un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce ne înjurăm cu Ungaria pentru cenușa unui poet?

28 May 2012  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

Permiteţi-mi să vă citez dintr-o ştire citită ieri:

O urna cu cenusa umana, posibil apartinand scriitorului maghiar Nyiro Jozsef, a fost gasita, sambata, in portbagajul unui taxi cu care circula directorul de comunicare al ceremoniei de reinhumare, care trebuie sa aiba loc la Odorheiu Secuiesc. Purtatorul de cuvant al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, a declarat ca la Corund a fost oprit un taxi, iar pasagerul L.C a refuzat sa permita deschiderea portbagajului si controlarea bagajelor motiv pentru care a fost solicitat ajutorul unui procuror, care a dat avizul pentru control

UPDATE: Urna gasita intr-un autoturism in localitatea Corund din judetul Harghita si in care se presupunea ca s-ar fi aflat cenusa lui Nyiro Jozsef este goala

Urna cu cenusa este din lemn lacuit. Lukacs Csaba nu a dezvaluit daca este vorba despre scriitorul maghiar si nici nu a permis deschiderea ei, ”pentru a nu fi profanata”. Potrivit acelorasi surse, acesta a cerut ajutor consular.

Szasz Jeno, coordonator al ceremoniei de reinhumare a declarat ca Nyiro Jozsef nu trebuie cautat in portabagaje pentru ca el este sufletul oamenilor

Ce se întâmplă? Ce-i penibilul ăsta? De ce înhumăm un poet maghiar în România, ce-i aşa complicat la o înmormântare, de ce aleargă unii cu cenuşa cuiva prin portbagaje? Mai ştie cineva unde e cenuşa sau a dispărut, dacă era urna goală?

  7 comentarii

 1. Cred ca fizic cenusa respectivului e irelevanta. Toata povestea se rezuma la simbolistica actiunilor si ce inseamna preaslavirea unei anumite persoane pentru o parte (“ungurii”) sau cealalta (“romanii”). De ce l-au aruncat americanii pe binLaden in mare?

    (Citează)

  • Nu l-au aruncat, de fapt l-au prins viu si l-au dus sa-l interogheze despre toate operatiunile Al Qaida. L-au fotografiat lesinat, sa para cadavru, au declarat ca l-au aruncat in mare…

     (Citează)

 2. Razbunare ca nu ne-au dat puncte le Eurovizion

    (Citează)

 3. Ne injuram pentru ca individul respectiv a fost pe alocuri si foarte vehement sustinator al unor politici care nu dau bine tarii noastre.
  E un gest normal ca Romania sa mai dea peste bot diverselor “personalitati”.

    (Citează)

 4. @nwradu: nu mă indoiesc ca Bin Laden este mort. Dar cred ca aruncatul in mare este o diversiune. Doar nu vroiam ca teroristii sa-si facă loc de pelerinaj cu avioanele in căutarea șefului lol

    (Citează)

  • @jules: sau ar putea fi un prilej de impacare.

   @Diana: nici eu, glumeam! Ba chiar inteleg si necesitatea aruncarii in mare, si pe majoritatea liderilor nazisti i-au bagat la crematoriu sau i-au ingropat in secret.

     (Citează)

 5. Jozsef Nyiro, a fost scriitor si membru al parlamentului maghiar si intre 1941 si 1945 un membru al parlamentului maghiar, iar in 1944 el “a facut parte din corpul legislativ fascist al Crucilor cu Sageti a lui Ferenc Szalasi, factiunea virulent pro-nazista a fascismului maghiar impreuna cu care a fugit din Ungaria”.

  E normal ca Statul Roman sa zica : “nu va dam acordul sa il inhumati in Romania!” si pe aia sa ii doara in cur? Eu cred ca autoritatile romane au fost nejustificat de blande in acest caz iar cele maghiare ca de obicei, ticalosi ipocriti.
  Astia se incoarda acuma ca e campanie electorala, cred ca o sa aibe efect invers, minoritatea maghiara e mult prea putin numeroasa pentru a avea legitimitate.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus