un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Camera video cu HDD sau card de memorie?

21 Nov 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Camerele video moderne se pot împărţi în două categorii mari după mediul de stocare pe care îl utilizează: cele care includ un hard-disk în cameră şi cele care nu au deloc stocare internă şi salvează pe carduri de memorie SD cumpărate separat.

Care e mai bună, camera video cu hdd sau fără?

Am găsit două camere aproximativ la fel ca specificaţii. Ambele filmează Full HD, au acelaşi senzor video, au zoom 30x, ecran LCD de 3 inci, capturează la fel sunetul, fac fotografii, au dimensiuni apropiate. Diferă doar stocarea.

  • Sony XR160 – are integrat HDD de 160 GB, costă 2792 de lei în noiembrie 2011.
  • Sony XC130 – foloseşte carduri SD, costă 1940 de lei în noiembrie 2011.

S-ar putea spune deci că diferenţa majoră de preţ este cauzată de hard-diskul suplimentar din prima cameră. Iar la o primă vedere, veţi spune “lasă că am suficiente card-uri SD, filmez pe ele şi dau mai puţini bani pe cameră”. Da, dar cât costă aceiaşi 160 GB de stocare sub formă de carduri de memorie?

Eu n-aş merge pe carduri SD mai mici de 32 GB, că nu vreau să car 10 bucăţi cu mine într-o eventuală excursie. Cel mai ieftin card de memorie costă 135 de lei la MarketOnline, de unde am luat şi preţurile camerelor, dar este un A-Data clasa 4, adică viteza mică spre medie. Clasa 4 înseamnă că scrie cu 4 MB/sec, dar la o cameră video care filmează full hd 1920 x 1080 cu 50 de cadre pe secundă în mod progresiv (bit rate 28 Mbps) eu mi-aş lua nişte carduri mai rapide (clasa 10) şi aş merge pe un brand consacrat pentru fiabilitatea sa.

Eu aş lua următoarele:

  • Kingston SD 32GB clasa 10 – 205 lei (la eMAG, noiembrie 2011)
  • Lexar Professional 32 GB clasa 10 – 540 lei (la eMAG şi Marketonline, noiembrie 2011)

şi cam atât. Sunt nişte variante mai ieftin pe Kingmax, dar nu le-aş alege, sunt și variante mai scumpe pe SanDisk, dar costă 722 de lei un singur card.

Un simplu calcul arată că 5 carduri SD de câte 32 GB fiecare (ca să obţinem cei 160 GB ai hard-diskului din camera alternativă) costă 5 x 205 = 1025 lei şi respectiv 5 x 540 = 2700 lei, cât toată camera! Cardurile de 64 GB sunt şi mai scumpe, aproximativ 869 de lei un Lexar şi, cum ai nevoie de minim două, ajungi pe la 1600 de lei cheltuială.

Cred că e clar pentru toată lumea că varianta cameră ce stochează pe SD plus carduri de memorie costă mai mult decât o cameră care integrează un hard-disk, dacă vrei direct aceeași capacitate de stocare. Ce cumperi deci? Nu e aşa simplu de dat un verdict.

  • Camera cu HDD are cam un centimetru în plus pe toate laturile şi este mai grea cu 100 de grame, de la 250 la 350. Dacă vrei ceva cât mai mic şi portabil, cumpără camera cu memorie SD.
  • Dacă filmezi puţin, de exemplu la vreun show sau la ziua cuiva sau când ţi se joacă plodul în parc sau la malul mării, mergi pe camera cu stocare SD şi îţi cumperi doar vreo două carduri pentru ea.
  • Dacă eşti paranoic şi crezi că HDD-ul se va strica uşor (nu e vreo regulă, ci mai mult e “la noroc”, depinde cum te porţi cu camera şi dacă ai prins un exemplar bun sau nu atunci când ai ales una din raft), cumpără camera cu memorie SD. Dacă se strică un card de memorie, pierzi 32 GB de înregistrări video, dar păstrezi tot ce-ai filmat cu celelalte carduri. Dacă ţi se strică HDD-ul, ai pierdut toate înregistrările din acea excursie, plus timp la garanție.
  • Dacă pleci în vreo excursie şi filmezi mult fără să ai cum să descarci clipurile respective, cumpără camera cu HDD integrat, e mai avantajoasă la preţ.
  • Calculele le-am făcut pe baza preţurilor de acum, noiembrie 2011, şi considerând că în următoarele 6 luni pleci în vreo excursie. Peste doi ani poate se schimbă complet preţurile şi un card de 64 GB va costa 2 lei. Dacă abia peste doi ani pleci în vreo excursie de 10 zile prin Europa, ia camera cu stocare pe SD şi cumpăra carduri abia când vei avea nevoie de ele.

Pe total, aş recomanda să cumpăraţi camera cu memorie SD. Plătiţi acum mai puţini bani, apoi daţi alţii doar pe măsură ce apare nevoia de stocare suplimentară. La o adică poţi cumpăra un card de 64 GB când pleci în excursie şi îl vinzi cui poţi la întoarcere, cu un preţ mai mic, dar măcar recuperezi ceva.

Produsele:

 

    8 comentarii

  1. Eu as merge pe varianta cu HDD totusi. Am 2 camere, una cu DVD si Card si alta doar cu HDD. Doar 2 avantaje vad la aceea cu card, pot sa bag direct cardul in laptop, nu mai imi trebuie cablu, si are vizor. In cele 2 de tine, niciuna nu are vizor, insa aici depinde si de gusturi si ce o sa faci cu acea camera. In rest camera cu HDD pentru mine personal e mai ok. Per total tot acolo ajungi, nu iei cablu dupa tine, dar iei carduri si invers. Si ar mai fi problema ca uiti sa descarci odata un card si altul nu ai, pe cand un hdd de 160 de gb e cam greu sa il ai full.

      (Citează)

  2. nu as lua niciodata o camera video/foto/ce vrei tu cu hdd. riscul de a pierde toata munca e prea prea mare. poate daca hardul ar fi flash…
    oricum, in momentul asta stocul meu de sd-uri are o capacitate de 120 GB :)

      (Citează)

  3. cea cu SD e mai versatila:
    – poti cumpara si un card la inceput (sau mai imprumuti de la amici cand pleci in excursie);
    – daca se strica SD-ul, il poti inlocui, releaiv pe loc, cam oriunde mergi in excursie (exclus prin jungla, pe ocean cu yaht mic…)
    – HDD nu consuma mai mult curent din baterie decat SD ?
    – in timp, poti achizitiona carduri mai rapide.
    – tehnologia evolueaza rapid, si daca nu scoti bani din filmat sau iti permiti sa-i dai asa, alege o camera buna, insa nu cea mai scumpa. La anu’ sigur o sa fie altceva mai bun pe piata, eventual 3D.

      (Citează)

  4. Eu tot pentru camera cu SD votez. In plus am mai multe carduri de 16 si 8 GB clasa 6, de la camera foto si GPS, asa ca mai le pot schimba intre ele. In plus eu filmez in secvente scurte de 5-15 min., nu ma intind ore in sir si, oricum, ma cam incadrez la cei ce-si fimeaza plozii :)

      (Citează)

  5. P. S. Nu mai ai optiunea de a edita textul in 15 min.?

      (Citează)

  6. Cand investesti intr o camera ideea e sa o si folosesti nu sa vinzi cardul dupa ce l ai folosit o data sau de doua ori. Si indiferent daca filmezi pe card sau hdd dupa evenimentul respectiv prelucrez filmul intr un soft gen Pinnacle HD apoi il trec pe dvd si il adaug la colectia de dvd din biblioteca..asa fac eu doar ca am deocamdata o camera panasonic 3CDD cu caseta minidv. Eu as merge pe una cu hdd..hdd dintr o camera e un mini hdd de 1,8″..de exemplu ASUS – HDD Extern Mini, 30GB, 1.8″ costa 135 de lei

      (Citează)

  7. am avut cu JVC cu HDD , am acum SONY cu SD acum. Are un SD de 64GB si este arhisuficient (si filmeaza 1080p) .

      (Citează)

  8. ps: acum am vazut preturile spuse de tine pentru SDuri. Eu am luat cu 100euro 64GB Transcend Ultimate SDXC CL10 SD .

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus