un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce m-a dezamăgit Apple

12 Mar 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

68 comentarii

Când am scris despre noul iPad, spunând că m-a dezamăgit, au fost mulţi cei care m-au întrebat ce anume mi-aş fi dorit de la Apple. Adică au pus ecran mai bun, baterie mai mare, software mai şmecher… ce anume ar mai fi putut adăuga şi n-au făcut-o deja?

Răspunsul e simplu, dar motivarea lui e mai complexă. Aşa cum am zis şi atunci, mi-ar fi plăcut să revoluţioneze tabletele, dar ei doar au actualizat hardware-ul cu unul “generaţia 2012”. E un raţionament întreg aici şi uitaţi mai jos cum văd eu lucrurile.

Ce înţeleg prin revoluţionarea tabletei? Păi nimic mai mult decât să pună pe iPad acele lucruri pe care alţii le au deja pe modelele lor, dar care încă nu sunt considerate o necesitate, un “mainstream”, deoarece Apple, leader-ul de piaţă, dă tonul. Momentan Apple cântă altă melodie.

Aş fi vrut pe tabletă un port HDMI şi un cititor de carduri SD, ba chiar şi un port sau două porturi USB de tip host. Asta m-ar fi asigurat că pot conecta tableta la alte dispozitive. “Da, dar Apple nu face aşa, ei sunt stilul minimalist, subţire, elegant”.

OK, dar atunci Apple să nu mai vorbească despre era post-PC. Nu tocmai ei. Să nu se mai laude că tabletele înlocuiesc PC-urile, când de fapt tocmai ei sunt cei care trag cel mai puţin pentru a face fezabilă această înlocuire.

Eu îmi doresc o tabletă pentru portabilitate, să o pot duce în geantă la diverse evenimente şi să o folosesc ori de câte ori am nevoie, indiferent unde sunt pe teren. Iar când ajung acasă îmi doresc, şi aici este toată cheia postului meu şi a dezamăgirii, ca aceeaşi tabletă să o conectez la un monitor extern şi la o tastatură şi un mouse şi gata, să am un desktop PC complet. Unul pe care să poată citi şi cardul SD din aparatul foto, unul la care să pot conecta şi un stick USB sau o imprimantă, dacă am nevoie.

Sigur, n-aş putea să joc Mass Effect 3 pe o astfel de tabletă, dar sunt puţini cei care au nevoie de aşa ceva. Pentru marea masă a oamenilor, o astfel de tableta conectată la câteva periferice poate înlocui complet un PC sau un laptop uzual, oferindu-le toate cele necesare.

Cine face deja aşa ceva? O face Asus, care cu modelul Padfone s-au dus şi mai sus, de conţine şi un telefon, iar prin Transformer oferă şi porturi şi tastatură. O face Lenovo. O face Samsung, într-o măsură mai mică.

Cine nu o face? Exact Apple, cea mai bogată companie, cei care se laudă că au creat dispozitivul post-PC şi au revoluţionat omenirea.

De ce sunt dezamăgit? Pentru că au banii să o facă, dar nu vor, pentru că au software mult şi variat, dar vreau și hardware-ul care îmi este mie necesar.

E foarte posibil ca viitoarele tablete cu Windows 8 să facă exact ce-mi doresc eu, după care iarăşi se vor mira diverşi de ce Microsoft domină piaţa IT.

    68 comentarii

  1. Excelent explicat si eu sunt de aceeasi parere.
    Numai ca as completa ,ca ei nu pun aceste functii necesare pana la urma, pentru ca nu vor sa piarda niste bani pe viitor. Urmatoarea generatie probabil o sa aibe si port usb si urmatoare generatie … si tot asa. Daca as face o tableta completa acum de ce as mai schimba un nou model doar pentru a face upgrade la hardware cand mie nu-mi mai este necesar un upgrade. Vor cumpara doar ce-i care-si permit sa investeasca din nou intr-o tableta, unii pentru ca vor considera necesar , altii doar pentru ca e la moda.
    Vad zeci sute de persoane cu iphone care utilizeaza telefonul doar a vorbi si a intra pe facebook si 2-3 pagini de internet , cat la suta din posibilitatile unui smarphone inseamna asta ?! Aici tine de prostia umana ,omul se exteriorizarea prin ceea ce detine si poate arata.

      (Citează)

  2. Pai ce vrei tu e tot o actualizare.. doar ca o actualizare in alt sens, utila pentru un client care nu e targetat de Apple (adica un client care, cand pune mana pe un device, chiar se gandeste ce ar mai putea sa faca cu el). Majoritatea market-share-ului apple este formata din oameni care iau un device si il folosesc asa cum e, trebuie sa le spuna/ sa ii invete cineva ce ar trebui sa faca cu el..
    Revolutionarea tabletelor ar fi o schimbare totala a directiei actuale, un pas in plus spre integrarea cu alte device-uri non IT, si/sau un ecran flexibil/transparent/pliabil/etc.. cel putin din punctul meu de vedere

      (Citează)

  3. Exista adaptor de HDMI, costa $29. Exista si un camera connection kit cu SD card reader si USB.

    De ce nu au fost incluse standard? Sunt mai multe explicatii: porturile necesita spatiu si ar face tableta mai mare si mai grea, apoi nu toti le-ar folosi. Suportul SD/USB e limitat la poze si multi s-ar plange ca e prea putin. iOS nu expune sistemul de fisiere si atunci nu se pune problema sa suporte stickuri USB.

    Apoi mai exista AirPlay wireless mirroring daca ai AppleTV. E ca un HDMI fara fire.

    Ideea cu tabletele este ca regandesc calculatorul bun la toate si îl inlocuiesc cu ceva mult mai simplu. Daca pui toate porturile unui calculator, expui sistemul de fisiere si mai pui si un sistem de ferestre ii iei tot ce îl face mai interesant si complici interfata absolut inutil. Nu realizezi ca un card SD nu isi

      (Citează)

  4. @Dan,

    Uitasem ca exista o chestie denumita Apple TV.

    Problema expunerii sistemului de fisiere mi se pare falsa si nu vad cum intra in argumentatie.

    Eu primesc prin email diverse tipuri de fisiere (PPT, DWG, PLM). Pe unele as vrea sa le salvez. Cum o fac? Tableta iPad nu inlocuieste un calculator ci doar functiile multimedia si internet, chiar si astea intr-o forma limitata artificial.

      (Citează)

  5. Mda, nici mie nu-mi convine lipsa portului USB insa m-am obisnuit cu asta si nu-i mai simt lipsa. E adevarat ce spui tu Radu, insa cum spunea si “Dan” posibilitati exista numai ca la Apple orice rahat costa bani. Sunt multi carora nu le convine politica “comunista” Apple insa lumea tot cumpara produsele Apple stiind ca vor trebui sa traiasca cu anumite limitari.

      (Citează)

  6. Ce vrei tu va realiza Microsoft cu Windows 8. Asteapta pana la finalul anului si vezi atunci concepte misto ce vor aparea pentru lucrurile la care visezi tu (precum si alti oameni).

      (Citează)

  7. Ideea de baza a iOS este ca fiecare aplicatie traieste intr-un sandbox, izolata de restul celorlalte aplicatii. Asta ajuta la securitate. Aplicatiile nu au acces decât la fisierele lor si la cateva dintre fisierele stocate de alte aplicatii, dar prin intermediul api-urilor (poze, muzica, lista de contacte).

    iOS nu are ceva de genul Windows Explorer pentru ca e un sistem de operare orientat pe aplicatii, nu pe fisiere. Exista posibilitatea sa transmiti niste fisere prin iTunes, dar e cam prost implementata. Utilizatorii nu mai au grija gestionarii fisierelor si asta simplifica lucrurile. Nu te mai gandesti in ce director e nu stiu ce document, cu ce deschizi un fisier etc.

    Asta e ideea pe care merge si Android. De asta nu ai un file manager inclus implicit. De asta nu prea mai exista suport pentru carduri Microsd in Android 4 si nu prea o sa mai vezi telefone / tablete cu Microsd. Cardurile sd vin cu o problema serioasa: cum faci cu permisiunile? Orice aplicatie poate sa scrie si sa citeasca fisierele? Cum faci sa alegi un fisier fără sa folosesti o interfata de file manager cu directoare si subdirectoare?

    Problema asta a fisierelor si a porturilor se poate rezolva cu dispozitive wireless si servicii web. Salvezi pozele intr-un serviciu gen Flickr, Google+, iCloud si le poti accesa de pe orice telefon, tableta, tv inteligent, laptop etc. In loc de HDMI poti face transfer video wireless. In loc de USB pentru imprimanta, ai cloud print si AirPrint. Scapi de drivere, de cabluri. Exista dezavantaje si aici (accesul la internet, acoperirea wifi, privacy), dar ele vor deveni din ce in mai mici. Când oamenii vor avea tot mai multe dispozitive inteligente si transferul de fisiere va deveni o pacoste prea mare, cloud computing-ul va fi acceptat ca solutie superioara.

      (Citează)

  8. +1 la ce-a zis Dan
    -1 la articol (nedocumentat)
    @nashu_mare: se salveaza toate fisierele alea.

    bonus:
    – cu un jailbreak pe ipad si un camera connection kit poti lega un hdd extern de 1TB si sa te uiti la filme direct de pe el daca asta vrei (testat)
    – cu un camera connection kit legi tastatura pe usb fara probleme la ipad
    – o solutie mai eleganta si care pe apple merge brici: bluetooth

    dar deh, merele sunt acre cand n-ajungi la ele.

      (Citează)

  9. @Cireasa:

    Care e procedura sa vizualizezi fisierele alea undeva?

    Si las-o mai moale cu “merele sunt acre”. Am doua iPhone4S de vanzare nou noute. Vrei sa cumperi unul? Vreau sa imi cumpar ceva mai bun. Evident, cu Android.

      (Citează)

  10. Ai zis ca vrei sa le salvezi, nu? Ti-am raspuns, se salveaza. Vrei sa le vizualizezi pe iPad, cauta un app pentru asta. Pentru PPT sigur gasesti, restul nu m-a interesat.
    Si ma bucur ca tu cauti ceva mai bun (android eventual) daca habar n-ai sa deschizi un ppt pe ipad. Esti in tema sa discuti subiectul, evident.

      (Citează)

  11. PPT era un exemplu doar. Cineva mai sus spunea ca pe stick se pot salva doar poze. Stii ce e special la fisierele PPT? Nu sunt destinate vizualizarii pe dispozitive personale. Scopul lor primar e sa le vada multa lume simultan. Eventual pe un proiector. Daca primesti un fisier PPT pe email pe tableta si ai vrea sa il bagi pe un computer cu proiector dintr-o sala de conferinta (de obicei, un computer dedicat), cum faci?

    Fisierele DWG sunt pentru autocad. Iarasi, erau doar cu grad de exemplu. O exista aplicatie pentru iPhone pentru vizualizarea lor (pentru Android exista)…

    Ce faci atunci cand primesti prin email un fisier pentru care nu exista aplicatie? De procedura inversa (adica trimis un fisier mai ciudat) nici nu vreau sa ma gandesc.

    Dar da, sunt sarac si apple e acru.

      (Citează)

  12. De fapt, am gresit cand am zis ca Android 4 nu mai suporta microsd, dar oricum nu mai incurajeaza memoria externa. Se incurajeaza telefoanele/tabletele cu spatiu de stocare intern suficient de mare (macar 16 GB) pentru ca ai spatiu pentru aplicatii, nu mai ai nevoie de “move to sd”, flash-ul intern e mai rapid si e intotdeauna disponibil. Card-ul microsd poate fi scos si asta creeaza complicatii.

    Un alt lucru care conspira impotriva microsd este faptul ca telefoanele devin tot mai subtiri. Tot mai multe renunta la bateria detasabila si la microsd, preferand solutii integrate.

    Alt motiv este ca majoritatea utilizatorilor pun cardul in telefon si nu il mai scot. De ce sa nu il inlocuiesti cu o memorie mai rapida?

    Uite o lista de telefoane/tablete lansate sau anuntate recent care nu au suport pentru card microsd:

    Sony Xperia P
    Sony Xperia S
    Sony Xperia U
    HTC One X
    HTC One V
    HTC One L
    Samsung Nexus S
    Samsung Galaxy Nexus

    Motorola Xoom 2
    Samsung Galaxy Tab 10.1
    Samsung Galaxy Tab

      (Citează)

  13. lumea asteapta sa ‘revolutioneze’ apple telefoanele punand un microusb de ani buni. au altii portul ala si totusi nu vand la fel de mult ca marul.
    la fel o sa se intample si cu tabletele. port hdmi ai (dupa cum s-a spus si mai sus) cu un simplu adaptor. daca iti trebuie, il cumperi si treci imaginea pe tv. daca nu, economisesti niste bani. tastatura exista asa ca si cerinta asta e indeplinita.
    Padfoneul-ul ala e magie. Daca vrea prietena sa isi verifice mailul- trebuie sa imi bag telefonul in coaja. in afara de ascunderea tel in carcasa aia, alta inovatie eu nu va.
    si nu apple trebuie sa revolutioneze piata asta pentru ca momentan e primul. aia care vor sa castige procente trebuie sa vina cu inovatii extra. momentan ei au 3 probleme: sa si livreze catre public tabletele anuntate; la urmatoarea generatie sa ajunga la rezolutia ipad-ului; sa faca toate astea la preturi comparative cu apple. pt ca si transformer prime e revolutionar cu dock-ul ala, dar pt respectivul mai platesti niste bani.
    Pt ca oricat de neinsemnat pt unii poate parea acest update, o sa aiba un impact major in persoanele doritoare de tableta, fiind promovat puternic. Cand se duce omu in magazin si se uita la tablete, pentru cati o sa conteze ca are port usb sau procesor cu ,5 Mhz in plus in conditiile in care ochiul sau vede diferenta.

      (Citează)

  14. O sa incerc sa explic in alte cuvinte ce a zis deja Dan, ca vad ca nu iti place sa citesti.

    1. acel calculator dedicat este legat de obicei printr-un vga la proiector. exista adaptor pentru vga pentru ipad. problem solved
    2. vrei o solutie si mai eleganta? Airplay; care nu este legat doar de apple tv, sunt aplicatii cu care poti sa faci airplay pe un calculator cu windows (exemplu, unul pe care ai legat un proiector)
    3. exista adaptor hdmi, presupunand ca vrei sa te uiti pe o plasma de 5 metri.

    in alta ordine de idei, orice fisier il poti retrimite pe mail, pe calculatorul respectiv. asta daca vrei sa te complici (mai ai solutii gen dropbox sau altele). stiu, e o solutie la care nu se gandeste chiar oricine, d-asta e o problema majora pentru unii.

    repet: poti sa pui un usb stick pe un ipad cu jailbreak si sa copiezi pe el/din el tot ce vrei. intr-adevar, trebuie putin google, chiar nu e usor. dar se face. daca asta ai nevoie pe ipad in mod constant, poti sa iti bati putin capul si sa rezolvi elegant o problema.

    avantajul extraordinar de mare al apple-ului? aplicatiile. asta ca sa nu intram in discutii inutile gen “pe android am aplicatie pentru X”. am dat un mic google si exista mai multe aplicatii pentru DWG (exemplu). vrei sa iti dau 10 exemple de aplicatii care exista pe ios si nu sunt pe android?

    am argumentat deja de 2 ori ce-am zis, ma retrag din discutie, am purtat-o de prea multe ori cu oameni contra care evident nu stiu despre ce e vorba, dar sunt contra.

      (Citează)

  15. @hashu mare – cat vrei pe telefoanele alea 2?

      (Citează)

  16. nashule, ești troll? pe pc ce faci când primești un fișier a cărui extensie nu e cunoscută de uindous?
    io, de exemplu, mă uit pe filext.com, văd cu ce’aș putea deschide drăcia și, dacă mă interesează, îmi cumpăr aplicația.
    vrei tu să zici ceva, dar nu ți’ai ales prea fericit exemplele!

      (Citează)

  17. @nwradu: ține minte trei cuvinte: wire less! :)

      (Citează)

  18. @cireasa:
    1. nu cred ca intelegi conceptul de PC dintr-o sala de conferinta…
    2. folosirea argumentului “faci un jailbreak si se rezolva” e hilara in discutia de fata. Daca ii pui elice alimentata din baterie, e posibil chiar sa si zboare.

    @netuliber trimite-mi te rog un email la nashu.mare la gmail .com sa nu ii poluam postul lui nwradu!

      (Citează)

  19. @al_core: pe PC pot face ce vreau cu datele primite prin email. Pot sa primesc o aplicatie Linux in windows si sa o transfer imediat pe orice PC cu Linux, fara sa instalez alt program. Si invers. Cam asta ar fi discutia.

      (Citează)

  20. “One of the core Android principles is that you never need a file manager. Ever. We wanted to avoid the obnoxious “sneeze and a file picker appears” syndrome of basically every other OS. Local data that apps know how to handle should just be magically available within the apps, or stored in the cloud. You shouldn’t have to go spelunking on your SD card to find data.

    The problem with having both internal storage and SD cards is that suddenly that goal gets a whole lot harder to achieve. For a given shot, should the camera save to internal-16GB, or to SD card? Should an app from Market be installed to internal or SD? etc.
    Yes, we can solve this by letting the user choose, or have it be in settings. But then, that’s a file picker, or close enough to the file picker experience that we dislike it just as much.”

    Dan Morrill – Android/Google

    http://www.reddit.com/r/Android/comments/mg14z/whoa_whoa_ics_doesnt_support_usb_mass_storage/c30rko9

      (Citează)

  21. Tableta aia iPad3 sau the new iPad, e buna doar ca sa arati ca iti permiti sa o cumperi.

    In rest, tabletele nu vor inlocui prea curand laptopurile, de exemplu.

    Si pana una alta…

    http://www.youtube.com/watch?v=v0FVm_H_D18

    :)

      (Citează)

  22. Cum zici tu, pana la urma cred ca iarasi MS va rupe piata*, pentru ca in implementarea lor iei tableta cu tine, ajungi acasa, o pui intr-un docking station si ai un PC. Sau daca nu MS, pana la urma va deschide cineva ochii. Si apoi Apple se vede iarasi in pozitia in care sta pe margine si se intreaba unde au gresit, cum s-a mai intamplat prin ’80.

    *Deocamdata imi pun banii pe MS, pentru ca desi sunt tablete pe care le poti lega la un TV si pot sa comunice cu o tastatura si un mouse pe USB, inca nu e chiar ca si cum iei tableta din docking station si o porti cu tine.

      (Citează)

  23. deci voi vreti o tableta cu ecran performant si restul componentelor pe masura incat sa poti face proiectare in autocad sau editare in premiere in timp ce sunteti in metrou? Ajunsi apoi acasa sa o bagati in ceva si sa trimita semnal 3D catre plasma fara sa mai fie necesari ochelari?
    Si toate astea in 500 de euro, format de 10 inchi, grosime de 0,8 cm si baterie care tine o saptamana?
    Poate copii nostri sa apuce asa ceva…….

      (Citează)

  24. @NetuLiber
    Cine a zis de autocad si de procesare audio-video? Eu as gasi utila o tableta pe care pot s-o bag intr-un dock si s-o transform intr-un PC pentru chestii mult mai simple – browsing pe net, un film, un joc simplu, niste documente si asa mai departe. Pentru chestii mai complicate nimic nu va inlocui desktopul. O tableta ar putea sa revolutioneze piata de IT numai pe segmentul asta, a celor care au un PC pentru chestii simple – office, net, solitaire si filme, n-ar putea sa inlocuiasca un PC in CAD.

      (Citează)

  25. @sabotor
    e ca nici tu nu prea esti in tema cu subiectul? ai citit 2-3 comentarii prin 2-3 forumuri si gata, ipad sucks?

    repet: cu un camera connection kit poti sa pui o tastatura pe usb de 10 ron si functioneaza.
    personal, prefer o tastatura si un mouse bluetooth, dar deh, eu nu sunt blocat pe fire si porturi inutile incluse (in conditiile in care am adaptoare pentru orice)

    dar e ok, sabotor. asteapta tu tabletele cu MS.

      (Citează)

  26. @Sabotor, eu am zis de Autocad, dar era vorba de vizualizare, nu editare. (Intre noi fie vorba, nu puterea de calcul e problema la editare, atat timp cat parintii mei faceau editare Autocad pe 486 la 80 MHz)

    Oricum, sunt pe aproape sa recunosc ca, dupa jailbreak, poti face cu un iPhone/iPad aproape toate lucrurile pe care le poti face cu un dispozitiv cu Android.

      (Citează)

  27. Bine ca update-urile oficiale merg si pe tabletele de generatie mai veche nu doar pe ultimele aparitii.

      (Citează)

  28. Am impresia că ai scris articolul ăsta mai mult ca să creezi o polemică. :P

    Pentru HDMI există adaptor, e aiurea să pună port dedicat pentru asta când cel mai probabil numai un procent destul de mic dintre cumpărători au nevoie constantă să conecteze ceva la tabletă pe HDMI. Ai nevoia asta? Perfect, îți cumperi adaptor.

    Pentru conectarea de accesorii există mereu Bluetooth. Nu ți se pare aiurea să iasă tot felul de căblăraie dintr-un dispozitiv așa finuț cum este o tabletă?

      (Citează)

  29. Uite ca și Radu are o părere pertinenta referitoare la updateuri. Dar sa verificam: Radu, prin câte updateuri de soft ai trecut tu la iOS? Câte jailbreak-uri ai făcut?

    Ca sa fie clar: articolul asta e scris de un om care nu are nicio treaba cu iPad-ul (vroia un iPad 2 la lansarea iPhone sa se joace ai el cu el, sa vadă cum e; după care primim articole tehnice)

      (Citează)

    • @Cireasa: nu, vroiam un iPad ca sa vad cum arata noul update de soft pe el, ca am avut anterior suficiente iPad-uri pe mana, chiar daca n-am scris niciodata un review.

      Tu ma intrebi ceva in bucla. Nu am trecut prin update-uri de soft la iOS pentru ca nu-mi cumpar nimic cu iOS, din moment ce ar trebui sa fac jailbreak-uri si altele.

        (Citează)

  30. @Cireasa
    da, asa e. am citit 2-3 comentarii pe 1-2 forumuri si-mi dau apoi cu parerea. vai, cum m-ai prins cu mata-n sac

    Pana mea, nu mai poti sa ai o parere, sa spui ca tu nu vezi acum rostul unei tablete si ca speri macar ca MS (au altii) o sa faca o tableta pe gustul meu, ca gata, se citeste iPad sucks (btw cireaso, arata-mi unde am scris ca iPad sucks).

    @Nasu
    da mai, faceau, dar si altele erau cerintele atunci. primul meu contact cu autocad a fost pe un 386, dar versiunea aia de autocad era destul de simpluta. Ma rog, ce vroiam eu sa spun (si cireasa n-a inteles) e ca si mie mi se pare ca tabletele vor revolutiona domeniul IT atunci cand chiar iti poate inlocui PC-ul de pe birou. Si nu in sensul ca o bagi in docking station si te uiti tot la display-ul ei, ci o bagi intr-un docking station la care e legat un monitor, posibil un HDD extern, sau mai stiu eu ce, un docking ce ofera si alte porturi pentru alte periferice. Iar eu mizez pe MS pentru treaba asta pentru ca ceilalti producatori, desi misca ceva in directia asta, nu prea si-au batut capul cu aspectul asta. Da, au pus un port hdmi, poti conecta o tastatura pe bluetooth, dar totusi, nu ofera aceeasi experienta ca un PC. Si imposibil sa nu fie cineva care sa vada aspectul asta si piata potentiala…

      (Citează)

  31. @Sabotor, da, dar fisierele tot alea sunt (mai mult sau mai putin). Ma rog, si eu sunt de acord ca nu poti face editare pe o tableta, asa cum e ea acum, din motive ergonomice.

    Altfel, prima tableta eu am vazut-o intr-o prezentare Microsoft. Parca era vorba de prezentarea de dinainte de lansarea Windows7, cand tocmai lansasera Vista. Pe vremea aia, Apple nu cred ca avea nici iPhone-ul. Oricum, era o chestie butucanoasa care rula Windows clasic. Cred ca denumirea normala pentru ala e “Tablet PC:.

      (Citează)

  32. @Nasu
    Da, tin minte. Ma rog, alea erau niste monstruozitati, ma bucur ca a facut apple un redesign. Cat despre proiectare, daca nu vrei ceva complicat, merge si pe tableta. Dar daca faci munca serioasa, tableta n-o sa poata face fata. Sau cum ar fi pentru unul ce face procesare audio-video. Nici nu iau in calcul timpii enormi necesari pentru prelucrare, ci spatiul de stocare necesar. Din cauza asta nu cred ca tableta poate inlocui PC-ul unui proiectant sau designer, dar poate inlocui PC-ul unei secretare sau al unui director. Pentru asta trebuie un dock calumea, in care infigi tableta si nu-ti mai bati capul cu adaptoare si mai stiu eu ce. :)

      (Citează)

  33. @Sabotor or fi monstrozitati dar, in continuare, pe partea profesionala, MS detine aproape monopol pe dispozitive inteligente/mobile. Tabletele rugged ruleaza Win XP embedded sau Win CE. De fapt, kernelul Win CE e in niste dispozitive care n-ai banui ca sunt de fapt PC-uri. Acolo unde se vrea stabilitate si siguranta nu se incurca nimeni cu altceva. Nici macar cu Linux, ca e mai greu sa tragi pe cineva la raspundere. (Versiunile low cost sunt, intr-adevar cu Linux)

    Oricum, am divagat. :)

      (Citează)

  34. Corect era: Versiunile low cost sunt, intr-adevar, cu Linux

      (Citează)

  35. @Nasu
    Ma refeream la punctul de vedere al unui home-user. Nu neg ca sunt bune/stabile/whatever, dar sunt monstruozitati pentru mine :). Nu m-as vedea cu una dinaia in mana, uitandu-ma la un film.
    Da, am vazut o masina de numarat si sortat bancnote ce rula WinCE.

      (Citează)

  36. @radu
    aberezi.

    este simplu: rezumatul articolului (si a comentariilor nashu&co – trolleri) este ca tie iti lipseste un port hdmi, vreo 2 usb-uri, ca sa faci din tableta un pc cand ajungi acasa.

    le luam pe rand:
    1. http://www.amazon.com/QQ-Tech%C2%AE-Station-Charging-Interface-Connection/dp/tech-data/B005DHJCAO
    2. http://www.amazon.com/Optoma-PK301-Pico-Pocket-Projector/dp/B0039XRJ5Y/ref=reg_hu-rd_add_1_dp

    astea sunt doar 2 optiuni, total diferite ca si abordare, care merg cu ipad. unul este proiector cu port hdmi, unul dock cu port hdmi. amandoua rezolva problema output-ului video.
    repet: adaptor hdmi pentru ipad se gaseste pe toate drumurile

    tastatura si mouse: BLUETOOTH! serios, vorbim (inclusiv in articol) de post-pc. tu vrei usb-uri ca sa conectezi tastatura si mouse! wtf? solutia apple este extrem de eleganta, fara adaptoare si alte prostii.
    ok, vrei tastatura pe usb, pentru ca esti old schul? cu un camera connection kit se rezolva. fara jailbreak fara nimic. bagi tastatura si gata.

    chestii care nu au fost abordate, dar se incadreaza la acelasi rahat:
    – air display: este un app prin care iti faci ipad-ul (sau iphone-ul, dar nu are rost aici) sa fie display secundar la computer-ul tau. cu tot cu touch. functioneaza pe wifi, si functioneaza bine. no jailbreak needed.
    http://avatron.com/apps/air-display

    – un hdd pe wifi?

    toate astea fara jailbreak, pentru ca in mod evident habar n-aveti in ce mod influenteaza jailbreak-ul device-ul si daca va pierdeti sau nu garantia.
    daca mai cititi 2-3 articole prin 2-3 forumuri si va faceti curaj sa faceti jailbreak (lucru perfect legal in USA de altfel), discutam de alte chestii deosebit de elegante (gen un hdd extern atasat ipad-ului, air-mirroring cu o gramada de device-uri, etc etc etc).

    sabotor vad ca nu pricepi. ce am scris mai sus am spus si intr-un comentariu anterior. doar ca mai condensat. sper ca acum sa intelegi ca ce vrei tu de la o tableta se poate face deja, fara sa ajunga de 2 cm grosime.

    PS: mass effect e deja pe iOS.

      (Citează)

    • Poate nu am fost destul de clar: nu sunt dispus sa pierd timpul facand jailbreak si apoi sa alerg cu limba scoasa de fiecare data cand scoate Apple un update. Mi se rupe de garantie sau legalitate. Din acelasi motiv n-am facut niciodata root pe Android.

        (Citează)

  37. Ok. Nici eu nu am fost clar atunci: faci jailbreak (10 minute maxim, cred ca se poate gasi timp pentru asta) dupa care daca vrei sa faci upgrade la ios superior, pierzi jailbreak-ul. Doar daca vrei asta.
    Eu de exemplu nu am facut la 5.1, si pana nu iese nu o sa fac. Pentru ca nu ma intereseaza update-urile respective (iphoto l-am facut sa mearga direct pe 5.0.1 tocmai pt ca am jailbreak). Cand o sa apara iOS 6 o sa fac direct update fara sa ma intereseze jailbreak-ul (la fel cum am facut update-ul la 5.0)

    In fine. Ideea este ca am explicat in clar (de cateva ori chiar) ca sunt aberatii plangerile tale (gen tastatura usb, port hdmi, etc) in conditiile in care ai alternative (fara jailbreak).
    Daca toate chestiile alea se pot face cu ipad-ul de prima generatie e absurd sa zici ca ipad3 te dezamagesti pentru ca nu are port dedicat hdmi. sau dedicat card reader.

      (Citează)

  38. @cireasa
    Adica tu vrei sa-mi spui ce ar trebui sa-mi placa mie? Se vede scoala Jobs.
    Totusi, ce vreau eu e perfect realizabil:
    docking station din care un cablu merge la un monitor/TV, un cablu spre un mouse si unul spre o tastatura (sau hai, astea pot fi pe bluetooth, e ok). docking station-ul ala poate sa mai aibe si alte porturi – audio in/out, usb… chestii dinastea. Tableta o port cu mine toata ziua, cand vin acasa o infig in docking station si obtin un PC. E chiar atat de greu? Trebuie sa-ti desenez?

    Ah, am uitat, design minimalist, nu punem porturi ca arata urat, dar punem o tot felul de adaptoara, ca asa arata frumos. Imi aduce aminte de mouse-ul cu un buton, ca-i destul un buton. Plm, si apoi te miri cum apar denumiri de genul mactard.

      (Citează)

  39. Nu da’ tu chiar esti retard.

      (Citează)

  40. cam asa, ii explica 3 persoane ca ce vrea el exista si in continuare batman, batman….

      (Citează)

  41. @cireasa
    da, sunt retard ca nu sunt de aceeasi parere cu tine. fereasca sfantul sa ai alta parere decat un apple fanboy si sa nu vezi magia din spatele marului.

    Pentru ultima data: vreau o tableta pe care s-o bag intr-un docking station care e legat la monitor si alte periferice. nu, lasa cacaturile cu adaptoare&shit. Nu ofera niciun producator in momentul de fata asa ceva, asa ca sper ca MS va oferi. In momentul ala voi cumpara si eu o tableta. Daca dorinta asta a mea (si faptul ca sunt de parere ca in modul asta vor revolutiona tabletele domeniul IT) ma transforma intr-un retardat, fie. Ma bucur ca exista oameni destepti ca tine, care sa-mi spuna ce TREBUIE sa-mi placa MIE.

      (Citează)

  42. Ah, inca ceva. Nu, atata vreme cat n-ai o mapare pe tastatura APPLE pentru butonul de HOME de pe iPad, nu se poate de vreau eu si ramane tot o amarata de tableta la care atasezi o tastatura.

      (Citează)

  43. Ultima oara:
    http://www.amazon.com/QQ-Tech%C2%AE-Station-Charging-Interface-Connection/dp/tech-data/B005DHJCAO
    ( audio out, hdmi, remote ). asta-i un dock luat din primul link la o cautare pe google. proiectorul din comentariul anterior este ce mi-am comandat eu, din diverse motive
    – printare wireless (asta am eu setat ipad-ul)
    – tastatura si mouse bluetooth

    Scuza-ma daca nu se fabrica in galben, exact cum iti doresti tu.

      (Citează)

  44. Inca ceva 2: tine si de soft. degeaba pot s-o conectez la tot felul de prostii, daca experienta oferita va fi tot una de tableta.

      (Citează)

  45. Si spune-mi care buton de pe tastatura ofera functia oferita de butonul HOME de pe tableta?
    Sau mergem pe principiul “las-o ba, ca merge si-asa”?
    Daca am monitor cu DVI (sunt destul de putine cele cu HDMI)
    Daca am o imprimanta pe USB?
    Daca am retea cu fir?
    Daca am tastatura pe USB?
    Daca am un HDD extern pe USB?

    Dar nu, tu mi-ai spus ca exista ce vreau eu. Ce p*la mea exista?

      (Citează)

  46. Tu ori esti prost ori te prefaci. Ori ai 14 ani.
    1. tastatura apple nu este tastatura dedicata ipad. este o tastatura care merge la ipad (ca orice alta tastatura bluetooth). uite un link interesant: http://micgadget.com/13483/turn-your-ipad-2-into-a-macbook-air/ (spoiler: are home button)
    2. adaptor dvi-vga din comertul socialist de stat. dupa care adaptor ipad-vga (stiu, sunt mai multe monitoare cu vga decat dvi, dar nah)
    3,4: esti un copil care nu are ce cauta in discutii tehnice. (iti pot explica ca nu am imprimanta wireless). iar sa ai o retea doar cu fir in 2012, sa fii sanatos. daca vrei sa evoluezi putin, cumpara orice router (cu capabilitati WIRELESS) si cu 1-2 usb-uri si discutam dupa ce si cum sa faci. nu tine de apple treaba asta. mkey?
    5. daca ai tastatura pe usb citeste ce am zis deja de 2 ori in 2 comentarii diferite mai sus.
    6. hdd pe usb, citeste ce am zis deja de 2 ori in 2 comentarii diferite mai sus.

    e a 3-a oara cand tipi ca nu exista ce vrei tu, dupa ce eu ti-am dat solutii pentru exact ce tipai tu. esti retard. serios.

      (Citează)

  47. @cireasa
    tu realizezi ca eu vreau toate astea intr-un SINGUR docking station, pentru ca n-o sa ma plimb cu tableta dintr-un docking station in altul sau dintr-un adaptor in altul in functie de ce nevoi am? Nu ti se pare absurd ce recomanzi tu? Tu practic imi spui ca daca vrei aia, ai dock-ul ala, daca vrei cealalta, ai adaptorul ala.

    3,4 oh, really? https://www.google.com/search?q=wifi+printer&hl=en&prmd=imvnsa&source=univ&tbm=shop&tbo=u&sa=X&ei=Yx1jT4mRDK3a4QSFm92OCA&ved=0CHQQrQQ&biw=1920&bih=913 Bonus: sunt companii unde nu exista wi-fi din principiu – deh, paranoia din motive de securitate.

    in plus, eu am dat numai niste exemple. la un pc poti conecta o groaza de lucruri. nu ai numai un port usb si numai un audio out. ce spui de 5+1? audio in?
    si inca o data, pentru a inlocui pc-ul toate astea trebuie sa fie intr-un singur docking station. fara adaptoare, fara alte mizerii.

      (Citează)

  48. si inca o data, tine si de soft. degeaba am un port usb, la care cu nu stiu ce adaptor pot sa leg o imprimanta, cata vreme tableta nu stie sa comunice cu imprimanta. mizeria aia de docking station nu iti transforma tableta intr-un PC. Asa cum am scris prima data, se misca ceva in directia asta, dar nu poti sa spui ca ai pus tableta intr-un docking station si gata, ai un PC. E doar o incercare timida cu o groaza de minusuri.

      (Citează)

  49. mai baiatule! eu sper ca tu doar esti troll, nu si crezi ce zici!

    majoritatea laptopurilor NU au si port dvi, si port vga, si hdmi. tu tipi ca un dock nu are toate astea si ca nu vrei adaptoare? really?
    si in functie de ce nevoi ai, este absolut normal sa ai adaptoare (3-4 cm cablu+mufa in loc de un dock cu 5 cm mai gros)

    3,4: nu am zis ca nu sunt imprimante wifi, am zis ca eu nu am imprimanta wifi. e un usb legat in router. citeste inainte sa trolezi.
    bonus: in companiile alea nu o sa ai voie nici cu ipad-ul, daca n-ai voie pe wifi. iar ca fapt divers, cand o sa ai tableta de la munca inj scopuri muncitoresti o sa ti se asigure si suport pentru conectivitate&co

    chiar vrei sa fac eu pentru tine un search cu 5.1 pentru ipad? chiar vrei sa cred ca tu te cari cu dock-ul in rucsac pentru ca nu se stie cand ai nevoie?

    ce nu intelegi tu (printre multe altele) este definitia acelui “PC”. niciodata nu o sa faci o tableta sa fie un PC (ram, procesor). ideea e sa faci ce ai nevoie, iar ca aplicatii ipad-ul e cel mai aproape de asta.
    daca ai nevoie de un exemplu pentru ca esti prea incuiat, gandeste-te ca nu poti sa faci dintr-un pc ordinar un server. bine, poti, daca locul tau de munca e intr-un aprozar si ai nevoie de un server de mail acolo sa-ti serveasca 5 adrese. dar atat.
    cu un pc poti sa te servesti cu succes de acel server.

    bonus: ia ce tableta vrei tu cu android si cauta accesorii de orice fel pentru ea. dupa care fa acelasi lucru pentru ipad. vezi diferenta.

    mi-am batut capul prea mult cu tine deja. fie esti setat pe contra fie chiar nu intelegi limba romana.

      (Citează)

  50. @cireasa
    ma amuzi. sincer. pentru ca laptopurile nu au atatea porturi, exista docking station pentru ele, cu o groaza de porturi. Na, acum te las pe tine sa ghicesti de ce exista docking station pentru laptopuri cand, teoretic, n-ai avea nevoie de un docking station – o tastatura poti sa pui pe laptop, si un mouse si sa-l conectezi la un display extern. Docking stationul poate sa fie mai voluminos, ca d-aia e docking station, sta pe un birou, nu-l car cu mine in rucsac.
    Variantele ce mi le prezinti tu au (in cel mai bun caz) un singur port USB. Ori eu poate am nevoie de 3 – tastatura, mouse, hdd extern. Faptul ca pentru tine e suficient e vax, pentru a revolutiona ceva trebuie sa se muleze pe dorintele a 90% din oameni.
    Faptul ca mentionezi ca nu ma lasa in companie cu iPad-ul meu e o tampenie crunta. Nu vorbim de mine sau de tine, ci in general, de revolutionarea domeniului IT, in care PC-urile vor fi inlocuite de tablete, pe care le pui doar intr-un docking si gata. Ei, daca in companii, asa cum am mai spus, nu exista wi-fi, cum ma-sa le conectezi la o retea?

    Trebuie sa intelegi ca nu e vorba de ce ai tu nevoie, ci de ce are nevoie 90% din utilizatorii de PC-uri. Cerintele MINIME ar fi: MINIM 4 porturi USB, audio in/out (posibil si 5.1), iesire VGA si DVI, port ethernet, e-Sata, card reader… Da, stiu ca par multe, stiu ca poate tie iti sunt inutile, dar de asta e nevoie pentru a inlocui un PC. Si inca o data, fara alte adaptoare. In plus, e nevoie si de soft, degeaba ai dockingul ala daca modul de interactiune cu device-ul cand e in docking nu e optimizat pentru o experienta mai PC-like (ferestre, etc). Degeaba ai porturi USB daca device-ul nu stie sa comunice cu o imprimanta, sau cu cine stie ce device. Degeaba te ratoiesti acum pentru ca nu vad eu cat de tare e iPad-ul, adevarul e ca tot ce mi-ai aratat tu nu transforma tableta intr-un PC. Cum am scris prima data, sunt incercari timide, dar atat.

      (Citează)

  51. hmmm, mi-au scapat niste dezacorduri, va rog sa le ignorati

      (Citează)

  52. Eu sunt mai snob se pare, pentru ca la G53JW-ul vechi nu am dock (nici nu exista), iar la mac air nu am dock (si nici nu exista)

    Tu probabil lucrezi in aprozar. Acum sunt in a 2-a companie extrem de mare in care lucrez in IT. Stii cate dock-uri am vazut in ultimii ani? Cred ca 5. Maxim. Stii ce porturi se foloseau din alea? VGA, ethernet si USB (care printre altele deja existau pe laptop-uri).

    Ceea ce tu spui este ca pentru 1% din oameni care chiar ar avea nevoie de dvi SI vga pe acelasi laptop trebuie sa fie facut un standard din asta. Si consideri ca nu esti aberant pentru asta.

    Sari de la nevoile tale personale (unde ti-ai luat crunt niste mui micute) la alea enterprise. Unde NIMENI nu a zis ca ipad e bomba.
    Dar hai sa facem un exercitiu de imaginatie, special pentru tine:
    Firma oarecare, decide sa cumpere 200 ipad-uri pentru angajati (asta inseamna mediu enterprise, nu ca iti aduci TU personal ipad-ul de acasa). Ideea ta este ca se face investitia asta, dar nu se asigura wifi. Again, consideri ca nu esti aberant.

    Dorintele a 90% din utilizatori sunt indeplinite de iPad in mod evident (vezi vanzari). Nashu mare e aberantul care nu intelege ca un fisier poate fi transferat prin email ca sa il vezi pe alt calculator (in ultima instanta). Tu esti aberantul care nu intelege rostul unei tablete.
    Baietel: post-pc nu inseamna “pc mai mic”.
    Ipad-ul (si orice alta tableta) e facut sa il tii in mana. Il pui pe birou la o tastatura/mouse cand ai de scris 10 pagini in word. Pentru un email NU ai nevoie de toate accesoriile alea. Sincer, pentru ce ai nevoie de un HDD extern? Eventual sa te uiti la un film. Eh uite ca eu fac asta de pe un hdd extern legat la wifi cu air mirroring pe un HDTV.
    Am explicat de cateva ori ca se pot face o gramada de chestii cu un ipad jailbreak-uit (gen atasare hdd extern pe usb), dar sunt chestii de care in mod practic NU AI NEVOIE! Stiu asta pentru ca folosesc zi de zi un iphone si un ipad. Si am si laptop si hdd-uri externe de pe care vad filme.
    Incearca sa intelegi ideea de tableta si dupa comenteaza aiurea’n tramvai.

      (Citează)

  53. @Sabotor, cu riscul de a interveni inutil intr-o discutie care se vrea a fi fara sfarsit: citind TOATE comentariile, din care reiese ca tu vrei mere verzi in timp ce @cireasa iti spune ca exista si mere rosii la fel de bune ca alea verzi, iar tu te faci ca nu intelegi (sau poate chiar nu intelegi), a inceput sa fie enervanta.

    Ce e asa de greu de inteles ca imprimanta aia se conecteaza la un router WIRELESS SI cu port USB, prin USB iar iPad-ul stie sa comunice wireless cu imprimanta, acum conectata la router?!?

    Ca nu suporti sub nicio forma Apple si produsele sau politica lor, e cu totul altceva. Si ti-o spune unul care a dat iPhone-ul pe Android, si care nu se plange de alegerea facuta, dar nici nu e incapabil sa recunoasca avantajele si dezavantajele fiecaruia in parte. Si sunt genul care si-a facut jailbreak/root din prima saptamana, deci se presupune ca stiu ce se poate face si cu si fara cele doua, si se mai presupune ca nu ma limitez la a folosi telefonul doar pentru a da telefoane. Tot ce a spus @cireasa pana acum e perfect argumentat si adevarat. Toata problema in fond sta in faptul ca tu nu vrei Apple si punct.

      (Citează)

  54. @seba18
    n-ai dreptate. nu e vorba de faptul ca nu-mi place apple. tot ce am spus pana acum e perfect valabil si pentru tabletele cu Android. De fapt, e valabil pentru orice tableta disponibila.
    Discutia a pornit de la o revolutionare a domeniului IT. Ei bine, eu prin asta inteleg sa inlocuiasca tabletele PC-ul. In momentul de fata e ilar sa te gandesti ca poti folosi o tableta pe post de PC, cu orice dock/adaptor posibil.

    @cireasa
    am pornit de la ce vreau eu de la o tableta si am ajuns la ce va revolutiona domeniul IT. 90% din utilizatorii de tablete sunt multumiti de iPad? Nici macar cota de piata a iPad-ului nu e atat, iar aia sunt multumiti de iPad ca si tableta, nu ca si inlocuitor de PC. In fine, discutia s-a prelungit prea mult, daca tie iPad-ul iti poate inlocui PC-ul, foarte bine, succesuri pe facebook. Si oricum, discutiile cu un om fericit ca ar fi dat niste “mui” virtuale e aberanta.

    PS. am lucrat/lucrez in companii pe langa care Thales si A&D Pharma sunt nimeni in IT. De fapt, nu stiu de ce ma chinui, astea nu sunt companii IT. Ah, si inca ceva, in firmele mari chiar nu prea exista WiFi (pentru munca) – tine de securitate&stuff, nu de cheltuieli. Da, sunt paranoici.

      (Citează)

  55. Ah, si da, dock-uri disponibile, in unele companii fara sa te mai intrebe, in altele la cerere. Dar na, ma gandesc ca vasta ta experienta in domeniul IT e mai mare decat a mea, si stii mai bine cum sunt retelele p-acolo. Pana la urma, o companie farmaceutica romaneasca e peste unul din liderii IT la nivel mondial.

      (Citează)

  56. inlocuiti retelele cu retele/infrastructura/workstation/laptopuri

      (Citează)

  57. Mai baiete.
    Incearca sa dai macar impresia unei minime inteligente.

    SOC!!!!: 90% din utilizatorii de laptop/pc/tableta NU lucreaza in IT. In argumentele aduse de mine vorbim de baza de utilizatori de mii de oameni. Tu vorbesti de o firma de IT. Incearca sa intelegi, nu e chiar greu.

    Repet, ca vad ca esti cam tare de cap: cand o firma va da ipad-uri ca tool de productie iti va asigura si conectivitate pentru acesta (wireless). Este o chestie logica, incearca sa intelegi.

    Incearca sa te gandesti la prietenii tai (daca ai asa ceva) care lucreaza in orice altceva decat IT. Spune-mi, ce folosesc pe calculator zilnic? Browser (facebook, 9gag, etc), mail, jocuri.
    90% din oameni nu stiu ce-i ala DVI. Tu spui ca e esential pentru a revolutiona PC-ul. In conditiile in care iPad-ul face deja airplay! Esti un terminat frate! Sincer, sper ca faci marketing la firma aia!

      (Citează)

  58. @cireasa:

    Aberantul de nashu_mare vrea un exemplu de corporatie care cumpara 100 de iPaduri pentru alte activitati decat ca accesorii la o pereche de sani de promotăriță sau alte miscari de marketing. Excludem aici activitatile unora care lucreaza pentru sau cu Apple.

    Aberantul de nashu_mare a intrebat scurt cum faci sa introduci un fisier primit pe ipad intr-un calculator strain, fara adresa de email, fara artificii gen urcat pe un server (dropbox). Pentru astfel de artificii, poti fi pasibil de concediere in destule multinationale.

    Aberantul de nashu_mare nu a combatut limitarile tehnologice ale unui iPad ci limitarile tembele impuse de producator. Faptul ca tu imi pomenesti de jailbreak nu face decat sa imi dea dreptate.

      (Citează)

  59. @nashu_mare

    Nu maestre, reciteste ce-ai scris.
    In context: cum vezi un DWG (sau PLM sau PPT) pe un proiector. Si ti-am explicat in clar, se conecteaza direct ipad-ul.

    Valabil si pentru tine argumentul: daca firma respectiva baga 100 de ipad-uri pentru productie, iti va asigura suport pentru acele ipad-uri (wireless, conexiune vga la un proiector, etc). Asta ca sa nu fii concediat pentru “artificii”.

    Eu ca utilizator ordinar nu am nevoie de chestiile astea. CAND am nevoie de ceva, am optiuni, pe care le-am tot insirat.

      (Citează)

  60. @nasu_mare
    n-auzi bre? il pui pe proiector. ce conteaza daca tu intrebi cum il pui pe un calculator strain. Ah, poate o sa spuna ca initial ai intrebat cum il pui pe proiector, ca se stie ca numai de asta vrei sa trimiti un fisier. Si oricum, e normal ca toate companiile mari, care au mii de proiectoare prin toate salile lor, sa-si schimbe toate proiectoarele pentru a functiona cu iPad. Si dupa un an sa schimbe nu stiu ce, sa se inteleaga cu urmatorul iPad. Si dupa inca un an, altceva. Evident, asta dupa un heirupism in care toti au trecut pe WiFi, ca deh, sa poata integra tabletele in retele.

      (Citează)

  61. Deci @nashu_mare e doar gica contra. Dar tu @sabotor esti chiar prost de-a dreptul. Fara subtilitati.

    Ura copchii, unsuscribe la postul asta.

      (Citează)

  62. @cireasa

    Hai sa iti spun una dintre povestile mele si motivul pentru care vand cele 2 iPhoane (in afara de faptul ca am cont Google Apps, pentru care nu exista aplicatie in lumea Apple. Sa nu zici ca se poate accesa din browser!): eu intru des in sali de conferinte straine (a se citi “activitate pe teren”, pentru care se folosesc in principal dispozitivele portabile). Cand vin pregatit, vin cu laptopul si ma conectez fizic cu cablul VGA pe proiector. Cand se intampla intempestiv, imi incarc fisierele pe astfel de calculatoare fara a face parte din organizatie. Fizic, nu ma pot conecta la ce inseamna reteaua lor. In schimb, orice fisier primit prin email il pot descarca usor in respectivul PC conectand telefonul meu cu Android in modul USB storage. Nu trebuie sa chem IT-ul sa cer parola retelei, drepturi de acces, nebunii… Singura retea la care ma conectez in activitatile astea este reteaua ad-hoc a laptopului meu pentru a controla prezentarea powerpoint. Recunosc, chestia asta am facut-o doar o data. Mai utile e un mouse wireless.

      (Citează)

  63. Tocmai mi-am dat seama ca m-am dus prea departe dand exemplul cu proiectorul. Am intalnit cazuri in care am dat peste calculatoare fara acces la internet (da, exista) in care am descarcat fisiere din telefonul meu pentru a le vizualiza pe monitorul respectivului PC. Si “it just works”. :D

      (Citează)

  64. Ce nu am reusit pana acum sa fac cu Androidul e sa bootez de pe el alte dispozitive (nu PC-uri). :D

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus