un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nu toți țăranii așteaptă să fie salvați

18 Feb 2012  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

Hotnews ne arată fotografia unei bătrâne de 73 de ani care s-a urcat pe propria casă la dat zăpadă. E şi o mică povestioară despre cum şi-a pus trei seturi de şosete ca să nu alunece pe gheaţa de pe scară şi așa s-a dus la muncă, altfel îi cădea acoperişul peste ea.

Întreaga poveste mi se pare un pic reprezentativă şi pentru viaţa singuratică de la ţară. Lumea zice că la oraş eşti mai “singur”, că în junglă urbană nu mai apuci să stabileşti relaţii precum în viaţa mult mai liniştită de la sate, cea din cărţile clasice pe care le citeam când eram mici. Nici cu satul românesc nu mi-e rușine.

E văduvă. Trei copii i-au murit, ceea ce mie mi se pare alarmant, dar poate că la ţară viaţă şi moartea se împletesc mult mai des în astfel de drame, precum în aceleaşi cărţi despre care vorbeam mai sus. Nepoţii au plecat de acasă şi sunt prin Italia, o singură fiică rămasă nu o poate ajuta. E de lăudat ce face, dar parcă un pic “wrong”, că la 73 de ani n-ar trebui să fii suit pe casă la deszăpezit.

via Hotnews

    3 comentarii

  1. exact acum 1 săptămână, eram la Măgura (cine nu știe/auzit, e un sat mai in munți, pe lângă Bran, jud. BV). Povesteam cu localnicii, oameni simplii, obișnuiți cu greul. La ei acolo-n sat, sunt cam izolați de regulă, apăi după ninsorile zdravene era jale. Mi-au indicat ca au stat rupți de Zărnești 2 zile pline, nu s-au panicat, si-au facut carări, pe ardelenește s-au descurcat.

    Da, era și acolo viscol, au puș mână de la mână și cu niște buldo-excavatoare au săpat și frezat din zăpadă ca sa-și facă drum. Nu tu ajutor de la prefect, Becali, NavySeals etc. Totul singuri. Le-a luat vreo 4-5 zile. Am discutat cu un domn ce parea de 55-60 ani. Din discutie a reiesit ca avea vreo 80, si tot așa nu aștepta pe nimeni.

    http://i55.tinypic.com/t0s3d2.jpg

    Nu zic că prin țară nu e nasol, că nu sunt și cazuri ciudate, însă media/TV nu face altceva decât să becalizeze toate chestiile.
    Ger cumplit e de la -20 in jos (ziua) nu -10…

      (Citează)

    • Peste tot sunt astfel de povesti. Consecinta viscolului si a ninsorii este ca pierzi accesul imediat la drumuri, mancare, televizor, curent si ce altceva mai luam de-a buna acum, dar nu e ca incep oamenii sa moara pe capete. E doar iarna, vine in fiecare an la fel, eu unul ma intreb cum se descurcau acum o mie de ani fara utilaje, ce mancau, ce beau…

        (Citează)

  2. Ninja frate…
    In articoul de pe HN zicea clar ca toata lumea era ocupata sa isi curete zapada, pe de alta parte am si eu o bunica si stiu cum sunt batranii – se plictisesc foarte tare si nu rateaza nici o ocazie sa faca ceva diferit.
    Exista o vorba veche: cine poate, cioante roade!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus