un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Canon EOS 1DX si 5D Mark III – hands-on

6 Mar 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Şi doar un hands-on scurt, după care le-am lăsat acolo pentru a fi trimise în altă ţară, deoarece sunt câteva mostre în toată lumea şi o pereche a poposit câteva zile şi în România. Cele două aparate formidabile de la Canon, EOS 1Dx, vârful de gamă, şi 5D Mark III, din gama medie/pentru profesioniști, se apropie de lansare şi eu am fost printre cei care le-au butonat astăzi un pic.

Acum, ce să zic despre două aparate atât de bune şi deci atât de scumpe încât nu mi le voi permite niciodată? Sunt mari şi grele şi deci nu mi le-aş dori, na! Serios acum, toţi cei prezenţi le-au fotografiat, aşa că eu am filmat şi am făcut un clip compilaţie din care puteţi vedea cum arată aparatele. La început este şi o compactă G1x, care e modelul de top dintre cele “serioase” şi mi-a plăcut foarte mult.

Despre vedete numai de bine. Ca să vă daţi seama despre ce vorbim, 1Dx va costa 30.000 de lei atunci când va apărea pe piaţă la sfârşitul lui aprilie. Are ISO nativ 51.000, dar poate fi forţat până la 204.000, o valoare la care poţi să-ţi vinzi flash-ul pentru că nu mai ai de ce să-l foloseşti vreodată.

Aparatele erau mostre pre-producție, aşa că nu am fost lăsaţi să vizualizăm fotografiile făcute cu ele decât pe ecranul micuţ al aparatelor. Arătau bine. Nu mă îndoiesc că arată bine şi în realitate.

5D Mark III este mai accesibil, modelul curent, Mark II, fiind un aparat destul de popular în întreaga lume. E mai rapid, mai frumos, la fel de compact, focalizează mai bine, filmează bine. Mie mi-a plăcut modul silenţios, pe care-l arăt şi în clipul de mai sus, dar nu se cunoaşte aşa de bine diferenţa de nivel sonor.

Pe scurt, aparatul face că mitraliera în modul normal, returul oglinzii fiind destul de zgomotos datorită vitezei ridicate (ce permite şi multe cadre în rafală), dar poate fi activat un mod silenţios care limitează rafală la doar 3 cadre, dar face de două ori mai puţin zgomot. Chestia asta este super utilă la conferinţe, prezentări, muzee, concerte şi alte evenimente la care nu vrei să sperii lumea cu DSLR-ul tău.

Ambele aparate stau bine în mână (mai ales când nu ştii cât costă modelul 1Dx; după ce afli îţi tremură un pic mâna, dar nu e vina aparatului), butoanele se accesează uşor, display-ul este de o calitate foartă bună, au două sloturi pentru card-uri de memoria. În fine, fotografii profesionişti se pricep mai bine decât mine la detaliile fine ce avantajează fiecare aparat şi ce îmbunătăţiri aduc fata de versiunile anterioare.

Bine, am făcut și fotografii…

Update: marţi şi miercuri cele două aparate pot fi testate în showroom-ul F64 din bulevardul Unirii, între orele 10-18. Şi pentru că vreau să ofer mai multă informaţie fără să aglomerez aceasta pagină, am pus pe SkyDrive fotografiile primite în mod oficial în kit-ul de presă, în care se văd toate detaliile aparatelor, şi comunicatele de presă. Mă gândesc să procedez aşa şi pe viitor. Le puteţi accesa prin linkul de mai jos:

https://skydrive.live.com/redir.aspx?cid=76fb634a0bd4eb32&resid=76FB634A0BD4EB32!1985&parid=root

    9 comentarii

  1. nice.

    1D mi se pare clar “off the limits”, 5D mk III e mai accesibil, însă poate cea mai bună veste de la Canon e că va continua să producă și 5D mk II (evident la un cost și mai accesibil).

    Tipul care tine in mana 5D-ul în clipul de mai sus (1:56) și întreabă despre butonul “rate it” dacă întroduce efect în imagine, mi se pare cel mai tare comentariu din câte am auzit. Nu-l cunosc, dar pare destul de paralel cu subiectul DSLR; mi se pare că e risipă din timpul organizatorului și din posibilitatea altora mai în temă de a pune mâna pe așa ceva. Dar na, democrația …

      (Citează)

    • Nu chiar, poate are Nikon sau Pentax si nu stie ce-i cu acele butoane specifice Canon. In general aparatele scumpe au tot felul de chestii suplimentare de care uneori nu ai auzit.

        (Citează)

  2. @Ariel: nu da cu barda. 5D3 permite procesarea (in camera) a RAW-urilor (inclusiv introducerea de “efecte”). E posibil ca butonul “RATE” sa aiba rolul lui in interfata.

    Bagati in google translate link-ul asta (cu poze):
    http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=6365

    PS: A intrebat cineva la prezentarea aia de ce Canon este mai scump in Romania decat in alte tari UE ? Sau asa ceva nu se face ?

      (Citează)

  3. @wideblog
    nu dau cu barda, îmi expuneam “my 2 cents”.

    Când mă duc la ceva să testez, mă documentez înainte ca să știu ce să caut, la ce să ma uit.

    Butonul acela de “Rate it” vine ca o completare la workflow-ul pe care îl au mare parte din împătimiți. Îți permite, ca și în Lightroom și alte soft-uri de management de imagini, să acorzi de la 1 la 5 stele pentru fiecare cadru, ca ulterior să le poți sorta mai ușor ce să procesezi.

    a “Rate” button so you can tag good images on the fly. (Gizmodo – http://is.gd/canonVdIII_gizmodo )

    A se vedea pe video la engadget (min 0:44) – http://is.gd/canonVdIII_engadget

    Despre procesarea RAW în cameră recunosc că nu am auzit. Eu unul nu-i văd rostul, decât la HDR-uri, altfel cred că se cam apropie de JPEG ca și calitate (pierdere de date) sau TIFF ca și compresie (dimensiuni mari). Până acum eu foloseam RAW-ul tocmai ca deciziile subtile în finisarea unei imagini să-mi aparțină mie și nu unui procesor grafic în baza unor pattern-uri predefinite. O să încerc să aprofundez.

    Prețul cred că va fi standard pentru Ro, la fel cum e și alte “Canonane”: in US costa XYZ $, in EU de regula e cifrele sunt aceleași XYZ dar moneda e EUR, iar în RO e valoarea din EUR la care se mai adaugă ceva…

      (Citează)

  4. @Ariel: pretul pt 5D3 se cunoaste (a fost anuntat) – $3499, €3299, £2999. Si, din cate stiu, teoria cu pretul identic la cifre, dar diferit la valute, nu sta in picioare nici la 1DX.

      (Citează)

  5. cred că am o săptămână mai proastă, asta fiind ultima mea “interventie” la postul ăsta. Mi-am permis un comentariu mai ieșit din comun (primul comentariu), dar fără să jignesc. Apoi am argumentat și de ce. Apoi ți-am răspuns la întrebarea că de ce e mai scump aparatul în Ro. Consider că răspunsul meu “pretul identic la cifre, dar diferit la valute” nu e farmacie 100% ci indică un tred. Ai putea să nu fii un “Gică Contra” doar pentru că poți.

    Hai să-ți explic de ce:
    – Iau drept bune prețurile indicate de tine, referința absolută e USD-ul (mi se pare evident de ce, însă sunt sigur că dacă se vrea apare cineva și găseste n motive ca să zică altceva).
    – Că să fie “crystal clear” am folosit pentru conversia valutară google-ul, și pot apărea mici variații. Calculul l-am făcut în timp ce scriam acest comentariu (piața valutară are o variație continuă, sper că se acceptă).

    US$ 3499
    US$ 3499 = 2 663.06416 Euros vs €3299 preț anunțaț oficial. (aprox 24% creștere)
    US$ 3499 = 2 224.83627 British pounds vs £2999 preț anunțaț oficial. (aprox 35% creștere)

    Având în vedere că aparatele se produc într-o singură locație, in Asia, apreciez că trasportul către US sau către EU/UK implică relativ aceleași costuri. În nici un caz costurile de trasport nu suntcu 24% sau 35% mai mari spre bătrânul continent decât spre US.

    În încheiere: valoare absolută de 3499 unități ($) e destul de apropiată de valoarea abolută de 3299 (€) decât e conversia din $ in € comparat cu prețul oficial: 2664 de 3299.
    Consider că răspunsul meu “pretul identic la cifre, dar diferit la valute” nu e farmacie 100% ci indică un tred.

    cu considerație,
    Ariel

      (Citează)

  6. *trend

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus