un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Monitoare și proiectoare noi BenQ

25 Apr 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Am fost la o lungă prezentare BenQ despre noile lor produse din diverse game, inclusiv un nou tip de produse aduse în România, lămpi elegante pentru designeri și decoratori de interiori. Vă zic altă dată despre ele, acum vorbim de IT&C.

Am aflat cu oarece surprindere că BenQ este ditamai corporația, cu o cifră de afaceri de 20 de miliarde de dolari pe an și business-uri destul de asemănătoare cu cele ale gigantului Philips. Au și ei nu doar monitoare, ci și becuri pentru instalații de iluminare de toate tipurile, de la cele elegante la instalații industriale și zone publice, au sisteme medicale, au în China chiar și clinici cu un total de 30.000 de paturi, sunt băgați și în industria chimică.

CIFRE DIN PIAȚĂ

Câteva informații ce mi s-au părut interesante din prezentarea auzită:

  • Grupul BenQ are multe branduri: Lextar, Dazzo, Raydium, BenQ Medical Tech, Qisda, Darfon, AUO, BriView, Daxin, SiPix, BenQ Materials, QisDesign, Wellypower. În Europa vor să treacă totul prin brandul BenQ.
  • 19% din electricitatea consumată global se duce pe iluminare. Se va insista puternic pe trecerea spre becuri LED, care au o eficiență cu 80% mai bună, nu conțin mercur și au o durată de viață de peste 10 ani.
  • În 2012-2016 crește piața de monitoare specializate: gaming cu 14%, prosumer cu 8%, signage cu 21,5%, integrated flat panels cu 10%, profesionale cu 6,55%. Ca al 4-lea producător de paneluri, BenQ se bucură.
  • Camerele foto compacte ieftine sunt pe moarte, înlocuite de telefoane, dar crește segmentul camerelor bridge, cu zoom mare, și al celor cu obiective luminoase. Am auzit și de la Panasonic același lucru.

PROIECTOARE

Proiectoare short-throw pentru casă. Asta înseamnă că le poți pune la 1,2 metri de ecranul de proiecție, pe o măsuță, și tot obții o imagine uriașă, ca de la un proiector normal. Sunt foarte avantajoase pentru case, te poți uita la filme sau juca fără să fie nevoie să pui proiectorul pe peretele opus. Se vede jos la ce distanță mică de ecran este amplasat.
benq_monitoare_proiectoare_2013_10

Modelul short-throw este W770ST și cel normal este W750, au 720p, lampă de 6500 ore, intrări HDMI, picture-in-picture, difuzor, 2500 lumeni și contrast 13.000:1. Generația nouă este cu 10 cm mai puțin lată decât cea din 2013.
benq_monitoare_proiectoare_2013_12

Proiectoare business. Pentru camere medii/mari, acestea au luminozitatea 3500-4000 lumeni, rezoluție WXGA, contrast de până la 13.000:1, lămpi de 6500 ore, control prin rețea, difuzor, intrări HDMI, VGA, componente, complex, s-video, sunet etc.

Modelele sunt MX720ST, MW721ST și MX722ST.
benq_monitoare_proiectoare_2013_11benq_monitoare_proiectoare_2013_08

Proiectoare pentru școli. Aici e un sistem interesant pentru că pe proiectoare a fost adăugat un senzor suplimentar și pot înlocui o tablă interactivă, care este un echipament mult mai scump. Acel senzor se folosesc împreună cu pixuri ce emit în infraroșu, ceva în genul sistemului Sony Move de pe Playstation. Există și comunicare bidirecțională cu calculatorul, astfel încât poți înregistra și ce “desenezi” cu pixul pe proiector, ca data viitoare profesorul să aibă animația deja înregistrată.

MX819ST, MW820ST, MX822ST. Unele afișează inclusiv de la o distanță de 0,6 metri, practic de pe catedră, rezoluție WXGA, lampă de 10.000 de ore, luminozitate 3000/3500 lumeni.
benq_monitoare_proiectoare_2013_09

Proiector portabil. Mi-a plăcut cel mai mult acest model Joybee GP3, un proiector mic, ușor de doar 0,5 kg, cu dock pentru iPhone 4/4S, integrare wireless streaming, porturi USB cu posibilitatea de deschidere a fișierelor Office și PDF, difuzoare 2 x 2W. Are porturi mini HDMI, VGA, componente, complex, USB, dongle Wifi, card SD. Din păcate, costă vreo 2500 de lei.
benq_monitoare_proiectoare_2013_14benq_monitoare_proiectoare_2013_13

MONITOARE

Monitoare de gaming. BenQ își face monitoarele în colaborare cu echipe mari din lume, nume celebre din eSports.

RL2455HM este un monitor pentru iubitorii de jocuri de strategie, având două moduri de lucru optimizate pentru Starcraft 2 și DOTA 2. Are 24 de inci, dar poate afișa imaginea și doar pe o parte din ecran, simulând astfel monitoare mai mici. Un mod de egalizare a negrului îți accentuează detaliile din zonele întunecate, iar timpul de răspuns este 1 ms GTG.

Monitoare home și office.
BL2411PT este anti-glare, are picior cu pivot, are senzor de ajustare a luminozității și carcasă subțire, spectru 100% sRGB, aspect 16:10,
GW2760HS are ecran de 27 de inci, muchie de 11,5 mm, tehnologie VA LED, difuzoare incluse și un design mai elegant.

Vă spun despre veiozele de designer în alt articol, ca să vedeți pe îndelete cum arată o veioză de 3000 de euro.

    3 comentarii

  1. Pacat de rezolutia aia de pe 27″ :(

      (Citează)

  2. Radule, uite ca nevasta imi zice intr-o zi ca ar fi interesant sa luam in proiector si sa-l folosim pe post de cinema acasa.

    I-am taiat-o scurt, insa totusi ideea e de luat in consideratie? Nu de alta, dar ziua devina tot mai lunga si chiar daca acopar geamurile ( si alea multe rau) tot o sa fie ceva lumina.

    Ma gindesc la o comparatie TV led full hd vs proiector bun. Costuri vs avantaje.

      (Citează)

  3. Pentru o experienta de cinema, chiar e nevoie de intuneric ca la cinema. Altfel, culorile sunt sterse, imaginea nu are contrast. Mai trebuie luat in calcul si nivelul de zgomot al proiectorului. Uneori poate fi deranjant sa auzi zgomotul unui ventilator in timpul filmului.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus