un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Traversatul străzii, noua selecție naturală

12 Sep 2012  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

Acestea sunt fotografii făcute în ultimele zile cu oameni stând în mijlocul drumului, aşteptând să treacă strada. De ce în mijlocul drumului? Nu ştiu.


Prima fotografie este de la Hanul lui Manuc, unde aşa aşteaptă nişte pietoni deştepţi să se pună verde. După ce că acolo este haotic traficul şi taxi-urile blochează una sau două benzi, mai stau şi pietonii pe carosabil. Am vrut să o întreb pe respectivă domnişoară de ce nu se dă cu un metru mai în spate, la adăpost de vreun şofer neatent.

Imaginea de mai jos este de la Şincai. Semaforul e în trei etape, aşa că maşinile de pe sensul din planul apropiat sunt oprite de semafor cu vreo 30 de secunde înaintea celuilalt sens. 90% dintre pietoni traversează până la jumătate şi aşteaptă acolo, cu maşini vâjâind cu viteză pe lângă ei.

Se vine tare de sus din deal şi accidente se pot întâmpla oricând. Dacă cineva nu ţine bine volanul în mână, se înfige în staţia de tramvai şi rade şi vreo 20 de pietoni cu el, inclusiv cei 4-5 copii ce pot fi găsiţi prin acea fotografie. Tot riscul acesta pentru a traversa cu 5 secunde mai repede decât cei ca mine, care aşteaptă cuminţi pe trotuar.

Turcii nu ne mai cotropesc, majoritatea bolilor se vindecă, lumea este mai sigură; bănuiesc că selecția naturală se face doar prin propria prostie.

    9 comentarii

  1. ehhh… vina cui este?
    eu zic ca a politiei.

    daca nu bagi frica in oameni… daca nu ii trezesti… vorba celebra… somnul ratiunii naste monstrii.

      (Citează)

  2. Tre’ să fie primii. Toți!
    Nu ai observat că în situația în care aștepți (ca pieton) verdele chiar înainte de bordură se găsește vreun băgăcios-dădător-din-coate care se poziționează chiar în fața ta? (Cel mai probabil pe carosabil.)
    Lipsește educația rutieră, lipsește Poliția (deși au zis acum vreo 2-3 săptămâni că fac o campanie pentru pietoni n-am auzit nimic…), lipsește bunul simț, lipsește comportamentul preventiv și la pietoni dar și la șoferi și mai lipsesc multe altele.
    Allons y á Paris!

      (Citează)

  3. Si de obicei bagaciosii aia is niste batrani care fac doi metri in 10 minute.

      (Citează)

  4. Stiu trecerile astea de pietoni. Cel putin aia de la Sincai e asa tot timpul. Cand stateam in Tineretului, mereu vedeam pusti de clasa a cincea sau a sasea tasnind pe-acolo, fara sa se uite macar la masini.

    Acelasi lucru il vad each and every morning la Budapesta (intersectia Marasesti cu Cantemir), unde semaforul functioneaza intr-un fel si pietonii in alt fel – in sensul ca stau jumatate din timpul in care semaforul e rosu pe jumatate de trecere (din 3 benzi doar 1 are verde mai mult timp), iar daca nu vin masini pe banda aia se arunca ca boii inainte.

    Mi-a placut ca intr-o dimineata i-a oprit un politist (in intersectia aia sunt mereu masini de politie) si le-a zis ca ori traverseaza pana la capat (veneau masini cu viteza mare pe banda a 3-a) si le da si amenda, ori se intorc inapoi si sa stea pe loc.

      (Citează)

  5. si eu fac asa de multe ori. nu stiu sa-ti zic exact de ce – cred ca spirit de turma. si sunt sigur ca majoritatea comentatorilor mai fac, s-o lasam cu ipocrizia :P altfel n-ar fi asa multi cat sa faci poza, daca toti cunoscutii nostrii zic ca da, ce naspa e.

    eu macar ma pun de partea opusa a ciredei fata de trafic, sunt safe :)

      (Citează)

  6. its a jersey thing :D

      (Citează)

  7. Eu aduc în discuţie şi intersecţia de la Piaţa Romană unde pietonii nu au răbdare să se faca verde pe a doua jumătate a trecerii (spre Coloane) şi efectiv blochează trecutul maşinilor când acestea au un regulamentar verde. Maşinile vin tare, pericol de accidente, poliţia din intersecţie nu face nimic în acest sens, însă şoferii trebuie să încetinească şi să lase "turma" să treacă deşi e roşu pentru pietoni.

      (Citează)

  8. Eu aduc în discuţie şi intersecţia de la Piaţa Romană unde pietonii nu au răbdare să se faca verde pe a doua jumătate a trecerii (spre Coloane) şi efectiv blochează trecutul maşinilor când acestea au un regulamentar verde. Maşinile vin tare, pericol de accidente, poliţia din intersecţie nu face nimic în acest sens, însă şoferii trebuie să încetinească şi să lase "turma" să treacă deşi e roşu pentru pietoni.

      (Citează)

  9. Ca si Ruxandra Maria voiam sa zic si eu (dar probabil ea nu o sa vada asta deoarece a comentat de pe FB – ce sistem tembel!): pietonii care fac asa cand au rosu fac masinile sa incetineasca la iesirea din intersectie si practic trec 10 masini in loc de 20 si se congestioneaza si mai mult traficul. Dupa aia, fix cand se face verde, sar in fata masinilor care parasesc interesctia (in care au intrat pe verde)si arata cu degetul spre semafor ca “uite, am verde”. Jur ca, de fiecare data cand vad asta, ma abtin cu greu sa nu ies din masina cu o ranga.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus