un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

La notar

17 Apr 2013  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

Nimic nu poate depăși experiența mea de la ANAF, dar și în cabinetele notariale este o adevărată zonă crepusculară, după cum am aflat zilele trecute. Ce să-i faci, dacă mi-a trebuit o împuternicire pentru cineva…

Experiența unică începe încă de când treci pragul. Scria mare pe ușa apartamentului în care am fost “fumatul interzis”, dar înăuntru toata lumea fumează, în frunte cu doamna notar, că doar e apartamentul ei, afacerea ei, angajații ei și doar nu o să-i spună cineva să nu fumeze în camerele unde chiar ea a interzis fumatul.

Așa că am stat cele câteva minute în holul de așteptare, lângă semnul de fumat interzis, în timp ce norișori de fum călătoreau pe curenți de aer știuți doar de ei dintr-o cameră în alta.

Că veni vorba de camere, una era organizată ca birou de tehnoredactare, unde câteva femei doar scriau de zor la calculator acte, procuri, declarații și ce altceva mai cere lumea acolo. Într-un alt birou trona, desigur, doamna notar, pe care cu timiditate o mai deranja câte o angajată pentru o semnătura. Dintr-un alt birou, cu ușa închisa, se auzea un dialog.

Intimitatea este zero, confidențialitatea la fel. Am așteptat pe un scaun aflat cumva între toate aceste birouri și se auzeau toate discuțiile din ele. Ce vrea fiecare, câți bani valoreaza apartamentul, câți bani intervin în succesiunea ce se face, cine vrea ce împuternicire și pentru ce și ce firmă are și ce face pe ea.

Există două dress code-uri permise într-un astfel de loc. Angajații de rând sunt îmbrăcați ca la ei acasă, simplu și comod. Mai comod de atât este permis doar personalului din spitale, unde e ok să porți halat și șlapi de parcă te-ai duce la piscină.

Evident, doamna notar este îmbrăcată elegant, că are de unde. În cazul de față, într-un costum în două piese care stătea să pocnească de strâns ce stătea pe ea, făcând-o să meargă bățos de parcă tocmai s-ar fi luptat cu un urs după ce a tras la sala de forță stând în curent puternic. Terminatorul ar fi fost invidios pe acel mers.

Și desigur, hainele simbolizează puterea. Doamna notar stătea la birou și doar țipa să i se aducă ceva. “Lili!” (nume predestinat, aș spune), “mai adu-mi ștampila”; “Lili, mai fă o copie!”; “Lili, când e întâlnirea cu Mircea, joi sau vineri?”; “Lili, nu mai am capse!”. Îmi părea mie rău pentru câte trebuie să suporte “Lili” în 2-3 minute.

Iar banii? Au fost printate 2 foi A4, au fost puse 2 ștampile și 2 semnături notariale și am plătit 62 de lei pentru asta. Trebuia să mă fac notar.

O poză cu prăjituri părea cea mai potrivită pentru articol.

dulciuri_in_franta_04

    24 comentarii

  1. Ca sa devii notar trebuie sa ai super pile si cunostinte si cateva sute de mii de euro pentru spagi. Este o casta in care e aproape imposibil sa intri. Si asta cu complicitatea legislatorilor nostri.

    In America oricine poate deveni notar daca da un test. Free world :D

      (Citează)

  2. E vina ta ca nu ai iesit imediat de acolo. Notari gasesti peste tot. Si nu, nu puteai sa te faci notar. Nu fara parinte notar si/sau app. 50k de coco.

      (Citează)

  3. Haha, vise taica, vise! :))
    Sa te faci notar, auzi! :))

      (Citează)

  4. Oare o fi greu sa te faci notar? Ca 100K gasim noi undeva de spagi. Oricum se recupreaza rapid investia :))

      (Citează)

  5. Nu toti notarii sunt la fel. Nu am nicio treaba cu notaria, dar eu chiar sunt foarte multumita de notara mea. E ca la dentist sau cabinet de cosmetica… Cauti, intrebi, incerci pana gasesti unul ca lumea.

      (Citează)

  6. De-a lungul vieții, am tot trecut pe la notari și mi-am găsit unii mai de doamne ajută, punctuali și fără (prea multe fițe). Ar trebui făcut un black book al notarilor.

      (Citează)

  7. Ai avut ghinion probabil. Eu stiu vreo 4-5 si la nici unul nu e asa.

      (Citează)

    • Nu mă plâng, m-au rezolvat rapid și politicos oamenii, doar am descris ciudățeniile de pe acolo.

      @Haotik: nu, faci dreptul și gata. Mai greu e să găsești un post de notar ulterior, pentru că sunt limitați la un anumit număr și mi se pare că e și cu repartizare.

        (Citează)

  8. Ai uitat sa spui cum se numeste doamna notar.

      (Citează)

  9. Sunt foarte curios cum se numea notarul:-) eu lucrez l camera notarilor si va spun sigur ca fara pile maaaari nu te apropi deloc. Plus multi bani pentru spagi la examen .

      (Citează)

  10. @nwradu esti “naiv”. Fa tu dreptu si gata, devino notar. vorbesti doar ca sa te afli in treaba, ca si aia cu permisu lu base ca a busit pe cineva fara sa pastreze distanta…cand ii dadeau o amenda de aprox 150 lei si 4puncte penalizare

      (Citează)

  11. Stai la coada la toti notarii. Si eu am trecut printr-o exerienta naspa. Cu programare a trebuit sa mai astept inca 2 ore peste ora stabilita. :(

      (Citează)

  12. @cosmin: unde sunt naiv? Ca am stat in fum? Ca se auzea prin usi? La imbracaminte?

    Daca din aia cu permisul atat ai inteles, problema e la tine. Vezi ca sunt multe astfel de greseli in fiecare post, ca nu stau sa verific fiecare chichita. Conta ideea de acolo, ca nu-mi pasa cu precizie daca e 150 lei si 4 puncte sau 3500 de lei si 187 de puncte. Sau permisul. Era o metoda de exprimare rapida a unei idei, ca sa nu pierdem randuri intregi cu precizari textuale de contraventii exact ca-n regulament.

      (Citează)

  13. Ba nu Radule, problema e la tine. Toți greșim, inclusiv A-listații. Totuși tu de la o vreme ai băut prea multă apă după zoso și nu-ți mai vezi greșelile sau cel puțin te faci că nu există. Aia cu Băsescu a fost o chiflă majoră. Decât să te iei în gură cu toți cititorii că nici usturoi n-ai mâncat și nici gura nu-ți miroase mai bine recunoști și gata. Nu văd unde e problema să faci un update la articolul ăla (și altele) și să zici “da mă, am greșit, asta e, o să-mi iau un bici cu un voucher Emag și o să mă flagelez 2.0”. Dacă nu stai să verifici măcar chichițele mari, de ce te-aș mai citi ? Pentru idei din burtă pot să citesc restul de 1000 de bloguri.

      (Citează)

  14. Esti naiv ca ajungi notar “cu dreptu si gata”.

      (Citează)

  15. uneori, cred ca nici dreptu nu iti mai trebuie. ajunge sa il cheme pe tac-tu basescu

      (Citează)

  16. @mircea: sau pe barbatu’tau motocicleanu :D

      (Citează)

  17. deci replica lui radu cum ca “faci dreptu si gata” e corecta. in fond, faci dreptu si…gata, nu rezolvi nimic :D

      (Citează)

  18. @Valentin Bah, tu, la ce limba romana cunosti, n-ar trebui sa te “apropi” de nici o casa, cu atat mai putin a notarilor. Apropo, ce spaga trebuie sa dea un agramat sa se angajeze la casa notarilor?

      (Citează)

  19. Am gasit si notari mai ok decat ceea ce ai descris . Daca nu ai ascendenta din familie de notari NU ai cum sa devii unul , poate , poate doar cu muuuuulta spaga ca la noi banii rezolva cam totul … iar afirmatia ta despre medici Radule ma face sa-mi schimb parerea “le este permis doar personalului din spitale, unde e ok să porți halat și șlapi de parcă te-ai duce la piscină.” Tu stii cat costa papucii de spital (aka slapi cum le zici tu) – vreo 350 ron si se gasesc numai la Scholl si inca un alt producator , iar ei au talpa de lemn special ca medicii stau pana 48h in picioare (mai ales in ROmanica unde nu sunt respectati deloc) , iar halatele tin de siguranta ta , ca doar nu ai vrea sa te trateze unii in costume de cosmonaut sau costume Torser de radiatii sau chimice :D . Te rog modifica articolul ca le aduci injurii unor oameni care se chinuie si inca practica din pasiune in tarisoara noastra(exista si exceptii) si iar nu te mai pot recomanda printre cercurile mele de cunostinte (pt citit)

      (Citează)

    • Dar n-a fost nimic în neregulă cu acest notar. M-a rezolvat rapid și politicos. Doar am descris experiența.

      @Dan: nu știu cum se numea, nu m-am uitat.

        (Citează)

  20. e o bataie de joc.
    din cauza unei crize de timp am avut de-a face cu triada de cosmar banca-agent-notar..alesi la repezeala..
    un fiasco total. dupa ce banca a spus ca dosarul e aprobat in ceasul 24+1 cand trebuia facuta plata..s-a trezit una de la banca ca nu e bun contractul v-c..
    notara avea si ea partea ei de vina…dar tot eu a trebuit sa platesc

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus