un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce veți folosi în loc de Google Reader?

18 Mar 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

40 comentarii

Cea mai trista pisica ever!Că Google Reader se închide de la 1 iulie sigur ați aflat deja; probabil ați citit și unul dintre multele articole cu servicii alternative de citit feed-uri (mie mi-a plăcut al lui Auraș). Să vorbim despre altceva.

Pot să înțeleg de ce Reader nu mai este o prioritate pentru Google.

Dacă mulți oameni citesc site-urile în Reader înseamnă că puțini văd reclamele din acele site-uri. Majoritatea blogurilor din România au feed parțial pentru a vă forța să veniți pe site-ul. Și într-un fel e normal nu din cauza reclamelor, ci și a faptului că muncești la site ca să-l faci cât mai arătos, integrat, ușor de utilizat și cineva ar trebui să-l vadă. Google trăiește din publicitate.

Apoi, feed-urile au cam trecut. Majoritatea românilor au căpătat acces la net și la calculator relativ recent; întreabă-i ce-i un RSS feed și vor ridica din umeri. Complică-le viața spunându-le și de Atom. Intrați acum pe vreo 20 de site-uri și numărați câte mai au afișat într-un loc bun un buton de Add to Google Reader, care simplifică procedura.

Sunt și explicații cu care nu sunt de acord.

Faptul că oamenii află acum de noile articole ale site-urilor lor preferate direct din Facebook și Twitter mi se pare o bazaconie. De exemplu eu am făcut o pagină a blogului pe Facebook fix pentru acest motiv, ca cei ce stau toată ziua acolo să afle de noile articole. Dacă nu vin ei la mine, vin eu pe wall-ul lor de Facebook. Dar apoi intervine algoritmul Facebook și arată ce vrea el cui vrea el. Același lucru și pe Twitter, unde fluxul este prea mare și un tweet de informare poate scăpa neobservat. În Reader era clar că cei care intră chiar voi în mod activ să citească noile articole ale unui site.

Google Plus? Cum ar putea să înlocuiască vreodată Reader-ul, mai ales că din câte știu nu te lasă să publici automat acolo?

A scăzut numărul de utilizatori ai Readerului? OK, nu contest asta, dar cred că sunt o grămadă de alte servicii Google mult mai puțin populare. Cât ocupă Reader în serverele Google? Câți oameni muncesc la el? Asta ar fi trebuit să spună Google ca justificare. În schimb, a părut doar o măsură scoasă din burtă. Da, a fost moca, a fost bun, e produsul lor și au voie să facă ce vor cu el. Dar o explicație mai detaliată ar fi fost binevenită.

Sunt curios ce se întâmplă cu Feedburner, care este tot un serviciu Google.

Așadar, venind 1 iulie, ce veți face, dragi cititori ai feed-ului?

    40 comentarii

  1. Simplu, Feedly.

      (Citează)

  2. Feedly, The OldReader sau NetVibes.

      (Citează)

  3. Eu folosesc de cca. 1 an jumate Feedly. E un RSS Reader foarte misto cu o interfata foarte aerisita. E ce mai bun RSS reader pe care am avut sansa sa le incerc.

    O alta alternativa ar fi http://goodnoows.com/ – m-am jucat putin cu el si e destul de simplu si usor de folosit

      (Citează)

  4. Feedly folosesti API Google Reader. Au inceput abia acum sa-si upgradeze serverele si au anuntat ca vor muta totul pe masinile lor. Au timp ca pana la 1 iulie sa dezvolte propria platforma de feed, dar am retineri ca vor reusi sa faca totul 100%.

    Pica google reader, pica API Google reader. Deci trebuie ceva la fel, dar dezvoltat de ei. Sunt pregatiti?

      (Citează)

  5. Astept reader-ul celor de la Digg si daca solutia nu ma multumeste probabil o sa trec pe ceva self-hosted http://tt-rss.org/redmine/projects/tt-rss/wiki

      (Citează)

  6. Și eu care așteptam de la tine un răspuns…
    Au fost voci care recomandau Flipboard. Dar nu mi se pare atât de simplu și de lejer ca Reader.

      (Citează)

  7. @Sorin eu cred ca Feedly vor fi pregatiti sa mute intreaga colectie de feeduri RSS in propriul sistem si sa le gestioneze asa cum trebuie.

    Desi au anuntat ca au o rata de crestere uluitor de mare – 500.000 de noi utilizatori in 48 de ore – pana pe 1 Iulie cred (si sper) ca vor fi pregatiti.

      (Citează)

  8. yeah, eu astept sa apara vreunul decent. niciunul din cele existente nu se compara. in cel mai rau caz ma enervez si-mi fac unul cu manuta mea.

      (Citează)

  9. TheOldReader.com

      (Citează)

  10. FeedReader, QuiteRSS și FeedNotifier. :)

      (Citează)

  11. Oricum foloseam feedly de ceva timp …

      (Citează)

  12. feedurile mele sunt direct in clientul de mail. in cazul meu thuderbird.

      (Citează)

  13. Feedly, simplu.
    Am încercat și netvibes și să folosesc un email client, dar nu se compară cu Google Reader.
    Deocamdată Feedly m-a atras. Îl am d-o săptămână în probe și pare ok. Exceptând faptul că trebuie să țin o extensie instalată permanent, pentru chestia asta, nu văd alte inconveniente. Posibilitățile de customizare sunt multe.

      (Citează)

  14. exista vreun client de feed, dintre cei mentionati de voi, care sa aiba widget-uri? sa se poata customiza pe tel/tableta cu ce folder de rss vrei, cu orice alerta, hashtag, etc?

      (Citează)

  15. Anul trecut se auzea ca si FeedReader se va inchide.
    Ca si alternativa am incercat Feedly, dar nu imi place. Netvibes (Blogline este la fel cu Netvibes) mi se pare ok, numai ca are ceva intarziere la afisarea feed-urilor uneori chiar si 12h.
    The Old Reader imi place, dar aici trebuie sa adugi manual feed-urile si pare ca si el are ceva intarzieri cu livrarea.

    Momentan nimic nu se ridica la standardele GReader.

      (Citează)

  16. eu am trecut pe feedly, si de asemenea mi.am exportat abonamentele.

      (Citează)

  17. Feedly isi face treaba cu succes, prin urmare este o alternativa mai mult decat viabila.

      (Citează)

  18. Ca toata lumea, am scris si eu de alternative si m-am apucat sa le testez.
    M-am rezumat la 2, Feedly si NetVibes. Inca nu m-am hotarat pe care din ele il prefer, dar mai e timp :)

      (Citează)

  19. * Feedburner voiam sa spun in primul rand.

      (Citează)

  20. Eu folosesc Feedly, nu folosit niciodata Google Reader deci nu am sa-i simt lipsa. Dar sunt de acord, motivatia cu Facebook si Twitter lasa de dorit. Pentru mine este extrem de util sa pot avea acces la noutatile de pe site-urile preferate prin feed-uri. Cati or mai fi ca mine? Asta e alta poveste.

      (Citează)

  21. Daca ai folosit Feedly, implicit ai folosit Google Reader. Toate datele se sincronizeaza cu Google Reader, toate feed-urile vin de la Google Reader etc. Feedly este doar o interfata, un client pentru Google Reader.

      (Citează)

  22. Eu folosesc GR pentru ca citesc feedurile de la munca si nu pot instala altceva (nu ca as vrea). Daca un blog are feed partial, e simplu, il ignor, tot ce citesc, citesc din reader, intru pe bloguri pentru comentarii.FB si tweeter ies din discutie, sunt prea pline de informatii deja, risc sa pierd chestii interesante si in plus, nu sunt facute pentru asta.

      (Citează)

  23. Am trecut pe Feedly dar tot nu prea ma pot acomoda. Oricum cei de la Feedly au luat un șut în fund ( în sensul bun) cu închiderea Google Reader.

      (Citează)

  24. Eu inca astept sa gasesc ceva asemanator cu Google Reader. Adica sa nu depinda de vreo extensie de browser, sa nu fie “new and improved” cu nspe mii de poze si prostii, si sa fie in cloud. Pana acum n-am gasit nimic.

      (Citează)

  25. Am un calculator cu win pe el, merge 24/24
    Ce program as putea pune pe el sa functioneze k server rss ? Sa aiba interfata web accesibila de pe net ??

      (Citează)

  26. Nu stiu daca pot sa folosesc altceva. Imi place google reader pentru ca e simplu, fara prostii inutile. Am incercat altele, dar toate sunt complicate, se bazeaza pe ideea de revista…. meh, o sa zic pas. Ma intorc la metoda aia veche, cu cate un bookmark in browser pentru fiecare site.

      (Citează)

  27. RSS Bandit e o alternativă bună, ca soluţie desktop. L-am folosit înaintea trecerii la Readerul de la Google. Nu mă încântă deloc Feedly, dar poate că o să-l încerc.

      (Citează)

  28. Am incercat chiar acum slick rss in google chrome…. E o extensie.
    E bestial….cred k asta e urmatorul lucru pe care o sa-l folosesc…

      (Citează)

  29. Unul pe care o sa incerc sa-l fac eu… Sau daca nu merge asa, ma intorc la vechea metoda cu o lista mai scurta de link-uri pe care sa le verific periodic.

      (Citează)

  30. Vai, sunt pur si simplu uimit de cat de multa lume foloseste RSS Readers. Eu prefer metoda clasica: am un folder in bookmarks toolbar in care am salvat 20 de bloguri din care citesc 3 sau 4 in mod constant. Pe telefon foloseam Greader (nu e facut de google) la recomandarea unui prieten.

      (Citează)

  31. @Revo
    Dap. Noi avem toti smartphone iar tu nokia 1100 ….
    Si esti f uimit de cit de multi folosesc telefonul si la altceva in afara de apeluri…

      (Citează)

  32. Am trecut la Feedly de o saptamana deja si sunt extrem de multumit :)

      (Citează)

  33. Pentru android GReader de la Noinon este excelent(ei spera sa rezolve cumva problema).Voi trece pe BeyondPod care arata si are to ce iti doresti.

      (Citează)

  34. Nu stiu ce parere au ceilalti dar eu ma hranesc cu RSS-uri pe Android prin Greader. Am in jur de 20 surse (IT related mostly) fara de care as fi “mort” ca sa zic asa. Din punctul meu de vedere feed-urile RSS cu siguranta nu au murit. Sunt cel mai usor si compact mod de citi si selecta stiri.

      (Citează)

  35. Am nevoie de sincronizare între desktop, laptop și telefon – deci Web și aplicație nativă Android. Prefer interfață curată, simplă, afișare ca listă (fără porcării gen flipdoard cu două-trei articole mari pe ecran) și buton accesibil Mark all as read. Ar trebui ca feed-urile cu articole necitite să fie evidențiate, iar restul ascunse. Evident, preluare cât mai rapidă a feed-urilor noi.

    Până acum feedly se apropie de ce-mi trebuie și sper să îmbunătățească în special aplicația Android – acum nu ascunde feed-urile “goale”, iar în modul list îmi descarcă automat și pozele din toate articolele chiar dacă nu le citesc.

      (Citează)

  36. @kkk, nu ma refeream la RSS Readers pe telefon ci in general. Eu am inceput sa le folosesc foarte tarziu (acum 3-4 luni). D-asta eram asa uimit.

      (Citează)

  37. wordpress de vrio 8 luni are reader, si este foarte usor de utilizt

      (Citează)

  38. Apropo, si formspring se inchide, pe 31 martie.

      (Citează)

  39. FEEDLY,FEEDAFEVER,THEOLDREADER,BAZQUX,PULSE.ME,GOODNOOWS,NEWSBLUR,NETVIBES,FLIPBOARD,REEDERAPP

      (Citează)

  40. Imi place foarte mult acest articol, si ar trebui sa existe mai multe asfel de articole pentru a fi cat mai informati in aceasta privita. Mai asteptam articole de acest gen, la fel de bune si chiar ma intereseaza foarte mult acest subiect.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus