă acuza xgaby…

    @xgaby: mulțumesc pentru cuvintele frumoase adresate (thanks to google reader, am apucat să le citesc). Te-ai coborât mult sub nivelul presupus al meu așa că hai te rog să nu mai discutăm despre primate, vrei? ;) Cât despre feedback-ul pe care îl aștept de la tine, sentimentul e perfect reciproc…

    Radu, merci pentru cenzurarea comentariului.

      (Citează)

  20. @nwradu, ai dreptate legat de limbaj.. mea culpa. Nici nu avea sens discutia (dupa cum vad, pentru unii bunul simt e doar de conjunctura)

      (Citează)

  21. seba18, pozitia ta rezulta dintr-o neintelegere a problemei. Folosirea lui Hristos a Inviat si Adevarat a Inviat nu e dovada ca esti credincios ci semn de buna crestere. Cu alte cuvinte nu e logic sa te comporti ca un copil razgaiat care crede ca detine un secret (Dumnezeu nu exista) si vrea sa-l impartaseasca oricui e dispus sa asculte. Firesc e sa relationezi cu oamenii intr-un mod cat mai putin conflictual atata timp cat acest lucru e posibil. Daca salutul are in spate intentii pozitive, nu e menit sa te atace/umileasca, nu vad de ce ai raspunde la el in alt mod decat cu gratie si amabilitate, incercand sa-l faci pe om sa se simta bine. Cu alte cuvinte, sa relationezi normal, nu precum o primata.

    Faptul ca pui problema la modul “nu dau doi bani pe convingerile tale religioase și nici nu mă simt/nu o să mă simt vreodată obligat să arăt vreo urmă de respect pentru ceva în care nu cred” sugereaza primitivism, nu elevare spirituala. Spiritele inalte (observa ca nu e vorba neaparat de religiozitate aici) gasesc loc nu doar pentru “a da doi bani” pe ceea ce gandesc/simt cei din jur ci mai ales pentru intelegerea celor cu care nu sunt de acord. In lipsa acestor calitati poti fi cel mult un taliban intelectual, care crede ca stie lucruri dar defapt nu intelege mare lucru despre… nimic. Cand esti atat de jos pe scara evolutiei nici nu mai conteaza daca Dumnezeu exista sau nu, pentru ca ai probleme mult mai acute.

    Tu faci parte dintr-o categorie de atei de conjunctura, care au adoptat ateismul fara o baza intelectuala in spate. Ai vazut tu nste materiale video pe youtube despre cum Dumnezeu nu poate sa existe, ai citit niste pseudo-literatura pe tema religiilor, ti-ai amintit de lectia de istorie despre cruciade si ai ras una buna la povesti cu popi beti – prin urmare esti complet echipat sa evaluezi problema credintei si sa-i califici pe cei care se intampla sa creada.
    Luat la bani marunti, iti este perfect opac ce e aia credinta si prin urmare nu ai idee cum s-o contesti (desi, vei fi fara indoiala surprins sa afli, se poate contesta) asadar te limitezi la “un barbos pe un nor” si mustacesti fericit ca ai rezolvat problema.

    Toate astea ar fi ok daca primitivismul viziunilor tale te-ar afecta doar pe tine. Dar cand te apuci sa “educi” lumea din jur, cand faci oamenii sa se simta prost ca trebuie sa fie in preajma unui adult care se comporta precum un copil, cred ca trebuie sa ti se atraga atentia. Come on, grow up! :)

      (Citează)

  22. Ce de bigoți pe umbla pe internet numindu-i pe necredincioși practic retardați! Ce e mai interesant e ca o fac lepădându – se de religia lor sau ascuzându-o în remarci de genul “Hristos a înviat nu este mărturisirea și reclama unei credințe și a unei întâmplări (credibila sau nu) ce sta la baza unei religii ci un semn de bună creștere” WTF! Mai sunteți mulți?

    PS: Coada la lins oase de piftie unde e?

      (Citează)

  23. nashu_mare, esti fie rau voitor fie incapabil sa urmaresti o retorica elementara. In ambele situatii nu pari a fi echipat pentru a participa la discutie. :)
    Unde am numit eu pe cineva retardat pentru ca e necredincios? Poti fi ceea ce in popor se numeste “destept” si in acelasi timp o primata din punct de vedere al relatiilor interumane – asta observam in raspunsul de mai sus.
    De unde ai dedus ca as fi credincios, ba chiar bigot? :) Observatiile pe care le-am facut n-au legatura cu religia/credinta ci cu a nu fi a sorry excuse for a human.

    Raspunsul tau intareste ideea enuntata de mine mai sus, despre sustinatorii la kilogram (intamplator in acest caz, sustinatori ai ateismului). Asa cum esti probabil dispus sa-ti arunci toate firavele capacitati argumentative in apararea ideii ca Dumnezeu nu exista, poti la o adica sa lupti pentru orice alta idee. Important e sa ti se apese butoanele potrivite, sa vezi combinatia optima de filmulete educative pe youtube. Esti cu alte cuvinte (ma rog, nu doar tu, ci categoria pe care o reprezinti) o unealta. Si asta pentru ca nu ai nimic in spate, nici un fond pe care sa-ti construiesti opozitia, ateismul. Acestea nu-ti apartin pentru ca n-ai filtru pentru ele, ai doar viscere. Barbosul din cer si atrocitatile inchizitiei reprezinta culmile argumentatiei de care esti capabil.

    In ultima instanta nu am pretentia sa-ti construiesti opiniile (oricare ar fi ele) pe baze solide. Nu scriam nimic aici daca vedeam un simplu post tembel despre cum “grupul x e prost si in forumul meu interior ii dispretuiesc pe toti membrii sai”. Ma enerveaza insa cand scote cate unul primata din cotet si o asmute asupra unor oameni care nu vor decat sa fie sociabili (sau crezi ca aluia care iti ureaza Hristos a Inviat chiar ii pasa daca tu crezi asta?). Live and let live, ffs.

      (Citează)

  24. @Kklop: oricât de elevat sau de argumentat ar fi discursul tău, nu meriţi un răspuns din simplu motiv că nu eşti capabil să susţii o idee fără să jigneşti. Când tu o să înveţi să faci asta, poate că o să încep şi eu să mă documentez serios despre istoria religiilor…adică cel mai probabil niciodată.

    “Folosirea lui Hristos a Inviat si Adevarat a Inviat nu e dovada ca esti credincios ci semn de buna crestere.” – serios, mă laşi? Depinde foarte mult de mediul şi de persoanele implicate, şi eşti retardat dacă nu realizezi asta. Generalizările astea trase de păr nu sunt oare tot o caracteristică a primatelor? ;) Întreb…

    PS: exprimarea folosită în ultimul paragraf e doar cu titlu exemplificativ.

      (Citează)

  25. seba18, nu ai idee despre ce sunt sau nu sunt capabil sa fac. Faptul ca ceea ce am scris mai sus ti se pare ceva elevat sugereaza din nou, daca mai era nevoie, ca ducem o conversatie peste o prapastie de cunostinte si experiente. Ce am facut eu e sa tai un copac pe partea mea, sperand sa cada in asa fel incat sa formeze o punte intre noi. Tu insa te scandalizezi ca am distrus natura inconjuratoare (vezi doamne, te-am jignit) in loc sa incerci noua punte si sa vezi unde duce.

    For the record, nu te-am jignit. Am enuntat niste lucruri intr-un mod care sa-ti starneasca o reactie, sa te faca sa iesi putin din suficienta lui “un barbos pe un nor”, sa te intrige un pic. Sunt, daca vrei, un tantar care a bazait cateva momente tulburandu-ti somnul pasnic de om cinstit care “stie cum stau lucrurile”. Poti alege insa sa dormi linistit in continuare daca vrei. :)

      (Citează)

  26. @Kklop: renunţă la aerul ăsta de superioritate. Atitudinea ta e dezgustătoare, crede-mă. Nu e nevoie nici să îmi stârneşti tu reacţii, şi nici să bâzâi pe la urechea mea…iar pe viitor când mai crezi că ai puterea de a “educa” pe cineva, adu-ţi aminte că pentru ca cineva să ţină cont de părerea ta trebuie mai întâi să îi câştigi respectul. Hai să-ţi dau un indiciu: tu eşti infinit de departe de acel punct! ;)

    Până la urmă discuţia a plecat de la refuzul de-a răspunde aşa cum societatea vrea, pentru că e mai uşor să răspunzi din automatism şi toate sunt bune şi frumoase atunci. Poate pe acelaşi principiu trebuia să ma declar ortodox în loc de ateu la recensamânt, ca să “fie totul bine”, nu? Sau şi mai rău, să îmi fie ruşine că nu pot să cred în ceva ce nu e palpabil şi care nu are nicio logică pentru mine…

    Şi apropo, tu pe ce îţi bazezi afirmaţiile încât să îţi permiţi să mă faci pe mine primată? Cu ce e mai de conjunctură ateismul meu decât credinţa ta? Chiar nu mai avem voie să avem micile răzvrătiri personale, că ajungem să fim consideraţi primate?!? Demonstează tu că există si mea culpa, jos pălăria…..dar până atunci părerea ta nu valorează cu nimic mai mult decât a mea!

      (Citează)

  27. Oh, inceteaza cu discursul asta de vrabiuta lovita in aripa. Nimeni nu are treaba cu ce crezi sau nu crezi, ce declari sau nu declari la recensamant si alte asemenea aspecte. Problema e cum te manifesti fata de ceilalti. Asta n-are legatura cu religia ci cu ce fel de om esti. Acolo e sursa apelativului “primata”. Poti fi credincios sau ateu, alb sau negru, prost sau geniu, daca nu stii sa te comporti in societate ci jignesti oameni care nu ti-au facut nimic…ai un comportament primitiv. Asa ca nu te mai victimiza ci inceaca sa te comporti ca un om civilizat.

    De unde ai dedus ca as fi credincios? Din tot ce am spus tu ai inteles ca-s credincios si ca te atac pentru ca esti ateu? Nu stai deloc bine la reading comprehension.

    Legat de intentia mea de a te educa, nu te flata, ti-am alocat ceva timp pentru a te pune acolo unde ti-e locul. Daca vrei sa inveti ceva este fix decizia ta, nu te obliga nimeni.

      (Citează)

  28. @Kklop: yes, “master”! =)) Now please, be gone…fă-ne un bine şi du-te şi tu acolo unde ţi-e locul.

      (Citează)

  29. Hehe, pluralul imaginar, semn ca ultimele rezerve de argumentare au disparut. Adica nu esti doar tu, singur si zgribulit, intr-o discutie care te depaseste, sunteti multi si tu ii reprezinti pe restul, nu? :)
    Liderule! :p

      (Citează)

  30. @Kklop:

    Trollezi foarte prost. Slab chiar, as putea spune. Si vorbesti si mult fara sa spui nimic. Asta e o aptitudine pe care o admir. Mie nu imi reuseste.

      (Citează)

  31. Cum sa nu fie nimic in neregula cu asta ?! Tu crezi ca astia au vreo limita a bunului-simt ?! Nu Radule, daca ar fi asa, as fi de acord…dar nu e bine ! Romanul are mentalitatea foarte paguboasa, din cauza nivelului scazut de IQ : se lauda tot timpul cu niste chestii banale, dar pe care el le considera incredibile. Si asta nu e deloc un lucru bun !

      (Citează)

  32. @Kklop, nu stiu de ce te agiti atat. Cum spunea si @seba18, nu e doar un salut “standard”: folosirea lui te obliga sa-ti afirmi pozitia, intr-un fel sau altul, ceea ce s-a si facut, dupa cum poti observa. Restul sunt doar discutii fara sens care devin chiar penibile. Fiecare este liber sa creada ce vrea..

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus