un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce mai avem fotbal?

31 Oct 2011  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

Mă uitam ieri seară la bătaia de pe teren din meciul Petrolul vs Steaua. E imposibil să nu fi aflat până acum că un suporter a intrat pe teren în timpul meciului, i-a dat lui Galamaz (Steaua) cu toată forţa un pumn în cap, iar apoi a fost bătut de câţiva stelişti, care i-au ars câteva şuturi înainte să-i oprească arbitrul. Doi stelişti au fost eliminaţi, portarul Stelei a fost lovit de nişte petarde, meciul a fost suspendat.

Toate acestea mă fac să mă întreb de ce se mai joacă fotbal la noi în ţară. Hai să vedem realitatea.

Campionatul intern este la pământ. Nu există meciuri bune, nu există o luptă cinstită. Marile derby-uri sunt marcate doar de bătăi şi faulturi grosolane. Şefii fotbalului sunt urmăriţi penal pentru nereguli. Valizele de bani schimbă mâinile, şeful arbitrilor e la DNA pentru manevre, Borcea e înregistrat vorbind despre meciuri aranjate (eh… sticle de şampanie de fapt).

Nu avem jucători. Nu există jucători români de top. Mutu e la ultima echipă din Italia, Marica e rezervă, Chivu nu mai e în formă, asta ca să-i enumăr pe cei din afară. Jucători de bază în intern, precum Bănel Nicoliță, pleacă în afară la echipe de mâna a treia, unde sunt rezerve. Cei din campionatul intern sunt mai degrabă celebri pentru aventurile din cluburi şi femeile, nu porţile, la care marchează.

Suntem varză în Europa League. Steaua – Maccabi 0-5. Dacă te iei după publicitatea din ziare, după declaraţii şi sutele de ştiri zilnice, Steaua e super-campioana noastră, Barcelona estului.

Nu avem ce cauta în Champions League. S-a văzut anul acesta cu Benfica şi cu Manchester, au văzut-o şi străinii, s-a văzut şi în alţi ani.

Nu există conducători în fotbal. Becali? Eu sunt uimit că acest om consideră că mai are credibilitate. Mereu anunţă că gata, a găsit antrenorul perfect, cu asta rupe Steaua, ia tot; două săptămâni mai târziu de obicei îl înjură chiar el pe antrenor şi-l dă afară. Anunţă mereu că va bate, că va câştiga, că va juca finala Europa League din acest sezon, apoi pierde cu 5-0. Când pierde cu 5-0, declară că ce mare brânză, se întâmplă, nu e nicio problemă. Apoi cântă la biserică Hristos a Înviat, clămpănind ouă şi vorbind despre credinţă, în timp ce e judecat pentru răpirea unor hoţi. De alţii nici nu mai zic, poate Mureşan să mai salveze un pic situaţia.

Stadionul este gol. Mai ştiţi când vă spuneam că Oţelul Galaţi a nimerit într-o grupă nasoală în Champions League pentru că nu va aduce echipe mari la Bucureşti, iar un comentator îmi spunea că nu-i aşa, stadionul va fi plin oricum? Am fost pe stadion la Oţelul vs Benfica, erau 6000 de oameni. Manchester la Bucureşti? 20.000 de oameni. Din 55.000 de locuri.

Nu există siguranță pe stadioane. Faza de ieri o dovedește. Păi dacă sare un nebun cu un cuțit și omoară un jucător? Acum câțiva ani un jandarm era în comă după ce un huligan l-a lovit sălbatic cu o cărămidă în cap. Petarde, scaune incendiate, bătaie cu paza. Marele public ar vrea să vadă meciuri, dar nu calcă pe stadion în acest condiții. Asigură-le spectacol, liniște și să nu le mestece altul semințe în cap, plus o atmosferă la care să poate veni și cu copiii și familia și s-ar umple stadioanele.

Meciurile nu au audienţă. S-a văzut, atunci când drepturile de televizare nu s-au vândut, că televiziunile nu mai sunt dispuse să dea zeci de milioane de euro pentru a transmite meciuri. E clar că din anii anteriori a rezultat că nu-şi pot recupera aceste cheltuieli – nu au audiența necesară.

De ce se agită lumea cu fotbalul? De ce sunt zeci de minute de ştiri, în fiecare zi, doar despre bârfe din fotbal, fotbalişti, femei, cuceriri şi alte “fiţe”, de zici că-s mari vedete în acest sport şi toţi trăim numai cu gândul la ce-au mai făcut idolii noştri?

De ce bagă companiile bani în publicitate şi sponsorizări? Meciurile nu mai au audienta mare, aşa că de ce s-ar băga sute de mii de euro în publicitate. Încet-încet dispar şi banii, până când va dispărea întreg sportul.

Pentru posteritate, trei faze stil Steven Seagal.

Alte intrări pe stadioane.

    7 comentarii

  1. Ai dreptate pana la “Meciurile nu au audienţă”.
    Daca televiziunile nu mai au bani si au negociat pretul, e din cauza crizei, nu de la lipsa audientei.

    Meciuri ca Steaua – Dinamo (de exemplu, fanala cupei de anul asta) aduc si peste 4 milioane de spectatori in fata televizoarelor, asta insemnand aproape 60% dintre cei care privesc atunci la tv. Este ENORM. Cu exceptia unei semifinale de la “Romanii au talent”, nu exista emisiune tv care sa faca asa ceva. De exemplu, X Factor se zbate acum pe la 700.000 de spectatori.

    Iar daca sunt telespectatori, inseamna ca se cere, iar daca se cere, inseamna ca trebuie sa fie.

    Sa nu mai zic ca, dupa incidentul de aseara, majoritatea au mutat pe DigiSport sau pe alte canale ca sa vada ce s-a intamplat.

      (Citează)

    • Dan, cele 4 milioane despre care vorbesti au fost la finala cupei din sezonul trecut, meci la care ProTV a facut show maxim, publicitate, a pregatit terenul cu prima finala din ultimii 20 de ani dintre Steaua si Dinamo etc. Au investit masiv, n-a fost nici altceva.

      Inainte de asta, un alt Steaua – Dinamo a prins 720.000 de spectatori pe DigiSport, un record pentru acel post. Recordul anterior era de 390.000 de spectatori. Cam pe acolo se invart meciurile normale, chiar ma slab. Nu e Steaua Dinamo in fiecare weekend.

        (Citează)

  2. nivelul la care e fotbalul in romania esti acelasi cu cel al oamenilor care se uita la asa ceva. iar astia din urma sunt mult multi de tot. asa ca…de ce te miri?

      (Citează)

  3. Pacat ca cei de la DigiSport nu vor sa fie monitorizati, altfel ai vedea ca un meci din Liga I are audienta peste cea a unui meci din Anglia sau Italia.

    Meciurile au audienta, altfel cei de la DigiSport nu ar fi atat de prosti ca sa se tapeasca de doua ori.
    Liga I costa in Romania de 7 ori mai mult decat drepturile pentru campionatul spaniol pentru ca au audienta.

      (Citează)

  4. Mai pune si faptul ca Digicacat nu este disponibil decat in reteaua RCS, si nu toata lumea are RCS, ca nu stau sa imi pun 3 antene pe casa sa pot vedea toate meciurile.

    Steaua – Rapid s-a jucat cu portile inchise si mai sunt si alte exemple. Intr-adevar calitatea fotbalului lasa de dorit.

      (Citează)

    • @AdrianG: portile inchise in limita numarului de locuri cerut de cluburi, nu intreg stadionul. Oricum, au fost vreo 40.000. Dar era primul meci romanesc pe National Arena plus ca meciul era pe Dolce, care au si mai putini abonati decat Digi.

        (Citează)

  5. si meme stoica sa aparat in 2005?atunci cand la lovit cu pumnul pe cetateanul de la tribuna 1 ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus