un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sporturi spectaculoase, sporturi plictisitoare

5 Aug 2012  ·

GÂNDURI  ·

1 comentariu

ÃŽn opinia mea există sporturi ÅŸi sporturi. Unele sunt spectaculoase ÅŸi le urmăresc cu mare plăcere pentru că mă pot “conecta” la ele, le-am practicat ÅŸi eu ca amator ÅŸi atunci pot înÅ£elege mult mai uÅŸor talentul deosebit al profesioniÅŸtilor ÅŸi diferenÅ£a uimitoare faţă de performanÅ£a pe care o reuÈ™esc ei.

Sunt sporturi care sunt mai degrabă ignorate de la transmisiunile TV pentru că durează mult, deşi sunt mult mai spectaculoase. Sunt şi mai apropiate de ideea de la care au pornit sporturile olimpice, aceea de forţă şi putere, că doar de asta încă se fac întreceri de aruncat suliţa, tras cu arcul sau alergare.

  • Triatlon: înot 1500 metri, ciclism 43 km, alergare 10 km, fără pauză între ele, ba chiar ieÅŸi ud leoarcă din bazin ÅŸi alergi să-Å£i iei bicicleta în primire.
  • Decatlon: acelaÅŸi sportiv bagă 100 metri alergare, săritură în lungime, aruncarea discului, săritură în înălÅ£ime, auncarea suliÈ›ei, alergare 1500 metri ÅŸi altele. Pentru femei, heptatlon.

Acestea două mi se par probe excelente şi cei ce concurează în ele sunt buni la toate, atleţi adevăraţi.

La alte sporturi mă deranjează graba. De exemplu la sabie echipa României a jucat semifinala cu Rusia la ora 16 şi seara la 21 deja era finala împotriva coreenilor. Doar 2-3 ore de odihnă, fără timp pentru a studia un pic strategia adversarului, nu mi se pare foarte echitabil. Şi la Judo a fost la fel, cu 3-4 meciuri în aceeaşi zi. La decatlon sunt 5 probe pe zi.

Un sport care parcă a fost redus în intensitate este cel de alergare cu obstacole. Obstacolele acelea sunt mult prea simbolice, câte un gard şi o baltă pe traseu. Nu zic să-l facă proba de parkour, dar măcar un traseu mai complicat, aşa cum vezi prin filme că se antrenează cei din armată, ar fi binevenit.

Alte sporturi sunt însă sigur că rămân la olimpiadă doar pentru că sunt greu de eliminat din lista de discipline. Åžtiu că e foarte subiectivă treaba asta fi vor fi mereu fani pentru orice sport, dar tare aÅŸ fi curios să văd o statistică bazată pe “numere mari”.

De exemplu ce sport este înotul sincron? Nu văd nimic palpitant în a urmări un grup de femei sau bărbaţi înotând în acelaşi ritm. Sau sărituri sincron în apă. Îmi plac săriturile simple, dar care este valoarea adăugată atunci când doi sportivi sar în acelaşi timp şi încearcă să facă simultan aceleaşi manevre în aer?

Mi se pare o diferenţă prea mică faţă de varianta simplă. E ca şi cum la tir cu pistolul s-ar mai inventa o probă în care sportivul trage cu pistolul în timp ce ţine o felie de pizza în mâna cealaltă.

    1 comentariu

  1. Inotul sincron nu e palpitant… dar e frumos. Cred ca e al naibii de greu sa faci fix aceleasi miscari ca alta persoana. Prin alergare cu obstacole intelegi garduri? Daca da, nu inteleg de unde vin baltile, n-ar trebui sa aiba decat… garduri :P

    Chestiile cele mai plictisitoare, dupa parerea mea, sunt luptele (greco-romane, judo samd), urmate de ciclism.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus