un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Te pricepi la gramatică?

27 Jun 2012  ·

GÂNDURI  ·

20 comentarii

Test de clasa a 8-a, că probabil aţi aflat că e un scandal mare după ce la subiectul de mai jos experţii sunt indecişi dacă răspunsul corect este b sau c. Voi ce ziceţi?

“3. Noteaza litera corespunzatoare raspunsului corect: 6 puncte
Propozitia subordonata din fraza Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii este:
a. atributiva;
b. predicativa;
c. subiectiva.”

Merge cam în ambele sensuri. Cine “este dificultatea”? Ceea ce mă jenează, deci e subiectivă. Ce face dificultatea? Este ceea ce mă jenează. Ar merge şi că predicativă. Ce departe par anii în care analizam aceste lucruri…

    20 comentarii

  1. Dar ia să rearanjăm propoziţia…

    Dificultatea răsfoirii este ceea ce mă jenează.

    Evident că e propoziţie subiectivă ;)

      (Citează)

  2. @R4dhu

    Pai, daca schimbi cuvantul articulat, schimbi si subiectul, in cazul de fata. Asta nu inseamna ca nu ai dreptate. Dar cand?

      (Citează)

  3. @Nashu

    Nu am schimbat niciun cuvânt, niciun articol, doar am modificat ordinea cuvintelor

      (Citează)

  4. Da, ai dreptate, citisem aiurea.

    In care caz poate fi inlocuit cu un nume predicativ?

      (Citează)

  5. Este evident ca este o propozitie PREDICATIVA.

      (Citează)

  6. “Ce face dificultatea? Este ceea ce mă jenează”

    Doar eu vad 2 verbe in a 2-a parte? S-a cam dus dracu’ imparteala…

      (Citează)

  7. *editeaza te rog primul comentariu si adauga asta

    Sincer nu inteleg de ce s-a facut atata zarva pe subiectul asta. Faptul ca s-au acceptat 2 raspunsuri (din care unul gresit) a creat un precedent periculos. Nu era de ajuns ca merg parintii si dau ordine si note in clasa, acum parintii noteaza si examene nationale. Poate nu mai este nevoie nici de comisiile de corectare, sa dea mama note, ca doar copilul ei e destept. Sincer, marea majoritate a celor care au dat examenul astazi nu ar avea ce sa caute in clasa a 5-a.

    Prin prisma serviciului, m-am perindat prin multe scoli astazi si luni. Intr-una din ele (nu de top, dar cotata peste medie) la matematica s-au dictat rezultatele la toate intrebarile. La subiectul I daca scriau doar ce s-a dictat aveau nota 4. La subiectul II aveau de desenat o piramida patrulatera (4,5) si la subiectul III daca scriau teorema lui Pitagora de cateva ori ajungeau la 5-5,5 fara probleme. Ca sa nu mai spun cat de greu era sa rezolvi un exercitiu daca sti rezultatul final. Ti se pare normal? La fel de anormala este si punctarea unui raspuns gresit doar pentru ca copiii sunt PROSTI.

    Au fost intrebati profesori universitari, doctoranzi, etc. despre acea propozitie. Ce relevanta are analiza unui astfel de om, cand examenul s-a dat pentru gandirea unui copil de clasa a 8-a(pentru care 5+4+3=13 sau pentru care cubul are 4 laturi)?

      (Citează)

  8. Ce vremuri ! Si eram cel mai tare la astea. M-am contrazis cu profesorii pina in pinzele albe si s-a dovedit ca aveam dreptate.
    Dap !
    IN cazul de fata varianta corecta pentru mine este subiectiva. Nu cred ca varianta predicativa este corecta.
    Cea atributiva nici atit.

      (Citează)

  9. mie imi suna subiectiva in ambele cazuri. :)

      (Citează)

    • Pare subiectiva, da.

      @Adrian: “Ce face dificultatea? Este ceea ce mă jenează” Nu se pune asa intrebarea, ci “Ce este dificultatea? Ceea ce ma jeneaza”, adica iti raspunde subiectiva la intrebare.
      Cat despre precedentul periculos, da, ai dreptate. Trebuia sa o lase subiectiva si gata.

        (Citează)

  10. De fapt, ai nevoie de context ca sa vezi exact care este subiectul frazei si ce vrea sa accentueze autorul. In mod natural, ar fi subiectiva.

      (Citează)

  11. de fapt trebuia sa dea niste variante care sa nu aiba interpretari multiple. niste idioti

      (Citează)

  12. @nwradu partea dintre ghilimele este din postul tau, de unde motivezi oarecum ca ar putea fi predicativa.

      (Citează)

  13. Este o propozitie interpretabila, deci subiectiva si predicativa sunt raspunsurile corecte. Explicatia mea a fost aceasta : Ceea ce mă jenează 1/ este dificicultatea răsfoirii. 2/ Schimbând topica, pentru a fi totul mai clar, propoziţia va arăta astfel : Dificultatea răsfoirii este ceea ce mă jenează. => dificultatea = ceva => contragere : Dificultatea răsfoirii este jena ( sau ceva asemănător ). Dificultatea este subiect, iar o propoziţie regentă subiectivei nu poate avea un subiect.
    Asa ca va rog, cei care ati terminat scoala de mult timp, in special Adrian, las-o mai moale cu “desteptaciunea”. Ca sa ai o propozitie subiectiva, ai nevoie de un verb IMPERSONAL, iar ceea ce ai spus tu sunt verbele personale(au persoana).

      (Citează)

  14. @BLKZ intr-adevar, am terminat scoala de cativa ani, dar nu stiu sa se fi schimbat atat de radical gramatica limbii romane de atunci.

    Ceea ce stiu este ca s-a redus materia, numarul probelor si nivelul cerintelor, si copiii inca isi fac probleme daca iau nota de trecere sau nu. (te rog nu sari sa imi dai in cap cu virgula pusa inainte de “si”).

    Spune-mi te rog ce sens mai are propozitia in forma la care ai adus-o tu. Pune-o in forma asta in contextul original si spune-mi ce sens mai are. Multumesc

      (Citează)

  15. Procedeul ala se numeste contragere, si te ajuta sa depistezi felul propozitiei. De exemplu, “Merge la plimbare cel care mi-a facut rau”. Pentru a afla mult mai usor tipul propozitiei, o transform in “Merge la plimbare acela.” Bine, propozitia pe care am exemplificat-o eu se poate afla si fara contragere, dar unele au nevoie de acest procedeu(cum a fost si cea de la Evaluarea Nationala).

      (Citează)

  16. Dacă schimbi topica, nu se schimbă și sensul?

      (Citează)

    • Daca faci contragere asa cum trebuie, nu. Mai amuzant este ca se pare ca in anumite situatii este si atributiva, dar la cei care au raspuns asta nu s-a gandit nimeni.

      In loc sa anuleze subiectul de tot, au bagat ca raspunsuri punctabile b si c.

        (Citează)

  17. Una-i una; alta-i alta-i alta.
    Sau mai scurt: “Ceva nu e altceva”.
    Subiectul este primul, numele predicativ e la sfarit.
    Greu imi mai este sa gasesc o propozitie in care e subiectul sa fie dupa numele predicativ. Si daca gasesc asta faptul ca topica e inversata e musai evidentiat.

    @BLKZ: Schimband topica nu faci decat sa analizezi ALTA fraza.
    “Dificultatea vorbirii este ceea ce ma deranjeaza”
    La aceasta …alta fraza propozitia secundara este predicativa

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus