un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Să-i admir sau nu pe norvegieni?

25 Aug 2012  ·

GÂNDURI  ·

10 comentarii

Nu ştiu dacă să-i admir pe norvegieni sau să-i înjur după ce Breivik a fost condamnat la 21 de ani de închisoare pentru uciderea a 77 de oameni.

Norgevia este una dintre ţările cu cel mai înalt nivel de trăi din lume; tot ei au o criminalitate extrem de redusă. Aţi văzut probabil imagini din închisorile lor, sunt un fel de camere de hotel cu toate dotările necesare şi un program lejer, chiar educativ, pentru prizonieri. Comparativ cu alte puşcării din lume (de la noi, de exemplu), în Norvegia e un fel de tabără de vară.

Desigur, pot găsi argumente bune pentru asta. Norvegienii trăiesc după alte principii şi au mare grijă de cetăţenii lor, chiar şi de cei certaţi cu legea. Închisorile lor nu sunt un loc al dezumanizării şi al mizeriei, al şobolanilor şi al violurilor. Probabil că au o ţară atât de şmecheră încât privarea de libertăţile uzuale ale ei, chiar dacă stai într-o închisoare de lux, este pedeapsă suficientă.

Pe de altă parte, 21 de ani pentru 77 de crime brutale, premeditate, împotriva unor tineri? 3 luni şi câteva zile pentru fiecare omor?

Orice ţară, indiferent de cât de “relaxată” este pentru situaţii normale, ar trebui să aibă şi nişte legi speciale, mai drastice, pentru astfel de cazuri. Altfel, în Norvegia, Hitler şi Stalin ar fi intrat la închisoare pentru 21 de ani.

Recent s-a discutat şi despre asasinul lui John Lennon, căruia i s-a refuzat eliberarea condiţionată. Este de 22 de ani după gratii şi va sta acolo pe viaţă (sau poate îl vor elibera condiţionat peste vreo încă 10-20 de ani). Sigur, şi în cazul lui Breivik s-ar putea să nu-l elibereze după 21 de ani, pentru că o prevedere spune că se putea prelungi pedeapsa dacă inculpatul va fi un pericol pentru societate în acel moment, dar nu cred că asta îi mulţumeşte câtuşi de puţin pe familiile celor 77 de copii morţi.

Sau poate, fiind norvegieni, sunt mulţumiţi de decizie, fiind conştienţi că acesta este spiritul ţării lor?

    10 comentarii

  1. Daca ai citi presa internationala, ai vedea ca familiile victimelor s-au declarat multumite de verdict, fiind cel pe care il doreau. A fost foarte important pentru ei ca Breivik a fost declarat sanatos mintal si responsabil pentru crimele lui. In Norvegia acest verdict e privit ca “inchisoare pe viata”, tinand cont ca poate fi prelungit pe pe o perioada nedeterminata.

    Breivik chiar nu pare genul care sa isi schimbe convingerile in inchisoare, asa ca probabil va fi considerat un pericol pentru societate atat timp cat va trai.

      (Citează)

  2. totusi, Radu, e cea mai mare pedeapsa pe care o permite sistemul lor legislativ.

    Adica eu, daca eram norvegian, as fi spus “bun, a luat pedeapsa MAXIMA”.

      (Citează)

  3. E tara lor, e treaba lor, eu i-as fi dat 1 an pt fiecare crima in parte, e putin daca te gandesti, dar la cate a facut el, ii ajungeau…

    radule, mie-mi lipsesti de pe LM :(

      (Citează)

  4. Mai exista LinkMania?

      (Citează)

  5. Ti-am spus si pe Twitter dar nu stiu daca ai vazut – asta e pedeapsa MAXIMA ce se poate da in inchisorile din Norvegia. Pedeapsa se poate prelungi dupa acei 21 de ani, daca se considera ca Breivik este inca un pericol pentru societate.

      (Citează)

    • @Bogdan: cred ca scrie si-n post ce-ai zis tu, dar eu intrebam daca sunt sau nu de admirat sistemul lor juridic, aceste pedepse si conditiile din inchisori.

        (Citează)

  6. 21 de ani poate parea putin dar vor fi 21 de ani in conditii de izolare completa. 21 de ani intr-o camera cu un pat, chiuveta, wc si bec. Niciun om nu mai iese de acolo fie el nebun sau “sanatos”.

      (Citează)

  7. Grecu, cred ca s-ar putea sa te inseli. Rau. http://tinyurl.com/97y65yc

      (Citează)

  8. Oficialii închisorii speră ca pe viitor Breivik să fie transferat alături de alţi prizonieri, unde va avea acces la şcoală, bibliotecă, sală de sport şi va putea lucra în atelierele închisorii.

    @Andrei, daca pe langa bec si wc mai are TV si PC asta nu inseamna ca face totul mai suportabil in conditii de izolare. Transferul alaturi de alti prizonieri foarte probabil nu se va intampla niciodata. Permite-mi sa cred ca nu va mai iesi de acolo decit leguma.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus