un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Eșecul uninominalului

4 Apr 2012  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

Cristian Preda a fost dat afară din PDL pentru că a avut o opinie împotriva celei dictate de partid. Nu contează exact dacă avea dreptate sau nu (întâmplător, consider că nu avea nici o şansă la alegerile pentru Bucureşti şi insista degeaba să candideze el), ci este mai importantă ideea că un om care a avut ceva de zis contra curentului majoritar a fost înlăturat imediat dintre ei.

Acest lucru omoară ideea de vot uninominal, în care cetăţeanul alege omul, nu doctrina partidului. PDL-ul tocmai a demonstrat că linia partidului e tot ce contează. Cine nu face cum vor ei este rapid ostracizat şi scos în afara atenţiei publice.

Cum să mai fie parlamentarii nişte personalităţi diferite, cu bune şi rele atunci când negociază şi decid legi, dacă mesajul transmis lor este un clar “faci cum vrem noi sau zbori”? S-au contrazis singuri tocmai cu modul în care au fost aleşi.

Da, ştiu că Preda era europarlamentar, nu de-al nostru, dar nu-l mai votează nimeni data următoare pentru că nu mai are cine să-l propună publicului şi să-i dea bani de campanie. Mesajul transmis de PDL este acelaşi pentru toţi parlamentarii şi europarlamentarii, chiar şi ai altor partide: “asculţi de ce zicem de la sediu sau pleci!”. Ştiu şi că rămâne în funcţie până la finalul mandatului, dar ca independent este greu să te descurci în politică, unde contează doar susţinerea şi alianţele personale.

    3 comentarii

  1. In momentul in care declari ca nu sustii candidatul partidului tau, ci pe altul, mi se pare deja ca te autoexcluzi. Nu are a face uninominalul cu doctrina partidului, nici cu telul comun de a castiga alegerile, a intra la guvernare si a pune in practica programul stabilit. Poate avea cel mult de a face cu modul de implementare.

      (Citează)

  2. @offtopic – cand ii mai vad in cate o declratie cu cat patos zic “partid” imi amintesc de comunisti.
    Acceasi Marie cu alta palarie.

      (Citează)

  3. Cred ca Preda a declarat mai degraba ca nu poate un afacerist ca Prigoana, implicat in tot felul de talk show-uri cu pliciul decat ca pleaca pentru ca nu e el propus. Si asta cu sustinerea neconditionata mi se pare o porcarie: credeti ca Antonescu ii sustine pe toi candidatii PNL? Ca toti prefectii sunt prieteni cu primul ministru? Uneori ajung niste oameni acolo conform unui algoritm (spagi) si trebuie sa colaborezi cu ei, insa nu poti sa ii sustii cand te declari vertical si moral. Doar ca Preda s-a declarat impotriva prea multor grasune blonde si a fost folosit un motiv pentru a fi executat.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus