un blog de Radu Dumitru

Uitați-vă și pe canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

Din nou despre stiri

25 Jan 2012  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

V-am spus deja că mă enervează faptul că dimineaţa văd numai orori, crime şi tragedii la ştirile cu care îmi încep ziua. Decizia televiziunilor de a transmite numai astfel de tragedii mi se pare greu de explicat, dar e treaba lor, iar eu pot alege dacă mă uit sau nu.

Altceva ce nu înţeleg este titlul ştirilor de pe site-uri precum Realitatea.net, StirileProTV.ro şi Antena3.ro. Titlurile sunt mereu misterioase, făcute nu să-ţi transmită chiar din acele câteva cuvinte o informaţie, ci doar să te atragă să deschizi ştirea şi să le faci o vizualizare în plus pe site. Chestia asta mi se pare o lipsă totală de respect pentru cititor şi de fapt dovedeşte că accentul nu se pune pe fidelizarea vizitatorilor şi pe informarea lor rapidă şi eficientă, ci doar pe creşterea artificială a unor statistici.

Exemple notate de mine în ultima perioadă:
Atenţie, şoferi! O stradă din Bucureşti se închide doi ani. VEZI DE CÂND – titlul corect, eficient, ar fi fost “Str. Valea Ialomiței se închide pentru doi ani începând cu 30 ian
Ce ţară de lângă România este la doar un pas de colaps” – titlul corect ar fi fost “Ucraina are dificultăţi financiare
VEZI AICI Drama prin care trece Mihaela Borcea” – titlul corect ar fi fost “Mihaela Borcea este în pericol de a pierde sarcina
Ce consecinţe va avea furtuna magnetică ce se îndreaptă spre Terra” – titlul corect ar fi fost “Furtuna magnetică amenință sateliţii, avioanele şi reţeaua electrică
VEZI AICI ce va păţi militarul-protestatar Alexandru Gheorghe” – titlul corect ar fi fost “Militarul protestatar riscă retrogradarea şi demiterea din aviaţie“.

Ultimul titlu este inventat de mine. Dacă citiţi articolul original, veţi observa că nu aflaţi ce va păţi militarul respectiv, ci doar ca un purtător de cuvânt a declarat că va fi pedepsit conform regulamentelor pentru încălcarea prevederile art. 29 lit. g) din Legea nr. 80/1995. Cei care au făcut ştirile au ştiut să pună mare un “VEZI AICI” de tabloid, dar nu să caute în respectiva lege şi în regulament ce anume riscă omul respectiv.

Prin comparaţie, mă uit pe CNN şi mă minunez de câte informaţie pot să transmită într-o singură linie pe “burtiera” imaginilor TV. Titlurile lor sunt concise, folosesc prescurtări şi abrevieri pentru a putea aduna cât mai multă informaţie în acel spaţiu limitat şi întotdeauna spun cea mai importantă informaţie. Chiar şi pe site-ul CNN ştirile au titluri de 5-6 cuvinte, dar prin ele ştii sigur despre ce subiect vei citi înăuntru.

  7 comentarii

 1. faza la stirea cu strada inchisa: pe harta publicata, strada nu este colorata cumva ca sa ‘sara in ochi’, dar apare reclama la o firma de tunning :]

    (Citează)

 2. Ai uitat sa zici de stirile cu fotografii blurate sau cenzurate unde trebuie sa dai click ca sa afli despre cine este vorba.

  Goana dupa clickuri, afisari si reclame. E trist, mi-e jena de ei.

    (Citează)

 3. trendul tabloidistic rulz. Si va continua pentru ca observ ca se raporteaza nspe mii de unici pe aceste siteuri…

    (Citează)

 4. Subscriu. Simt ca explodez. Jurnalism. Ha!

    (Citează)

 5. Trebuie sa manance si gura lor ceva. De-asta folosesc titluri de tabloid. In goana dupa click-uri, trafic, reclame.

  Ma intreb si cati dintre noi, cei nemultumiti, am fi dispusi sa platim un abonament lunar pentru a avea access la presa online de calitate?

    (Citează)

 6. Unde mai pui mortile la vreo celebritate sau la vreo ruda de-a uneia! Parca se si bucura handicapatii cand moare cineva ca au si ei ocazia sa mance o paine facuta mai usor (sa nu mai fie nevoiti sa alerge dupa subiecte “interesante”) Un alt exemplu ar mai fi sportul din care sunt tratate numai ragaielile lu becali si cam atat, cand sunt atatea alte sporturi despre care s-ar putea vorbi…Eu unul am ajuns sa ma uit numai la tvr (parca mai au un pic de decenta in prezentarea stirilor, chiar daca e ‘politizat’ cum zic unii)

    (Citează)

 7. Titluri de tabloid…SI e trist pentru ca s-a generalizat fenomenul. Noi nu mai avem un site serios de stiri nationale / internationale. Peste tot, doar porcarii….

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus