un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

În vizită la Salvamont

11 Feb 2013  ·

GÂNDURI  ·

2 comentarii

salvamont_05Am avut privilegiu de a descoperi o mică parte din cum funcționează Salvamontul, după o mică vizită la sediul lor din Brașov.

Am crezut mereu că Salvamontul este o organizație a statului român, coordonată de la vreun minister precum MAI. Nu este. Salvamontul este finanțat prin diverse donații, prin sponsorizări de la firme precum Vodafone, probabil principalul susținător financiar și tehnologic, prin cei 2% redirecționați de oameni anual, prin diverse bugete de la primăriile în care au sedii prin toată țara.

Din cei 700 de salvamontiști permanenți, o mare parte sunt de fapt voluntari, gata să plece în orice moment pe munte fără să fie și plătiți pentru asta. Mi se pare o dovadă extraordinară de altruism.

Acești oameni răspund zilnic la vreo 15 situații reale, de obicei turiști rătăciți pe coclauri, și din păcate se confruntă și cu un număr de apeluri false. E nasol să mergi 4 ore pe munte și să descoperi că de fapt apelul care-ți cerea ajutorul a fost păcăleală.

Noua aplicație Vodafone Salvamont îi bucură foarte mult. În dispecerat, lângă postul operatorului telefonic, se află acum și un mare televizor pe care se afișează în timp real poziția celor ce utilizează aplicația de monitorizare Salvamont, supraimpusă în Google Earth.

salvamont_04salvamont_03

Pe scurt, atunci când pleci pe munte pornești aplicația și inițiezi monitorizarea traseului. Cei din dispecerat văd astfel cam pe unde sunt turiștii respectivi și, în caz de probleme, îi suni chiar din acel program și dispeceratul vede automat care punct de pe hartă îi sună și ce traseu a avut. Atenție, trebuie să-i sunați chiar din aplicația Salvamont, nu formând independent numărul, pentru a-i ajuta astfel. Dacă n-ai aplicația, suni la 0salvamont și le explici cât poți de bine pe ce traseu te-ai dus și unde ai ajuns acum și ce-ai în jur.

Despre poveștile cu urși nu vă mai zic, dar am aflat una și mai tare: în Carpați trăiește și o specie de scorpioni. Veninoși, desigur. Din când în când Salvamontul mai salvează și câte un om înțepat de scorpion.

    2 comentarii

  1. Am gasit si eu scorpioni in Cheile Nerei si Beusnitei

      (Citează)

  2. Si aeu am vazut scorpion in Cheile Nerei. Al dracului, se ascunsese fix intr-un bocanc. Din cate am inteles nu sunt foarte veninosi, dar daca ai calcat cu piciorul gol pe unul se umfla ca dracu si e foarte greu s-o scoti la capat pe munte.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus