un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Aplicația Auto.ro este cel mai bun lucru care se putea întâmpla șoferilor

10 Apr 2012  ·

AUTO, TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Auto.ro a lansat astăzi versiunea 2 a unei aplicaÅ£ii de smartphone care momentan funcÅ£ionează doar pe iPhone, versiunea de Android fiind în lucru. Eu am văzut-o, împreună cu alÅ£i bloggeri, acum câteva zile, înainte să fie aprobată în AppStore, ÅŸi mi s-a părut extraordinară. Dacă eÅŸti ÅŸofer, această aplicaÅ£ie îţi va fi extrem de utilă ÅŸi este un exemplu “de manual” despre cum te poate ajuta cu adevărat un smartphone.

Pe scurt, aplicaţia Auto.ro îţi arată unde găseşti cele mai apropiate servicii auto pentru maşina ta. Aplicaţia îţi detectează locaţia şi îţi arată unde găseşti cât mai rapid:

  • benzinării, inclusiv după brand. Acest lucru va fi de mare ajutor când eÅŸti pe undeva prin Å£ară sau chiar ÅŸi prin BucureÅŸti ÅŸi cauÅ£i cel mai apropiat OMV, să zicem, pentru că acolo alimentezi tu. Pentru corporatiÅŸtii cu card de combustibil, este o mană cerească. ÃŽn plus, îți arată È™i promoÈ›iile curente, specifice locaÈ›iilor.
  • parcări. Eu am mai ajuns prin diverse oraÅŸele ÅŸi nu ÅŸtiam unde să parchez legal ÅŸi sigur, ca să nu-mi ridice sau blocheze cineva maÅŸina. De exemplu în BraÅŸov, în afară de parcarea din PiaÅ£a Sfatului ÅŸi de la hotelul Aro, n-aÅŸ ÅŸti unde să merg, dar acum pot afla.
  • vulcanizări, că e la mintea cocoÅŸului că dacă ai pana vrei să o rezolvi cât mai rapid. Lista de vulcanizări a fost luată de la Registrul Auto Român.
  • service-uri auto, secÅ£iune utilă atunci când ai vreo problemă urgentă de rezolvat la maÅŸină.
  • staÅ£ia ITP cea mai apropiată, toate numerele de taxi, asistență rutieră, tractare, dezmembrare, deblocare uÅŸa ÅŸi alte informaÅ£ii ce-Å£i pot deveni utile ca ÅŸofer.

Pentru sutele sau miile de astfel de puncte de interes din program ţi se arată adresa şi datele de contact, dacă le-au declarat, plus harta cu traseul până acolo.

Eu m-am jucat câteva minute cu aplicaţia pe un iPhone, se mişcă foarte bine şi interfaţa este foarte uşor de utilizat (cu răutate voi spune că a fost gândită și pentru șoferițe). Consider că au dat lovitura cu ea, fiind, aşa cum ziceam, o necesitate pentru fiecare şofer şi momentan mă oftică doar faptul că versiunea de Android încă este în curs de dezvoltare.

La prezentarea aplicaţiei noi am mai dat câteva idei viitoare de dezvoltare, de exemplu să-ţi arate şi unde este cel mai apropiat birou de constatare a daunelor, secţii de poliţie de prin ţară sau chiar şi marile hipermarketuri. Aplicaţia permite extinderea uşoară şi sper că le vor introduce în următoarele versiuni.

Pe lângă funcÈ›iile de mai sus, poti căuta direct din aplicaÈ›ie în anunÈ›urile de vânzari SH de pe site-ul auto.ro, o funcÈ›ie care va rezolva multe discuÈ›ii de pahar de genul “nu mă, găseÈ™ti sigur Ford Focus din 2009 la 8000 de euro, îți zic eu!”

AplicaÅ£ia lucrează în mod “server-side”, adică iPhone-ul trimite la serverul Auto.ro locaÅ£ia ta ÅŸi ce anume cauÅ£i, serverul generează lista cu ce ai în jur ÅŸi Å£i-o trimite înapoi. ÃŽn acest fel aplicaÅ£ia rulează foarte rapid (calculele principale nu se fac în telefon, ci pe server) ÅŸi punctele de interes sunt uÅŸor de actualizat, fiind doar pe server. Dezavantajul este că ai nevoie de conexiune de date pe telefon, dar dacă ai iPhone acest lucru este oricum obligatoriu.

Luați-o acum din AppStore, vă va economisi mult timp și combustibil cu informațiile ei detaliate.

În ce privește site-ul www.auto.ro, găsiți pe el în principal anunţuri de vânzări auto. O secţiune interesantă este AutoIndex, un indice calculat de ei şi care arată preţul mediu al maşinilor SH, inclusiv pe mărci. Acesta este util dacă, de exemplu, vrei să vezi cam cât de scumpă este o mașină găsită de tine faţă de media pieţei.

    9 comentarii

  1. Merge ÅŸi offline, doar cu GPS?

      (Citează)

  2. Am recitit ÅŸi raspunsul e în text, se pare că nu … TotuÅŸi, dacă tot se mai fac propuneri, poate nu ar fi o idee rea să aibă baza de date pe card ÅŸi sa poata fi folosită (ÅŸi)fără conexiune.

      (Citează)

  3. o s-o testez pentru a gasi parcari in bucuresti :))

      (Citează)

  4. @nickro: si unde bagi cardul? iPhone-urile nu au slot, cele mai noi Androide nu au slot.

      (Citează)

  5. Eu am un Desire mai bătrânel pe care nu-l schimb curând :)!

      (Citează)

    • @nickro: n-ar merge asa bine cu baza de date offline, pentru ca ar insemna sa o actualizezi des si ar trebui sa fie modulara pentru a face update-uri micute si tot asa. Mai bine online totul, dupa cum e moda, si gata.

        (Citează)

  6. Excelenta aplicatie!
    O singura propunere am deocamdata de imbunatatire: Sa se poata raporta/vizualiza preturile carburantilor/serviciilor.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus