un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un interviu cu Salman Rushdie

30 Sep 2012  ·

GÂNDURI  ·

Spune-ți părerea

Salman Rushdie a ajuns celebru în 1988, când cartea sa Versete Satanice a stârnit furia islamiştilor pentru nişte afirmaţii despre Mohamed. Într-un fel, a fost primul care a stârnit valuri de proteste împotriva reprezentării lui Mohamed, aşa cum se întâmplă şi astăzi din cauza clipului de pe YouTube sau al caricaturilor daneze și franțuzești.

La fel ca şi astăzi, protestele stradale de atunci s-au lăsat cu incendieri, morţi, răniţi şi atacuri. În plus, însuşi ayatolahul Khomeini, liderul spiritual de atunci al Iranului, a cerut uciderea lui Rushdie, declarând un război sfânt împotriva acestuia.

Marea Britanie, unde stătea scriitorul, a rupt relaţiile cu Iranul de la acest episod. Rushdie a stat mai mulţi ani sub protecţia continuă a poliţiei, primeşte anual un fel de scrisoare de la statul iranian prin care i se spune că aceştia nu l-au uitat, iar o parte dintr-un hotel londonez a fost distrusă de un terorist care pregătea o bombă pentru scriitorul englez.

Pe 18 septembrie a lansat o carte de memorii privind toţi aceşti ani petrecuţi sub protecţie, intitulată Joseph Anton. Un interviu foarte bun cu Rushdie, în care este intrebat ce-a simţit atunci când a fost anunţat că statul iranian îl vrea mort, găsiţi mai jos extras din emisiunea lui Jon Stewart, The Daily Show.

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus