un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Lacrimile nord-coreenilor

22 Dec 2011  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

Mă uit cu uimire amestecată cu mila la modul în care nord-coreeni bocesc prin stradă după liderul lor mort. Sunt zeci şi sute de oameni ce se prăbuşesc în lacrimi pe jos, rupându-şi hainele de pe ei şi hohotind de parcă ar fi luat lecţii de la cele mai bune bocitoare din satele noastre tradiţionale.

Într-una din imaginile de mai sus puteţi vedea nişte femei plângând şi îmbrăţişând scările rulante pe care s-a plimbat Kim Jong-Il cu ceva vreme în urmă. Bănuiesc că scările le pupaseră deja.

N-am fost în Coreea de Nord, dar reportajele vorbesc despre o ţară condusă de unul dintre cele mai drastice regimuri politice şi militare din lume. Se vorbeşte despre foamete, despre cenzură masivă, despre istoria lumii prezentată complet altfel. Am vorbit cu oameni care au fost acolo, mi-au spus despre blocuri peste blocuri gri, ca în imaginea de mai jos, de autostrăzi cu câte 6 benzi, dar pe care nu circulă maşini, de peisaje dezolante şi supraveghere continuă şi limitări impuse oricărui turist străin ce intră acolo. Aşa o fi.

Mai jos sunt câteva imagini din Seul, Coreea de Sud. Le-am găsit pe Wikipedia, la articolul respectiv, şi prezintă un oraş futurist, patria Samsung, Daewoo, Kia, Hyundai şi câte alte firme gigantice în lume. Ştefan Roşioară, care a fost acolo recent, în vizită la Samsung, îmi spunea la petrecerea bloggerilor despre sud-coreeni, construcţiile SF pe care le au, tehnologiile de ultimă oră pe care le-au implementat chiar şi pe stradă şi stilul lor de viaţă.

Seul este la 200 de km de graniţa cu Coreea de Nord. Sunt curios câte din lacrimile vărsate de nord-coreeni ar mai curge dacă mâine s-ar elimina graniţa şi ar putea vedea cum se trăieşte la doar câteva sute de kilometri de ei, în “cealaltă ţară” a coreenilor. Cred că s-ar transforma totul într-o furie oarbă, văzând câţi ani la rând au fost ţinuţi în foamete, înapoiere tehnologică şi stricteţe în orice domeniu al vieţii, când ar fi putut avea acelaşi lucru ca şi coreenii din sud.

Noi, după Revoluţia din 1989, n-am putut vedea imediat prosperitatea şi diferenţa imensă de la o cultură la alta. La 200 de kilometri de noi găseşti Bulgaria, Moldova şi alte ţări ce nu o duc strălucit şi care, dacă noi nu aveam zgârie-nori în comunism, nu aveau nici ele şi nici nu au încă. Dar diferenţa dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud este imensă şi nemeritată, sunt acelaşi popor despărţit în două într-un mod forţat de către ruşi şi de americani.

La Revoluţie noi n-am avut încotro să ne uităm la o viaţă mult mai bună şi atunci să te apuce o furie şi mai mare că atâţia ani ne-a ţinut Ceauşescu în nimic, în beznă şi 2 ore de televiziune. Cei trei F, cum îmi spunea în mod genial un coleg, frig, foamete şi frică. Am adus modernul încetul cu încetul, de la an la an, prin maşini mai bune, produse de calitate, casete video şi cultura americană, Coca-Cola în ’91, McDonald’s în ’95, control vamal redus în 2003 şi tot aşa. Am luat-o încetişor.

Diferenţa dintre cele două ţări coreene este ca şi cum românii, la Revoluţie, ar fi fost duşi dintr-o dată în Los Angeles, să vadă zgârie-nori cât cerul, maşini, muzică, filme, petreceri, femei şi viaţă bună. E ca şi cum ai fi plecat de la cei trei F şi ai fi ajuns în Beverly Hills. Nu că te-ar fi apucat furia? Nu că te-ai fi dus să scuipi pe mormântul lui Ceauşescu şi al tuturor celor care au menţinut acel regim?

Desigur, coreenii de nord nu vor vedea nimic. Îşi plâng acum un conducător, primesc un altul în loc, sunt în continuare convinşi că naţiunea lor ţine piept imperialismului american şi lumii întregi, că a lor cale este cea dreaptă şi bună şi altora le merge mai prost. De fapt, lumea se uită la ei ca la urs, ca prin fereastra unei grădini zoologice prin care supraveghezi cum trăiesc unii şi te minunezi de ce vezi acolo, ca în Star Trek când stăteau aia invizibili şi supravegheau alte culturi. Cândva vor avea însă un mare șoc.

Imagini via The Atlantic, Wikipedia, Stirile ProTV.

Ştiţi cum a ajuns Coreea să fie împărţită în două ţări atât de diferite? Coreea a fost cucerită de Japonia, în perioada lor de expansiune, şi eliberată la înfrângerea Japoniei la al doilea război mondial. Întrucât americanii şi ruşii erau aliaţi împotriva japonezilor, şi-au împărţit Coreea de-a lungul paralelei 38, aşa cum şi în Europa şi-au împărţit ţările şi în particular Germania.

Nordul era sub influenţă rusească, comunistă, sudul sub cea americană, care au considerat că trebuie să ţină cu dinţii de Coreea de Sud. În concepţia lor, Japonia ar fi fost ameninţată dacă întreaga Coreea era cucerită de comunişti, iar Japonia era o poziţie foarte importantă pentru un eventual conflict cu China şi Rusia. Coreeni s-au trezit împărţiţi în două tari de-a lungul unei linii geografice şi apoi îndoctrinaţi că cealaltă parte este diavolul.

    16 comentarii

  1. Un articol excelent, gj!

      (Citează)

  2. Mă gândesc aşa ca oricare persoană..

    Oare ăia nu au limită ? Ce a făcut aşa bun pentru ei de îl plâng ca pe un membru al familiei, Adică ai o părere de rău dar nici chiar aşa.

      (Citează)

    • @Paul: e o chestie de indoctrinare. Cand din orice sursa de informare ti se spune ca liderul tau te apara de tot restul lumii, ca toti sunt impotriva ta, ca altii traiesc mult mai rau… crezi ca tu esti ok. Si la noi inainte de revolutie se prezentau imagini cu boschetari americani traind pe cartoane pe afara si mesajul “uite ce rau e la capitalisti”.

        (Citează)

  3. Totusi nu pot sa nu ma intreb cat de sincere sunt lacrimile si cat e propaganda comunista. Sau sunt fortate in ideea ca vede tovarasul secretar de partid ca ai dat bine pe caseta si mai primesti un kil de faina la sfarsitul lunii?

      (Citează)

  4. O persoana nu plange in halul ala cand ii mor parintii, fratii sau chiar copii, si astia plang in halul asta pentru liderul lor? Exista o limita a cat de mult poti spala un creier. Mie unul mi se pare propaganda si nicidecum lacrimi sincere.

      (Citează)

  5. E tragic daca stai sa te gandesti la sitatia de acolo si la faptul ca inca americanii n-au adus democratia acolo si i-au lasat de izbeliste. Zic de americani ca ei sunt sustinatorii declarati ai democratiei … De la rusi n-ai ce sa te mai astepti.

    Mai e insa o vorba care am auzit-o tot mai mult in ultima vreme: daca prind asiaticii (chinezii) gustul carnii si al painii, “we’re f*cked”. Cred ca asa se poate explica de ce unele lucruri sunt lasate neterminate.

    Poate oamenii isi plang liderul, pentru ca ei se obisnuisera cu tratamentele regimului (fie bune, fie rele) si acum le e frica de schimbare. Oricand poate sa le fie si mai rau decat in prezent. Eu cred ca e foarte multa manipulare si PR al comunistilor. Parca si pe vremea lu’ Ceasca la TV vedeai numai oameni dedicati tovarasului si tot timpul fericiti…

      (Citează)

  6. Felicitari pentru articol! Bine structurat si documentat, l-am citit cu placere.

    PS: va place cum arata Coreea de Nord pe Google Maps: http://g.co/maps/hpgtq?

      (Citează)

  7. Ca trăitori în fosta coree de nord a europei ați uitat cam repede ce e real și ce e fațadă. Dar poate că erați prea tineri atunci. Din fericire youtube nu uită.

    http://www.youtube.com/watch?v=s4gRTh_9KgA
    http://www.youtube.com/watch?v=wayi9HlVhgQ
    http://www.youtube.com/watch?v=5YqJ87OfWt4

    Plus un film interesant http://www.youtube.com/watch?v=ZaGQvhQvjIo

    Concluzia, și ei ca și noi sunt doar niște oi din care jumate sunt securiști și jumate ar vrea să fie.

      (Citează)

  8. @seba18 : arata excelent :)) au o singura localitate

      (Citează)

  9. EXACT la fel, cu bocete şi plînsete sincere, a fost în România şi în toate ţările din est cînd a murit Stalin.

    Cît despre “împărţirea” între americani şi ruşi a coreei, nu a fost chiar aşa, a fost război, s-au pierdut multe vieţi, inclusiv americane şi chineze, şi pînă la urmă s-a semnat un armistiţiu să rămînă pe poziţiile curente care erau marcate de paralela de 38 de grade… dacă se încheia armistiţiul mai devreme sau mai tîrziu, ar fi fost probabil altă linie de demarcaţie, ideea e că a fost stabilită prin lupte şi nu prin “înţelegeri tacite” între superputeri. URSS şi China sprijineau şi ar fi vrut ca întreaga coree să cadă sub regimul comunist.

      (Citează)

    • @alias: nu chiar, au tras linia la paralela 38. Dupa ce nordul a atacat sudul, americanii au intrat in conflict, i-au impins pe nordici pana peste paralela 38 si chiar mult mai sus (Se zice ca MacArthur a ignorat ordinul de a nu trece peste acea delimitare), moment in care s-au bagat chinezii in conflict. Cand au inceput sa vorbeasca despre pace s-au inteles sa revina la linia stabilita la Yalta sau unde s-a facut manevra respectiva, cu alte cuvinte “ne respectam intelegerea sau nu mai suntem?”

      @Imperator: n-am avut ocazia sa-ti spun pana acum, dar felicitari pentru toate calatoriile pe care le faci, te invidiez pentru astsa.

        (Citează)

  10. Multumesc de mentionare :) Eu sunt cel cu link-ul mai de sus si am fost in Coreea de Nord.
    Cred ca ce se intampla in Coreea de Nord (plansete, bocete, etc) sunt intr-o oarecare masura reale. Nord-coreenii sunt spalati pe creier de mai bine de 70 ani. Spre deosebire de noi, care, de bine de rau, mai vedeam un film american, ne mai puteam duce prin Ungaria, Bulgaria, Cehoslovacia, chiar si Occident, era Europa Libera, acolo contactul cu exteriorul este nul. Televizoarele si radiourile vandute in Coreea de Nord sunt fara schimbatoare de canal, acestea sunt pre-setate din fabricatie (iti dai seama, ca ar putea asculta / vedea canale sud-coreene la greu), nu se invata limbi straine in scoala, doar un numar de alesi care sunt folositi ulterior in relatiile cu exteriorul, nu poti calatori – nici macar in China sau Rusia vecine, tara e ermetic inchisa. Exista internet, dar e de fapt intranet, poti vedea doar site-uri nord-coreene – exista si bloggeri de succes de la sectia propaganda a Partidului, exista de cativa ani o retea GSM fara conectare la exterior.
    Cultura coreeana si asiatica in general contine si ideea venerarii parintelui – in multe cazuri, parintii si stramosii tai sunt zeii tai, de aceea un tatuc suprem este mai repede acceptat si iubit sincer decat in carcotasele tari europene. Nu doar cei 3 Kim-i au fost tatuci supremi – Mao in China, Lee in Singapore, Chiang Kai-Si in Taiwan, regele in Thailanda si multi altii. Acum e important ca tatucul suprem sa fie un tip smart si sa faca lucruri bune (vezi Lee in Singapore, care apropos, a fost in tinerete membru al Partidului Comunist) sau nu.
    Relativ la impartirea Coreeii la paralela 38, aceasta a existat dinainte de Razboiul Coreeii… Coreea a fost ocupata de Japonia inca din 1908, iar la sud de paralela 38, se considera ca e parte integranta a Imperiului Japonez, iar partea de nord, era un soi de colonie.
    Cand Japonia a colapsat in Al Doilea Razboi Mondial, trupele sovietice impreuna cu partizanii coreeni au intrat dinspre Nord. Americanii speriati, au debarcat in sud si s-au inteles cumva sa se opreasca la paralela 38. In Nord, sovieticii l-au nominalizat pe Kim Ir Sen (asta e numele lui in rusa, in coreeana este Kim Sung Il) ca sef, iar in sud a fost numit un fost rezistent anti-japonez. Problema a fost ca singura rezistenta anti-japoneza din Coreea a fost Partidul Comunist si de aceea, era, evident, popular. Americanii au trebuit sa se sprijine pe colaborationistii cu japonezii, oameni extrem de impopulari. Cand Coreea de Nord a atacat Sudul in 1950, Kim si tancurile nord-coreene au fost primite in delir de milioane de oameni in Seul. Armata nord-coreeana a spulberat fostele corpuri coreene din armata japoneza, dar au fost incercuite de debarcarea americana de la Inchon si anihilate.
    Trupele americane (ascunzandu-se in spatele steagului ONU) au reusit sa impinga armata nord-coreeana spre nord, iar Kim se pregatea sa se refugieze in China (nu a primit sprijin sovietic pentru ca Stalin ii interzisese sa atace Sudul si Kim o facuse). In acel moment, aproape 1 milion de tarani din China au hotarat sa vina in sprijinul fratilor coreeni. Si-au luat ce aveau prin batatura, avioanele de bombardament din grajd, tancurile care le tineau prin curte, mitralierele din pod, etc, etc si americanii s-au trezit cu un milion de “voluntari” chinezi in razboi (nu cu Armata Rosie Chineza !). In acel moment, “voluntarii” au impins frontul spre… ati ghicit, aceeasi paralela 38, cand atat chinezii, cat si americanii au zis “Piua”… Coreenii nu au mai avut ce sa comenteze.

      (Citează)

  11. Multumesc :)

      (Citează)

  12. Eu as vrea ca romania sa devina stat american E POSIBIL? Multumesc

      (Citează)

  13. @eli ko – deocamdata nu e posibil, dar se lucreaza intens la planul de invazie, in curand US and A o sa fie un fel de judet romanesc.

    Eu cred ca romanii nu ar putea ajunge in asemenea stare, pur si simplu ar sabota totul din interior, cum de altfel s-a intamplat in comunism.
    Baietii de la lotul olimpic de judo au un sensei din coreea de nord (‘rezolvat’ de Vizer, tipul e beton armat in materie de judo si in cantonamente face armata cu ei gen: barbierit zilnic si verificarea camerelor la ora 10 seara.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus