un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mass-media este vinovată

23 Dec 2012  ·

GÂNDURI  ·

1 comentariu

Pentru prima oară de când urmăresc astfel de știri, o tragedie precum cea de la școala din Sandy Hook nu este pusă pe seama filmelor și a jocurilor violente, ci a mass-mediei.

“You want to know why. This may sound cynical, but here’s why.

It’s because of the way the media reports it. Flip on the news and watch how we treat the Batman theater shooter and the Oregon mall shooter like celebrities. Dylan Klebold and Eric Harris are household names, but do you know the name of a single victim of Columbine? Disturbed people who would otherwise just off themselves in their basements see the news and want to top it by doing something worse, and going out in a memorable way. Why a grade school? Why children? Because he’ll be remembered as a horrible monster, instead of a sad nobody.”

“off themselves in their basements” = a se sinucide în pivnița proprie, da? Cuvintele i-au fost atribuite lui Morgan Freeman, dar pe net s-a zis apoi că nu se știe ale cui sunt.

“Events like this,” I said, “if they are influenced by anything, are influenced by news programs like your own. When an unbalanced kid walks into a school and starts shooting, it becomes a major media event. Cable news drops ordinary programming and goes around the clock with it. The story is assigned a logo and a theme song; these two kids were packaged as the Trench Coat Mafia. The message is clear to other disturbed kids around the country: If I shoot up my school, I can be famous. The TV will talk about nothing else but me. Experts will try to figure out what I was thinking. The kids and teachers at school will see they shouldn’t have messed with me. I’ll go out in a blaze of glory.”

Declarația îi aparține lui Roger Ebert via Boing Boing.

Un alt exemplu despre cum mass-media accentuează anumite drame americane și nu insistă pe unele externe, câtă vreme nu se întâmplă în țările lor apropiate, este că școala Sandy Hook este în coverage continuu, pe când moartea a 10 fetițe în Afganistan, luni, după ce o mină rămasă de la ruși a explodat într-o pădure, a fost doar o știre de un rând pe CNN.

Un articol despre copiii bolnavi mintal și violența de care sunt capabili, via @Petreanu. Consecințele de a avea și arme la îndemână tocmai s-au văzut. 16 copii aveau 6 ani, ceilalți 4 aveau 7 ani.

BTW, a doua zi după masacru, locuitorii din Sandy Hook s-au înghesuit la magazinele de arme din oraș ca să-și cumpere puști și muniție. Pentru apărare, desigur.

    1 comentariu

  1. Daca ai timp sa te uiti putin parerea unui tip despre incidentul de la scoala si cum a sarit si acum media despre cum si jocurile video sunt de vina . Face referire la multe studii interesante .
    http://www.youtube.com/watch?v=5uwAo8lcAC4

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus