un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Care este, de fapt, valoarea Eurovision-ului

20 May 2013  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

După fiecare Eurovision circulă prin presa noastră articole de genul “uite ce au zis străinii de prestația românului nostru!”. De exemplu “Un vampir care va iesi din televizor si ne va ucide pe toti”, “Dracula renăscut” și altele asemenea cu această ocazie.

Problema este că sunt mulți români care citesc aceste titluri cu indignare și consideră că deci au râs toți de noi, că am fost măscăricii Europei. Eu nu văd așa această chestiune.

În primul rând, noi înșine facem mișto de reprezentații români la Eurovision. Nu cred că a fost vreun an în care oamenii să nu fie nemulțumiți de cine merge, cum cântă și cum arată, dar când străinii fac mișto, e sfărșitul lumii, scoateți torță și coasa și hai peste ei într-un jihad muzical! E o mică ipocrizie aici.

În al doilea rând, toată lumea face mișto de Eurovision. Nici măcar nu-i vreun mare show. Câștigătorul are câteva șanse să se lanseze în cariera muzicală, dar nu-i nici o garanție că o va face. Țările mari, cele calificate direct în finală, nici măcar nu se obosesc să trimită vreun mare artist și de cele mai multe ori termină pe locuri slabe.

În fiecare an, vreo 2-3 melodii sunt interesante și restul banale. Cred că de fapt valoarea de “entertainment” a Eurovision-ului nu vine din muzica bună, ci din amuzamentul stârnit de fiecare reprezentant. Uite-l pe ăla, e în rochie și cântă înalt! Uite-o pe Bonnie Tyler, încă mai trăiește! Uite-o pe aia, s-a pupat cu o altă femeie pe scenă! Uite-o pe cea din Belarus, ce picioare are! Uite-i pe Lordi cum arată! Uite băbuțele din Rusia!

E un show, dar sunt tot mai convins că nu-i despre muzică, ci despre reprezentanții fiecărei țări și ce aduc ei inedit în fiecare an. E un fel de dinner for schmucks, dar nu cu răutate, ci pe ideea “hai să ne distrăm toți privind ce lucruri trăsnite apar din fiecare colț al Europei”. Așa sunt și comentariile străinilor, care fac, ca și noi, mișto de tot.

Probabil din acest moment nimeni nu este cu adevărat ofticat că sistemul de vot este mai mult politic și țările își votează vecinii și prietenii. Sigur, până la urmă câștigătorul își merită titlul, dar restul punctelor mari se dau și pe prietenie, dar din motivele de mai sus nu ne pasă așa tare.

Sâmbătă nu știam nimic despre restul melodiilor, dar când am vâzut prestația Danemarcei mi-am zis “iată un cântec frumos, modern, cu un ritm catchy și versuri plăcute; nu m-ar mira să câștige”. Și a câștigat. Vom câștiga și noi când vom găsi un juriu care să-și dea seama că aceasta este ideea și un artist care să o cânte.

    7 comentarii

  1. Ar trebui să dea de gândit ălora care promovează muzică noastră că RO < MD < HU anul ăsta, așa, ca între vecini; Dar o clasare la mijlocul clasamentului e acceptabilă pentru noi.

    Eu zic că Cezar o sa fie contactat fie de francezi, fie de englezi să susțină concerte pro-gay, mai ales că are un show bine pus la punct.

      (Citează)

  2. Ce e Eurovision?

      (Citează)

  3. Cum sa nu faci misto de Eurovizion cand ne reprezinta un idiot cu o melodie unde refrenul e 80 % din melodie iar el canta de parca ar avea testiculele in menghina . Toti fac misto de Eurovizion pentru ca merita sa faci misto de el .

    Nici concurentii nu sunt pre straluciti de ce sa te duci cu o melodie ce nu e in engleza crezi ca vei castiga doar pe linia melodica ffs . Nu au pic de strategie in ei frate .

      (Citează)

  4. Nici macar nu m-am uitat la Eurovizion. Daca nu era Social Media nici nu stiam cand e finala si cine a castigat. Serios.

    Sunt total de acord cu tine la ce ai spus in articol. Daca noi nu ne respectam, de ce ne-ar respecta ceilalti?

      (Citează)

  5. Nu-s convins. In 2011 am avut o piesa foarte buna, cat se poate de ritmata, catchy si ne-am clasat slab de tot:
    http://www.youtube.com/watch?v=96be3a5Wl8U

      (Citează)

  6. Ne luam de Cezar, de ouale lui, dar am vazut pe multi care au zis ca n-are voce. Totusi, cati au studii muzicale care sa afirme asta?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus