un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Flickr e pe ducă

1 Jun 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Am citit acum două săptămâni pe Gizmodo un articol gigantic despre cum Yahoo a distrus Flickr. Articolul chiar este lung de tot şi nu vă sfătuiesc să-l citiţi (eu am făcut-o doar pentru că aveam un articol asemănător în plan), iar concluzia este că utilizatorii Flickr au fost îndepărtaţi de acest serviciu din cauza unor greşeli de management din partea Yahoo, alături de lipsa de inspiraţie în a ataca zona de mobile la momentul potrivit.

Eu, ca utilizator vechi de Flickr, cu cont plătit în mai mulţi ani, văd astfel lucrurile:

Interfaţa este foarte greoaie. Paginile se încarcă greu, sunt afişate prea puţine fotografii din photostream şi de cele mai multe ori navigarea de la una la alta este lentă, faci prea multe click-uri ca să ajungi la original, embed-ul este prost gândit. Flickr a tot lucrat la îmbunătăţirea ei, dar din păcate prea târziu pentru a-mi înlătura impresia de “melc”.

I-a omorât Facebook. Miliarde de fotografii sunt acum pe Facebook. Da, Flickr era un loc al pasionaţilor de fotografie, acolo unde puneai imaginea ta perfectă ca să ţi-o admire prietenii. Doar că prietenii tăi erau toţi pe Facebook, care a oferit şi o interfaţă mult mai simplă pentru tag-uri, adăugare de locuri şi de evenimente, iar doar photo-sharing-ul simplu al Flickr n-a rezistat în faţa unei experienţe sociale mult mai mare.

Este scump. Am plătit de câteva ori 28 de dolari pentru un an de Flickr Pro. Ultima oară am făcut-o doar ca să am acces la toate fotografiile mele, căci imediat ce-ţi expiră abonamentul de un an le vezi doar pe ultimele 200 uploadate. Facebook e gratuit, SkyDrive e gratuit şi oferă o galerie de imagini mult mai rapidă, la fel şi Picasa Web. Vrei fotografii artistice? 500px.com este gratuit.

Încet încet m-am depărtat de Flickr. O fotografie bună o puneam pe blog sau pe Facebook, ca să o vadă rapid lumea şi să comenteze uşor la ea, iar eu să le pot răspunde la fel de uşor cu ajutorul tag-urilor şi notificărilor de calitate. N-am mai uploadat nimic pe Flickr de câţiva ani, iar singurul motiv pentru care am plătit acum câteva luni un nou an de Flickr Pro a fost accesul la toate seturile mele vechi, pe care le-am copiat în calculator cu ajutorul unui program şi apoi le-am uploadat pe SkyDrive, care e gratis, mare şi rapid. Fotografii bune găsesc acum pe 500px.com, iar pentru mobil a câșțigat Instagram cu trimitere pe Twitter și Facebook.

Un serviciu care cândva avea sute de milioane de utilizatori şi miliarde de imagini mai moare un pic. Nu o zic doar eu, ci şi articolul mare de pe Gizmodo, unde sunt date câteva cifre relevante, precum faptul că aplicaţia de mobil a Flickr nici măcar nu este în Top 50 din categoria foto sau că în prezent are atât de mulţi concurenţi încât cei mai mulţi “nou-veniţi” nici măcar nu mai aud acest nume.

via Gizmodo

    5 comentarii

  1. 1. Este intr-adevar mai greoaie, mai ales noua interfata… lansata in urma cu cateva luni.

    2. Facebook nu i-a omorat, doar i-a ajutat sa se niseze o leaca mai precis. Facebook reduce orice imagine la o calitate de 20 DPI, pentru un fotograf asta e un dezastru.

    3. 28 USD pentru un host nelimitat de poze nu imi pare a fi o suma asa de mare. :-) Mentionez ca pana acum n-am avut niciodata Flickr PRO, ci numai conturi free. De fiecare data cand adunam 200 de poze, deschideam un cont nou. :-)

      (Citează)

  2. “…a fost accesul la toate seturile mele vechi, pe care le-am copiat în calculator cu ajutorul unui program…”

    Poti spune cu ce program?

      (Citează)

  3. Aveam si eu Pro. Mi-au dat disable la account fara niciun avertisment pentru ca aveam niste poze mai porcoase de pe 4chan. Asa mi-am pierdut si niste poze din cateva excursii si concedii pe unde am fost.

    De atunci evit sa mai folosesc orice serviciu Yahoo.

      (Citează)

  4. Mort sau nu, funcționalitatea de pe Flickr e tot cea mai bună (poate exceptând 500px pe care nu l-am încercat).
    Come on, facebook? te-ai uitat vreodată cât de comprimată e o poză pe Facebook? calitatea e groaznică.
    Picasa o să moară prima, omorâtă de Google+ (acolo ai upload nelimitat doar până la anumite mărimi ale fotografiilor).
    Iar SkyDrive nu are comunitatea, categorii, taguri si plasare pe hartă, deși poate se vor adăuga cândva. Dacă te interesează doar back-up-ul, e într-adevăr o opțiune mai bună.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus