un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

În sfârșit, o idee bună în Ministerul Educației

29 Mar 2012  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

Admiterea la facultate se va realiza începând din această vară pe bază de examen organizat de universităţi sau pe baza mediei de la examenul de Bacalaureat, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educaţiei, Cătălin Baba. Mediile obţinute de elevi în timpul liceului nu vor mai fi luate în considerare la intrarea în universităţi.

Ponderea mediei anilor de liceu strica foarte mult educaţiei generale a elevilor. Tocmai faptul că aceştia deveneau vânători de note, pentru a avea o medie cât mai mare, ducea la situaţii precum scutirea de sport, unde mulţi ar fi obţinut note mici.

Mie sportul mi se pare foarte important, mai ales în anii de liceu. Dacă această lege va încuraja sportul, eu o aplaud. Și mai este o idee: dacă ai fost elev de 7, nu trebuie să fii băgat automat la o facultate (sau liceu, că acolo a rămas la fel problema) de 7; poate vrei, în viață, să ajungi mai sus, nu să fii mereu catalogat pe seama unui sistem atât de subiectiv și de diferit de la o unitate de învățământ la alta.

În plus, nu poţi să ştii cum se schimbă elevii în cei patru ani de liceu. Poate că în primii ani eşti o loază care nu învaţă, dar apoi te mai maturizezi şi îţi dai seama că vrei şi o facultate, aşa că te pui cu burta pe carte pe final. Important este că la examenul de admitere să fii bine pregătit, pentru că aşa e viaţa: nu contează în cât timp ai acumulat anumite cunoştinţe, ci este important să le ai la momentul potrivit.

    11 comentarii

  1. mie imi place cum sunt SAT-urile la americani. cateva ore de teste grila din mai multe domenii. la 10 intrebari poti sa o arzi gresit din prostie la 1-2. asa, la 100 nu poti sa strici 20% din neatentie.

    eu am prins examen la liceu, examen la facultate, bac-ul era 10% sau ceva… Nici ala nu e foarte relevant. Sau poate o fi de anul trecut incoace…

      (Citează)

  2. Mda, hai sa nu reparam sistemul, sa fie profesori calumea peste tot ci sa modificam decat ultimul pas. Acum poti s-o arzi ca feciorii pe 5 tot liceul, sa-ti inveti pentru admitere si esti barosan.

      (Citează)

  3. Chestia asta mai corecteaza o greseala. Poate eu incepand cu clasa a 11-a ma pregatesc pentru admitere la medicina, mananc pe paine chimie si biologie, am 10 pe linie, dar o las moale la matematica si engleza. Asta n-ar trebui sa imi afecteze sansele la admitere.

      (Citează)

  4. In liceu nu prea esti motivat sa inveti, m-am tinut doar de ceea ce mi-a placut si aveam o medie generala de 7’50. La BAC am scos medie peste 9. Au fost 6 sau 7 examene, nu mai tin minte exact.
    Problema la noi este ca nimeni nu stie sa sorteze elevii pe talentele avute. Eu merg pe ideea ca “tineretu” habar nu are in general la ce ar putea fi mai bun. Deci nu ar strica niste consiliere profesionala in principiu bazata pe notele din catalog.
    Daca elevu are note mari la fizica trebuie dezvoltat si indrumat in domeniu, daca e bun la chimie… la fel. Nu trebuie ignorate domenii precum simt artistic/estetic si aptitudinile fizice pentru anumite meserii. Cel mai mult mi-ar placea sa vad niste proiecte mixte in care elevi cu diferite aptitudini sa creeze tot felul de lucruri impreuna.
    Cand ma gandesc la comunistii din invatamant imi dau seama ca sunt niste vise umede.

      (Citează)

  5. Eu sunt pentru admiterea in facultatile de stat indiferent de profil.Concursul de dosare e o alta prostie. Oricum anul trecut la BAC s-a vazut ca de fapt stam foarte prost si elita o numaram pe degete. Eu cand am dat BAC-ul am luat 7 si ceva, asta din cauza ghinionului.
    Spre exemplu ,am avut coleg care a luat 10 la engleza oral cand el inafara “how are you?” nu trecea iar eu am luat 8.5 pentru ca am avut comisii diferita. Unii se gandesc… asta nu stie engleza si vorbeste aiurea. Am facut ani de meditatii la engleza si unde lucrez in domeniul privat se vorbeste doar engleza.A fost o chestie de noroc si atat, pentru respectivul.
    Sa zicem ca prin absurd nu as fi avut admitere la facultate(multumesc lui Dumnezeu) si colegul de care vorbeam ar fi dat la aceeasi facultate. Pierdea cineva un loc ,posibil chiar eu , pentru ca ponderea unei medii de la BAC este de 80% restul anilor de liceu 20%. Un alt exemplu este ca atunci cand am intrat la facultate s-au afisat si mediile anilor de liceu pentru concurenti si vedeam discrepante gen 5 matematica 6 fizica la BAC 9 , 8. Acum tu 4 ani ai fost slab si subit la BAC chiar si in clasa a XII-a n-ai fost bun dar in o luna ai rupt cartea in doua este absurd. Deci pentru mai multa siguranta. Admitere in facultati iar BAC-ul sa fie doar 20% din media finala.

      (Citează)

  6. Sistemul e atat de prost facut atat in liceu cat si in facultate dar sunt deacord cu asta . Eu in liceu am avut viata usoara nu am vrut sa ma amestec cu matematica asa ca am optat pt filologie . Aici aveam de invatat practic la 3 materii unde profii erau mai exigenti romana , istorie , franceza .

    Profa de istorie nu ne suporta pe cei 4 baieti din clasa pt ca mai comentam la anumite fapte asa ca noi dadeam lucrarile mereu in prima banca sau la catedra asta sa ne puna la punct . Ce faceam eu ? Invatam de rupeam si i comentam si mai rau pt ca nimica nu e mai dulce in viata asta decat sa-i arati unui profesor cumunist ca nu poate sterge pe jos cu tine oricat ar incerca . NU putea sa ma pice aveam mereu media 7-8 iar restul din clasa avea si ei 5-6 putini de 10 . Chestia asta merge in liceu unde materia e mai restransa ca la facultate nu ai cum sa-i faci asta unui profesor materia fiind mult prea mare .

      (Citează)

  7. A si inca ceva bacul cel putin la romana este foarte foarte subiectiv . Ai 2 sectiiuni comentariu si textul la alegere ( gen cerere, scrisoare etc ) unde depinde pe cine apuci in comisie de iti corecteaza .

    Ar trebui sa fie grila tot testul cu multe intrebari etc cum au americanii . Asta intr-o lume perfecta unde nu se copiaza deloc =)) .

      (Citează)

    • @alex*artie: Ipo are dreptate, poate ca vrei sa tragi mai tare la unele materii si mai slab la altele. Oricum in liceu are loc deja o impartire intre uman si real, iar apoi in ultimii ani cam stii ce vrei sa faci la facultate. Daca eu vreau chimie si fizica, nu mi se pare normal sa se ia in considerare ce stiu la biologie si franceza. Oamenii se specializeaza, nu pot fi buni la orice. Sistemul de corijente asigura ca obtii o cultura generala la toate materiile, dar cursa mediilor strica.

      Eu de ex n-am invatat deloc Economie. Toate fetele care dadeau la ASE erau calare pe materia asta, o sorbeau din privire. Eu am fost mai mult absent, am luat 2-3 note sa fie acolo, dar nu m-a preocupat media dintr-un motiv foarte bun, ca nu urma sa dau la ASE.

      Sau ce sa mai zic? Ca in liceu am avut un profesor de matematica care nu ne-a intrebat niciodata de teme, astfel incat la inceputul clasei a 12-a nu stiam nimic-nimic. La sfarsitul clasei a 12-a, dupa ce m-am pus pe studiat, am luat cea mai mare nota la bac din respectiva generatie, iar matematica aceea o stiu si acum destul de bine. In concluzie am invatat-o, chiar daca pe toata in ultimul an, nu pe parcursul celor patru.

        (Citează)

  8. O alta chestie care se schimba e admiterea la master. Daca pana acum era o combinatie a mediei anilor + nota de la licenta, acum se doreste admiterea doar pe baza notei de la licenta… (asta la cuza in iasi).

      (Citează)

  9. @alex*artie nu stiu cum era/e la tine in liceu dar la mine se invata pentru un 5. Cand luam 7 la Fizica eram in varful mediei clasei. Tot la Fizica, am luat in 4 ani de zile 2 note de 10: o data cand am trecut printrei primii 3 de la o faza de Olimpiada la alta si o data ultima nota din clasa a 12-a. Cred ca, per total, media mea la Fizica a fost 6-7. Am dat Fizica si la Bac si la Admitere in facultate. Pentru fiecare m-am pregatit o saptamana inainte (si nu intens). La bac, am luat 9 50 cu ceilalti copiind de la mine. La admitere am luat 9, dupa ce am iesit din sala dupa mai putin de o ora ca faceam pe mine. Ultimele exercitii nici nu le mai vedeam.

    Am vorbit mai sus de o materie pe care m-am bazat si am invatat, nu de economie sau logica. Notele din timpul anilor de liceu sunt cel mai subiectiv mod de departajare. Depind de profesori, de nivelul celorlalti colegi din clasa etc. Nu pot fi folosite pentru compararea unor elevi provenind din licee diferite.

      (Citează)

  10. Ai dreptate. Asa este.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus