un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Covrigii devin tot mai prețioși

21 Jan 2012  ·

GÂNDURI  ·

2 comentarii

Citeam ieri despre succesul avut de câţiva comercianţi ce au vândut seminţe, covrigi sau shaorma printre protestatarii din Piaţa Universităţii (apropo de ninsoare, azi se mai face ceva?). Evident, preţul era pe măsură: 2 lei covrigul, deşi la orice covrigărie dai 1 leu pe el, moale şi cald scos din cuptor, servit cu o mănuşă igienică.

Doar mie mi se pare atât de ironic că la un protest unde oamenii “îşi cer drepturile”, prin acest termen atât de aiurea înţelegând toate scandările prin care cer de muncă, cer taxe mai mici, eliminarea taxei auto, pensii mărite şi tot restul, să se vândă covrigi la supra-pret şi să faci bişniţa de succes din asta?

Cum poţi, în mod raţional, să explici acest fenomen? Cum poţi spune că ai dat 2 lei pe un covrig de la un afacerist care a venit acolo să dea un ton şi să facă o mică evaziune fiscală (ok, sunt covrigi de 2 lei, dar termenii rămân tot aceştia), când tu tocmai protestezi împotriva nedreptăţilor din societate şi a faptului că statul te jefuieşte?

Mi se pare un exemplu pentru de ce protestele nu au nici cap nici coadă. Sunt forme fără fond, scandări care nici pentru cei ce le rostesc nu înseamnă cu adevărat ceva. În adâncul sufletului, fiecare şi-ar dori să dea un tun, să facă bani mulţi uşor. Foarte mulţi sunt doar geloşi că unii au posibilitatea să o facă şi ei nu. Altfel, omul acela cu covrigi la 2 sau 2,5 lei n-ar fi avut curajul sa deschidă gura și să ceară atâția bani pe ei, că i-ar fi trântit protestatarii marfa pe jos și l-ar fi aruncat în șuturi dintre ei.

    2 comentarii

  1. Adevărata revoluţie în România va fi când tot poporu’ va înţelege că trebuie să ceară bon fiscal! Din păcate, mai e mult până acolo! Degeaba zbieri ca apucatu’, în piaţă, dacă te duci după colţ şi haleşti “o şaurmă cu dă toate”, fără să ceri hârtiuţa ce dovedeşti că, odata cu burdihanul îndestulat, o mică bucăţică a intrat şi în burticuţa famelică a bugetului statului român. Schimbarea ar trebui începută cu asemenea gesturi aparent mărunte şi abia apoi vom fi îndreptăţiţi să cerem statului socoteala pt. felul cum cheltuie banii! Vorba sloganului altui răposat împuşcat, J.F. Kennedy: “Nu vă întrebaţi ce poate face ţara pentru dumneavoastră, întrebaţi-va ce puteţi face dumneavoastră pentru ţara

      (Citează)

  2. Nu mai instiga la violenta…Dar manopera, transportul si servirea in mijlocul revolutiei nu se plateste?:D

    Ca la orice produs…una e sa-l cumperi de la poarta fabricii si alta e sa-l iei din magazin cu toate taxele si adaosurile puse:D

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus