un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cenzură la ProTV

23 Jan 2012  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

Nu ştiu data precisă la care ProTV a început să cenzureze violența din filmele pe care le difuzează, dar eu am observat asta acum câteva luni. Pur şi simplu au tăiat din filme scenele violente, cu sânge, omorurile, împuşcăturile “cu zeamă” şi orice fază dură.

În principiu sunt de acord cu asta. Ţin minte că prin anii 90 toate filmele pe care le vedeam pe casete video erau pline de gâturi rupte sau tăiate cu cuţitul şi prezentat în detaliu cum iese sângele din ăia. Violenta gratuită.

Dar ce te faci cu filmele care sunt astfel făcute? Care nu vor să fie neapărat violente, ci doar “realiste”? Ieri am văzut o parte din Braveheart, cu Mel Gibson, şi filmul avea o grămadă de scene cenzurate. De fapt, când spun că am văzut o parte nu mă refer că am deschis prea târziu televizorul, ci că o mare parte pur şi simplu n-au mai difuzat-o prin acele tăieri mici şi repetate.

Acum câteva zile a fost Expendables. Un film bun, făcut special pentru împuşcături, bătăi şi sânge. Ţin minte faza de final când Stallone scoate pistolul şi trage spre cineva, apoi ProTV-ul a cenzurat gloanţele ce-l ciuruiau pe respectivul şi deci într-o scenă se scotea pistolul şi în următoarea imagine omul rău era deja mort şi prăbuşit la pământ. Au mai fost şi alte filme cenzurate la fel.

Nu mai sunt copil, pot să mă uit la un film violent. Mai mult, există un sistem de evaluare a filmelor cu A.P. 12 – A.P. 18. Marchează-l cum trebuie şi dă-l întreg la televizor, pasează problema copiilor uşor de impresionat către părinţii acestora, care ar trebui să fie pe fază şi să nu-i lase să se uite la scenele violente. Nu răpi bucuria vizionarii filmului tuturor telespectatorilor, indiferent de vârstă.

Probabil că va veni o perioadă în care ProTV-ul va transmite din nou filme precum Patimile lui Cristos sau Apocalypto, plus deja celebrele şi violentele Predator 2, Eliberatorul sau alte “capodopere” cu Stallone, Van Damme şi alţi eroi din tinereţea noastră. Ce-o să facă atunci, vor transmite în 25 de minute un film de 90 de minute?

    15 comentarii

  1. Cenzura aia e cretina ….

    Ar fi mult mai educativ daca am cenzura toate stoarfele care o ard dive la TV ceva gen No more Happy Hour …

      (Citează)

  2. Penibil. Dupa ce ca filmele sunt extrem de vechi si repetate la modul extrem de plictisitor (nu se justifica la cati bani fac cu reclamele, au destui sa cumpere filme noi) acum le mai si cenzureaza.

      (Citează)

  3. Perfect de acord cu tine. Eu ce 2 ani, cred, nu am mai vazut un film la tv, de genul celor mentionate de tine, inainte de ora 22.00. Am o fetita (3 ani), care, mai nou, e pasionata de How It’s Made de pe discovery :)

      (Citează)

  4. La majoritatea filmelor de acțiune se pierde toată ideea.

    Plus că ratingul filmelor nu-și mai are rostul. Toate filmele ar merge puse cu AP pt. că violență, nuditate nu prea mai e.

      (Citează)

  5. Noua formula PROTV => 90 de minute film + ceva reclama = 25 minute de film cenzurat + 65 de reclame + reclame bonus

      (Citează)

  6. Taierea e facuta tocmai pentru a schimba ratingul, astfel incat sa-l poata difuza la ore normale, altfel ar trebui sa astepte dupa miezul noptii…

      (Citează)

  7. Eu zic ca, daca iti aduci aminte de fazele cu sange si realizezi ca au fost taiate, inseamna ca esti influentabil si deci nu ar trebui sa te mai uiti la filme cu secvente violente, deci ProTV actioneaza corect. q.e.d.

      (Citează)

  8. Nu stiu daca e de la ei neaparat. Tin minte, cand am vazut prima oara diehard 3, la sfarsit pe vapor era o scena in care il facea pe unu terci. De atunci, cam in toate variantele vazute de pe net, scena era taiata (dvd ripuri, bd ripuri, br ripuri). Deci a fost cenzurata direct pe versiunile aparute pe dvd, bd, br de la producatori. Poate versiunea cumparata era la fel cenzurata din start.

      (Citează)

  9. Si totusi stirile de la ora 17 nu le cenzureaza :) si acolo gasesti mai mult sange , crima , batai , violuri decat in orice film.

    Viata bate filmul

      (Citează)

  10. Cred ca Radu are dreptate. Practica PROTV-ului de a macelari filmele nu face decat sa alunge ramasita de potentiali telespectatori. Da, una este sa difuzezi un horor fara cap si fara coade plin de mate, burti, urechi taiate si alte ineptii, alta este sa difuzezi un film de actiune al carui miez, este totusi actiunea! Da, de aia ma uit, sa-l vad pe Stallone sau Gibson cum il bungheste pe unu nu sa-l vad crosetand sau plantand panselute. De la PROTV nu prea ai la ce sa te astepti. Ar trebui rebranduiti in PROTIGANTV…ar da mai bine.

      (Citează)

  11. @L!nuX din pacate, la stiri se vede cu adevarat ineficienta si inutilitatea CNA-ului. Pentru ca desi mascheaza imaginile, descrierile sunt atat de plastice incat nu mai ai nevoie de imagini…

      (Citează)

  12. Si eu aveam un draft de postare tocmai pe tema asta :). La inceput ma gandeam ca poate nu imi aduc eu bine aminte filmele caci puteam sa jur ca lipsesc unele faze. Dar pe urma m-am lamurit cand vorba ta “scoate pistolul si in urmatoarea scena e ala intins pe jos”.

      (Citează)

  13. M-am fript de multe ori cu astia de la PRO TV si fazele taiate . Stiam in filmele mai vechi o scena de sex misto sau o gagica marfa ce urma sa apara topless si bulangii le taiau si evident imi stricau tot chefu :D.

    Am renuntat sa ma mai uit la filme la TV , ma uit daca e cazul doar pe HBO sau DigiFilm , in rest sincer daca as avea posibilitatea de a alege posturile TV cred ca as ramane cu 15- 20 in grila , antenele fiind primele care ar disparea

      (Citează)

  14. A devenit cel mai idiot program de televiziune PRO-TV-ul, plin numai de emisiuni idioate gen Happy Hour unde ii arata pe aia cum se injura si ce semne frumoase isi arunca unul altuia, publicitate la modul cel mai nesimtit cu putinta, de ne-au intoxicat cu ea, filme vechi si repetate, iar acum au inceput sa le si cenzureze. Decat sa le cenzureze, mai bine sa nu le mai difuzeze, sau poate sa le difuzeze peste oara 12 nopatea. Mai bine sa fie cenzurat intreg postul de televiziune PRO-TV. Sincer sa fiu nu cred, ca mai exista de fapt un post de televeziune romanesc bun.

      (Citează)

  15. Am observat si eu, de cand se intampla asta nu mai am la ce sa ma uit la pro tv, au 3 stiri intinse toata emisiunea, la observator ai ce vedea iar filmele nu sunt cenzurate. Daca ei cred ca cu asta reduc violenta din viata de zi cu zi sunt niste cretini. In Anglia de exemplu, o stire nu e mediatizata pana la inmormantare. Nu filmele creeaza violenta ci stirile lor de la ora 5. Filmele sunt oarecum benefice daca nu ajungi sa visezi ca esti un erou. Filmele fac creierul dornic de aventura sa se relaxeze intr-o anumita masura astfel ca subiectul nu mai vrea sa-i ia capul vecinului caci acea tensiune se atenueaza. Prin cenzura din filme nu faci decat sa cresti presiunea, (dar oare ce-a facut , oare cum a facut). E ca atunci cand ii interzici un lucru unui copil dar ce stiu eu… psihologi Made in Romania.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus